Fischer, Örebro, U20-VM, NWSL och Champions League

Nilla Fischer

Nilla Fischer

Idag presenterades de tre finalkandidaterna till den bästa spelaren i Europa säsongen 2013/14. Alla finalisterna är från Wolfsburg, och glädjande nog heter en av dem Nilla Fischer.

Fischer slåss med Nadine Kessler och Martina Müller om titeln. Min favorit till titeln är Kessler.

Ytterligare två svenska spelare var ju med bland de elva som gick vidare till andra röstomgången. Lotta Schelin slutade delad femma med Veronica Boquete och Caroline Seger delad sjua med bland annat Marta. Christen Press kom tia. Hela listan ser du här.

* I damallsvenskan fortsätter Kif Örebro att imponera. Gårdagens 3–2-seger borta mot Umeå innebär att Kif nu har nio raka segrar. Och i nästa omgång väntar seriefinal hemma mot Rosengård. Den matchen spelas tisdagen den 26 augusti på Behrn Arena.

Vid en titt på tabellen är Örebro riktigt nära en plats i nästa års Champions League. Känslan är att det bara är Göteborg, och möjligen, möjligen, möjligen även Linköping som kan hota Kif från att sluta topp två.

Men faktum är att just nu är den stora frågan huruvida Örebro kan hota storfavoriten Rosengård. Det kan bli en riktigt kul match nästa tisdag.

* Jag hann se en hel del av den sista gruppomgången av U20-VM. Det intryck jag har hittills av mästerskapet är väldigt positiv. Jag tycker att lagen håller en väldigt hög teknisk nivå, något som borgar för att damfotbollen kommer att fortsätta att utvecklas i mycket hög hastighet framöver.

När det drog ihop sig klev ett par av turneringens storstjärnor fram. Lindsey Horan gjorde exempelvis USA:s två första mål i måstematchen mot Kina. Det tredje gjorde en hyperintressant spelare, övertekniska 19-åringen Rose Lavelle.

Både Horan och Lavelle besitter egenskaper som kan göra dem till superstjärnor även på seniornivå framöver. Horan har sin kraft, nickstyrka och smartness i straffområdet och Lavelle har en fantastisk teknik, lysande känsla vid frisparkar och hörnor samt riktigt långa inkast. En profil.

Sara Däbritz

Sara Däbritz

För Tyskland klev deras stjärnor Sara Däbritz och Pauline Bremer fram när man var i underläge med 1–0 i halvtid mot Brasilien. Däbritz gjorde tre mål och Bremer övriga två när tyskorna vände till 5–1-seger. Det vimlar för övrigt av talang i tysk damfotboll, och  inget talar för någon svacka inom överskådlig tid. Problemen för Silvia Neid är inte brist på spelare, utan att välja rätt och att matcha in de unga i rätt takt.

För Brasilien och Sydamerika ser det däremot väldigt mörkt ut. Visst fanns det teknik på en del fötter i det brasilianska laget. Men bristen på organisation är lätt att se, och om det inte kommer att satsas på kompetenshöjning är risken överhängande att sydamerikansk damfotboll snart är frånsprungen av alla andra kontinenter.

Kollar vi poängsnittet per match, världsdel för världsdel i U20-VM:s gruppspel blir tabellen:

1) Afrika 2,33 (13/6)
2) Oceanien 2,0 (6/3)
3) Europa 1,50 (18/12)
4) Asien 1,33 (12/9)
5) Nordamerika 1,17 (14/12)
6) Sydamerika 0,67 (4/6)

Kvartsfinalerna spelas så här:
Lördag 23.00:    Nordkorea–USA
Söndag 02.00:   Tyskland–Kanada
Söndag 22.00:   Nigeria–Nya Zeeland
Måndag 01.00:   Frankrike–Sydkorea

Alltså två lag vardera från Europa, Nordamerika och Asien och ett vardera från Afrika och Oceanien. Vårt östra grannland Finland lämnade Kanada utan poäng efter tre uddamålsförluster. Jag tyckte trots allt att laget skötte sig bra i en svår grupp.

Faktum är att jag tror att finskorna hade vunnit sin grupp om de bytt lottning med Frankrike. För som jag ser det var det 2,5 blåbärslag i den här turneringen. Och alla de 2,5 lagen hamnade i samma grupp. Alltså Costa Rica, Paraguay och Nya Zeeland. De senare kommer alltså att spela kvartsfinal, och det vore en megaskräll om de slog ut Nigeria där.

* Ett finskt lag som har förlorat rejält på U20-VM är mästarlaget Åland United. De har nämligen spelat gruppspel i Champions League i veckan. Och utan en handfull U20-VM-spelare blev årets UWCL ett megafiasko. Bland annat föll Åland med pinsamma 7–0 mot polska KKPK Medyk Konin med talangen Ewa Pajor som härförare.

Konin är för övrigt ett av de lag som kvalat in till slutspelet. Övriga gruppvinnare är: Clube Atlético Ouriense (Portugal), Raheny United FC (Irland), FC Zürich Frauen (Schweiz), MTK Hungária FC (Ungern), Glasgow City FC (Skottland), ZNK Osijek (Kroatien) och Apollon Ladies FC (Cypern). Dessutom gick Gintra Universitetas (Litauen) och ZNK Pomurje (Slovenien) vidare som bästa tvåor.

De här lagen kan lottas mot seedade Rosengård eller Linköping den 22 augusti.

* I NWSL är nu fjolårets finallag Western New York Flash borta från chans att få spela slutspel. Abby Wambach:s lag föll med 3–2 hemma mot Sky Blue FC i natt. Sky Blue har därmed kvar en liten chans att få spela slutspel.

Nadia Nadim

Nadia Nadim

För Sky Blue gör danska Nadia Nadim stor succé. Nadim blev tvåmålsskytt mot Flash, och i förra omgången blev hon tremålsskytt. Danskan har därmed gjort sju mål på fem matcher i den amerikanska ligan. Lysande.

Faktum är att även regerande mästarlaget Portland Thorns är mycket illa ute i slutspelskampen i NWSL. Stjärnspäckade Thorns med spelare som Nadine Angerer, Rachel van Hollebeck, Veronica Boquete, Tobin Heath, Allie Long, Christine Sinclair och Alex Morgan har inte saken i egna händer. Dessutom spelar de mot suveräna grundseriesegrarna Seattle i sista omgång.

För intresset vore det tråkigt om Thorns missar slutspel. Portlandklubben har ju nämligen världens största publikstöd. Jag har inte sett deras snitt för årets liga, men förrförra veckan slog man ligans publikrekord när 19123 såg 1–0-segern mot Houston.

Så här är läget kring slutspelsstrecket:

1) Seattle           23     +31   54
2) Kansas City   24       +7   41
3) Washington   23       –6    35
4) Chicago         23      +6    34
——–
5) Portland        23       +3   33
6) Sky Blue       22       –9   28

Faktum är ju att två lag med minusmålskillnad kan gå till slutspel. Anmärkningsvärt.

Så här spelas den avslutande omgången:
Söndag: Washington–Sky Blue, Chicago–Western New York och Portland–Seattle.

Faktum är ju att slutspelskampen kan avgöras i den uppskjutna match som spelas nästa onsdag, Sky Blue–Houston. Men jag tror att sluttabellen kommer att bli som ovan. Alltså att Washington och Chicago tar de två sista slutspelsplatserna.

* En intressant NWSL-spelare har skrivit på för tyska FFC Frankfurt. Det handlar om walesiska affischnamnet Jessica Fishlock som är intressant på många sätt.

Inte minst för att hon på mindre än ett år kan ta hem mästerskap i tre olika länder. Hon har redan vunnit med Glasgow City (Skottland) och Melbourne Victory (Australien) och har nu chansen att även vinna i USA med Seattle innan hon drar vidare till Tyskland och Frauen-Bundesliga.

1 tanke på “Fischer, Örebro, U20-VM, NWSL och Champions League

  1. Det tar verkligen emot att behöva hålla på Rosengård men faktum är att om inte Örebro kammar noll i den matchen så ser jag dom som klara tvåor i serien eller vid vinst kanske t o m små favoriter till serieseger. De har ett på pappret mycket överkomligt spelschema på slutet med hemmamatcher mot ‘topplagen’ och bortamatcher mot ‘lagen de ska slå’ och det är ju ändå många poäng ner till övriga lag.

    De har dessutom redan mött och slagit LFC två gånger vilket måste ses som en klar bonus med tanke på vilket spel de visat upp mot Kristianstad och Umeå nu efter uppehållet. LFC har dessutom kraftigt förstärkt laget med Neto och Arnth som båda håller oerhört hög klass och ger laget en dimension till i passningsspelet. Då Neto och Harder verkar ha hittat varandra och Rohlins form glädjande nog är på uppåtgående efter de tråkiga skadorna så har LFC åter blivit stabila defensivt och spelar med mer variation och kreativitet i det offensiva spelet även om målskyttet fortsatt spökar periodvis i matcherna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.