Vem är bäst i Sverige genom tiderna?

Frågan i rubriken är intressant. Går man bara efter antalet diamantbollar är svaret förstås Lotta Schelin. Men är hon verkligen bäst genom tiderna?

Jag tycker inte det. Ni som följer den här bloggen vet att jag flera gånger har ifrågasatt henne från olika utgångspunkter. Det hindrar inte att jag tycker att hon är en fantastisk målskytt – och en fantastiskt personlighet.

I dag gjorde hon 3–0-målet när Lyon spelade borta Juvisy från chansen att vinna ligan den här säsongen. Wendie Renard blev tvåmålsskytt när Schelins lag vann med 4–0 och svenskans mål innebär att hon leder skytteligan i D1 Feminine i eget majestät när ligan tar juluppehåll. Hon är ett mål före lagkompisen Ada Hegerberg.

Strax innan hade PSG vunnit svenskmötet med Montpellier med 2–1 – ett resultat som innebär att Juvisy måste vinna derbyt mot PSG i januari för att ha kvar chansen till Champions Leaguespel till hösten.

Åter till Schelin. Nyligen presenterade Fotbollskanalen en lista över världens tio bästa spelare genom tiderna. Den var gjord av Lorenzo Medici och hade med två svenska spelare. Den svenska Lyonstjärnan placerades som tia och Hanna Ljungberg som åtta.

Och fram till jul håller DN undan för undan på att presentera en lista över Sveriges 150 bästa idrottare genom tiderna. De har kommit fram till plats 14 och tre fotbollstjejer är med så här långt. Pia Sundhage är 48:a, Schelin är 52:a och Ljungberg ligger på plats 54.

Man kan ha massor av synpunkter på de båda listorna. Jag nöjer mig med att tycka att Schelin är något övervärderad. På DN:s lista tycker jag faktiskt även att tre damfotbollsspelare på topp 55 är en lite för bra utdelning.

Nu är det ju faktiskt rätt destruktivt att bara kritisera andras listor utan att göra någon egen. När jag kollat in listorna har jag börjat fundera över vilka som jag skulle ranka som Sveriges bästa damfotbollsspelare genom tiderna. Det är möjligt att jag är färgad av min geografiska hemvist, men jag tycker att tre spelare står i viss särklass, nämligen:

1) Victoria Sandell Svensson
Målskytt och spelgeni i ett. Den mest kompletta, offensiva damfotbollsspelaren jag sett i Sverige.

2) Pia Sundhage
Kanske inte samma geni som Sandell Svensson, men ändå en komplett fotbollsspelare. Att hon under sin karriär utmärkte sig oavsett om hon spelade spjutspets, central mittfältare eller libero visar Sundhages storhet.

3) Hanna Ljungberg
En sylvass målskytt. En smart straffområdesspelare, som även var de stora matchernas spelare. Exempelvis enda svenska damfotbollsspelare som gjort mål i en VM-final.

Bakom de här tre kommer en grupp med Schelin, Malin Moström, Elisabeth Leidinge, Lena Videkull och kanske även Malin Andersson. Möjligen har jag nu glömt någon given kandidat för den här utmanargruppen, men i så fall räknar jag med att ni väcker mig…

Jag välkomnar givetvis både synpunkter på min lilla rankning och era egna listor över tidernas bästa svenska damfotbollsspelare.

* Även om det är uppehåll i Frauen-Bundesliga har inte alla lag tagit jullov ännu. Det är nämligen kvartsfinaler i tyska cupen, DFB-Pokal, den här helgen. FC Sand stod i dag för en halvskräll när de tog Wolfsburg till förlängning genom att spela 1–1 under ordinarie tid. I förlängningen avgjorde Martina Müller strax innan det blev straffläggning.

Även Potsdam säkrade i dag en semifinalplats genom att vinna med 3–0 borta mot Köln. I morgon spelas den mest intressanta kvartsfinalen då Frankfurt återigen tar emot Bayern München. Den matchen direktsänds på DFB-tv 11.00. Där får Frankfurt chansen att ta revansch på München efter förlusten i ligan för några veckor sedan.

* Slutligen var det toppmöte i Italien i dag. Maria Karlsson:s Brescia vann borta mot höstens skrällgäng Mozzanica med 1–0 efter mål av Cristiana Girelli. Därmed blev Mozzanica av med serieledningen till Stephanie Öhrström:s Verona som samtidigt besegrade Torres med 3–1. Torres är höstens besvikelse och får fira jul på sjunde plats i tabellen – tio poäng bakom Verona.

Den täta tabelltoppen ser ut så här efter tio omgångar:

1) Verona         +38     26
2) Mozzanica   +20     24
3) Firenze         +12    24
4) Brescia         +22    23
5) Tavagnacco  +20    20
6) Res Roma    +11    20

2 tankar på “Vem är bäst i Sverige genom tiderna?

  1. Pingback: Schelin på prestigeladdad topplista | En blogg om internationell damfotboll

  2. Pingback: Schelin tackar för sig – och vi tackar för allt | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.