VM-lottningen var delvis riggad – Sverige drabbas igen

I dag har jag en artikel i BT om hur Fifas och Kanadas organisationskommittéer riggade lottningen för att ge Kanada fördelar i VM. Läs den på den blåmarkerade länken.

Den riggade lottningen drabbar nu Sverige. För att nå VM-finalen måste vårt lag ju antagligen slå ut Tyskland, Frankrike och USA på vägen.

Att Sverige har hamnat i det här läget är ju förstås självförvållat, men inte bara. Ni minns väl att Fifa dribblade bort Sverige från att bli toppseedat vid lottningen i december? Hade vårt lag, som det skulle enligt Fifas principer för herrmästerskap, blivit seedat istället för Brasilien skulle vi troligen haft en betydligt trevligare väg mot final nu.

Men det som få svenskar upptäckt är att det inte bara var Sverige som missgynnades vid lottningen. Fifa struntade nämligen i att lotta de seedade lagen. I stället valde man att placera ut dem i bestämda grupper.

Upplägget gjordes för att kunna få så höga publiksiffror som möjligt. För att locka publik behöver publikmagneterna Kanada och USA spela så många matcher som möjligt. Fifa valde därför att gynna Kanada mycket och USA lite. Däremot missgynnar man de stora hoten Frankrike och Tyskland.

För nu när gruppspelet är över och alla toppseedade lag har vunnit sina grupper har vi fått det läge som Fifa och Kanada önskade – läget där bara ett av de tre högst rankade lagen i världen, Tyskland, USA och Frankrike kan spela final.

Sports Illustrateds reporter Grant Wahl är den som har uppmärksammat det här under VM. Det är även hans artikel som jag har utgått ifrån efter att själv ha kollat in reprisen av lottningen. Wahl var i dag kanadensisk tid på Tysklands presskonferens, där han frågade Silvia Neid vad hon tyckte om upplägget. Jag vet inte om hon missförstod frågan, men tyvärr svarade hon inte på den utifrån hur Wahl önskade.

Betvivlar du uppgifterna om en riggad lottning kan du se det med egna ögon. VM-lottningen finns här:

Efter 9.27 förklarar Fifas generalsekreterare Jerome Valcke att man inte kommer att lotta in toppseedade lagen i turneringen – utan att de placeras i förvalda grupper i förvalda spelorter. Efter 19.15 görs en närmast parodisk dragning av de toppseedade lagen. Deras bollar dras, men lagen placeras inte in i grupperna efter hur de lottas.

Det hade ju varit en sak om de tre toppseedade lagen hade lottats in på samma halva i slutspelsträdet, men att Fifa valde att lägga dem där medvetet är ju så långt ifrån sportslig rättvisa man kan komma. Det är även helt mot principerna för herrarnas VM, där värdnationen placeras in i grupp A för att kunna spela öppningsmatchen. I övrigt fördelas de seedade lagen där mellan grupperna genom lottning.

Sverige hade kunnat haft nytta av det här om vårt lag hade slutat tvåa i gruppen. Nu blev det trea och har hamnat i VM-historiens värsta getingbo.

7 tankar på “VM-lottningen var delvis riggad – Sverige drabbas igen

 1. Jeg vil bare minne om at det samme ‘riggade’ systemet hvor de topp-seedede lagene ble plassert i forutbestemte grupper også var i bruk til EM i Sverige, så dette er ikke noe FIFA har patent på. (Kilde: https://en.wikipedia.org/wiki/UEFA_Women's_Euro_2013#Final_draw)

  I utgangspunktet skulle dette oppsettet ha betydd at Sverige (A1) og Tyskland (B1) ikke kunne møtes før i finalen, men dessverre vant jo Norge over Tyskland, og dermed ble Tyskland tvunget inn i Sveriges halvdel.

  • Du har ju både rätt och fel här. Du har rätt i att slutspelsträdet för EM gjordes så att värdnationen Sverige skulle få en lätt väg, där man slapp både Tyskland och Frankrike på väg till final – om de seedade lagen vann sina grupper. Det upplägget är förstås något man kan diskutera. Jag tycker dock inte att det är lika upprörande som VM-lottningen.

   Den stora skillnaden mot VM är ju att i EM var ändå de två högsta rankade lagen placerade på olika halvor i slutspelsträdet – vilket ju i grunden är rimligt. Tennisen är en sport som är väldigt bra på slutspelsträd. Där placeras alltid de två högst rankade spelarna på varsin halva. Här i VM placerades de tre högst rankade på samma halva. Det är orimligt.

   Det hade varit en sak om det var fri lottning för de toppseedade lagen – och slumpen gjorde att alla hamnade på samma halva. Då hade det varit lättare att acceptera. Men att göra som Fifa gjort nu tycker jag är helt fel.

   • Ah, du peker på en viktig forskjell der. Så sånn sett er ikke 2013 like galt og hovedargumentet står seg (selv om du ikke tok med at Japan, regjerende mester, er på nedre halvdel og i Canadas vei – kan vel argumentere for at regjerende mester burde være seedet bedre enn nummer tre på rankingen?)

 2. Pingback: Riggad lottning, VM:s bästa målvakt och lite till | En blogg om internationell damfotboll

 3. Pingback: Krönika över damfotbollsåret 2015 | En blogg om internationell damfotboll

 4. Pingback: Det står Thailand på drömlotten | En blogg om internationell damfotboll

 5. Pingback: VM-slutspelet är tillrättalagt | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.