Ger Japan Sverige en ny OS-chans i natt?

En match återstår innan vi kan sammanfatta åttondelsfinalerna, och innan två tredjedelar av de 24 VM-lagen har åkt ut och hem.

Vi sparar alltså sammanfattningen ett dygn, och blickar framåt mot nattens drabbning. Jag har knappt sett Japan spela hittills i VM och har svårt att bedöma dem. Känslan är att de är en rätt bra bit ifrån den superhöga klass man höll 2011 och kanske framför allt 2012. Men det är alltså bara en känsla.

Holland däremot har jag sett rätt mycket av – och blivit besviken på. Trots att man har massor av bra bollspelare och duktiga offensiva krafter har man skapat väldigt få målchanser. I gruppspelet hade man bara 30 avslut, varav 11 mot mål – det i en på pappret jämn, men långt ifrån omöjlig grupp.

Jag hade stora förväntningar på supertalangen Vivianne Miedema inför VM. Hittills har hon varit en flopp. Hon har mest sett tjurig och ointresserad ut.

Till Hollands fördel talar att den japanska gruppen har visat sig vara en av de svagare – och att japanskorna gick genom gruppen med idel uddamålssegrar. För övrigt blev det ju så att de tre lagen som tog sig vidare ur grupp A alla ställdes mot lag från grupp C. Hittills har grupp A vunnit båda inbördes möten med 1–0, vilket innebär att Japan är enda lag från grupp C som fortfarande är kvar i turneringen.

För svensk del hoppas vi att de också får spela minst kvartsfinal.

Kollar vi förresten på styrkan i de sex grupperna är vi i följande läge in för kvartsfinalerna:

Grupp A: Två eller tre lag vidare.
Grupp B: Ett lag vidare.
Grupp C: Eventuellt ett lag vidare.
Grupp D: Två lag vidare.
Grupp E: Alla lag är utslagna.
Grupp F: Två lag vidare.

I natt tog sig USA vidare via 2–0 mot Colombia. USA imponerar genom att trots allt spela stabilt i defensiven. Utöver de första 30 minuterna mot Australien har man släppt till väldigt få målchanser. Offensivt har USA däremot inte fått bitarna att falla på plats. Anfallsspelet är långt ifrån imponerande.

Dock märktes det i går att Alex Morgan är på väg mot formen. Hon gjorde ett mål, fixade en straff och lyckades ofta både vinna och hålla fast bollen högt upp i planen – trots att hon periodvis lämnades helt ensam mot Colombias backlinje. Lotta Schelin borde definitivt studera hur Morgan rör sig i spelet utan boll.

Att Morgan närmar sig formen lär bli livsviktigt för USA. För sett till passningskvalitet är laget minst en klass sämre än de båda eventuella semifinalmotståndarna Tyskland och Frankrike. Jag förvånades i går över hur många enkla passningar som amerikanskorna slog bort.
Framför allt noterade jag att man som motståndare kan strunta i att försvara mot Julie Johnston i uppspelsfasen. Johnstons uppspel var nämligen av mycket dålig kvalitet – även när hon var oattackerad.

Om inte USA kliver upp en nivå i offensiven illa fort kommer man att få det tufft redan i kvartsfinalen mot Kina.

4 thoughts on “Ger Japan Sverige en ny OS-chans i natt?

  1. Ja då får man hålla tummarna för japansk seger. OS i Rio hade varit stort. Men har Sverige ett lag för det ? Det blir ett svårt kval ändå. Sv, No, Sch, Holl.

  2. Oj så bra Japan va i den här matchen, Holland gör sin klart bästa match i VM men är ändå utspelade i åtminstone 70 av 90 minuter av matchen. Känns som att Japan har varvat upp nu och jag tror de har stora chanser att upprepa succén från 2011 även om vinnaren i kvartsfinalen Tyskland-Frankrike kommer bli riktigt svåra.

    Det som mest gör att det är omöjligt att inte uppskatta Japan är trots deras fina spel ändå deras anda av total fair play. Ingen tillstymmelse till maskning när man leder och på slutet hade de lätt kunnat skaffa sig både en och två straffar om de gjort ‘en Mittag’ när ambitiösa holländska försvarare gjorde riskabla brytningar i eget straffområde.

    FIFA:s märkliga lottning till trots kan man konstatera att det bli massor av spännande kvartsfinaler där alla fyra känns rätt öppna för mig … prestigemöten mellan Tyskland-Frankrike (sportsligt), USA-Kina (politiskt), Kanada-England (commonwealth) samt Japan-Australien ( rivaler i asiatiska mästerskapen).

    Mitt förhandstips skulle bli att Frankrike, USA, Kanada och Japan går vidare med ett litet varningstecken för Kina som sett stabila ut samtidigt som USA verkar vara skakade (och då inte bara av skriverierna kring Hope Solo). Tyskland är ju alltid Tyskland men jag har en känsla av att det är dags för Frankrike nu, mot fransyskorna kommer inte Tyskland vinna fysiskt och jag tror de tröga tyska mittbackarna får stora problem med det snabba franska anfallsspelet. Skulle jag sen spekulera vidare så känns Frankrike och Japan som troliga semifinalvinnare vilket skulle ge en final där det är 50/50 vilka som går vinnande ur.

  3. Klart att vi har ett lag, svårigheten ligger i att hitta en förbundskapten som vill gå in i detta med en förnyelse av allt, nya sorters spelare,ett nytt sätt att spela på och framför allt en som kan planera för framtiden, visst är OS kul, men det är viktigare att vara en bra bit på väg till EM 2017 och framför allt ett fungerande lag till VM 2019

  4. Elin Rubensson, Nilla Fischer Caroline Seger Kosovare Asslani är dom enda som skulle fungera i ett nytt landslag, resten av spelarna kommer inte att fungera på internationell toppnivå år 2019 så då kan lätt byta ut dessa redan nu och bygga nytt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.