USA utmanar Algarve cup

Startelva mot Tyskland i Algarve cup

Startelva mot Tyskland i Algarve cup

Som bekant blir årets Algarve cup en urvattnad historia då det är OS-kval både i Europa och Asien under den första veckan i mars.

I dag står det klart att det kanske inte är en tillfällighet – utan Algarve cup kommer att riskera att vara rejält brandskattad i flera år framöver.

USA har nämligen beslutat sig för att köra en egen turnering i mars. I år blir det i form av en fyrnationsturnering, dit man bjudit in Europas tre bästa lag; Tyskland, Frankrike och England. Matchdatum är den 3, 6 och 9 mars.

Enligt den länkade artikeln är tanken från US Soccer att göra turneringen årligt återkommande. Med andra ord kommer det framöver att bli dragkamp om toppnationerna mellan USA och Algarve.

Och sannolikt kommer USA att ha mest att locka med. För i Algarve spelas ju matcherna inför något hundratal åskådare. I USA kommer det att vara tiotusentals åskådare – åtminstone på hemmanationens matcher. Det blir alltså jackpot för USA, som slipper flyga över Atlanten och som får intäkter istället för kostnader under marsfönstret.

För svensk del är det här inte så bra. Jag tar för givet att Sverige kommer att fortsätta att åka till Portugal, Svenska Fotbollförbundet är ju medarrangör till Algarve cup, som haft epitetet ”Lilla VM”. Risken är dock uppenbar att det tillhör historien, att Algarve framöver blir en turnering för lagen just under världstoppen.

Risken är också uppenbar att Sverige går miste om bra matcher mot allra bästa motstånd framöver. Sannolikt måste vårt landslag ta sig över Atlanten om det vill möta USA i framtiden, något som de damallsvenska klubbarna har varit negativt inställda till. Alltså kan det här bli ett delikat dilemma.

3 thoughts on “USA utmanar Algarve cup

  1. Sverige tappar ständigt placeringar på världsrankingen. Om Norge och Nederländerna kommer före Sverige i OS-kvalet blir det första gången i historien under topp 10. Ett troligt scenario med tanke på vad som presterats sedan 2013.
    En katastrof förstås för svensk damfotboll – i många avseenden.
    Det lär nog bli Algarve flera år framöver….mot jämbördigt motstånd.

  2. Jaa… om inga under inträffar, så lär Sverige inom kort få hållas i världsdamfotbollens B-liga. Trösten då är förstås att chanserna till fina framgångar ökar…

  3. Men det kostar nog USA att bjuda in 3 lag ? Men USA matcher drar stor publik.
    Hoppas nu Sverige tar sig till OS. Sen är det väl EM kval också. Det skall spelas om det. Sverige är nog bland europas topp 4

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.