Vilken sanslös parodi, NWSL

Amerikanska NWSL är den damfotbollsliga i världen som lockar de överlägset största publiksiffrorna. Det är också en liga som lockar allt fler världsstjärnor.

Men tyvärr är NWSL en ung liga som fortfarande har massor av problem, inte minst med arenafrågan.

I natt tog den problematiken osannolika former. Trots att det var en omgång utan amerikanska landslagsspelare, vilket sänker kvaliteten på matcherna, tänkte jag kolla en stund på matchen Western New York Flash–Seattle Reign.

Det jag fick se var något av tidernas fotbollsparodi på elitnivå. Det visade sig att matchen spelades på något som såg ut som en sjumannaplan. Det var nämligen bara några meters avstånd mellan straffområdeslinjen och sidlinjen.

Det jag såg går att kalla parodi, Kalle Anka-nivå, Korpen – ja, vad man vill, dock inte fotboll.

Planen, som var byggd på en baseballarena, var tydligen 100×58 yards. Det innebär ungefär 91×52 meter. Det innebär att det är 22,5 meter från hörnflaggorna till målet. Det innebär också att i princip alla inkast på offensiv planhalva kan kastas in i motståndarnas straffområde.

Jag orkade bara kolla några minuter, men fick under den tiden se två mål på inkast.

Spelarna visste inte hur de taktiskt skulle hantera den lilla planen. Det fanns inget utrymme för kantspel, spelarna stod liksom på varandra. Det var helt enkelt en match som kastar ett löjets skimmer över NWSL – och över damfotbollen i USA.

Reaktionerna lät inte heller vänta på sig. Redan under matchen rasade det in kritiska reaktioner på sociala medier. Inte minst från USA:s landslagsspelare, som ju hade landskamp i går.

Det här med att lägga landskamper samma dag som det spelas fyra ligamatcher är ju för övrigt ytterligare ett problem NWSL och USA:s fotbollsförbund borde diskutera igenom. De borde ju hjälpa varandra – inte konkurrera om publiken.

Här är några reaktioner kring planen i Rochester. Många av dem var adresserade till ligachefen Jeff Plush:

Efter matchen, som Western New York vann med 3–2, skrev Seattlecoachen Laura Harvey ett långt inlägg om matchen, bland annat om hur snacket gått innan. Bland annat hävdar hon att planen bedömdes som underkänd tidigare under lördagen. Men plötsligt var den godkänd, utan att några ändringar gjorts:

Vid midnatt amerikansk tid la Jeff Plush ut en ursäkt på NWSL:s hemsida. Där skriver han bland annat att ligan tog ett felaktigt beslut som godkände planen.

Bra med en ursäkt, men det är ändå tråkigt att NWSL inte håller en högre nivå än så här. Jag tycker att de svenska arenakraven ofta är löjligt hårda. Men vi slipper i alla fall sådana här skandaler i damallsvenskan…

2 tankar på “Vilken sanslös parodi, NWSL

  1. Usch och fy! Man tror det är ett aprilskämt! Visst diskuteras plankvalitet i Sverige också, exempelvis får naturgräset kritik på vårkanten, men detta är bara skandal. Det närmaste planskandal vi kommit i DA de senaste åren är väl när KDFF:s plan Vilan fläckvis bestod av sand efter en kommunal ”insats”. KIF Örebro fick vända hem utan att kunna spela.

    The Observer

  2. Pingback: Den stora årskrönikan över 2016 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.