Piteå senaste krisklubben

Det verkar inte finnas något slut på listan över elitklubbar med ekonomiska problem. Nu får vi skriva in Piteå IF i det tråkiga sammanhanget.

I dag ber klubben på sin hemsida under rubriken ”Vi behöver er hjälp” om stöd från företag och personer i Pitetrakten. Enligt texten riskerar man gå 1,5 miljoner kronor back. Tråkigt.

I Piteå-Tidningen finns en mer utförlig genomgång av läget. Där konstateras bland annat att man inför säsongen tappat cirka 800 000 kronor i tv-intäkter. Personligen gillar jag ju verkligen damallsvenskan.tv, men jag har nåtts av uppgifter om att det är en riktigt dyr affär för klubbarna. Tråkigt.

Vi får hoppas att Piteå hittar vägar ur krisen. Det är alltid tråkigt när lag hamnar i sådana här situationer. Men det känns extra tråkigt när det drabbar en klubb som har bra publiksiffror och som omges av ett hyfsat engagemang.

Så några ord om morgondagens EM-kvalkamp. Mycket av försnacket har slarvats bort av media genom artiklar om att det blir ett mer offensivt Sverige än i OS. Till TT säger exempelvis Caroline Seger:

”Vi kan inte spela samma spel som vi gjorde i OS.”

Tro sjutton att det blir ett mer offensivt spel mot Slovakien hemma än det var mot USA och Brasilien i OS. Det är ju liksom självklart.

Mer intressant är att artiklarna säger att Sverige skall ha ett nytt anfallsspel, även om det fortfarande kallas 4-3-3. Det blir intressant att se hur stor skillnad det är på det gamla 4-3-3-spelet och det nya, och exakt vilka förändringar som gjorts. Det verkar som att Kosovare Asllani kommer att vara uppsatt som forward, vilket borde innebära lite mindre djupledstänk.

Klart är att Lotta Schelin (stukad fot) och Linda Sembrant (överansträngd höftböjarmuskel) står över matchen. Sannolikt kommer även Elin Rubensson (översträckt knä) att vila.

3 thoughts on “Piteå senaste krisklubben

  1. EFD gick ut och varnade för att det nog inte skulle bli ngt TV pengar i år och att klubbarna INTE skulle räkna in det i budgeten, ändå är det den gemensamma och största nämnaren hos dessa krisklubbar. Jag som trodde att det bara var KDFF som levde i en ekonomisk fantasivärld med en inkompetent styrelse som först räkna ut hur mycket man behöver och sedan skapar en budget i balans. När sedan pengarna börjar tryta så går man ut och beklagar sig och tigger pengar med hot om att flick o ungdomsverksamheten riskerar att försvinna.

    • Man kan absolut resonera och hushålla efter principen ”rätta mun efter matsäcken”. Det avgörande ”problemet” är nog att elitklubbar ogärna vill ta konsekvenserna av krympande ekonomi. Har man väl varit bland eliten vill man ogärna gå ner ett eller flera steg. Därför ropas det ”vargen kommer” och tiggs pengar lite varstans i DA. Professionell och halvprofessionell damfotboll i Sverige är en krisbransch och om SvFF inte vill ändra sina ekonomiska fördelningsprinciper, publiken sviker och klubbarna inte hittar starka och uthålliga finansiärer kommer DA snart inte att kunna tala om sig som en av de bästa ligorna. Frågan är vilka som då får vatten på sin kvarn?

    • Tycker din kritik är något orättvis. Då längre kontrakt med spelare blivit norm i Damallsvenskan är det i praktiken mycket svårt för klubbarna att parera en så stor intäktsminskning som 800.000 (har hört det ska handla om större summor än så) i o m att lönekostnaderna fortfarande är den dominerande posten i budgeten. Jag hoppas man tänker om till nästa säsong och försöker få tv-rättigheterna sålda nästan till vilket pris som helst, då Damallsvenskan.tv går med förlust så är ju nästan vilket pris som helst ett bättre alternativ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.