I dag säkrar Sverige EM-platsen

Sju länder är klara för nästa års EM-slutspel, den kommande veckan kommer ytterligare åtta att ansluta. Sverige lär göra det redan i kväll. Matchstart mot Slovakien är 18.45 på Gamla Ullevi i Göteborg. Matchen sänds av Tv12, och sändningen startar redan 18.00 med uppsnack.

De sju lag som redan är EM-klara är Nederländerna (värdnation), Tyskland, Frankrike, Schweiz, England, Norge och Spanien.

Ytterligare sju lag har säkrat minst en playoffplats, det handlar om Sverige, Danmark, Island, Skottland, Ryssland, Belgien och Österrike.

Slutligen har vi ytterligare sju nationer som har kvar chansen att ta sig till EM, nämligen Finland, Portugal, Ukraina, Rumänien, Italien, Tjeckien och Nordirland.

I dag och i morgon spelas 14 matcher. Den mest intressanta drabbningen är morgondagens möte mellan Portugal och Finland, en match som sannolikt avgör vilket lag som blir grupptvåa bakom Spanien i grupp 2. Portugal måste vinna för att ha chansen att ta andraplatsen.

Näst mest intressant är dagens match mellan Rumänien och Ukraina. Kampen står om andraplatsen bakom Frankrike och det är fördel Rumänien, även om Ukraina just nu ligger tvåa. Vid oavgjorda resultat på 2–2 eller lägre räcker det för rumänskorna att hemmabesegra Grekland i sista omgången för att minst få spela playoff.

Utöver Sverige lär Belgien, Island och Skottland bli EM-klara i dag eller i morgon.

På tisdag spelas sista omgången. Då får vi veta vilka 15 lag som tagit direktplatserna och vilka två som tvingas kvala vidare via playoff. I slutomgången har vi flera intressanta matcher att se fram emot. För svensk del blir naturligtvis fokus riktat mot gruppfinalen Danmark–Sverige, men även Belgien–England, Spanien–Finland och Island–Skottland känns spännande. Det kan dessutom finnas sportslig laddning i Irland–Portugal, Rumänien–Grekland, Wales–Österrike och kanske ytterligare någon match. Kul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.