Banusic, Folkesson, Gerhardsson och Slegers

Vi är fortsatt inne i en period där det händer väldigt mycket intressant vid sidan av planen. Sedan mitt senaste inlägg har exempelvis både Linköping och Rosengård skaffat tunga nyförvärv.

LFC:s värvningar känns mest intressanta. De plockade i veckan in dels Johanna Rasmussen från Kristianstad, dels Marija Banusic från Eskilstuna. Det blir spännande att se hur den mångsidiga danskan kommer att användas i Martin Sjögren:s lagbygge.

Marija Banusic

Marija Banusic

Än mer spännande blir att följa Banusic. Hon är en spelare som jag trott mycket på, men som hittills inte motsvarat de högt ställda förväntningarna. Hennes två senaste säsonger har varit lite av besvikelser. Nu känns det som att det är upp till bevis, både för henne och för Lina Hurtig.

Veckans värvning för Rosengård är Hanna Folkesson. Det blir intressant att se hur hon utvecklas när hon för första gången får chansen att spela i ett riktigt topplag. Som signaturen filiplopez02 mycket riktigt skrev i en kommentar till det här inlägget hårdnar konkurrensen om mittfältsplatserna i landslaget nu när Katrin Schmidt och Petra Johansson givit sig in i kampen.

I övrigt har Piteå och Djurgården förlängt med sina viktiga målvakt. Hilda Carlén stannar i Piteå i minst en säsong till medan Gudbjörg Gunnarsdottir har skrivit på ett tvåårskontrakt med Djurgården.

Tyvärr har det även kommit tråkiga nyheter i veckan. Det finns inget slut på alla korsbandsskador. De som drabbats nu är Örebros Adelisa Grabus och Linköpings Renee Slegers. Jag som själv har ett trasigt vänsterknä har lätt att lida med alla som drabbas av det här eländet. Extra tungt måste det ju kännas för Slegers som med mycket stor sannolikhet går miste om EM-slutspelet på hemmaplan. Så fruktansvärt tråkigt.

Veckans snackis har ju förstås varit Peter Gerhardsson. Det är ju svårt att tycka så mycket om honom innan han är på plats och agerar. Men det frågetecken som han bär med sig är om han är en vinnare.

Där har ju faktiskt Pia Sundhage haft sin styrka. Hon har knappast fört svensk damfotboll framåt rent fotbollsmässigt. Hon har inte heller gjort speciellt bra resultat, om man kollar match för match. Men hon har ett OS-silver och ett EM-brons på tre mästerskap – vilket ändå är ett jättebra facit.

Sundhage presenterades för övrigt i dag som finalist i kampen om priset världens bästa damfotbollstränare 2016. I den kampen möter hon Silvia Neid och Jill Ellis, en kamp där Neid känns som mycket stor favorit.

Tillbaka till Gerhardsson. En sak är säker, han är populär bland sina gamla spelare. Inte minst hos Moestafa El Kabir. Se bara här:

Och här:

Men det är fler än El Kabir som hyllar vår kommande förbundskapten:

Johanna Almgren har för övrigt brutit sitt kontrakt som tränare för Kungsbacka DFF för att flytta till Östersund. Där hintade hennes sambo Tom Pettersson om att Almgren skulle få en fotbollsroll i herrfotbollsklubben Östersunds FK – blir intressant att se vad för roll det handlar om.

Innan jag går på lite sport har ju även de tre finalisterna till världens bästa spelare 2016 presenterats i dag. Det blev Marta, Carli Lloyd och Melanie Behringer. Även här tippar jag på tysk seger, men här känns det långt ifrån lika självklart.

Så till den fotboll som spelats i veckan. I F20-VM är det final och bronsmatch tidigt i morgon, lördag. 07.00 gör USA och Japan upp om bronset i en match som känns som kampen mellan den gamla och den nya damfotbollen. USA har nämligen skickat ett lag som är byggt på snabbhet, medan Japan har ett lag som är byggt kring passningsskicklighet. Känslan är att japanskorna borde kunna vinna den kampen klart. Fast även om USA:s lag spelar en rak och rätt tråkig fotboll har man visat sig ha rätt god effektivitet, så den gamla damfotbollen kanske kan ha en liten chans.

Finalen som startar 10.30 spelas mellan två boll- och passningsskickliga lag, Nordkorea och Frankrike. Mitt tips är att fransyskorna vinner, men det tipset bygger jag mer på en känsla än på säkerhet. För matchen känns trots allt rätt oviss.

Både Nordkorea och Frankrike behövde förlängning för att vinna sina semifinaler. Medan nordkoreanskorna hela tiden var bättre än USA och vann rättvist, hade fransyskorna lite flyt mot Japan.

Under veckan har det även spelats några seniorlandskamper. Ett intressant resultat för svensk del är att Tyskland och Norge spelade 1–1.

I en försmak på vad som väntar i grupp A i nästa års EM-slutspel vann Danmark borta mot Belgien med 3–1. Där gjorde Pernille Harder två mål för danskorna.

Slutligen två klipp från matchen Nederländerna–England 0–1, i det första kan man bland annat se den vansinnigt olyckliga situationen där Renee Slegers skadade sitt knä.

England känns för övrigt som en högintressant utmanare om medaljerna – kanske till och med guldet – i nästa års EM-slutspel. Det engelska laget har nu tio raka landskamper utan förlust, och då har man ändå mött Frankrike två gånger under den perioden.

7 thoughts on “Banusic, Folkesson, Gerhardsson och Slegers

 1. Applåderar föregående talare… eh, skribent. Vad kan vi hoppas på mer än att Peter Gerhardsson hittar den dolda trollformeln (om det finns någon) för att få A-landslaget att överträffa alla förväntningar och bli bäst i världen?

  Liksom ”The Observer” tycker jag att det skulle vara häftigt – eller mer än så – om alla namnkunniga Stockholmsklubbar lade decenniers inpyrt (byfåne)tänkande åt sidan och gick stenhårt in för att utmana resten av Sverige om damallsvenskt SM-guld. Detta säger jag som den landsortsbo och Linköpingssupporter jag är. Inser dock att det vore lättare att ta ner månen än att få ADH-gänget (AIK, Djurgården, Hammarby) att rucka på decenniers principer och sätta sig ner för att förhandla fram en storsatsning på ett damallsvenskt superlag i Kungl Hufvudstaden. Fast, f-n vet… tänk ändå om jag har fel!

  • Kanske kan Linköping och Rosengård gå ihop och tillsammans utmana giganterna i Europa om titeln i WCL. Varför hålla på principer istället för att hjälpas åt?

   • Mmm…..kan kanske bli knepigt, om inte annat så av geografiska skäl…..men tänk när Stockholmsfotbollen genom Stockholm United kan utmana om WCL-titeln!

   • Storstockholm, som begreppet definieras av SCB, rymmer drygt 2,2 miljoner invånare. Det innebär således ett enormt rekryteringsområde för idrottsföreningar och givetvis damfotbollsklubbar. Ett bra underlag för nysatsningar – dock inte av ”modell Tyresö”…

 2. I U20 VM vann Nord Korea över Frankrike med 3 – 1. Starkt av NK som trots ett stängt land att vinna detta mästerskap. Hört om matbrist och svält hos befolkningen.
  Japan tog tredje platsen med vinst med 1 – 0 över USA. Nästan full pott för asiatiska lagen.

 3. Det knöts stora förhoppningar till Sundhage när hon skulle ta över efter utskällde Dennerby. Ett OS-silver och ett EM-brons är bra, men inte fantastiskt. VM 2015 var ett plågsamt Sundhage-experiment och frostiga relationer med elitklubbarna är ännu ett exempel där Sundhage gått fel. Sundhages laguttagningar och taktiska förmåga har ifrågasatts mer än en gång och det krävdes en stjärnsmäll mot Brasilien i OS för att förvandlingen från ”fart och fläkt” till ”parkerad buss” och kontringsspel skulle bli verklighet. Det går naturligtvis inte heller att bortse från att det spelarmaterial hon hade i USA generellt var av annan klass än det svenska. Totalt sett lever Sundhage nu på sin ikonstatus som spelare mer än motsvarande som tränare. Här har glorian hamnat på sniskan……

  Det är inte ofta det finns anledning att säga något positivt om SvFF i damfotbollssammanhang, men kanske nu? Det är bra av två skäl att Gerhardsson nu är utsedd. Dels att han får god tid att komma in i jobbet, dels att det hindrar Sundhage att bita sig fast i gräsmattan ännu några mästerskap. P.G. har ju faktiskt en del damfotboll med sig via Bälinge och som analytiker i landslaget. Frågan är om hans spelidé kommer att vara tydligare än Sundhages fluffiga byten och avsaknad av något hållbart? Kommer han att ha en spelidé som han försöker hitta lämpliga spelare till eller kommer ha att mer generellt söka efter spelarkvalitet/framtidsnamn och skapa spelsystem efter det? Sundhage har väl lyckats halvdant på sin höjd med båda dessa grundvarianter.

  För övrigt ser jag fram emot att Stockholmsfotbollen tar sig samman och bildar ett Stockholm United för att på sikt utmana om guldet i damallsvenskan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.