Gerhardsson efter Sundhage – ett spännande val

Alldeles nyss presenterades Peter Gerhardsson som ny svensk förbundskapten efter Pia Sundhage. Jag trodde att det skulle vara Yvonne Ekroth som satt på podiet, men blev inte ledsen över att det var Gerhardsson. Det är nämligen ett spännande val.

Först och främst är han precis som Sundhage en omtyckt och trevlig person, vilket är bra. I Häcken har han stått för en positiv, offensiv fotboll, han har haft en tydlig och passningsorienterad spelfilosofi. Men han har tidigare inte varit främmande för att spela ett mer utstuderat spel, när det har behövts.

Gerhardssons erfarenhet av modern damfotboll är högst begränsad, men han kan fotboll och har cirka åtta månader på sig att lära sig, det bör räcka för att få ett bra grepp.

Det positiva här är att han kommer in med öppna ögon. Det är bra när man skall ha en nystart, vilket jag tycker vi bör få till när han tillträder efter nästa års EM-slutspel. Då är det dags att påbörja utfasningen av 80-talisterna och börja bygga en ny stomme kring spelare födda på mitten av 1990-talet.

9 thoughts on “Gerhardsson efter Sundhage – ett spännande val

 1. Kul val. Känns som sagt spännande.

  Lite grann måste man väl säga att statusen på damlandslaget steg något. Gerhardsson har ju ryktats vara aktuell för andra, kanske mer lukrativa uppdrag (detta sagt utan att jag vet vad en landslagstränare får i plånboken), så att han valde landslaget istället tycker jag är en markering av vikt.
  I och för sig var han förmodligen sugen på att göra något annat än att bara byta klubb efter åtta år i samma klubb och serie, men ändå. Ska bli kul att se vad han kan göra, vilka spelare han tar ut och vilka av de äldre som tar tillfället i akt att avsluta landslagskarriären resp ta ytterligare några år.

 2. Nu är lite bekymmersamt stämning bland de avdankade storspelare, hela sundhage–kretsen samlar på sig, bloggare nära henne också dem. Syfte är ”lära” blivande förbundskapten om damfotboll!!LoL
  Förmodar att Gerhardsson ska utbildas i feminismens goda andan på ett könsneutral vetenskapligt underlag med stora steg ut ur garderoben, ha,ha

  • Vilka damfotbollsbloggare tycker du är supportrar av Sundhage?

   Det Gerhardsson behöver lära sig om damfotboll är vilka spelare som finns tillgängliga, och hur starka olika motståndare är. Själva spelet har han bra koll på.

 3. Ett litet överraskande val. Trodde på Martin Sjögren som förstaval. Att den nye fk skulle utses redan nu var också lite överraskande. Tycker Peter G påminner lite om Thomas Dennerby. Dennerby lyckades ju mycket bra i VM 2011. Bägge har spelat i Hammarby. Peter har gjort ett bra jobb i Häcken. Får se hur mycket han kan tillföra landslaget. Sverige bör ligga i topp i europa tycker jag. Han får se och lära nu i EM i Holland. Men inte lätt att efterträda en ikon som Pia !

  • Bra fråga. Hans meritlista är egentligen inte speciellt lång. När det gäller titlar som tränare har han vunnit Svenska cupen 2006 (asstränare i Helsingborg) och 2016 (med Häcken). Det är ingen titel, men 2012 förde han Häcken till klubbens bästa placering någonsin, en andraplats i allsvenskan.

   Han har gjort sig ett namn genom att vara en påläst, seriös och respekterad herrallsvensk tränare. Men visst, skall man vara kritisk har han inte varit någon vinnare. Vi får se om han kan ändra på det nu.

   Jag skall väl förresten lägga till att han förde Bälinge IF till två raka tredjeplatser i damallsvenskan 1997 och 1998. Det senare året var det slutspel, där man åkte mot Älvsjö i semi.

 4. Bråket med Pia om att släppa spelarna till olika landslagsamlingar kostade de damallsvenska tränarna möjligheten till jobbet! Inside

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.