Lundgren har spelat klart

De senaste dagarna har det kommit flera besked om spelare som avslutar sina karriärer. Under torsdagen uppgav TT att Sofia Lundgren har spelat klart.

Sofia Lundgren

Sofia Lundgren

Det är alltså dags att tacka för underhållningen och gratulera till en fin karriär.

Kanske är Lundgren den bästa svenska målvakt som aldrig på allvar varit förstamålvakt i landslaget. Hon har alltid fått stå tillbaka för någon, oftast för Hedvig Lindahl. Totalt sett har Lundgren ändå kommit upp i 30 landskamper.

Hennes meritlista är ju faktiskt riktigt vass. Lundgren har tagit både VM-silver (2003), VM-brons (2011) och EM-brons (2013) utan att spela. På klubbnivå har hon däremot spelat en viktig roll – och vunnit Champions League två gånger; 2003 och 2004. Dessutom har hon sex SM-guld – fem med Umeå IK och ett med Linköpings FC.

Jag tyckte ju förresten att hon borde ha varit med även i truppen till förra sommarens OS, men det tyckte inte Pia Sundhage

Apropå målvakter såg jag uppgifter om att den ratade kinesiska VM-målvakten Wang Fei tränar med Wolfsburg för tillfället. Den tyska storklubben har tydligen tre målvakter på skadelistan.

På lördag 14.30 drar damfotbollsåret 2017 i gång på allvar. Då är det fransk toppmatch mellan svensklaget Montpellier och PSG, en match som blivit ännu mer laddad sedan PSG:s troliga poängavdrag.

Det var ju rörigt i storklubben i helgen. Nu har tränaren Patrice Lair till slut bestämt sig för att stanna, och PSG får ändå räknas som knappa favoriter på lördag. Men det blir kul att se vad Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius kan göra mot det Parisförsvar som inte släppt in ett enda mål hittills i ligan.

Slutligen håller den årliga NWSL-draften på just nu när det här skrivs – precis efter midnatt svensk tid. Som jag berättade i förra veckan har mästarlaget Western New York Flash köpts och flyttats till North Carolina. Laget heter numera North Carolina Courage. De valde som tvåa i draften, och tog då Ashley Hatch.

Först att välja var Boston Breakers, som valde att drafta duktiga mittfältaren Rose Lavelle. 21-åringen såg jag i F20-VM 2014, och blev lite imponerad. Hon är ”oamerikansk” genom att hon mer är en teknisk, kreativ och irrationell spelare än en sådan där som bara kör på. Hon har redan varit med på läger med A-landslaget. Boston borde kunna få en hel del nytta av henne.

För er som är intresserade av vilka som valts finns hela listan här.

 

5 thoughts on “Lundgren har spelat klart

 1. Då får vi tacka Sofia och önska lycka till. Det är nästan så man undrar om det smittar med alla som just i dagarna meddelar att de slutar, men kanske handlar det mycket om att de tagit helgerna till att bestämma sig. Sofia var nog lite för ”tjurig” och rakt på sak för Sundhages smak – sånt kostar. Det spekulerades ju i både Hammarby och LB07 som ny klubbadress, men om ryggen börjar krångla igen ligger det kanske närmare till hands att inte riskera något för framtiden än att köra en säsong till. Drygt 34 år är ju annars ingen avskräckande ålder för en målvakt.

 2. Som fotbollsmålvakt bland de bästa i världen när hon får/fick vara frisk – som människa rolig, rak, klurig, envis, stridbar, orädd inför ”högdjur” (som förbundskaptener) och kompromisslös när det gäller att stå upp för sig själv och andra i s.k. genusfrågor – sammanfattningsvis: NORRLÄNDSK!

  All lycka och framgång tillönskas Sofia när hon nu satsar på den ”civila” karriären helt och fullt!

 3. Ja det är en meriterad målvakt som lägger handskarna på hyllan. En målvakt som många lag skulle behöva. Tänker kanske på lag i elitettan som behöver en rutinerad målvakt.
  Nu är det snart dags för intressanta matcher i La Manga. Först mot Norge (Martin Sjögren) en match som Sverige tycker jag bör vinna. Även mot England som nog är lite svårare tippar jag vinst för Sverige. Men det är tidigt på säsongen så lagen är kanske lite ring rostiga.

 4. Tror vi kommer få väldigt svårt med Norge och inte bara för att Sjögren som kan Sverige utan och innan tagit över rodret. För mig känns Norge som ett lag som underpresterat rätt länge och jag tror de har betydligt mer att plocka fram och med Sundhages jämförelsevis torftiga taktiska kunskaper tror jag det bli Norge som går segrande ur grannfejden.

  Vad gäller Lundgren så har jag i princip sen jag började följa damfotbollen 2003 velat ha henne som förstamålvakt i Landslaget och det är först sen Lindahl tagit stora steg framåt de sista två-tre åren som jag tycker det känns okej att hon inte fått den rollen.

  Hur som helst verkar hon vara en väldigt rak och ärlig person utöver sina kvalitéer som målvakt och tyvärr var det väl just det som gjorde att hon brände sina broar med de Förbundskaptener som passerat genom åren. Får avsluta med att tacka Sofia speciellt för åren i LFC och önska lycka till i den civila karriären!

 5. Såg att damlandslaget på idrottsgalan blev utsedd till årets lag. Lite oväntat men välförtjänt. Tror att laget fortsätter att bli lika bra detta året. La Manga blir startskottet på ett bra år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.