Aluko, Mittag, Kerr och lite till

Först några ord om debatten i kommentatorsfältet. Jag gillar när den är livfull som den varit det senaste, när det jag har nya kommentarer att gå igenom i princip varje gång jag kollar av min mejl.

Men tyvärr känner jag att jag måste gå ut med en liten pekpinne igen. Många av inläggen de senaste dagarna har inte handlat om sakfrågan, damfotboll, utan om större eller mindre personangrepp på andra skribenter. Var vänliga att håll er till ämnet, även om ni tycker att någon annan skribent är störig. Och som sagt, ämnet är damfotboll.

Här gör jag ett tvärt kast till en glödhet debatt i England. Där har nu Eniola Aluko tagit bladet från munnen och berättat sin version av vad det är som har hänt i det engelska landslaget. Det är en lång text, men väldigt intressant.

Det finns flera saker i berättelsen som gör att det engelska förbundet lär få det väldigt svårt att ha kvar Mark Sampson som förbundskapten.

England har för övrigt meddelat att man tänker ansöka om att få arrangera EM-slutspelet 2021.

Då kommer inte Anja Mittag att vara med. Rosengårdsforwarden meddelade nämligen i dag att hon tackar för sig i det tyska landslaget.

View this post on Instagram

Nach 12 Jahren voller Stolz im Trikot der Deutschen Nationalmannschaft, ist es heute an der Zeit „Danke“ zu sagen. Es ist der Zeitpunkt für mich gekommen aus der Nationalmannschaft zurück zu treten. Danke für vielen unvergesslichen Momente & Titel die wir gemeinsam feiern konnten. Dankbar bin ich für die Freundschaften, die ich während der vielen Jahre knüpfen konnte. Dankbar auch, das ich die Möglichkeit hatte, von Weltklassespielerinnen zu lernen und mein Wissen an zukünftige Topspielerinnen weiterzugeben. Einen Dank auch an alle DFB-Trainer/ innen und Betreuer/innen, die diese Reise begleitet haben. Einen besonderen Dank aber an euch Fans des Frauenfussballs und an alle, die mich auf diesem langen Weg unterstützt haben. In den 158 Länderspielen hatte ich vor allem Spaß am Fußball und war immer Stolz für mein Heimatland spielen zu dürfen. Der Vereinsfussball geht aber weiter. Meine Leidenschaft werde ich für die nächsten zwei Jahre weiterhin für meinem jetzigen Verein in Schweden, den FC Rosengard ausleben. For 12 years I have had the honor of wearing the German national team jersey, however, now it is time to say "good-bye". Thank you, from the bottom of my heart, for the unforgettable moments & titles we celebrated together. I am so incredibly grateful for the friendships I have been able to make throughout the years. Words seem to escape me, as I try to sum up the privilege I have had, from sharing the pitch with so many world class players to the young players that I have hopefully inspired. For all of those experiences, memories, and years I will forever be thankful. I would like to thank all the DFB trainers and co-workers who have accompanied me through this journey. I could not have had the success that I or we did without you. And to the fans, thank you! Thank you for being there, with me, through all the ups and downs! Thank you for allowing me to see how amazing you guys are and how important you are for the women's game. In the 158 country games, I have always tried my best to enjoy the game and show you how proud I am to play for my home country. With that being said, I am happy to say that I will continue with

A post shared by Anja Mittag (@anjamittag) on

Från Tyskland till USA, där Australiens storstjärna Samantha Kerr tackade för nomineringen till Fifapriset till världens bästa spelare genom att sätta nytt målrekord i NWSL.

I helgen blev nämligen Sam Kerr första spelaren i ligan att göra fyra mål i samma match. Hon slog till när hennes Sky Blue gick från 0–3 till 5–4 hemma mot Seattle Reign. Alla Kerrs mål kom i den andra halvleken, och framför allt det tredje är riktigt läckert.

I USA och Australien höjs alltfler röster om att Kerr borde prisas som bäst i världen i år. Visst leder hon skytteligan i NWSL på 15 mål, men jag håller ändå spelare som Pernille Harder och Lieke Martens högre. Vi får se hur juryn och folket röstar.

I NWSL har det för övrigt hårdnat rejält i kampen om slutspelsplatserna. North Carolina och Portland har bra grepp om de två översta platserna. Men bakom dem ser det ut så här efter 19 omgångar:

3. Chicago Red Stars     +2   29
4. Orlando Pride           +10   29
—————–
5. Seattle Reign              +6   27
6. Sky Blue                     –7   26
7. Kansas City                –5   23
8. Houston Dash            –9   23

Fem omgångar återstår, så mycket kan hända.

I morgon är det nästan en hel damallsvensk omgång, det spelas nämligen fem matcher samtidigt, klockan 19.00. Bland de fem märks ett derby, ett glödhett bottenmöte och en match i guldstriden.

Matchen i guldstriden är Linköping–Piteå. Just det mötet var jag i Linköping och såg i fjol. Då ledde Piteå med 2–0, men LFC vände till 3–2. Rapporterna från vårens möte sa att LFC även var illa ute i den matchen.

Formmässigt borde Linköping kunna vinna i morgon mot ett Piteå som bara har gjort ett mål på sina sex senaste damallsvenska matcher. Men kanske att det är Piteås tur att ha flytet med sig den här gången.

Derbyt är matchen Vittsjö–Kristianstad, det är dessutom ett möte mellan två lag som ligger tre poäng över nedflyttningsstrecket. Vinnaren i det nordostskånska derbyt kommer sannolikt att få lite andrum i bottenstriden.

Det får även vinnaren i bottenmötet mellan Hammarby och Göteborg. Båda lagen visade form i återstarten, vilket gör att den här matchen känns rätt öppen. Övriga två matcherna i morgon är Örebro–Eskilstuna och Kvarnsveden–Djurgården.

I söndags vann Spanien F19-EM efter finalseger mot Frankrike. Det var en match med en lite tråkig upplösning. Vid 2–2 gav en okänslig domare en fransk spelare en andra varning när fransyskan slog en frispark innan signal. Strax efter satte Spanien segermålet.

Det blir för övrigt Spanien, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och England som representerar Europa i nästa års F20-VM. Det känns som en otroligt stark kvintett. Det är fem lag som samtliga bör ha chansen att ta sig till final.

I dag har gruppspelet i Champions League dragit i gång. Spelare 12 har gjort en genomgång av alla lag. Från dagens spel noteras att Julia Molin blev målskytt när Apollon från Cypern vann med 4–0 mot bulgariska NSA Sofia.

Ett intressant resultat var att norska Avaldsnes bara vann med 2–1 mot Brezenica från Montenegro. Det norska segermålet gjordes av Elise Thorsnes så sent som i 75:e minuten. Andra intressanta resultat var BIIK Kazygurt–Sporting Lissabon 2–1 och Medyk Konin–Shelbourne 0–0. I den sistnämnda matchen hade polskorna en straff i slutminuterna, men det irländska mästarlaget klarade ändå nollan.

Innan jag sätter punkt tänkte jag bjuda på en skön bild från Portland. Tänk om det såg ut så här även på de damallsvenska arenorna i morgon:

12 tankar på “Aluko, Mittag, Kerr och lite till

 1. ”Då kommer inte Anja Mittag att vara med. Rosengårdsforwarden meddelade nämligen i dag att hon tackar för sig i det tyska landslaget”———–detta är någonting för de svenska landslagets åldringar att titta på, inte streta efter när naturens gång gör sig påmind Man bete sig som om inte skulle finnas något alternativ. Att sedan media läs lobbyister driver på och skapar en uppfattning om att de är oersättliga då får man en bild av svensk damfotboll och dess utveckling på landslags nivå
  I den veva har aldrig hört någon spelare vid tillfället då man tackar för sig att berömma någon talangfull spelare, något framtidsnamn som ska ta över….jaget visar sig är alltid framför laget trots allt

  • Intressant kommentar apropå att ge beröm till yngre spelare. Det är väl tyvärr likadant även på herrsidan. Så pass mycket att jag fortfarande kommer ihåg när Dick Lidman i AIK berömde (den då tonårige) Alexander Östlund, som just hade avgjort mot Örgryte i SM-guldstriden 1998.

  • Håller inte med dig om att de äldre spelarna bör kliva åt sidan själva. Mittag är 32 år, det är inte lastgammalt. Får hon vara skadefri har hon fyra–fem år kvar på högsta nivå.

   Kollar vi på Sverige så har vi inte så många spelare av toppnivå att vi har råd med att flera av dem tackar nej till landslaget. Jag tycker tvärtom att det är bra om de äldre kämpar vidare och utmanar de yngre. Däremot skall inte de äldre ha givna platser i landslaget, där måste det vara full konkurrens. Men det är inte en spelafråga, utan en ledarfråga. Det är tränaren/förbundskaptenen som måste se till att det blir konkurrens, och att yngre spelare får chansen.

   • Varför använder du en marknadsterm i sportsammanhang? Konkurrens, vad betyder det i en nations fotbollsutveckling?
    Tycker du att spela fotboll är främst ”arbete” sedan spel, tävling?
    Är inte storartat av en spelare som har sett sina bästa dagar passera att lämna stafettpinne till någon lövande talang?
    Den tankegång, om konkurrens mm brukar kallas ”elitism” där en smal samling av människor, i det här fallet landslagsledning, bestämmer om urval av spelare som duger utföra elitens krav.

    • Konkurrens betyder att flera spelare kämpar om samma plats. Och nej, jag tycker varken att det är storartat när gamla eller unga spelare erbjuds platser i ett landslag utan kamp. Det är ingen rättighet för en talangfull spelare att vara med i landslaget. Jag vill att spelarna måste kämpa för att få kalla sig landslagsspelare. Och när de väl nått landslaget skall de tvingas jobba ännu hårdare för att behålla sin plats.

     Elitidrott är i stor utsträckning elitism. I princip alla idrotter bygger på ett upplägg där en eller flera ledare bestämmer vilka utövare som skall få tävla på högsta nivå. Det är inte något jag har hittat på.

   • Med detta resonemanget om konkurrens då stoppar du fotboll i samma fält som prostitution, handel med människor, allmän handel mm. fotbollsspelare är då moderna slavar som är befriade från sin essäns som mänskliga varelse, helt enkelt dehumaniserade robotar. Ett sådan idrott tillhör inte samhällets kultur och humanism utan stoppas i teknisk avdelning
    Elitism då är inte 2 tränare som bestämmer om allt utan vägran från deras sida att släppa de alternativa koncepten
    Detta har vi sett klart och tydlig under Sundhages tid
    Att inte nämna hur dåligt rimmar det med ett samhälle som säger sig ha demokratin som grund.

 2. I teorin är det förstås rätt att det är bäst om Förbundskaptenerna får tillgång till maximalt urval att välja från men jag kan faktiskt uppskatta när spelare väljer att sluta på topp i Landslaget. Med tanke på att svenska förbundskaptener historiskt haft svårt att släppa gamla favoriter, där är Sundhage tyvärr inte unik, så kan man också se det som att spelare som inte längre håller måttet hjälper dom på traven i de ofta obekväma besluten.

  Vad gäller Sverige så ser jag det dock som positivt att Gerhardsson direkt får visa vad han går för och om det blir samma spår som tidigare eller ett skifte till något nytt och fräschare. Med näst flest licenserade spelare i Europa duger det inte att spela ”Islands-fotboll” och vi måste kunna prestera en både bättre och roligare fotboll i Damlandslaget.

 3. ”Det finns ingen demokrati när det gäller laguttagningar”——Med demokratins inträde då får elitism en negativ tecken som dock får nya former som t ex teknokrati.
  Så när du säger: …..”skall de tvingas jobba ännu hårdare för att behålla sin plats. ” då passar du in i denna beskrivning, om en idrottare som saknar mänskliga dimension utan används som ett verktyg för att uppnå resultat som framförallt gynnas eliten på, medan själva utövare ses som nyttiga idioter eller reklampelare för att tjäna pengar

 4. Pingback: Den stora årskrönikan över 2017 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.