En helg med mycket spänning

Det har hunnit hända lite under de dagar jag har befunnit mig i ”bloggskugga”. En av de mer intressanta nyheterna är att Johanna Rytting Kaneryd har valt att lämna Djurgården och gå till Rosengård.

Johanna Rytting Kaneryd

Rosengård tappade ju väldigt mycket kreativitet i somras när Lieke Martens stack till Barcelona. Även om det är orättvist att jämföra med Martens i 2017 års form så kan säkert Djurgårdsmittfältaren fylla delar av den lucka som uppstod i somras.

Jag gillar verkligen Rytting Kaneryd som spelare. Hon är kvick, bollskicklig och kreativ. Dock måste hon lyfta sig när gäller poänginsamlingen. I årets damallsvenska har hon gjort ett mål, och hon har bara haft totalt elva avslut mot mål. Om man ändå gör den där jämförelsen med Martens så lyckades nederländskan sätta sju mål och få till 21 avslut mot mål på de elva matcher hon spelade i damallsvenskan i år – alltså väldigt många fler.

Nu hamnar Rytting Kaneryd i ett starkare lag, vilket gör att hon sannolikt både kommer att öka sitt antal avslut – och poäng.

Pia Sundhage

En annan nyhet som är värd att nämna är ju att Pia Sundhage fått ett nytt förbundskaptensjobb. Samtidigt som det väl inte var speciellt oväntat att hon skulle bli kvar på förbundet så trodde man väl inte att hon skulle kliva ner och ta ett flicklandslag.

Men även det blir förstås intressant att följa.

Vi är för övrigt inne i en riktigt spännande damfotbollshelg. Tyvärr kommer jag inte att kunna se speciellt mycket, knappt något alls faktiskt. När jag sätter punkt för det här inlägget rullar bilen mot Åtvidaberg för avslutningen av superettan, och i morgon blir det jobb på den herrallsvenska avslutningen.

Men ni andra har ju en hel del att njuta av, både nationellt och internationellt.

Klockan 14.00 i dag spelar Kvarnsveden måstematch hemma mot Rosengård. Om Borlängeklubben går poänglös av Ljungbergsplanen i eftermiddag kan man i morgon vara en elitettanklubb.

I övrigt i dag i damallsvenskan spelar Linköping–Eskilstuna och Vittsjö–Kif Örebro. Båda de matcherna startar 15.00, och framför allt blir det fokus på hur det går för Vittsjö, som ju nu också i högsta grad är indraget i nedflyttningsstriden.

I morgon söndag har vi först Piteå–LB07 14.00. En timme senare startar ytterligare två matcher med stor betydelse för bottenstriden, nämligen Göteborg–Djurgården och Hammarby–Kristianstad.

I morgon är det även en otroligt viktig match i striden om andraplatsen i elitettan, när trean Assi tar emot Växjö. Om Kalmar vinner i Alingsås i dag måste Assi ta full poäng mot Växjö för att Kalixlaget skall ha kvar den allsvenska chansen till sista omgångens toppmöte med just Kalmar.

Det tredje laget som är inblandat i kampen om andraplatsen i elitettan är AIK, som spelar borta mot jumbon Hovås Billdal i dag.

Så till en de internationella höjdarna. I dag klockan 13.00 kan man njuta av en tidig tysk seriefinal på DFB-tv. Årets uppstickare Freiburg tar nämligen emot Wolfsburg. Båda lagen står på fem segrar och ett kryss efter sex omgångar, och det känns verkligen som en potentiell kanonmatch.

Även i Frankrike spelas det en viktig toppmatch i dag. Det är dessutom ligans enda svenskmöte när Emma Berglund:s PSG tar emot Montpellier med Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius. Avspark där är 21.00. Just hur Berglund klarar av att hantera sina landslagskompisar kan komma att vara nyckeln i den där matchen som framför allt är hyperviktig i kampen om en av de franska platserna till nästa års Champions League.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.