Björn klar för ”nytt” Rosengård

Nathalie Björn

I dag har Nathalie Björn presenterats som nyförvärv i FC Rosengård. Det var väl inte speciellt oväntat, men ändå intressant.

Med värvningarna av Björn, Johanna Rytting Kaneryd och Nellie Lilja kan man se en trend som indikerar att Rosengård kan ha övergivit sin tidigare värvningsstrategi där de tydligt inriktat sin rekrytering mot etablerade landslagsspelare – svenska eller utländska.

Nu tycks Rosengård ha tagit ett steg tillbaka, och tagit efter Linköpings strategi att värva unga svenska/nordiska spelare som är på gränsen till landslaget. Det finns ju inte så många sådana, så det lär bli dragkamp om dem framöver.

Björn blir en naturlig ersättare till Lina Nilsson i Rosengård. För som spelare liknar de ju varandra i rätt stor utsträckning. Det blir spännande att se om Björn kan växa ut till en A-landslagsback i sin nya omgivning.

 

2 tankar på “Björn klar för ”nytt” Rosengård

  1. Ja, det verkar som att Rosengård nu försöker konkurrera med Linköping på samma spelarmarknad. FCR kan säkert bli framgångsrika i detta och rekrytering av nämnda spelare signalerar en riktningsförändring. En annan likhet med Linköping är att de stöttar upp satsningen på yngre talanger med några rutinerade. I Linköping var det Rohlin och Gajhede exempelvis och i Rosengård är det Seger och Mittag. En sak skiljer dock ännu – LFC har en dokumenterad framgång med sin strategi (möjligen också utvecklingsmiljö i vidare bemärkelse) som FCR ännu har att förverkliga.

    Det går naturligtvis att spekulera i motiven bakom Rosengårds ”nya giv”. Är det att de inte ser möjlighet till eller att det är för krävande att försöka ersätta sina förlorade och ofta äldre ”stjärnspelare” med nya av liknande kaliber? Är det främst ekonomiska motiv? Är det en förändrad ambitionsnivå när det gäller spel/framgångar i WCL? Den, relativt sett, regionala spelarmarknaden har vuxit i och med att LB07 kom upp i DA och räknar man in Växjö och Kalmar samt närheten till Danmark är det ett betydande rekryteringsområde – kanske anser FCR det vara tillräckligt på sikt?

    Så länge det finns en bild att LFC och FCR är de dominerande klubbarna i landet kommer det nog att vara rätt ovanligt med direktövergångar från en klubb till den andra. Det går dock att förutspå att genom spelarförluster och mer likartade rekryteringsstrategier så kommer deras relativa försprång i Sverige att minska. Beroende av hur andra klubbar förhåller sig går det att gissa på en jämnare Damallsvenska 2018.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.