Nya Italienproffs och Angeldahl på topplista

Det har varit rätt tunt med nyheter under julhelgen. Men vi har fått två nya svenska Italienproffs. Dels Julia Molin, som enligt sitt eget Instagramkonto lämnar Cypern och Apollon för Verona.

Dels Jenny Hjohlman som inte följer med Kif Örebro ner i elitettan. I stället flyttar hon till den italienska andraligan och CF Florentina. Kanske att det miljöombytet kan få fart på Hjohlman igen efter ett par målfattiga och skadeförföljda säsonger.

När det gäller heta övergångar har det kommit uppgifter om att Linda Sällström tackar nej både till Eskilstuna och Linköping. När det gäller LFC har däremot Johanna Rasmussen förlängt sitt kontrakt. I Correns artikel om förlängningen står att klubben bara har en forwardsplats kvar att fylla.

En inte alltför vågad gissning är att den forwarden blir 18-åriga Lyonspelaren Andrea Norheim. Hon gjorde mål bara tre minuter in i sin debut för den franska storklubben, det skedde i cupmatchen mot Ambilly i januari.

Men utöver den matchen har den snart 19-åriga (fyller i januari) norskan inte fått mycket speltid. Det har inte blivit någon minut alls i ligan. Hon har suttit på bänken i några Champions Leaguematcher, dock utan att bytas in.

Tillagt i efterhand: Jag hade en indikation på att Norheim var nära att skriva på för en svensk klubb. Dock gissade jag på fel klubb. Det blev Piteå IF som lyckades knyta upp 18-åringen.

Apropå Frankrike och Lyon har Amandine Henry valts till årets spelare i det franska landslaget. Sett till EM var det ett klockrent val.

Varken Henry eller någon annan fotbollskvinna finns däremot med bland de 100 mest omnämnda idrottarna i fransk press under året. När den listan presenterades fanns bara tre kvinnor bland de 100, och samtliga var tennisspelare.

På listan över de 20 mest omnämnda idrottarna i svensk press som presenteras i oktober fanns däremot fem kvinnor på topp tio.

Slutligen till Spanien, där stora tidningen Marca har listat de 17 bästa fotbollsdamerna under 2017. Kul att tidningen vågar sig på en sådan lista, men den chockar rätt rejält med flera namn. Exempelvis platsar Filippa Angeldahl.

Linköpingsförvärvet hade sannolikt inte varit med om jag listat damallsvenskans 17 bästa spelare under 2017. Men Marca anser alltså att Angeldahl är en världsspelare.

Utöver Angeldahl finns Kosovare Asllani med bland de 17. Där finns även spelare med årsaktuell Sverigekoppling i form av Tabitha Chawinga, Marta och Lieke Martens.

 

16 tankar på “Nya Italienproffs och Angeldahl på topplista

 1. Andrea Norheim skrev ett treårskontrakt med Lyon under 2016, vilket borde betyda att hon har minst ett år kvar på samma kontrakt. Har LFC verkligen råd att ”köpa loss” henne från Lyon? Knappast – om det inte är så att klubben vill bli av med Norheim och säljer henne för en spottstyver…

  • Det förekommer faktiskt att man bryter kontrakt även i storlagen om klubb och spelare är överens om det hela. Norheim kanske känner att Lyons bänk inte är den bästa platsen att utvecklas och att ett steg nedåt i klubbhierarkin kan vara något bra för hennes karriär.

   • Ett litet steg neråt skulle det förstås bli för Norheim: att jämföra Lyon och Linköping är ungefär som att jämföra äpplen med päron, underförstått att detta franska ”äpple” är laddat med helt andra resurser än ett ett östgötskt ”päron”, som nätt och jämnt håller sig fräscht med minimala pengaresurser. Bortsett från detta bör väl chansen att få mer – eller kanske maximal – speltid väga tungt för en äregirig talang. Det handlar inte bara om sköna slantar…

    Nu ska vi nog inte spekulera för mycket kring Andrea Norheim, hennes förutspådda återkomst till Skandinavien och var hon till slut hamnar. Det finns gissningsvis många klubbar som är ute och fiskar efter henne. Allt annat vore märkligt.

   • Ja, det kan bli lån, ”den nya Minde” (?) Linköping behöver givetvis en anfallare till, helst en som kan göra mål – tycker jag. Frågan är om Rasmussen kommer att betraktas som anfallare eller mittfältare, av de nya tränarna? Vi får se. Det börjar se ganska komplett ut för klubben nu. Både ungt och rutinerat, fin skandinavisk blend. Och med en viss konkurrens om startplatserna.

   • Haha…sarkasmer är alltid kul, men lite svåra i text PeE…..Oj då…

    Det ska bli intressant att se vad Norheim kan bidra med offensivt i DA:s mest försvarsstarka lag. Är hon 15-målsskytten PIF behöver för att nå högre i DA?

    Naturligtvis slås det på stora trumman kring den här övergången och särskilt att hon kommer från Lyon. Det är visserligen sant, men men…..hon kommer snarast från Lyons B-lag där hon spelat mest. Det kan säkert vara lärorikt, men två år där räcker kanske.

    Norheim kanske också är ett exempel på att en tidig utlandskarriär inte är det bästa för en ung spelares utveckling. Miljöombyte? Visst. Äventyr? Visst. Livserfarenhet? Visst. Spelutveckling? Njaeeeee?

    • Det kan ju faktiskt leda till spelutveckling att bara få träna med världens bästa spelare. Och ett år utan speciellt mycket matcher klarar man. Så om året i Lyon varit till gagn för Norheim eller inte får vi svaret på framöver.

   • Är det inte närmare två år? Jodå, visst kan träning med de bästa ge en hel del också. Sedan vet jag inte om alla i både A- och B-lag i Lyon tränar tillsammans. Men det är nog i matcher som bekräftelsen på utveckling kommer.

   • Ja O – det var svårt att låta bli 😜 – efter ”diskussionen” härom dagen.
    Det är ju inget säkert kort direkt, men spännande och säkert stor potential. Det brukar ta ett tag att komma in spelstil mm så jag tror kanske inte på 15 mål första säsongen – men blir det upp emot 10 är då jag nöjd. Flera andra måste också fortsätt utveckla målskyttet för att laget ska kunna konkurrera om topplatserna. Hoppas kan man alltid men jag tror det blir svårt. Lite tunnare trupper hos FCR och LFC gör det lite ovissare men jag tror nog det står mellan dem i år igen….

 2. Vad har Hjolman, Göransson (också nu Italien) och Lundh (Vittsjö) gemensamt? Jo, de har alla en gång varit med i A-landslaget. De söker nu också alla, på olika sätt och av olika skäl, hitta tillbaka till det spel och den form som förde dem dit. I litet mer högtidliga termer (utan att överpsykologisera) är det nog också ett sökande efter deras identitet som fotbollsspelare. Norheim är inte där än (om hon någonsin kommer dit), men att gå från en etablerad klubb i Toppserien till B-lagsspel (låt vara i Europas bästa klubb) kanske väcker en och annan tanke. Work your magic, Stellan Carlsson!

  • Och….? Om du syftar på Norheim så hann hon inte in på min radar och kanske inte på många andras heller för den delen, så där finns inget ”surt”. Själv tycker jag det ska bli både kul och spännande att se hur det utvecklas i Piteå. Anfallsstyrka är efterlängtad i PIF. Och så blir det förstås extra intressant att följa 2016 års tränares utveckling av talangen Norheim. Så, work your magic Stellan Carlsson! Värvningen bekräftar väl det många sagt i dessa spalter – det kommer troligen att bli en jämnare DA 2018.

 3. Skadeglädjen är den enda sanna glädjen… Nåja, det handlar nog inte bara om detta när en klubb tappar respektive värvar spelare. Har märkt en tendens på senare år, när Rosengård och Linköping ”toppar tabellen” och därmed tar alltmer utrymme i spalterna, att missunnsamheten (eller vad vi ska kalla det) växer i motsvarande mån. Inget nytt under solen, givetvis. När Umeå IK hade totalherraväldet över svensk – och i viss mån – europeisk damfotboll, muttrades det här och var om att Umeå kvävde all konkurrens och allt intresse genom att vara i det närmaste oövervinnerligt. Det var naturligtvis bara nys och dumheter, motsatsen gällde i allra högsta grad.

  Med bra kontinuitet i det taktiska (fast med mer ”spela-spring” i stället för ”sparka-spring”) och smarta värvningar kanske Piteå IF redan i år tar det där viktiga sista steget och utmanar både LFC och FCR om SM-guldet. Vem vet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.