En fantastisk julklapp till damfotbollen

Egentligen har jag inte tid att skriva några inlägg i dag. Men precis vid läggdags i går fick jag ögonen på en nyhet som kan vara en av årets allra bästa för damfotbollen.

Idrottens Affärer berättar nämligen om att det har sålts tv-rättigheter i Frankrike. Och vi snackar inte reapris, utan om niosiffriga summor.

Enligt artikeln har rättigheterna i Frankrike till VM 2019 gått till kanalen TF1 för 100 miljoner kronor. Det franska förbundet har även sålt rättigheterna till franska landskamper för 40 miljoner kronor per säsong i fem år till kanalen M6. Totalt 300 miljoner kronor för de två avtalen alltså.

Och det är ännu så länge på landslagsnivå som de stora pengarna finns. Men även den franska ligan, D1 Feminine, har fått sitt första större tv-avtal. Canal Plus betalar sex miljoner kronor per säsong i fem år för sändningsrättigheterna. I avtalet ingår att alla ligamatcher kommer att sändas från och med nästa säsong.

Totalt innebär det här cirka 330 miljoner kronor – alltså en tredjedels miljard – till fransk damfotboll över en femårsperiod.

Det allra mest fantastiska med det här är ju att damfotbollens problem har varit att ingen kanal har varit beredd att betala för sändningsrättigheter. Här har vi ett trendbrott i den frågan. Ett trendbrott som skulle kunna innebära ett stort genombrott för damfotboll på tv-marknaden i många fler länder än bara Frankrike.

Det här skulle kunna vara årets riktigt stora julklapp till damfotbollen. Vi får väl hoppas att de köpande kanalerna får valuta för sina satsningar.

11 tankar på “En fantastisk julklapp till damfotbollen

 1. Jaaaaa….kanske…. I Sverige var ju TV4 på gång för några år sedan, men drog bort sitt engagemang.

  Vi väntar med spänning EFD!

 2. Har skrivit om dom förr. Gör det igen!
  Vart är EFD? Vad gör dom?
  Vilken agenda jobbar de efter? Vem är egentligen ”chef” hos EFD?
  Må vara att dom inte lyckas få fram några pengar alls till fattiga damallsvenska klubbar, men dom måste väl höras och synas i någon form!

  • Mimmi Larsson och Loreta Kullashi med Felicia Karlsson som backup är väl ändå en rätt stark forwardsuppställning? Personligen ser jag betydligt större brister i konstruktivitet/kreativitet på mittfältet.

   • Inte alls illa för United. Apropå mittfält har Rasmussen förlängt ett år med LFC (pressmeddelande för drygt en timme sedan). Där finns det gott om spelare i mittens rike numera…. Tror dock LFC, som alla, gärna plockar in ytterligare en anfallare.

   • Ja två forwards som är med till sydafrika i januari är väl inte kattskit men Gerhardsson kanske ser något som vissa inte ser eller tvärtom!

 3. Hetaste tipset om Sällströms nästa klubbadress, så här i bleka mellandagarna, är Djurgårdens IF. Kanske ett logiskt val, det är ju hennes ”gamla” klubb och Stockholm lockar gissningsvis inte bara av fotbollsmässiga skäl.

  • Vadå hetaste tipset? Finns ju ett par svenska klubbar till som visat intresse samt minst en Europeisk storklubb. Djurgården och Stockholm är nog inte intressant i nuläget.

   • Mindre än ett dygn senare kritiserar du rykten om Sällströms eventuella övergång, men deltog du just nu inte själv i ryktesspridningen….? Du pekar här inte heller på att hon faktiskt skulle kunna stanna i Vittsjö. Kanske var inte heller du säker på detta?

 4. Sett till tv-sändningar har utvecklingen för svensk damfotboll dom senaste åren snarast varit negativ. I början av 2000-talet sändes både damallsvenskan och landslagets matcher i TV4. Därefter började både damallsvenskan och landslaget visas i nischkanaler som TV 12 och TV4 Sport. Numera sänds damallsvenskan inte alls i Fyrans kanaler. Landslagets kvalmatcher göms undan i TV 12 om dom alls sänds. På plussidan finns att SVT visat flera damallsvenska matcher i år och att EM samsändes av SVT och TV 4. Vad som händer 2018 återstår att se.

 5. Pingback: Nyförvärv, talangutveckling, Marozsan och Norheim | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.