Harder–Martens 2–1 eller kanske 2–3

Lieke Martens har vunnit båda de stora officiella priserna som bästa spelare i Europa och världen i år. Men när tre stora damfotbollssajter i veckan har presenterat sina rankinglistor över världens 100 bästa spelare under 2017 toppas två av Pernille Harder, medan Martens ”bara” vinner en.

Duon Harder/Martens har för övrigt dominerat damfotbollen i år och är etta och tvåa på alla tre listorna. På tredjeplatsen på alla listorna finns Australiens Sam Kerr.

Det är alltså 2–1 till Harder på de nya listorna. Men med de tunga priser Martens tidigare fått är det minst 3–2 till henne totalt sett.

Jag tänkte ägna det här inlägget till att kolla lite närmare på de tre färska listorna. Det är The Offside Rule Pod som har Martens i topp. Den listan har tagits fram av en relativt stor och namnkunnig jury från olika delar av världen.

Där ser topp tio ut så här:

Lieke Martens

1) Lieke Martens
2) Pernille Harder
3) Samantha Kerr
4) Marta
5) Lucy Bronze
6) Dzsenifer Marozsan
7) Vivianne Miedema
8) Alex Morgan
9) Wendie Renard
10) Ada Stolsmo Hegerberg

De svenska spelare, eller spelare som representerat svenska klubbar under året, utöver Martens och Marta som finns med på listan är:

29) Tabitha Chawinga
39) Nilla Fischer
50) Claudia Neto
62) Stina Blackstenius
93) Ella Masar McLeod
100) Kristine Minde

Hos The Offside Rule Pod har alltså Sverige och damallsvenskan fått väldigt dåligt betalt. Vår högsta serie har betydligt mycket högre status på Vavel:s 100-bästalista. Där ser topp tio ut så här:

Pernille Harder

1) Harder
2) Martens
3) Kerr
4) Jackie Groenen
5) Tabitha Chawinga
6) Caroline Graham Hansen
7) Camille Abily
8) Irene Paredes
9) Samantha Mewis
10) Amel Majri

De svenska spelare, eller spelare som representerat svenska klubbar under året, utöver Martens och Chawinga som finns med är:

11) Neto
17) Marta
19) Minde
32) Faith Ikidi
34) Masar McLeod
35) Gudbjörg Gunnarsdottir
48) Magdalena Eriksson
60) Janni Arnth
63) Jessica Samuelsson
88) Julia Spetsmark
90) Simone Boye Sörensen
93) Mimmi Larsson
100) Sanne Troelsgaard

Har jag uppfattat saken rätt är det Vavels Sophie Lawson som gjort listan efter konsultation med sajtens övriga skribenter.

Jag tycker att Vavel har prickat topp tre klockrent, sett till prestationer under hela året. Där bakom är jag mer tveksam. Jag gillar Groenen, och hon var fantastisk under EM, men jag hade inte haft henne topp tio. Däremot är det både kul och välförtjänt att Chawinga får ett erkännande som femma.

Men ärligt talat är det väldigt många konstiga utnämningar på Vavels lista. Väldigt många. Om jag exempelvis hade tagit ut årets fyra bästa svenska spelare hade bara Samuelsson kommit med av de fyra uttagna.

Slutligen till Womensoccerunited.com:s 100-lista. Den är uttagen av Izzy, damfotbollsskribent från Brasilien. Det gör att hon borde ha en lite annat perspektiv än oss som finns i Europa eller Nordamerika.

Trots det känns det som att även hon lagt stort fokus vid EM på sin lista. Där ser topp tio ut så här:

1) Harder
2) Martens
3) Kerr
4) Marozsan
5) Jodie Taylor
6) Renard
7) Groenen
8) Stephanie Houghton
9) Miedema
10) Bronze

De svenska spelare, eller spelare som representerat svenska klubbar under året, utöver Martens som finns med är:

13) Marta
14) Chawinga
58) Fischer
74) Hedvig Lindahl
75) Blackstenius
82) Masar McLeod

Bästalistor är ju just bara bästalistor, men det känns väl ändå riskfritt att säga att världens två bästa spelare 2017 spelade i damallsvenskan under 2016, och den ena även under våren 2017. Det kan vi förstås vara nöjda med.

Däremot är det inte roligt att se hur få svenska spelare som finns med på listorna, och att ingen är högre än 39:e plats. Vi får hoppas att våra svenska spelare gör större avtryck internationellt under nästa år. Noterbart för övrigt att diamantbollenvinnaren Kosovare Asllani inte fanns med på en enda av de här listorna.

Jag tror inte att jag kommer att ha tid att sätta ihop någon egen 100-lista. Däremot har jag, som jag skrev i kommentarfältet nyligen, satt ihop ett världslag för 2017. Det var på order av SFS, och skulle ha en 4-3-3-uppställning. Det såg ut så här:

Sari van Veenendaal (Arsenal, Nederländerna)

Lucy Bronze (Manchester City/Lyon, England)
Carina Wenninger (FC Bayern München, Österrike)
Wendie Renard (Lyon, Frankrike)
Amel Majri (Lyon, Frankrike)

Amandine Henry (PSG/Portland Thorns/Lyon, Frankrike)
Pernille Harder (Wolfsburg, Danmark)
Saki Kumagai (Lyon, Japan)

Marta Vieira da Silva (FC Rosengård/Orlando Pride, Brasilien)
Samantha Kerr (Perth Glory/Sky Blue FC, Australien)
Lieke Martens (FC Rosengård/Barcelona, Nederländerna)

Tränare: Sarina Wiegman, Nederländerna

Jag försökte sätta ihop ett lag som skulle funka i praktiken, alltså ett lag med både defensivt och offensivt skickliga spelare. Jag tänker mig egentligen laget som 4–2–3–1 med Harder som offensiv spets på mittfältet och Kerr som toppforward. Det var framför allt väldigt tuff konkurrens om just platsen som toppforward. Där hade man gärna även haft med Miedema och Chawinga.

Däremot var det svårare att hitta backarna. Majri kom med på att hon gjort en stark säsong i Lyon och Wenninger på ett starkt EM. Men i backlinjen fanns det inte samma stentuffa konkurrens som på mittfält och framför allt i anfall.

4 tankar på “Harder–Martens 2–1 eller kanske 2–3

 1. Intressant artikel Johan Rydén. Tycker det är svårt att skilja på Lieke Martens och Pernille Harder, vem som är bäst – båda är otroligt skickliga och creativa spelare även om jag tycker att Lieke är snäppet bättre, speciellt som speluppläggare och med hennes passningsskicklighet. Men det kan diskuteras, men att båda toppar alla tänkbara listor är inte konstigt.. För övrigt har väl Lieke Martens vunnit minst 4 ”officiella” titlar – EM:s bästa spelare vid EM i Holland, UEFA Player of the year 2017, FIFA Best player 2017 samt även IFFHS World best female offensive playmaker 2017 samt då Offside Rule Pod – vilket blir 5 titlar i så fall. Inte illa av Lieke, som dessutom kan titulera sig Europamästare. Kommer ihåg när jag såg henne spela i Göteborg/Kopparberg 2014-15 på Wallhalla och tyckte redan då att hon hade stor talang och fyndig i ett halvbra Göteborg (tillsammans med Manon Melis) men att hon skulle bli en sån etablerad storstjärna kunde man inte gissa sig till då.

  Överhuvutaget är det ju svårt med alla dessa listor och världslag – när det gäller ditt världslag så ser det väl okey ut – tycker egentligen att Martens mer är en mittfältare till vänster med fri roll som i landslaget men det hade ju varit spännande att se om Martens och Harder kan spela ihop eller att det hade blivit för mycket av det goda? Vem är den defensive mittfältaren i ditt lag förresten, Henry? När det gäller övriga spelare som man kunde tänka sig i ett världslag är väl i så fall Maroszan (6:a på Offside Rule Pod listan), Rapinoe (16), Alex Morgan (8) (har varit skadad mycket) samt JodyTaylor (15) och Le Sommer (11). Men dom kan ju vara på bänken?
  Slutligen – det är kul med rankinglistor och världslag men lika omöjligt i fotboll som med Oscars utnämning i film eller Emmy Award heller ESC eller Idol i musik.

  Men Keep up the good work Johan Rydén och en God Jul!

 2. Att listor är intressanta vet alla och särskilt kvällstidningar – som de sociala djur vi är gillar vi sociala (och andra) jämförelser. Frågan är vilket genomslag listorna på bästa damfotbollsspelarna har i andra medier än där de publicerats och för annan publik än de redan insatta och intresserade. Därmed väcks också frågan om damfotbollen flyttar fram sina positioner medialt genom dessa listor.

  Skillnader för enskilda spelare mellan listorna säger antagligen mer om de som röstat/juryn och kriterierna (avsaknad av kriterier) än om spelarens prestationer.

  Utan att ha studerat varje detalj på alla listorna så verkar ett antal saker/förhållanden få genomslag i placeringar och att alls komma in på listorna: 1. Vilka länder spelarna kommer ifrån. Vissa länder har en stor representation. Det kan, men behöver inte alltid, vara motiverat. Det skulle exempelvis vara intressant med klubblagsmöten mellan lag från Europa och USA, 2. Att ingå i ett ”storlag” underlättar, 3. Att vara en framträdande spelare i ett storlag underlättar, 4. Att tillhöra ett landslag som gått långt i en större turnering, eller som överraskat positivt, underlättar. 5. Den som väl etablerat sig på listan ökar chansen att hänga kvar kommande år, 6. Tidigare utmärkelser och prestationer gör att det går att ”tjäna” ett antal placeringar på nästa lista. Det går säkert att lägga till fler saker och kombinationer av dessa. En är att det kanske inte bara räcker med att vara en bra fotbollsspelare. Det kan också hjälpa att vara en omtyckt person. Läser man motiveringar och kommentarer är det ofta som spelares karaktärsdrag uppmärksammas.

  Listorna visar också att bedömningar av en spelares prestationer i hemmanationen kan skilja sig mycket från internationellt sammansatta listor. Att Asllani inte kom in på någon lista har förvånat en del. Jag tror att förklaringarna ligger i punkterna ovan till stor del. Hon var visserligen med i ett framgångsrikt Manchester, men var å andra sidan knappast en framträdande spelare. Det hon åstadkommit i Linköping för att stabilisera mittfältet efter Neto har inte uppmärksammats eller värdesatts och Sveriges tidiga sorti från EM har inte heller varit till hennes fördel. Dessutom har hon ”bytt ner sig” klubbmässigt. Att Jill Scott (plats 48 på Offside Rules lista) skulle vara en bättre mittfältare än Claudia Neto (plats 50) är mest ett skämt. Två helt olika spelartyper där Neto skulle springa åttor runt Scott. Men men Scott är känd från landslag och samma klubb i många år och Neto kommer närmast från en liten klubb i ett litet land (Sverige heter det visst…) och en liten hemmanation i damfotboll.

  Till sist visar listorna också det man kan ana – att möjligen en svensk spelare skulle komma med i en tredjeuppställning i ett världslag (på bänken….). Deprimerande?

  • Man skall nog inte ta alla dessa listor och utmärkelser så allvarligt eller försöka sig på någon djupare analys och bedömning av någon slags rättvisa och hur olika länders jury:s har resonerat. Tror också att publicering i tidskrifter av detta inte skadar eller gör intresset sämre, sådana här popularitetslistor förekommer ju inom en mängd olika företeelser, inte bara sport. Det är ju inte heller lätt att jämföra spelare från Europa som just har spelat ett EM med spelare från USA och andra kontinenter som kanske har egna turneringar som vi inte har så stor koll på. På listorna blandas ju spelare som spelat EM för sina hemländer med landslag från olika kontinenter som är svårt att jämföra.
   När det gäller Neto som vi hyllar här i Sverige så spelade ju hon på våren väldigt bra i LFC och även i EM och där Portugal i alla fall gick vidare från Gruppspelet i EM så någon uppmärksameht fick väl Neto i EM. Sen blev ju hon skadad på höstkanten och spelade väldigt lite så det kanske inte kan motivera någon framträdande placering på olika listor. När det gäller Asllani spelade hon ju i Manchester City på våren utan att göra något större avtryck prestationsmässigt och under EM var hon och Dahlqvist ganska svaga på mittfältet (vilket hela det svenska laget var) och det tog några matcher innan hon fanns sig till rätta i Linköping och det var väl först på höstkanten hon spelade riktigt bra i DA och även i CL och sen gjorde hon ju flera mycket bra landskamper i kvalet och flera mål dessutom som ju resulterade i Diamantbollen och att hon vann den är väl okey men beror nog mest på bristande konkurrens än någon väldigt avgörande och brilliant säsong. Så att Asllani inte finns med på några listor kanske också har sin förklaring? Hon och andra spelare i LFC har ju chansen till våren som enda svenska lag att mäta sig med de bästa i Europa. Får se hur det går?

 3. Pingback: Regelfundering, världslaget och självmål | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.