Västsverige brandskattas på talang

Det är fredag i julveckan och samtidigt som lördagen en höjdardag inom herrfotbollen, med bland annat säsongens första El Clasico är vi inne i damfotbollsårets allra lugnaste tvåveckorsperiod.

Lugnaste sett till sportsliga aktiviteter. Ett och annat klubbyte har man däremot noterat under veckan. Jag har även sett att Kopparbergs Göteborg FC och IFK Göteborg fördjupar sitt gemensamma F19-samarbete.

Trots den talangsatsningen i Göteborg är det ändå slående att Västsverige håller på att tömmas på talang. KGFC är ju ensamma i damallsvenskan i regionen, och 2018 har regionen bara en klubb i elitettan, Kungsbacka DFF. Ett Kungsbacka som har det kämpigt med ekonomin.

Hur mycket Kungsbackas ekonomiska läge har påverkat vet jag inte, men klubbens största talanger flyr nu regionen. Jag har tidigare berättat om hur Kristianstad lagt beslag på spännande Josefine Rybrink. I går meddelade IFK Kalmar att de har värvat Ida Strömblad.

Båda de värvningarna är logiska såtillvida att spelarna tar ett steg uppåt i seriepyramiden. Däremot var det en liten chock att läsa att både Kungsbackas Cornelia Kapocs och Hovås Billdals Paulina Nyström väljer att fortsätta sin satsning i Ljusdals IF.

Paulina Nyström

Absolut inget ont om Ljusdal. Klubben verkar har en intressant satsning där man rekryterat de båda tidigare förbundskaptenerna Calle Barrling och Annelie Andersén. Och de här värvningarna är en stor fjäder i hatten för klubben. Men det känns ju ändå väldigt konstigt att två av Göteborgsregionens allra största talanger skall flytta till Hälsingland för sin fortsatta satsning.

I går blev det klart att Ella Masar McLeod:s nästa klubbadress blir Wolfsburg, eller damallsvenskan all stars som den tyska klubben snart skulle kunna kallas. Wolfsburg har för övrigt numera närmast ett överflöd på världsspelare. Det blir en delikat uppgift för coach Stephan Lerch att fördela speltiden på ett sådant sätt att det inte börjar gnällas i truppen.

De senaste dagarna har Danmark fått en ny förbundskapten. Han heter Lars Söndergaard, och har huvudsakligen meriter från herrfotbollen.

En annan aktuell nyhet är att Lisa Dahlkvist valt att operera sin häl, vilket gör att hon blir borta från spel i ett halvår. Jag har funderat lite över vilken klubb Dahlkvist skulle dyka upp i härnäst. Men den här operationen gör sannolikt att hon blir kvar i Örebro åtminstone fram till sommarfönstret nästa år.

Lisa Dahlkvist

Från Linköping meddelades i veckan att man söker en kvinna med spelarmeriter som assisterande tränare. Just två sådana har tagit över FFC Frankfurts andralag, som för övrigt ligger på en fjärdeplats i andraligan. Det är den supermeriterade duon Kim Kulig och Kerstin Garefrekes som blir huvudtränare respektive assisterande. Gissar att LFC gärna hade hittat en lika meriterad assistent som Garefrekes…

Så här i slutet av året radas utmärkelserna upp. Nyligen röstades Alex Morgan fram till bästa spelaren i Nordamerika. Morgan är däremot inte årets spelare i USA:s landslag. Det priset tar nämligen Julie Ertz.

Jag har inte varit så imponerad av Ertz, sett till passningsspel och speluppfattning. Men hon är ju en vinnartyp, och en fantastisk tillgång vid fasta situationer, där hon har en makalös förmåga att komma först på bollarna.

I år har hon allt oftare tagit klivet upp på mittfältet. Kanske är hon lösningen på USA:s problem på det defensiva innermittfältet.

Tabitha Chawinga

Slutligen till Afrika, där Tabitha Chawinga är utslagen i kampen om priset som kontinentens bästa spelare 2017.

Bland finalisterna märks Nigerias Asisat Oshoala. Jag såg en uppgift om att Nigeria inte har spelat en landskamp sedan december i fjol, och man har ingen bokad för januari heller. Vad händer med damfotbollen i Nigeria?

1 tanke på “Västsverige brandskattas på talang

  1. Pingback: Östlund, Guillou, Kapocs – och svenska cupen | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.