Harder och Hegerberg – nordiska skyttedrottningar

Helgens spelare i damfotbollsvärlden var Pernille Harder. Danskan avslutade sitt fantastiska 2017 med att göra fyra mål när Wolfsburg vann med 6–0 borta mot Köln.

I det länkade klippet kan man se att alla målen kom i den andra halvleken, och att Harder hann med ett tvättäkta hattrick på 14 minuter innan hon byttes ut.

Pernille Harder

I och med segern toppar Wolfsburg tabellen när Frauen-Bundesliga nått halvvägs. Eller i alla fall borde ha nått halvvägs. Den tidiga vintern har gjort att fyra matcher har skjutits upp, vilket innebär en lätt haltande tabell.

I toppen av skytteligan gjorde Harder ett rejält ryck i går. Hon har med sina elva mål hela fem måls marginal till delade tvåorna Lina Magull och Alexandra Popp.

Harder har verkligen fått fart på Wolfsburg, och jag ser danskan som 2017 års genomgående bästa spelare i världen. Flera andra har haft väl så höga toppar som Harder, men ingen annan har hållit en så hög nivå rakt igenom hela säsongen.

Nu väntar två månaders vinteruppehåll i Tyskland. I grannlandet Frankrike har man också tagit vintervila. Men där handlar det bara om en knapp månad, D1 Feminine återstartar igen den 14 januari.

Den gör det förstås med Lyon i topp. Och precis som Wolfsburg har Lyon en spelare från Norden som levererar på allra högsta nivå.

Ada Stolsmo Hegerberg har nämligen stått för en fullständigt makalös höst. Hon har vräkt in mål sedan den där dagen i nederländska Doetinchem där jag såg henne och Norge göra fiaskosorti i EM, en match som ju för övrigt blev Hegerbergs sista landskamp innan 22-åringen valde att ta timeout på obestämd tid från det norska landslaget.

Hon har spelat 16 tävlingsmatcher i höst, och gjort mål i 15 av dem. Bland annat gjorde hon mål i sina tio sista tävlingsmatcher under året. Hon har bara gått mållös av planen en gång i höst, och det var i hemmamötet med Bordeaux.

Totalt har Hegerberg vräkt in 18 mål i ligan och 13 i Champions League. Alltså totalt 31 mål på 16 matcher. Fantastiskt.

Hegerberg leder skytteligan i D1 Feminine med sex mål före PSG:s talang Marie Antoinette Katoto och sju före Eugenie Le Sommer. Stina Blackstenius är fyra på tio mål.

I toppstriden vann både Lyon och PSG, medan Montpellier fick sin helgmatch uppskjuten. Helgens svenska spelare blev nu istället Emma Berglund, som gjorde 2–0-målet när PSG vann med 6–0 mot Rodez.

Målet som går att se på klippet här nedan kom på en behärskad bredsidesvolley efter hörna:

Det var Berglunds första mål i den franska ligan. En kul julklapp för den formstarka mittbacken.

I England har man valt ett ännu kortare uppehåll. WSL drar igång redan vid trettondehelgen igen. Det engelska ligaupplägget är dock rätt konstigt. Man har bara spelat fem omgångar hittills.

Däremot har det varit en massa cupmatcher. Just cupmatcher stod på schemat i helgen, närmare bestämt kvartsfinaler i WSL cup. De resulterade i att Reading gjorde de tre stora (Manchester City, Chelsea och Arsenal) sällskap till semifinal.

Tittar vi utanför Europa så vann Nordkorea till slut det Östasiatiska mästerskapet. Man vann den avslutande gruppmatchen, och tillika den moraliska finalen, mot Japan med 2–0. Målen gjordes av Kim Yun-Mi och Ri Hyang-Sim. De målen går att se här:

Kina slog för övrigt Sydkorea med 3–1 i ”bronsmatchen”. De båda lagen har aktuell koppling till Sverige. Vi skulle ju ha mött Kina i Algarve cup. Men lottningen har ändrats, och vi får just Sydkorea i stället.

Orsaken är att Sydkorea och Australien var lottade i samma grupp, och de skall mötas i Asiatiska mästerskapen några veckor senare. För att ”slippa” möta varandra två gånger på kort tid ändrades därför gruppindelningen i Algarve.

Till Australien där formstarka Sam Kerr gjorde tre mål för sitt Perth Glory i helgens 3–3-match mot Newcastle. Nu leder Kerr skytteligan med totalt åtta mål.

Det är jämnt i toppen av W-league efter sju omgångar. Huvuddelen av lagen har kvar chansen att gå till slutspel.

Sverigebekanta Lisa De Vanna visade i helgen att hon har kvar känslan i sin vänsterfot. Så här snyggt smekte hon in sitt andra mål i Sydneys 3–0-seger mot Canberra :

Slutligen till Nordamerika där Alex Morgan utsetts till årets bästa spelare i Concacaf-området. Det var väl ett ok val. Morgan hade det rätt tungt i Lyon i våras, men blev ju bättre under året. Med sina sju mål blev hon även bästa målgörare i USA:s landslag i år.

Dock hade jag mycket väl kunnat tänkt mig en kanadensisk segrare av det här priset. Jag tycker att Kanada varit väl så bra som USA under året.

På den nya världsrankningen är det dock USA i topp, och Kanada återfinns först på femte plats. Noterbart är att fyra av de fem högst rankade lagen är engelskspråkiga i form av USA (1:a), England (3:a), Australien (4:a) och så då Kanada.

Det är en väldigt skillnad jämfört med herrarnas lista, där det högst placerade engelskspråkiga landet är England på 15:e plats.

För Sverige innebär den nya rankinglistan ett litet steg uppåt till tionde plats. Vi ökar med 21 poäng och passerar därmed Nordkorea.

4 tankar på “Harder och Hegerberg – nordiska skyttedrottningar

 1. Tänk så lika – och olika – det kan vara med nordens två bästa spelare. Gemensamt är framgångar i europeiska toppklubbar. Sedan skiljer det sig åt. Norska landslaget gör fiasko-EM och Hegerberg tar time-out på obestämd tid. Om det ska tolkas bara som besvikelse över turneringen och möjligen hennes egen prestation eller ännu mer som kritik mot FK Sjögren är väl fortfarande oklart. Harder å sin sida står tillsammans med danska landslaget fast vid en sportsligt sett riskabel spelarstrejk efter en EM-succé med landslaget.

 2. Jaså Johan, Alex Morgan är ett ”ok” val tycker du. Vilken kanadensisk spelare har varit bättre? Sinclair har väl inte glänst speciellt i år? Någon annan? Själv har jag inte sett mycket av Kanada i år men det har inte känts som att någon gjort något väsen av sig och stuckit ut, även om laget fortsätter att ta kliv framåt.

  Personligen hade jag nog valt Rapinoe före Morgan sett över hela året.

  Det hade förresten varit intressant att se en topp 100 (eller liknande, 10 eller 20 räcker kanske) från dig också i dessa tider. Tycker dina listor brukar se bättre ut än de flesta andra som dyker upp. Både Vavel och The Offside Rule Podcast har exempelvis en spelare som Ashley Lawrence löjligt långt ner. Och FIFA:s officiella topplista ska vi inte ens nämna…

  • Med ett ”ok” val menar jag att jag inte tycker att någon amerikansk spelare har utmärkt sig genom att vara så där riktigt suverän i år. Men Morgan tycks ju ha varit bra i höst, så visst funkar det.

   Sam Kerr var kandidat till priset, och har ju utmärkt sig mer än Morgan. Men samtidigt känns det konstigt att en australisk spelare skulle vinna pris som bäst i Nordamerika.

   När det gäller Kanada gillar jag både Ashley Lawrence och Jessie Fleming väldigt mycket. Men den ena är ytterback, vilket inte brukar innebär några ”bästa spelare-titlar”, och den andra har ju bara spelat collegefotboll i år, så jag inser ju att Fleming kanske får vänta något år innan hon kan konkurrera på riktigt allvar med amerikanskorna. I landslaget utmärkte sig Janine Beckie målmässigt med åtta mål, men hon hittade bara rätt två gånger i NWSL. Christine Sinclair gjorde fyra landslagsmål och åtta i NWSL.

   Så sett till målskyttet går ju Morgan före kanadensiskorna. Morgan gjorde nio mål på 13 matcher i NWSL och sju landslagsmål. Alltså ett ok val…

   När det gäller topplistor får vi se om det blir några från min sida. Men när jag nyligen ombads av SFS att ta fram mitt förslag till världslag för 2017 enligt en 4-3-3-uppställning nominerade jag följande spelare:

   Sari van Veenendaal (Arsenal, Nederländerna)

   Lucy Bronze (Manchester City/Lyon, England)
   Carina Wenninger (FC Bayern München, Österrike)
   Wendie Renard (Lyon, Frankrike)
   Amel Majri (Lyon, Frankrike)

   Amandine Henry (PSG/Portland Thorns/Lyon, Frankrike)
   Saki Kumagai (Lyon, Japan)

   Marta Vieira da Silva (FC Rosengård/Orlando Pride, Brasilien)
   Pernille Harder (Wolfsburg, Danmark)
   Lieke Martens (FC Rosengård/Barcelona, Nederländerna)

   Samantha Kerr (Perth Glory/Sky Blue FC, Australien)

   Tränare: Sarina Wiegman, Nederländerna

   Det var väldigt svårt att hitta framför allt vänsterbackar, men jag tycker även det har varit tunt på mittbackssidan i år. Däremot kunde jag ha nominerat ytterligare en hel hög centrala mittfältare och forwards.

   • Hoppla, glömde helt att även icke-nordamerikanska spelare kan vinna (precis som i uefa). Då kan man ju tycka att Kerr borde varit den självklara vinnaren, men det blir alltid konstigt att jämföra enbart klubblagsinsatser med både klubb- och landslagsinsatser. Tyckte att du lät smått negativ med att Morgan bara var ett ok val men inser att det snarare inte fanns en självklar vinnare.

    Angående elvan känns ”frontkvartetten” helt given. Däremot kan jag tycka att Henry visserligen var bra i EM men lite blekare än väntat i NWSL. Kul att du tar med Kumagai som ofta smyger under radarn. Wenninger också lite oväntad.

    Noterbart att du inte tagit med varken någon amerikansk eller kanadensisk spelare. Närmst är kanske ändå Ashley Lawrence som verkar ha varit bra mot Lyon senast?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.