Östlund, Guillou, Kapocs – och svenska cupen

Damallsvenskans silly season rullar vidare. I dag fick vi veta att Kif Örebro drabbas av ett blytungt avbräck när backklippan Emma Östlund väljer att tacka nej till närkingarnas extrasaltade kontraktsförslag.

Jobbigt för Örebro som ju även tappade sin försvarsklippa i fjol, när Emma Kullberg gick till Göteborg. Kif har tidigare gjort ett par spännande värvningar. Nu måste man ut och jaga mittback.

De närmaste dagarna lär vi väl få veta vart Östlund tar vägen. Jag såg något om att Eskilstuna kunde vara en ny klubbadress. Fast varför skulle backtalangen gå till ett lag som placerade sig sämre?

Hon borde byta upp sig. Och det finns ju vakanta backplatser i de båda storlagen Göteborg eller Rosengård…

Apropå Göteborg är det nu klart att gp.se sänder lagets Champions Leaguematch mot Manchester City på onsdag. Matchen har den för oss intresserade riktigt tråkiga avsparkstiden 16.00.

Tillbaka till silly season. Piteå presenterade i dag Moröns amerikanska skyttedrottning Katrina Guillou som nyförvärv. Jag har sett undergångsrubriker kring norrbottningarna efter att man tappat flera namnkunniga spelare.

Personligen tänker jag inte räkna bort Piteå ännu. Stellan Carlsson står absolut inför en utmaning att bygga nytt. Men de senaste två åren har man saknat riktigt offensiv spets. Sådan kan man nu ha skaffat sig. För nyförvärven Guillou och Anam Imo känns som två kanonforwards att kontra på.

Linköping har i dag gjort klart med Cornelia Kapocs. Förstås en väldigt spännande värvning. Jag trodde möjligen att Göteborg kunde varit intresserat. Mästarinnorna säger ju numera att de gärna vill satsa på västsvensk talang. Och en sådan är ju Kapocs.

För tre år sedan noterade jag hur talangerna här från Västkusten spreds över landet. Då hamnade Kapocs och Paulina Nyström i Ljusdal, Josefine Rybrink i Kristianstad och Ida Strömblad i Kalmar. Sedan dess har Göteborg definitivt förbättrat sitt arbete med att suga upp lokal talang.

Men Kapocs skall alltså spela i Linköping nästa år. Hennes kreativitet kan bli guld värd för LFC. Det innebär ju nämligen avlastning för Frida Maanum (om hon blir kvar) på den fronten.

För övrigt läste jag nyligen i Corren att LFC precis som i somras även nu är med i jakten på Madelen Janogy. Vi får se var VM-hjältinnan hamnar.

I kväll fick vi se hur lottningen av svenska cupens gruppspel föll ut. Återigen valde man att följa den fullständigt sanslösa geografiska uppdelningen. En uppdelning som sportsligt gynnar norr- och Stockholmslagen något enormt. Det är ju nämligen otroligt mycket lättare att gå till semifinal om man spelar i någon av de båda norrgrupperna jämfört med de båda i syd.

Så här föll lottningen ut:

Grupp 1
Göteborg FC – 1
IFK Norrköping/Linköpings FC – 27/4
Växjö DFF – 6
Lidköpings FK – 23

Grupp 2
FC Rosengård – 2
Kristanstads DFF – 3
Vittsjö GIF – 5
Alingsås FC United – 19

Grupp 3
KIF Örebro DFF – 7
Eskilstuna United DFF – 10
Hammarby  – 14
Sundsvalls DFF – 27

Grupp 4
Djurgårdens IF FF – 9
Umeå IK FF – 11
IK Uppsala Fotboll – 12
Morön BK – 15

Siffran bakom lagnamnen visar årets placering i seriepyramiden. Jag har rankat båda de lag som tog sig upp i elitettan på plats 27.

Om LFC vinner mot Norrköping består de två södergrupperna alltså av tre lag vardera som slutade topp sex i årets damallsvenska. I norrgrupperna är det bara Kif Örebro som inte var akut inblandat i nedflyttningsstriden under slutomgången.

Visst är det väl dags att göra om lottningsupplägget?

Herrfotbollens system med seedning av de åtta högst placerade lagen i seriespelet känns ju överlägset mycket mer rättvis ur ett sportsligt hänseende.

Slutligen noteras att världens näst mest ”attraktiva” lag flyttar igen. Utah Royals från Salt Lake Cityregionen har haft ett publiksnitt på cirka 11 000 åskådare, vilket gör Royals till det lag med näst bäst publiksnitt i hela världen bakom Portland Thorns.

Men ägaren har nu efter att ha hamnat i blåsväder valt att släppa laget till nya ägare i en Kansas City. Den här typen av händelser är tveklöst den riktigt tråkiga baksidan med hur elitidrotten är uppbyggd i USA.

 

 

9 tankar på “Östlund, Guillou, Kapocs – och svenska cupen

 1. Du faller in i samma tugg som KIF Örebros sportchef om att gå till en sämre klubb. Sanningen är att det skilde 4 poäng mellan sjätte och elfte plats i årets serie och det säger absolut inget om nästa års serie.

  • Du har rätt, nästa år kan Örebro vara 20 poäng före Eskilstuna…

   Skämt åsido. Min första formulering var lite hård. Men säg så här, Östlund går i alla fall inte till en klubb som varit väsentligt bättre de senaste två åren. I fjol var Örebro länge ett topplag, medan Eskilstuna låg på under halvan. En svag avslutning från Örebro och en stark spurt från Eskilstuna gjorde att United slutade åtta poäng före Kif. I år slutade Örebro tre poäng före Eskilstuna.

   Totalt skiljer det fem poäng på två år mellan klubbarna. Det är inte mycket. Utan Östlund gör således ett byte mellan två rätt jämna mittenklubbar.

   Spontant känns det som ett konstigt skifte för en lovande spelare som haft en stor roll i ett lag med både spelsätt och system som passar henne bra. Men vi får se nästa år, då kanske klubbytet framstår som klockrent.

   • I Eskilstuna är i princip alla spelare professionella. Vilket innebär att du tränar bättre tider, får vila mer och framförallt, du tjänar bättre.

    Jag tror inte att det är svårare. Om möjligheten till att spela fotboll på heltid infinner sig när man är 20-21 år, då tackar man inte nej till det.

    A

    • Proffsbiten är helt klart en relevant faktor, som jag personligen tänker på lite för sällan. För den faktorn skall ju förstås också beaktas när man bedömer de olika lagens prestation. Antar att de lag där i princip alla spelare är proffs är Göteborg, Rosengård, Linköping och Eskilstuna.

     Under 2019 hade Eskilstuna mer än dubbelt så höga personalkostnader som Örebro. Så visst är det rimligt att tro att Östlund får det bättre förspänt ekonomiskt i sin nya klubb.

 2. Istället för att byta till en klubb högre upp i den allsvenska hierarkin väljer Östlund att flytta sju mil österut, till en klubb på ungefär samma, kanske t.o.m. sämre nivå? Outgrundliga äro Herrans vägar… eller rättare sagt: fotbollsspelares tankar och beslut. Men som du Johan antyder, så kanske Östlunds val kommer att framstå som ett lyckokast om ett eller annat år. För övrigt undrar jag om alla spelare i Göteborg, Rosengård, Eskilstuna och Linköping ska betraktas som fullblodsproffs. En och annan ”vänstrar” med saker mer eller mindre anknutna till själva sporten, som exempelvis att vara personlig tränare, knappast helt ideellt och gratis. Att många spelare brukar kombinera med studier under säsongerna är ju känt. Det är värt att beundra på alla sätt och vis – och det är ett lyckokast när det kan ske på klubbens bekostnad och inte med studiemedel. Samtidigt kan du kalla dig professionell.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.