Sällström förlänger med Vittsjö

Linda Sällström

Några dagar i efterskott fick Vittsjö GIK en högst välkommen julklapp. Trots uppvaktning från flera större klubbar väljder den damallsvenska skytteligatvåan Linda Sällström att stanna i nordöstra Skåne.

Det var en något överraskande nyhet, men inte desto mindre glädjande för Vittsjö. Den finländska landslagsforwarden gjorde ju 15 av Vittsjös totalt 24 mål i årets damallsvenska.

Om hon hade dragit vidare hade hon lämnat ett gigantiskt hål efter sig. Ett hål som mycket väl hade kunnat sänka ner Vittsjö i elitettan. Nu känns det som att Vittsjö under 2018 kommer att få ett lag på ungefär samma nivå som i år. Och det blir väldigt intressant att se hur Sällström kan klara av att följa upp sin succéartade säsong.

9 tankar på “Sällström förlänger med Vittsjö

 1. Tror det var mest överraskande för alla som inte finns i nordöstra Skåne, alla de som är vana vid att spelare lämnar omedelbart en annan klubb visar intresse och som inte kan tänka sig att en spelare vill vara kvar.
  Det var utan tvekan fler spelare i Vittsjös trupp som fick förfrågningar men det blev inget snack om dessa eftersom där inte var ngn (tja vad ska man kalla det för) idiot som spred ut att de var överens, när hon tydligen bara ville höra vad de erbjöd.
  Det gör jag också när jag får frågan om att börja på ett nytt jobb, men det betyder inte att jag vill lämna mitt nuvarande. Gör inte ni likadant?
  Så vems felet är att detta ryktet startades, är det Eskilstuna kuriren som behöver lära sig att INTE skriva osanningar och rykten (Olivia till fcr tex )eller Eskilstuna United som behöver lära sig att bara för en spelare svarar i telefonen så betyder det INTE att de vill skriva på och därför ska man inte ringa till tidningen med ett scoop, ja det kan nog bara de själva svara på men det behövs nog städas lite……
  Finns kanske en och annan bloggare som skulle tänkt på detta också. Framförallt de som är överraskade av att Linda stannar i den klubben som trodde på henne för 3 år sedan, som har haft tålamodet att låta henne bli helt frisk och som nu har fått henne bättre än någonsin.

  • Bara att gratulera Vittsjö GIK och Linda Sällström! Ett gott nytt fotbollsår tillönskas ni alla!

   Sedan kan det ju undras över hur rykteskarusellen snurrar igång. Gäller både Sällström och Eskilstunas Olivia Schough. Är det spelarna själva som initierar eller är det deras agenter? Utan att peka ut enskilda spelare (bortse från nyssnämnda namn) så kan det nog resultera i både löneförhöjning och höjd status. Inget fel i det. 🙂

  • Din kommentar ”Malte” väcker en del funderingar och frågor. Hur många och vilka spelare i olika lag som går direkt till en annan klubb eller stannar kvar lär vi aldrig få reda på. Nog tycker jag mig sett rykten om bland annat Lisa Klinga, förutom Sällström.

   Att det uppstår rykten om en spelare som Sällström är knappast konstigt. Antagligen har intresserade klubbar hört av sig redan tidigt och kanske till och med innan DA slutade. Att då vänta en och en halv månad med ett ge besked gör naturligtvis att rykten blir starkare. Visst kan en spelare behöva betänketid, men de bud som gavs från andra klubbar kom nog rätt tidigt. Rykten kan ju faktiskt också ses som ett erkännande av både Sällström som spelare och Vittsjö som klubb – det är något att skriva och tala om. Hade det inte varit värre om det hade varit knäpptyst och fullständigt ointresse?

   Tomas Mårtensson sa på upptaktsträffen inför 2017 ungefär: ”Vill ni se en by spela i Champions League, satsa på Vittsjö” – visserligen med ett snett leende och ironi i rösten. Han, liksom du, verkar tilltalas av ”underdog-perspektivet” och det är ju ett sätt att profilera sig. Själv har jag den största respekt för småorter som lyckas skapa och utveckla en elitverksamhet, Vittsjö är ett exempel, Assi ett annat och Mallbacken ett tredje.

   Sällström fyller 30 om ett halvår. En utlandskarriär (utöver Sverige) verkar rätt osannolik. 15 mål är en fin siffra. Samtidigt var fem av dessa på straff, vilket i och för sig är en särskild kvalitet att fixa. Med tio spelmål hamnar hon i ett rätt stort gäng i skytteligan 2017 – det fanns fem spelare som gjorde 11-13 spelmål. Utan att ta bort något från Sällströms facit, så går det ändå att sätta hennes prestation i denna jämförelse. När Vittsjö på hemsidan skriver om henne som ”…en av världens absolut bästa forwards…” så brer de på lite väl häftigt. Jag tycker nog att DA de senaste åren bara haft tre-fyra spelare som med rätta passar in på en sådan beskrivning – Marta, Chawinga och Harder samt möjligen Martens (2018 inga på förhand).

   I din kommentar ”Malte” finns också en illa dold kritik mot den/de klubbar som inte ”trodde” på Sällström och inte hade ”tålamodet att låta henne bli helt frisk”, till skillnad från Vittsjö då som både trodde på henne och lät henne bli frisk. Litet statistik från Soccerway kan belysa detta. Det måste väl vara LFC som hennes tidigare klubb som åsyftas med kritiken. De två första åren 2010 och 2011 spelade hon de flesta matcher och förlängde också sitt kontrakt. Sedan kom skadorna slag i slag under tre säsonger med ett fåtal spelminuter 2013 och 2014. Utifrån detta är det långt ifrån självklart att dra slutsatsen att LFC inte trodde på henne eller hade tålamod. Tvärtom. När hon sedan kom till Vittsjö efter framgångsrik rehab i Linköping har hon spelat i princip samtliga matcher. Vittsjö, skulle man kunna säga, har aldrig därmed behövt visa något ”tålamod” då Sällström varit spelbar hela tiden. Frågan som uppstår är naturligtvis om Vittsjö skulle ha behållit Sällström och ”trott” på henne om hon varit skadad i tre år i följd? Jag tvivlar. Vilka svenska elitklubbar har råd och möjlighet att ha en spelare långtidsskadad tre år? Vittsjö kanske är unika i detta avseende…….?

   Sällström fortsätter (och kanske till och med avslutar sin utlandskarriär) i Vittsjö – bra för henne och bra för Vittsjö – gott så!

   • ”Jag har trivts väldigt bra i klubben. Jag trodde att min karriär var över, men i Vittsjö fick jag den tid jag behövde för att komma tillbaka.”

    Hennes egna ord.

    Jag kritiserar inte Lfc, jag tycker bara inte det är konstigt att hon stannar i klubben som trodde på henne när inte många andra gjorde det. Knappt Linda själv.

    Trodde du att hon skulle komma tillbaka?
    Detta var första året som Linda vann Vittsjös interna poängliga, troligen mest beroende på att övriga anfallare var skadade större delen av säsongen. Linda var skadefri hela året, det har inte varit fallet de 2 tidigare åren. Det är vad jag menar med tålamod. Första året var det väldigt mycket rehab träning.
    Vittsjö lockar inga spelare med hög lön så vitt jag vet. Då måste det vara ngt annat som lockar.
    Emma Lund kom skadad till Vittsjö, spelade knappt något alls, konstaterades att hon har drabbats av ms, Vittsjö väljer att förlänga hennes kontrakt för att man tror på henne. Tålamod.
    Det är inte gratis för föreningen, undrar hur många andra klubbar som gjort likadant? Säkert någon, kanske.

   • Nej, jag tycker inte det är konstigt att Sällström stannar i Vittsjö. Det finns både mycket av gott humör, positiv inställning och ”jävlar anamma” i Sällström, så visst trodde jag att hon skulle komma tillbaka. Och ”rehab, det kan jag” för att ta ett annat Sällström-citat.

    Du skriver att det först är 2017 hon varit skadefri och att hon inte varit det de två första åren och att det särskilt första året var ”väldigt mycket rehab träning”. I så fall är det märkligt att hon under säsongerna 2015 och 2016 var startspelare i 38 av 44 matcher i DA och sällan utbytt. Det tycker jag inte tyder på ”tålamod” från klubbens sida, snarare att hon inte alls fick den tid hon behövde ”för att bli helt frisk” eller att hon kunnat bli det ännu tidigare.

    Att en spelare vid en viss tidpunkt väljer en viss klubb kan ha många orsaker. Kanske var det i Sällströms fall så enkelt att hon ville göra en omstart och att det fanns en plats i Vittsjö. Fem år i en (tidigare) klubb är trots allt idag rätt lång tid och kanske når Sällström dit i Vittsjö. Att klubben värvade henne kan varit så enkelt som att de såg en chans att få en kvalificerad och erfaren anfallare. Det kan också varit så att klubben bedömde att mer skadeelände kan hon knappast råka ut för – och det verkar de haft rätt i.

    Du skriver också något som är smått sensationellt, nämligen att Sällström vann interna poängligan för att övriga anfallare varit skadade. Hoppsan! Det finns alltså minst en eller flera andra spelare som med självklarhet kunnat mäta sig med, eller överträffa, Sällströms insats och poängskörd. Dessa juveler ser vi fram emot att gnistra på VIttsjö IP 2018. Eller menar du kanske bara att Sällströms 15 mål och två passningar hade varit mer jämnt fördelade på fler spelare…… Därmed hade hon inte heller blivit tvåa i skytteligan och därmed hade sannolikt inte heller all ryktesspridning om en ny klubb kommit igång – problemet löst!

    Sammantaget vet jag inte om Vittsjö har en högre moralisk standard med ”tålamod” och att ”tro” på spelare än andra klubbar. Tålamod och att tro på spelare är väl snarast en förutsättning, särskilt för unga spelare, att komma vidare i sin utveckling. Den här gången räckte Sällströms och klubbens ömsesidiga trivsel, förhoppningar, ”tålamod” och ”tro” till ettårskontrakt.

  • ”Så vems felet är att detta ryktet startades,”-?

   Det kan vara flera olika orsaker. Spelaren och klubben kanske var överens
   och man bara väntade på att få tillbaka kontraktet. När sedan E-K
   basunerade att Linda var på väg till EU kanske Vittsjö höjde sitt bud
   tillräckligt för att Linda valde att stanna kvar.

   Det kan också vara lokaltidningen som medvetet feltolkat läckt info
   från någon angående spelaren, t ex klubb X och spelare Y förhandlar
   vilket media basunerar ut som spelare Y på väg till klubb X.

   Vem som läcker information från första början är säkert också
   olika från en fall till fall.

 2. Förstår inte att någon hetsar upp sig över silly season.
  Det är väl helt underbart att det spekuleras om övergångar i tidningarna. Det kan bara damfotbollen tjäna på! Tror nog att Sällström pallar ”pressen”.
  Nån sa att ”all reklam är bra reklam”.
  Sen är Eskilstuna-Kuriren en av få lokaltidningar som verkligen bryr sig om ”sitt” lag. De bevakar varje bortamatch. De behandlar United ungefär som Guif.
  PT (Piteå) och Corren (Lindköping) är två andra bra lokaltidningar.
  Länge leve ryktesspridning och spekulationer!

 3. Att Linda Sällström valde att stanna i Vittsjö var egentligen inte någon större överraskning. I alla fall inte för de som följt Vittsjö-supportrarnas FB-sida. Där har nämligen Linda varit synnerligen aktiv den senaste tiden med gillanden av kommentarer som handlat om förhoppningar om att hon ska stanna kvar i klubben. Så det har så att säga ”legat i luften”.
  Sedan är jag beredd att hålla med om att det är bra om det skapas rubriker även om damfotbollen. Till och med i Kvällsposten, en tidning där sportsidornas andel av damidrott ligger någonstans mellan fem och tio procent – i bästa fall.

 4. Generellt om damidrott så borde kvinnor finns i större antal i publiken.
  Det är männen som stöttar damidrott på läktaren.
  Kvinnor sitter hemma och gnäller!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.