Adolfsson och Kullashi glädjeämnen i jämn match

Sverige–Sydkorea är slut. Det blev 1–1 i mål, 4–4 i avslut på mål och 8–9 i avslut totalt. Med så jämna siffror är det svårt att säga att säga något annat än att oavgjort var logiskt.

Peter Gerhardsson valde alltså att rotera rejält i sin trupp. Han hade tio nya spelare i startelvan jämfört med 3–1-segern mot Kanada, något jag tycker är väldigt bra. Bra dessutom att han inte körde med en hel förstaelva mot Kanada och en ren reservelva mot Sydkorea.

Dock är det ju så att ingen av de tre svenska landslagsspelare som har chansen att komma med i Fifpros världslag (Hedvig Lindahl, Nilla Fischer och Caroline Seger) fick speltid i dag.

Nu var det ändå inledningsvis tydligt att dagens elva inte var speciellt samspelad. De svenska spelarna hade väldigt svårt att få till ett passningsspel under matchupptakten. Men det tog sig, och som sagt – till slut var det oavgjorda resultatet fullt logiskt.

På avdelningen positiva saker placeras Sandra Adolfsson:s landslagsdebut. Hon är helt klart en kandidat till priset som dagens bästa svenska spelare. Precis som mina två andra kandidater till den titeln, Loreta Kullashi och Stina Blackstenius, var Vittsjöspelaren inblandad i det svenska ledningsmålet.

Adolfssons långa brytpass nickskarvades vaket av Kullashi in på ytan bakom Sydkoreas backlinje. Där kom Blackstenius i en snygg, vältajmad löpning. Montpellierforwarden fick sedan användning för sin snabbhet och styrka när hon distinkt satte bollen i mål.

Under den första halvleken sökte Sydkorea konstant att spela in bakom det svenska vänsterförsvaret. En gång lyckades det, och då kom 1–1. Det skall direkt sägas att den assisterande domaren på den kanten var direkt usel, och jag uppfattade det som offside i förstaläget, även om Anna Oskarsson släpade något.

I tredjeläget såg Hanna Folkesson ut att kunna rensa. Men hon hade maximal otur när rensningen gick rakt på en koreanska, och in i det svenska målet.

Mittback Adolfssons insats gav alltså helt klart mersmak. Mersmak fick jag även av Loreta Kullashi i tiarollen. Hon var aktiv, rörlig och kreativ. Frågan är om hon inte håller på att ta den platsen i startelvan, även när Gerhardsson spelar helt ordinarie lag. För jag har inte sett någon sköta rollen bättre i gulblått på många år.

Jag återkommer med ett svep med andra matcher. Men klart är att Sverige har en hyfsat god chans att få spela final i Algarve. Nederländernas 3–2-seger mot Danmark gör att Europamästarinnorna har sex poäng och är på god väg mot finalen. Sannolikt räcker det med poäng mot Island i sista omgången på måndag.

Den andra finalplatsen lär gå till något av Sverige, Sydkorea, Australien och Portugal. Alla de lagen står på fyra poäng.

15 tankar på “Adolfsson och Kullashi glädjeämnen i jämn match

 1. Häller med om dina tre kandidater. Kullashi övertygade stort och hade många bra intentioner. Mattades lite mot slutet. Blackstenius var inblandad i flera målchanser, borde kanske satt ett till men hade bara oflyt när mv reflexräddade på Blackstenius direktskott efter Jacobssons instick från kanten. Adolfsson stark debut. För övrigt hade svenskorna ibland svårt med SydKoreanskornas bolltrillande och snabba rörliga spel och nr 10 i Korea som var omöjlig att ta bollen ifrån men det var ju trots allt ett väldigt ungt och inte så rutinerat lag på banan. För övrigt hade Asllani inte någon av sina bättre kvällar och inte eller Edgren och direkt svag var Schoug som inte lyckades med något, tappade boll, drog på sig onödiga frisparkar, hade ett läge i första halvlek men schabblade bort chansen och snubblade på sig själv. Blev också utbytt i andra mot Sofia Jacobsson, det bytet skulle skett långt tidigare. Skall bli intressant och se hur Lina Hurtig kommer att användas på vänsterkanten av P Gerhardsson. Ett litet plus till Oscarsson på högerbacken som är tuff, orädd och tar initiativ.

  Men som sagt, ett stort sett rättvist resultat och en bitvis bra match av det unga svenska laget med många debutanter.

  • Ingen bra match från svensk sida, långsamma i passningsspelet, otydliga i löpningar!! Tyvärr håller jag inte med om kullashi idag, bra tajming på målet, absolut, men alltför mycket bolltapp och alltför lite rättvänd i spelyta 2! Blackstenius klart bäst offensivt och Sandra Adolfsson en klart godkänd debut! Bra inhopp av Angeldahl och Rolfö! Upp ett snäpp mot Ryssland behövs!!

   • Adrian – Förvisso har du rätt i långsamt passningspel och tappade bollar och missade passningar och missförstånd. Men det kanske har sin naturliga förklaringar i många nya (unga) spelare samtidigt och många som inte spelat ihop tidigare. Att då spela så pass bra och skapa så pass mycket mot etablerat organiserat lag som SydKorea är positivt och otydliga löpningar håller jag inte med om – både Blackstenius och flera löpte mycket och rätt men fick tyvärr inte alltid bollen när dom skulle ha den. Framförallt Rolfö och Asllani var lite sena med att leverera passen också – det behövs både tydliga löpningar och löpningar överhuvudtaget samt bra leverans också. Kullashi blandade och gav men rörde sig mycket och hade bra intentioner men tappade bollen i bland, helt rätt. Sen bevakade man henne lite extra efter en stund, då man märkte att hon var spelfördelare.

    Men med tanke på en helt ny uppställning och många nya spelare ganska positivt.

   • Blackstenius gjorde det jättebra, var väl en del av den övriga offensiva kraften som jag tyckte va lite otydlig, samtidigt e tajming o samarbete viktigt, vilket ju va strålande på målet!!

  • Kullashi (skulle dock bytt efter ca 60 minuter, var trött) och Blackstenius klart bäst för kvällen. Och jag håller med om Schough – men hon är inte bättre fotbollsspelare. Folkesson och Edgren var inga höjdare heller.

   Men kul match ändå, det svänger katten, sa Gerhardsson – bra att han prövar lite olika grepp, vilar spelare och ger alla chansen, samt testar lite olika sätt att spela. Blir roligt att följa fram till och över nästa slutspel.

 2. Please, kom inte med så mycket kritk.
  Gerhardsson, till skillnad mot Sundhage & Persson, bytte hela startelvan till den andra matchen. Möjligen hade kvällens startuppställning en träning bakom sig.
  Dessutom spelade Sverige med lägre press och inte som i matchen mot Kanada med hög intensiv press. Där anfallastrion jagade ihop till två mål (snyggt!).
  Så spelar man inte mot Sydkorea.
  Troligen hade Sundhage spelat med 6-7 spelare från första matchen (bara för att försöka vinna) och med en taktik som ingen förstod sig på.
  Nu kör Gerhardsson med två uppsättningar och två olka system.
  Så snyggt och så bra.
  I nästa match har Gerhardsson en klar plan mot Ryssland förstås och de hinner träna på den i några dagar. Han kommer att kolla av vilka som är 100 % fräscha och vilka som kan spelat 90 minuter mot Ryssland. Samt flera byten.
  Sundhage hade skruvat lite på toppluvan i den portugisiska stormen och funderat på vilka spelare som ”var bäst i senaste matchen!”.
  Plockat lite här och där och en sträckning skulle vara synnerligen låg prioritet.
  Numera är det klara direktiv i det tidigare vilsna landslaget. Det finns en klar spelidé (som man tränar på innan match) och 23 glada och lyckliga spelare i det svenska damlandslaget.
  Halleluja!

 3. Ingen offside på det sydkoreanska målet, jag tycker spelaren på kanten är klart i linje med svenska backar.

  • Efter att ha sett reprisen flera gånger är jag beredd att hålla med, det är nog inte offside. Det var nog dock första gången i matchen den aktuella assisterande domaren dömde rätt.

 4. Undrar om inte laget sett matchen mot Kanada som toppmatchen och att det skulle bli lättare i de andra två gruppspelsmatcherna.

  Bra att FK tar tillfället i akt att testa vidare, även om det inte är klart om han mer testar enskilda spelares kvaliteter eller tänkbara spelsystem och flexibilitet totalt sett. Bra att Carlén fick stå, hoppas Musovic får chansen mot Ryssland.

  Sydkoreas kvitteringsmål hade kanske kunnat undvikas om Sverige fortsatt spela istället för att några tiondelar invänta en offsideavblåsning som inte kom. Borde inte det vara självklart på den här nivån? Domarkvaliteten borde de väl sett tidigt när domaren missade att Sydkorea nickade ut bollen över kortlinjen och Sverige därmed inte fick hörna.

  Visst går det att se skillnad på spelares aktion och målfarlighet – Schough trasslar och krånglar, Blackstenius stänker dit den.

  Och snälla TV-kommentatorn – Schough uttalas faktiskt bara Skog – inte Schooo. Labbé uttalas med betoning på é, inte LaBBe……

 5. Bra att Peter Gerhardsson använder Algarve Cup för att testa spelare. Det är det träningsturneringar tidigt på säsongen är till för. Här ser vi ett tydligt brott med Sundhages filosofi att använda varje match, hur betydelselös den än var, till att spela in en förutbestämd startelva. Även om kontinuitet är viktigt anser jag att konkurrens är bäst i längden.
  Eftersom jag inte såg matchen ska jag inte orda om den, utan bara påpeka att det inte är en skam att spela oavgjort mot Sydkorea som är ett landslag på uppgång. Och Sverige har fortfarande en utmärkt chans att nå finalen.

 6. Tycker Kullashi är bra. Hon spelar i den yta som kanske är svårast att spela i där försvarare och mittfältare täcker upp som mest. Springer inte ut på kanten så mycket. Sverige har många bra anfallare nu. Kul om det blev final mot Nederländerna.

 7. Noterar att Stina Blackstenius har en lättare lårskada och förmodligen missar dom 2 sista matcherna i Algarve Cup. Tråkigt för henne själv och P Gerhardsson då Stina har varit genomgående vår bästa forward och offensiva kraft. Har varit rejält på hugget och skapat en hel del i offensiven. Blir väl Sofia Jacobsson och Mimmi Larsson som får ta huvudansvaret för offensiven med Kullashi som tillbakadragen. Men en försvagning att Stina saknas som topp-forward enligt mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.