Lycka i Kalmar och Piteå

Det har spelats tre damallsvenska matcher i dag. Jag hade först planerat att vara på plats på Valhalla och se Göteborg–LB07, men björkarna har blivit gröna tidigt i år, och med höga pollenhalter i luften blev det en ny dag inomhus.

Då var tanken att försöka se alla de tre matcherna parallellt. Men det visade sig inte heller funka, för i år har damallsvenskan.tv förhindrat möjligheten att se matcher på fler än en enhet parallellt. Därav blev det att zappa mellan Göteborg–LB 3–1 och Piteå–Djurgården 2–0 mellan 15.00–17.00, för att sedan se den andra halvleken av Vittsjö–Kalmar 0–1.

Om jag börjar med den sista matchen är det bara att gratulera Kalmar till sina tre första poäng i damallsvenskan. Det var ett behärskat jubel efter slutsignalen, vilket förvånade mig lite. Tycker nog att en historisk första seger i högsta serien är värd med glädje än Kalmarspelarna bjöd på.

Men otroligt kul för Kalmar – och för damallsvenskan – att laget redan visar tillräcklig konkurrenskraft för att sno åt sig segrar. För en månad sedan var jag rädd att Kalmar skulle bli en riktig slagpåse, ett lag som riskerade gå igenom serien utan vinster.

Men några smarta värvningar har visat sig göra susen. Segerskytten Shade Pratt är precis den typen av kontringsspelare som försvarsinriktade lag som Kalmar behöver. Och Tove Enblom fortsätter att uppträda härligt stabilt och lugnt i målet. Gissningsvis var det nästan lika viktigt för henne och lagets backlinje att få hålla nollan som att vinna.

Vad jag såg var det kanske inte rättvist med Kalmarseger, sett till matchbilden. Men småländskorna behöver förstås inte skämmas, fotboll handlar ju om att göra mål.

Man kan tycka att det är otroligt konstigt att Vittsjö kunde göra tre mål senast mot de regerande mästarinnorna från Linköping, men att man i dag inte fick in en enda boll mot nederlagstippade nykomlingen Kalmar.

Men det var två totalt olika matchbilder. Förra helgen lämnade Linköping ytor åt Vittsjös forwards både bakom och framför sin backlinje. I dag fanns inte de ytorna, utan Vittsjö tvingades agera lite annorlunda i anfallsspelet. Det skall ju sägas direkt att Vittsjö, utifrån vad jag såg i den andra halvleken och från höjdpunkter, skapade tillräckligt för att vinna matchen. Men väldigt många avslut ur bra positioner passerade utanför målställningen.

Men kanske att de här två matcherna visar varför Vittsjö tog färre poäng hemma än borta i fjol. På bortaplan kliver motståndarna högre, och det passar bra för Vittsjös snabba forwards. Hemma bjuds man inte på några ytor, och då krävs det större kreativitet och spelskicklighet. Hade jag ingått i Vittsjös tränartrojka hade jag framöver jobbat stenhårt på lagets anfallsspel mot etablerade försvar.

Kalmars seger innebär att laget klättrar upp på säker plats i tabellen. De som nu istället gör Eskilstuna sällskap under nedflyttningsstrecket är LB07. Jag hade hyfsat stort fokus på deras match. Och jag tyckte att de gjorde det riktigt bra i cirka 60 minuter.

Göteborg är väldigt boll- och passningsskickligt på konstgräset hemma på Valhalla. Och jag tyckte att de var det bättre laget hela vägen. Dock var jag inte säker på hemmaseger, för LB:s höga och ihärdiga presspel gjorde att Göteborg länge hade svårt att få till något bra i chansväg. Samtidigt kom Malmölaget till en del hyfsade lägen.

Men när slutsignalen ljöd hade LB återigen släppt in tre mål. 4–3–3 är ett spelsystem, men även antalet insläppta mål för LB under de tre första omgångarna. Kan man inte sänka de siffrorna rätt rejält kommer man att bli kvar i botten, även om man faktiskt har gjort lika många framåt som serieledande Piteå.

Christen Press gjorde två av Göteborgs tre mål, och står nu på fyra. I Göteborgsposten läste jag att Press showade när Göteborg vann. Om det är show att göra två mål så håller jag med, annars inte. Trots att den amerikanska stjärnvärvningen ligger tvåa i skytteligan och har gjort 80 procent av sitt lags mål tycker jag inte att Press känns fulltränad. Jag tycker att det fattas några procent i hennes löpningar och i hennes avslut. Hon kan helt klart prestera några klasser bättre än vad hon gjort hittills.

Apropå GP har jag tidigare skrivit om högst begränsad bevakning av Göteborg FC. Den här säsongen har den bevakningen ökat lavinartat. Gissningsvis har Göteborgs största tidning redan skrivit mer om sitt bästa damfotbollslag efter tre omgångar än de gjorde under hela 2017.

Så till de damallsvenska serieledarna från Piteå. Jag kan inte säga att jag har sett deras match mot Djurgården speciellt koncentrerat. Mitt fokus låg ju på den parallella matchen.

Men det verkar ha varit en väldigt chansrik match som de 1248 åskådarna på LF Arena fick se. För varje gång jag kikade in på matchen hände det något, och oftast var det framför Gudbjörg Gunnarsdottir:s mål. Hemmasegern verkar alltså ha varit odiskutabel, och min känsla är att det lika gärna kunde ha blivit typ 5–1 eller 6–1.

Efter att ha kollat in Piteås 2–1-seger mot Kalmar i premiäromgången skrev jag att:

”Man blev ändå inte speciellt imponerad av Piteå. Framför allt reagerade jag över att deras forwardstrio uppträdde rätt styltigt. Norska nyförvärvet Andrea Norheim såg stundtals lite vilsen ut, men slutade ändå på ett mål och en fixad straff. Både Madelen Janogy och Nina Jakobsson var duktiga individuellt, men de tre hade väldigt svårt att hitta samarbeten. Det blev mest individuella ruscher. Där har Piteåledningen rätt mycket att utveckla.”

I dag kändes Piteås anfallsspel väldigt mycket vassare. Man hade 8–3 i avslut mot mål, 1–0 i målställning och 9–4 i hörnor. Dessutom såg jag flera bollar som susade just utanför Gunnarsdottirs stolpar.

Några djupare analys av Piteås anfallsspel i dag har jag förstås inte kunnat göra. Men min hypotes är att det handlar om ”Vittsjösyndromet”, alltså att man fick större ytor i dag än mot Kalmar.

Hursomhelst är det förstås väldigt imponerande av Piteå att ha full poäng efter tre omgångar. Norrbottningarna toppade ju damallsvenskans hösttabell i fjol, och nu är man det enda laget i svensk damelitfotboll med full poäng efter tre omgångar. Starkt.

När jag tippade laget som sexa i serien trodde jag att man inledningsvis i serien skulle få lida av allt strul under våren. Men det är tydligt att Piteå har hanterat alla besvär på bästa sätt. Det blir spännande att följa laget framöver.

Tittar vi på den tabell som Piteå toppar är det just Piteå, Hammarby och Växjö som är de lag som fått en bättre start än väntat. Kanske även Kalmar. På minus finns i första hand Eskilstuna och Linköping, men i viss mån även LB07, Göteborg, Djurgården och faktiskt även obesegrade Kristianstad. En tanke här är att Cajsa Andersson sannolikt inte gråter över sitt klubbyte för tillfället.

I elitettan slutade det tidiga toppmötet mellan Kif Örebro och Kungsbacka 0–0. De båda ligger kvar på de allsvenska platserna på sju poäng vardera. Bakom dem på sex poäng finns trion Kvarnsveden, AIK och Sundsvall.

Under nedflyttningsstrecket finns nykomlingen Ljusdal med en poäng samt de båda nollpoängarna Mallbacken och Assi. Noterbart här är att Mallbacken två gånger har tappat 2–1-ledningar. Noterbart också att Assi hade full poäng efter tre omgångar i fjol.

Därmed lämnar jag svensk mark och kollar vad som hänt på den internationella scenen hittills under helgen. Så klart börjar jag med Champions League, där vi får en drömfinal mellan Lyon och Wolfsburg.

Tidigare i dag vann Lyon med 1–0 mot Manchester City. Det enda jag sett från den matchen är statistiken på Uefas liverapportering, och det här drömmålet av Lucy Bronze från den 16:e minuten:

Man brukar ju säga att släkten är värst, och Bronze gick ju just från City till Lyon i fjol. Eftersom det blev 0–0 i England krävdes det ju ”bara” ett bortamål för att City skulle få flytta över till förarsätet.

Men kollar man Uefas statistik verkar det aldrig ha varit speciellt nära något bortamål. Det var nämligen 24–3 till Lyon i avslut, 7–0 i avslut mot mål och 12–0 i hörnor.

Nu på kvällen vann Wolfsburg med 2–0 hemma mot Chelsea, vilket totalt innebar 5–1 till tyskorna, där Nilla Fischer spelade hela matchen.

Jag har slötittat på den matchen under tiden jag skrivit det här inlägget. Och Wolfsburg hade rätt bra kontroll, även om det dröjde ända till minut 69 innan Pernille Harder satte ledningsmålet.

En stund senare nickade Ewa Pajor in 2–0:

Hedvig Lindahl och Magdalena Eriksson spelade hela matchen för Chelsea. Lindahl gjorde en bra insats, hon höll länge kvar sitt lag i matchen. Av vad jag såg var även Eriksson stabil.

Det blir alltså tyskt och franskt i finalen, men frågan är om inte framtiden ändå kan vara engelsk. Jag såg statistik över möten mellan lag från Tyskland i England i Women’s Champions League som visade 19–2–3 i tysk favör och 56–20 i målskillnad.

Men det lär bli betydligt fler engelska segrar i de kommande 24 matcherna. De engelska klubbarna får allt bättre resurser, och kommer att kunna värva på sig allt starkare trupper. Och när nu Manchester United ger sig in i leken till nästa år kommer konkurrensen att öka ytterligare. Jag har sett obekräftade uppgifter om att man slänger in upp mot 50 miljoner kronor i uppstarten. Den budgeten hade man kommit rätt långt på i damallsvenskan…

Apropå England är Arsenal nu helt borta ur guldstriden i WSL. Allt talar även för att Londonlaget kan sluta drömma om Champions League. Arsenals 3–0-förlust borta mot Birmingham innebär ju nämligen att man halkat en bra bit bakom Manchester City och Chelsea i den svårt haltande tabellen. Faktum är att Reading passerat upp på tredjeplatsen. Men inte heller Reading lär kunna sluta topp två.

Chelsea               14    35– 9    32
Manchester City  13    36–13   29
—————————————
Reading               16   36–17   28
Arsenal                15   28–16   28
Birmingham         15   15–15   26
Liverpool              15   27–21   25

Och i Tyskland försvann nog Turbine Potsdam och Amanda Ilestedt ur kampen om den andra Champions Leagueplatsen när man tappade 1–0 till 1–2 hemma mot tabellfemman Essen. Eftersom Bayern München vann sin match med 3–1 borta mot Duisburg kan bara ett mirakel ta upp Potsdam till andraplatsen.

För Bayern och Fridolina Rolfö ser det däremot bra ut. Rolfö spelade hela matchen och gjorde dessutom 3–1-målet, hennes åttonde för säsongen. Det innebär att hon är uppe på fjärde plats i den skytteliga som leds av Pernille Harder på 15 fullträffar.

I Frankrike var det spelledigt. Och både i Italien och Spanien vann topplagen sina matcher. Det innebär att det fortsatt talar för en ren ligafinal mellan Juventus och Brescia i Italien. Och i Spanien leder Atletico Madrid fortsatt med en poäng före Barcelona med två omgångar kvar att spela.

I Norge ångar LSK på. I dag tog man femte raka segern när tidigare fullpoängaren Kolbotn bortabesegrades med klara 5–0. I toppserien noteras att de båda tidigare topplagen Avaldsnes och Stabaek inlett svagt. Stabaek ligger sist på en poäng på fyra matcher, medan Avaldsnes är trea från slutet med tre poäng på tre matcher.

Den kinesiska superligan är igång. Det är en liga som det är väldigt svårt att hitta info från, om man inte behärskar kinesiska tecken. Men Beijing BG Phoenix, som ju leds av Kim Björkegren och Elena Sadiku, verkar ha spelat 0–0 i sin öppningsmatch.

Slutligen till USA:s NWSL, en liga som Rainer följer rätt bra på sin blogg. Men jag tänkte ändå bjuda på ett par läckra mål. Först en frispark från Marta:

Sedan visar Tobin Heath hur man förvaltar ett friläge:

Och slutligen ett historiskt mål, då Amy Rodriguez blev första Utahspelare att göra mål på hemmaplan i NWSL. Det var även ”A-Rods” första mål efter att hon varit borta i ett år på grund av korsbandsskada.

9 tankar på “Lycka i Kalmar och Piteå

 1. Kalmar har kanske nu efter några omgångar kalibrerat sig till DA i spel och tempo. Jag tror dock fortfarande att de får svårt att räcka till över tid.

  Piteås styrka har sedan länge varit försvaret och att de är ett svårslaget hemmalag. Möjligen börjar det nu också fungera bättre framåt. Med en liten blinkning till en annan kommentator som tyckte att de fått ”en betydligt sämre målvakt” i Andersson jämfört med Carlén – det verkar ändå funka rätt bra, eller hur? Carlén är bra, men det är också Andersson som utvecklats under åren i LFC.

  Vittsjö kanske nu är på väg mot mer ”normalresultat”. Mot LFC spelade de enligt Sällström sin bästa match någonsin. Det blir svårt att fixa varje gång.

  Apropå LB07 och att göra mål framåt – vi har väl inte glömt att det förra säsongen i DA fanns ett lag som också gjorde många mål framåt – fanns alltså.

  Ja, LFC kanske skulle behövt sin Björkegren nu. Säga vad man vill, men han kunde skruva till laget och vinna matcher i alla fall.

  I Elitettan är det fortfarande tio lag inom tre poäng. Att KIF och Kungsbacka skulle vara topplag är ingen högoddsare, inte heller att AIK och Kvarnsveden skuggar. Däremot verkar Sundsvall, som kämpade länge i botten förra säsongen, ha gjort ett lyft när bolltrollaren Rexhi kommit hem (matchvinnare två senaste gångerna).

  • Ja, vem vet? Om Linköpings FC fått behålla förre huvudtränaren, hur hade det sett ut nu? Är inte hundraprocentigt säker på att ”the towering Mr Bjoerkegren” hade fått bättre ordning i truppen, med tanke på de tunga spelarförlusterna, men han var tydligen i besittning av någon slags underförstådd förmåga att, med händerna i byxfickorna, inge laget trygghet och vinnarglädje. Hoppas dock att det går vägen för LFC och inte minst nuvarande tränaren Marcus Walfridson. Annars kan jag, ”halvt galen och omgiven av dåliga rådgivare ej annat än beklaga hans öde”. 😉

 2. Tror det finns ytterligare potential i PIFs anfallsspel. Madelene J är inte i full form ännu och Andrea N kommer säkert att behöva en halv säsong innan hon är helt inne i spelideen. Tycker också man ska lägga.märket till det försvarsarbete anfallarna gör
  Nyckeln igår tror jag ändå är det centrala mittfältet där Julia K gör en kanonmatch och Ellen L är enastående i styrsel och att täcka ytor. Stabilt i 3-backslinjen och ganska tryggt målvaktsspel. Tror som the Obsever att det är ett ganska neutral målvaktbyte. Skillnaden kanske ligger i stabiliteten i backlinjen. Hur som helst gläder vi oss åt tabelläget och tar ödmjukt en match i taget så får vi se hur långt det bär…….

 3. Du kan se på pc och Apples surfplatta samtidigt på samma abonnemang. Kanske iphone fungerar också. (Jag har ingen)

 4. Tur man inte tippar förväntade resultat i fotbollssverige. Först FCR 9-0, sen Vittsjö förlorar mot Kalmar och Kalmar vinner över MFF med 3-0, Trelleborg vinner borta mot Norrköping. Sen Piteå leder damallsvenskan och att Eskilstuna ligger sist. Enda normala att Göteborg vann mot LB07 😉😉

 5. Jag såg någonstans att företrädare för Kopparbergs Göteborg FC siktar mot att spela final i damernas Champions League senast 2021. En djärv och storslagen målsättning, minsann! Då tänker man alltså valsa runt med ”de stora elefanterna” på Valhalla: Lyon, Wolfsburg, Chelsea, Manchester City o.s.v. Bara att önska lycka till på färden, men det finns ett aber. Ty då måste huvudsponsorn pumpa in åtskilliga cidermiljoner för att KGFC ska kunna värva ihop det superlag som måste stå på benen senast nästa år för att hinna ”sätta” sig. Ett mer näraliggande och realistiskt mål borde vara att vinna Damallsvenskan för allra första gången. 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.