Linköping sparkar Walfridson

Marcus Walfridson fick bara tre omgångar på sig som damallsvensk tränare. Två dagar innan LFC skall ta emot Göteborg får tränare och sportchef Walfridson lämna. Under sin korta tid i klubben har han tagit laget till cupfinal, men man har också gjort svaga resultat i Champions League och i damallsvenskan.

I och med dagens besked får man väl säga att LFC är tillbaka i gamla hjulspår. Innan Martin Sjögren anställdes som tränare 2012 var det väldigt rörigt i klubben. Man bytte i princip tränare varje år.

Efter Sjögrens fyra säsonger har röran återvänt. Kim Björkegren fick som bekant bara förtroendet under 2017, trots att han tog guld. Björkegren ersattes i vintras av Walfridson, som nu tvingas ge plats åt Henrik Jensen, som senast hade IFK Norrköpings U17-lag. Assisterande tränaren Joel Bäckström fortsätter och Charlotte Rohlin lyfts också upp i tränartrojkan. Jensen är sambo med Janni Arnth och har god koll på laget.

Det återstår att se om det här kan ge LFC det lyft som laget behöver.

5 tankar på “Linköping sparkar Walfridson

 1. Va ! det var överraskande otroligt. Det är en tuff bransch även i damallsvenskan. Fick bara tre matcher att visa resultat på. Får se om det vänder för LFC.

 2. Det finns ju ett uttryck som heter: Be careful what you wish for – you just might get it! LFC ville ha en tränare som var mer inriktad mot spelarutveckling än Björkegren. Därtill fanns bland annat från spelarhåll en del andra synpunkter på honom, men han kunde bevisligen skruva till ett vinnande lag i alla fall. Styrelsen är ju både första och sista instans i sådana här frågor, men har förutom med Sjögren haft mycket svårt att hitta rätt tränare under alla år. Först anställer styrelsen Björkegren, som varit i åtta klubbar på ungefär lika många år (och tror han ska stanna minst tre år) och sedan anställer de Walfridson som aldrig varit huvudtränare för ett elitdamlag. När Walfridson i refererad artikel talar om en ”kulturkrock” tyder det på att kommunikationen med spelarna inte fungerat. Tyvärr är det bara tränaren som får stå i skamvrån i sådana här lägen – men det finns gott om plats för andra också. Blir nästa rekryteringsprocess lika svag?

  Som sagt – Rosengård hade sin kris förra året och kom stärkta ur den – Linköping har den nu. Trots det tog Rosengård andraplatsen i DA. Det tror jag LFC nu får betydligt svårare att göra.

 3. Mycket bra gjort av LFC! Precis rätt tajming, inte för sent (vilket det lätt blir), inte heller för tidigt (några månader med dåligt spel har passerat). Känner mig stolt över att vara från Linköping idag!

  Nu kan de förhoppningsvis återgå till det spel och den satsning som är deras signum. På det sätt de spelar och ska spela (dam-) fotboll! Vill bara se det – resultat är inte i fokus. Vi ses på Linköping Arena. Släpp fångarna loss! Det är vår!

 4. Att sparka tränaren redan efter tre omgångar känns desperat. När du inte är med i klubbledningen är det omöjligt att veta vad som till slut fällde avgörandet. Det är tråkigt om damfotbollen börjar ta efter herrfotbollens praktik att sparka tränare i parti och minut. Tiden får utvisa om den nye Linköpingstränaren blir framgångsrik.

 5. Med tanke på Walfirdssons meriter…eller brist på meriter så var det inte särskilt oväntat att han fick sparken så snabbt. Det har ju varit ett mindre kaos från dag ett.
  Någon skrev att Walfridssons var ”välutbildad” men den/de hade inte gjort sin läxa.
  Han hade en Uefa-utbildning (A-licens) som i stort sett samtliga tränare har. Han hade ICKE Uefa Prolicens, som de flesta damallsvenska tränare har.
  Han hade jobbat som konsult i ledarskap för ”skandinaviska klubbar i lägre divisioner”.
  Han hade aldrig coachat ett eget lag i seriespel. Mer än som assisterande under en period i div 1-laget Mjöndalen.
  Han hade inte en susning om damfotboll.
  Han avgudade nederländske tränaren Raymond Verhejen.
  Och sen…?
  Kulturkrocken beror på att han inte hade några som helst kunskaper för jobbet.
  Vem är ansvarig för denna urusla research?
  Vem anställde honom?
  Borde inte arbetsgivaren, hela LFC, ta och lämna in sin avskedsansökan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.