Dags för LFC:s spelare att börja prestera

Vi är framme vid den vecka som vi pollenallergiker i Västsverige fasar, den där det utlovas sol, värme – och mycket höga halter av björkpollen. Vi får således se hur mycket kraft jag kommer att ha att blogga de kommande dagarna.

Efter fredagens trots allt oväntade tränarbyte i Linköping vet jag inte om LFC-spelarna ser fram emot de kommande dagarna med fasa. Men de bör nog förstå att det i alla fall är upp till bevis för dem under den kommande perioden.

Efter att ha gjort sig av med två tränare på mindre än ett halvår tycker jag nog att det nu är dags för spelarna att sluta gnälla och börja prestera. Annars kan ju vi utomstående betraktare förledas att tro att det är spelarna som är för dåliga, och inte tränarna.

LFC ställs omgående inför ett spännande test när man på måndag tar emot Göteborg. Då skall alltså en av damallsvenskans långsammaste backlinjer testas mot seriens kanske allra bästa djupledsforward i Christen Press.

I en sådan match blir det livsviktigt för Linköping att lagets forwards och mittfältare orkar sätta sådan press på Göteborgs bollhållare att göteborgskorna inte får sikta in sina passningar mot Press. Fixar LFC-spelarna det?

Frågan är retorisk, och jag måste säga att matchen är vansinnigt svårtippad. Jag rekommenderar helgardering…

Innan måndag spelas det fem andra matcher. I dag väntar Kalmar–Kristianstad, LB07–Vittsjö och Djurgården–Rosengård. I alla de matcherna är det tvåan som är utgångstecknet på tipset.

Kristianstad bör kunna ta sin första seger för säsongen när de åker till Kalmar. Något säger mig att Therese Ivarsson kommer att göra åtminstone två mål i den matchen.

Skånederbyt mellan LB och Vittsjö är kanske den mest öppna matchen. Målglada LB har gjort lika många framåt som serieledande Piteå, men måste hitta rätt i försvarsspelet om de skall kunna klättra i tabellen. Vittsjö har varit ojämnt i serieupptakten, men känns ändå stabilare än Malmölaget.

Djurgården imponerade i premiären, men kanske lurades man av att laget mötte ett svagt Eskilstuna. För i de två nästföljande matcherna har Stockholmslaget inte alls känts speciellt bra. Däremot har ju Rosengård fått en bra start, vilket gör att det är rimligt att tro på en bortaseger med två mål marginal.

På söndag väntar Växjö–Piteå och Eskilstuna–Hammarby, även det två matcher där tvåan bör vara med på en tipsrad. Dock bör framför allt matchen på Myresjöhus Arena garderas. Växjö och Piteå har bara släppt in två mål vardera så här långt, något som talar för att det inte blir något målkalas. Å andra sidan visade båda lagen offensiv form i förra omgången.

Det som blir mest spännande med den matchen är att se hur Växjös passningsorienterade spel som bygger på bollinnehav klarar av Piteås fina press. Senast blev Djurgården periodvis sönderstressat av pitetjejerna.

På Tunavallen väntar en riktig ångestmatch för hemmalaget. Efter tre omgångar har man gjort minst och släppt in flest mål i serien. Nu behöver United få med sig ett positivt resultat för att känna att man är med i serien. Förhoppningsvis är några av alla de tidigare skadade backarna tillbaka i Eskilstuna.

För annars blir det nog tufft. Hammarby har ju varit väldigt rappt och vasst framåt, och faktiskt gjort näst flest mål. Och nu lär ju Elise Kellond-Knight ha lärt sig sina lagkamrater ännu lite bättre, vilket knappast är ett minus för Bajen.

I helgens omgång i elitettan ställs det båda sjupoängarna mot de båda poänglösa lagen. Medan Kungsbacka tar emot Assi skall Kif Örebro spela halvderby mot Mallbacken. Omgångens kanske mest intressanta match är nog ändå den i Medelpad mellan Sundsvall och AIK. Båda lagen har startar positivt, och stå på sex poäng.

Jessica Samuelsson

Utanför Sveriges gränser är väl dagens FA-cupfinal dagens höjdpunkt. Arsenal och Chelsea gör upp på Wembley 18.30 inför storpublik. I början av veckan meddelade BBC att fler än 40 000 biljetter var sålda. Det lär bli en häftig upplevelse för Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson. När det gäller Arsenals Jessica Samuelsson är hon äntligen tillbaka i fotbollsträning. Någon speltid i FA-cupfinalen lär det ju dock inte bli.

Apropå England spelade Manchester City sin ena hängmatch i WSL i veckan. Man besegrade Bristol City med 6–1, vilket innebär att City passerade Chelsea i tabelltoppen med två måls marginal. Julia Spetsmark ingick inte i Citys matchtrupp.

Fridolina Rolfö

I morgon är det full omgång i tyska Frauen-Bundesliga. På DFB-tv visas högintressanta svenskmötet Bayern München–Turbine Potsdam med start 14.00, alltså matchen där Fridolina Rolfö ställs mot Amanda Ilestedt. Jag har ju räknat bort Potsdam ur striden om andraplatsen. Men med seger i Bayern i morgon har man ändå en liten, liten chans. För Rolfö och hennes lag gäller det nog att vinna. Annars kan Freiburg smita förbi i tabelltoppen – om de vinner hemma mot SC Sand.

I veckan har Wolfsburg tagit ännu ett steg mot guldet genom att bortabesegra Werder Bremen med 5–0. Nilla Fischer:s gäng åker till Frankfurt för att ytterligare förstärka greppet om guldet.

I Frankrike är det dags för semifinaler i cupen. Både Soyaux–PSG och Lyon–Montpellier spelas på måndag klockan 21.00. Det känns väl som att det är upplagt för final mellan PSG och Lyon?

I USA:s NWSL är det ”derby” mellan Portland och Seattle i kväll 21.30. Det brukar vara kul matcher. I morgon 21.00 är det dessutom toppmöte mellan de två lag som just nu ligger etta och tvåa i den haltande tabellen, North Carolina och Chicago Red Stars. Alla matcher i NWSL brukar gå att se via ligans hemsida.

Slutligen några ord om veckans debatt i kommentatorsfältet. Jag klev in och satte stopp när det kom kommentarer som med råge passerade gränsen för hur stora personangrepp som kan tillåtas.

Efter det kom det även några inlägg skrivna i en ton som jag normalt tillåter. Men eftersom jag var rädd att de kommentarerna skulle leda till att påhoppen skulle ta fart igen valde jag inte heller publicera dem.

Som någon konstaterade var det här ju inte första gången som gränsen passerades. Jag fick frågan vad som återstår för mig som ”debattledare” när tillsägelserna inte räcker till.

Det är en bra fråga. Man kan ju ägna sig åt avstängningar, men sådana åtgärder vill jag undvika så långt det bara går. I grunden är det ju bra att damfotbollen väcker känslor och engagemang. Man vill ju ha en het och levande debatt. Men som sagt, man vill ju att den debatten skall handla om fotboll, och inte om påhopp.

När man skall svara på något som man blivit upprörd av rekommenderar jag att man, innan man skickar i väg det, läser igenom sitt svar högt och funderar över om man verkligen står för de ord man skrivit. Så brukar jag göra, och inte sällan leder det till att ordvalen blir mindre aggressiva.

25 tankar på “Dags för LFC:s spelare att börja prestera

 1. LFC-spelarna bör ”knipa igen sina käftar” skriver du. Lite magstarkt. Vad har du för info om vad spelarna har sagt?

  • Ja, håller med om att det var en lite magstark formulering. Har lindrat den.

   Men kontentan är densamma. Spelarna ville ha bort Björkegren i fjol. Och nu skriver Corren att ”spelare har vid olika tillfällen framfört önskemål om tränarbyte.”

   Spelarna har alltså avsatt två tränare på ett halvår. Walfridson kanske var fel person på fel plats, men vad jag menar är att spelarna också har ett ansvar. Ett stort ansvar. Gav de honom chansen? Har de kämpat fullt ut? Framtiden får avgöra.

   • Tillägg: Det är ju inte lätt att komma som ny tränare till LFC den här våren. Framför allt är det inte lätt att hitta rätt spelsätt. Klubbens fotbollsledning har ju nämligen satt ihop en väldigt obalanserad trupp. En trupp som varken är byggd för kontringsfotboll – man har för få löpstarka spelare i offensiven, eller att vara spelförande – man har för få passningsskickliga spelare, plus att man inte kan flytta upp backlinjen eftersom den är för långsam.

 2. Johan Rydén – Att LFC:s har bytt flera tränare under kort tid är kanske inte spelarnas ”fel” direkt och att Björkegren gick efter en (succe) säsong berodde knappast på spelarna heller? Vad jag hört om bakgrunden till Walfridsson tidiga respass verkar det inte heller bero på spelarna utan mer på att styrelsen och ledningen inte tycker att det fungerar med Walfridsson, om det nu är ledarstilen, träningsupplägg eller att han inte får ut det bästa av spelarmaterialet och kanske utnyttjar det fel, vad vet jag. Inget av vad jag hört från spelarhåll (Asllani bla a) ger vid handen att dom har ”hållit i yxan” och finns ingen anledning ”att spelarna skall knipa käft” av bakgrunden vare sig till tränarbyte senaste säsongerna eller att Walfridsson får sparken. Har inte hört några kommentarer om tränarsituationen och i alla fall inga negativa sådana. Att laget inte spelat bra och inte står att känna igen kan ha andra och mer komplicerade förklaringar än att tjejerna ”snackar för mycket”. Omställning med ny tränare, som inte fungerar så bra som det nu visat sig, nytt träningsupplägg och nytt spelsätt samt skador på Hurtig och i inledningen Asllani kan ha bidragit till den svaga starten. Onyanserat och vårdslöst uttalande Johan Rydén.

  Sen när det gäller LFC:s försvarspel med två relativt långsamma och lite ”tröga” mittbackar (som visade sig mot Vittsjö) så nämner du att det viktigaste är att forward och mittfält håller ordning på motståndare så dom inte kan slå djupledsbollar till Sällström, Vittsjö och sen Press, Göteborg på måndag. Jo, förvisso, men nu har man mittbackar för att hålla ordning på forwards och offensiva spelare, det är själva tanken och idén med att man spelar med mittbackar, det är deras huvuduppgift? Om Arndt och Kildemoes spelade mer taktiskt och ibland mer samspelt med varandra (än hittils) och enas om vem skall gå fram och den andra tar djup eller faller och inte hamnar på mellanhand eller ligger i linje med snabba forwards (som Sällström och Press) så kan mittfältare slå hur många djupledsbollar som helst, det behöver inte med automatik bli farligt eller bli målchans varje gång om mittbackarna samspelar och har koll på snabba forwards. Är naturligvis även tränarens uppgift att ge klara direktiv när man spelar mot lag med snabba forwards, men det verkar inte ha funkat mellan tränarna och spelarna att ge dom direktiven så det funkar. Förvisso utesluter inte det att LFC:s forwards och mittfält gör sitt jobb som du skriver, men oavsett hur noggranna LFC är på denna punkten så kommer det ända alltid att bli en långboll från försvaret eller djupledsbollar på forwards – det går inte att undvika varje gång.

  Hur som helst skall det bli intressant att följa fortsättningen, nu med ny tränare (Jensen) efter 3 matcher och omstart med helt ny situation och med flera skador, Hurtig borta länge, Kildemoes flera veckor, Arndt och Asllani småskadade och Oscarsson avstängd – så problemet är nog inte bara att ”tjejerna skal sluta snacka och spela fotboll” – lite för enkelspårigt.

  • Jag har aldrig hört talas om en styrelse som redan efter tre omgångar sparkar en tränare som har spelarnas förtroende. Så spelarna lär definitivt vara medskyldiga, vilket också stöds av den här artikeln i Corren.

   Och genom att sparka Walfridson ser det just nu ut som att det var hans fel att LFC startat så dåligt i år. Men är vi säkra på att det är hans fel? Det kan ju faktiskt vara så att det helt enkelt är spelarna som inte håller den nivå de själva tror. Nu kommer de sannolikt att ha två tränare till under den här säsongen. Om den till slut skall bli lyckad måste nog trots allt spelarna lägga allt sitt fokus på att ge allt i alla träningar och matcher. Det finns liksom inget utrymme kvar att lägga tid och energi på snack.

   Jag gissar att du aldrig har spelat i en backlinje. Jag skulle säga att det är minst lika svårt att spela i en backlinje som inte får hjälp i pressen av mittfält och forwards som det är att vara ensam forward i ett lag som bara rensar. Inget samarbete i världen gör att långsamma backar i lag som står på mittlinjen reder ut alla situationer mot snabba forwards som Sällström och Press.

   • Säkert så att spelarna (eller vissa av dom) har haft del i att Walfridsson fått gå. Men hur stor del är oklart – verkar som han inte passade in i klubben enligt ledningen, vilket han själv ger uttryck för.
    Har inte påstått att det enbart är Walfridssons fel att han får sparken – men enligt mig lägger du för stor vikt på att det till största delen skulle vara spelarnas fel och att ”dom snackar för mycket”. Ställer inte upp på den ensidiga beskrivningen.

    Sen skriver du i en kommentar att ”ledningen satt ihop en alldeles för obalanserad trupp”. Nåja, nu har man ju värvat Carlén, Dowie, Landström, Angerdahl och under tiden blivit av med Samuelsson, M Ericsson, J Andersson, försvarare på internationell nivå, nyckelspelaren Neto samt offensiva Minde till proffslivet. Och sen har man långtidsskada på nyckelspelaren och forwarden Hurtig och i inledningen på nyckelspelaren Asllani och nu kanske även Kildemoes.

    Väldigt svåra avbräck för vilket lag som helst och inte helt lätt att ersätta i ett huj. LFC har vunnit Allsvenskan 2 år i rad och gått till kvartsfinal i CL så man har visat att kunna sätta ihop en bra och balanserad trupp och värvat föredömligt och med unga lovande spelare. Men att bli söndervärvade och att råka ut för skador på nyckelspelare kan hända alla lag, även LFC så din analys att LFC helt plötsligt har en ”obalanserad” trupp får står för dig.

    Har spelat mittfältare i junior lag och Div 5 och varit tränare för damlag i klass 3 så har en viss erfarenhet av fotbollstaktik. Om du läste mitt inlägg ordentligt så skrev jag att det naturligtvis beror både på forwards och mittfältares förmåga att ta hand om motståndares försvar och mittfält och sätta press så man inte kan slå långbollar eller djupledsbollar till forwards och offensiva spelare men det naturligtvis spelar roll hur mittbackar uppträder var för sig eller i samspel. Det hänger ihop och det ena utesluter inte det andra. Tycker du lägger för stor vikt på att det hänger på att inte motståndarna tillåts slå lång- eller djupledsbollar sen spelar det ingen roll hur mittbackar agerar, är iaf inte lika viktigt enligt dig – det är forwards och mittfältare som har huvudansvaret. Menar att alla lagdelar har ansvar och vilka som spelar mittbackar och hur man utnyttjar dom på bästa sätt och att man spelar taktisk från mittbackarna beroende på motstånd är minst lika viktigt enligt mig.

    • Nej, jag tror inte att det bara var spelarnas fel att Walfridson fick kicken. Och det är inte meningen att vara ensidig.

     Det jag är ute efter är att snack i styrelserum inte behöver ta energi från, och försämra laget. Snack i omklädningsrum gör det däremot. Och sett till hur spelarna agerade senast i Kristianstad – till och med i ledning – var det tydligt att man har haft ett stort energitapp i gruppen. Därav mitt ”utspel” om att spelarna måste lägga fokus på fotbollen, inte på det runt omkring.

     Så till lagbygget. Jag vill hävda att Linköpings nuvarande fotbollsledning inte har visat någon som helst kapacitet att sätta ihop en trupp. Det är ju Martin Sjögren som skall ha äran av att ha byggt upp trupperna som vann gulden både 2016 och 2017.

     Att den nuvarande ledningen har värvat namnkunnigt inför året är däremot ingen tvekan om. Men har man värvat smart? Är det rätt spelartyper? Har man rätt sorts ledare i spelargruppen? Finns det tillräckligt många glädjespridare? Det räcker inte att värva namn. Det är många parametrar som måste uppfyllas när man bygger ett lag. Känslan är att man har missat på ganska många av de där parametrarna.

     Så till mittbacksdiskussionen. Oavsett hur bra försvarsspel man spelar får man räkna med att motståndarna minst kommer att få till en eller två målchanser per match. Ju högre upp du ställer din backlinje, desto större risker tar du.

     Jag känner inte till Henrik Jensen och hans filosofi, men danska tränare vill ofta att deras lag skall kliva upp högt. Dessutom är det ju så att om LFC skall ha nytta av Marija Banusics offensiva spetsegenskaper behöver laget befinna sig rätt högt upp på planen.

     Om laget står högt är det inte lätt att vara mittback, inte ens om man har den mest inarbetade arbetsfördelningen med sina medspelare. Speciellt inte om forwards och mittfältare inte orkar hålla press på motståndarnas bollhållare, utan att de tillåts sikta in sina djupledspassningar.

     Och som jag ser det är det just arbetsinsatsen från forwards och mittfältare som har varit för dålig i LFC. Ta matchen senast. Där tycker jag att Lisa Lantz och Maja Kildemoes/Emma Lennartsson gjorde en utmärkt match i mittförsvaret. Det går inte att lasta dem för poängtappet. Däremot räckte inte de offensiva delarna av laget till, varken offensivt eller defensivt.

    • Vi är nog överens om mycket även om jag tycker det är märkligt att ett lag som vunnit Allsvenskan 2 år i rad och gått till kvarten i CL är ett helt annat lag och inte står att känna igen denna säsong. Tror att det har en mer komplex och djupare förklaring än att spelarna ”har blivit gnälliga, inte tar sitt ansvar och skall helst knipa igen och börja spela fotboll” – tror förklaringen och bakgrunden inte är så enkel? Inte heller tränarbytena (Björkegren slutade av egen vilja och blev inte ”avsatt” av spelarna om man så säger) och detsamma gäller väl Walfridsson – både klubbledningen och vissa (?) av spelarna tyckte väl att man inte kunde gå vidare och att lika bra att skiljas på en gång om man inte såg någon framtid i relationen?

     Sen kan man diskutera spelartruppen och dom spelare man värvat – hur det faller ut vet man kanske inte förrän man har prövat och omöjligt i förväg veta hur det kommer att falla ut. Min tes är att man nog försökt värva ihop spelare av olika kaliber och av olika spelartyper, målvakt (Carlén), försvarare (Landström), mittfält (Angerdahl) och forward (Dowie). Inga av dom har hittils varit några nerköp eller direkta misslyckanden ”so far” men truppen har drabbats av spelarflykt i diverse nyckelspelare (Samuelsson, Eriksson, Andersson, Minde) och skador på Hurtig gör det inte bättre, tvärt om. Goda spelare som passar in växer inte på träd, så att vara så kritisk mot klubbledningen för att ha ”satt ihop en obalanserad trupp” är lite förenklad enligt min mening.

     Sen när det gäller försvarsspelet och mittbackarnas ansvar tycker jag fortsatt att det spelar roll vilka som spelar mittbackar, hur dom agerar var för sig och tillsammans och hur dom tar till sig dom direktiv dom får av tränaren och hur dom spelar beroende på motstånd? Att sen forwards och mittfält har ett stor ansvar är korrekt men det hänger samman, enligt mig.

     Ha det bra och hoppas pollenbesvären blir överkomliga och lindriga?

    • Tack för omtanken. Ännu så länge har jag klarat mig hyfsat bra.

     Tänkte passa på att kolla hur du, och andra LFC-supportrar, tycker att laget skall spela? Exempelvis om de skall backa hem eller sätta hög press, vilket spelsystem de bör använda, och inte minst vilka elva spelare man bör satsa på. Jag är lite nyfiken här. För personligen ser jag inte någon klockren lösning. Men jag missar kanske skogen för alla träd.

    • Rent spontant så vill jag spela 4-4-2 som grundinställning men egentligen 4-1-3-1-1. Med reservation för skador, sjukdom, avstängningar vill jag att grundinställningen skall vara.
     Carlén – Oscarsson, Arndt, Kildemoes, Landström – Lennartsson – Sörensen, Asllani, Angeldahl – Banusic – Dowie. Lennartsson def mittfältare som balansspelare och med uppgift att hjälpa mittbackarna. Asllani fri roll på mitten och speluppläggare och Banusic i nr 10 rollen. Alternativ Lennartsson istf Kildemoes som mb om hon är borta länge. Rasmussen (om hon är helt återställd och kan spela 90 min) tar då Lennartsson def mittf position. Alternativ till Sörensen och Angeldahl är Maanum och Almqvist. Almqvist borde egentligen vara given, snabb och creativ i sina bästa stunder men dräller med bollen, tappar den ofta och är klen i närkamper förlorar ofta bollen. Men om hon släpper bollen snabbare och tuffar till sig lite (lägger på några kilo är hon given på mitten. Förhoppningsvis återkommer Hurtig efter skada och är klar till höstens spel och går då in som yttermf till vänster.

     Utgångläget är inte per automatik högt upp utan beror på motstånd och event spelövertag. Press på motståndares bollhållare över hela plan Laget skall spela kompakt och sammanhållet och med spel genom laget och mittfält men variera med djupledsbollar på Dowie eller offensiva spelare i attackläge. Stor vikt skall läggas på att dominera mittfältet (som man ofta tappat senaste säsongen beroende på undertalighet på mitten och 4-3-3 som inte fungerat (hittils). Stor rörlighet inom laget, löpvillighet i anfall men också hemspring om man tappar bollen, man visar sig spelbar och ger understöd till varandra och försöker komma 2-1 så ofta som möjligt. Man skall spela som ett lag (låter enkelt) som spelar för varandra men också med individuell skicklighet. Uppföra sig mer proffesionellt än under gågna säsongen, focusera på spelet och inte irriteras av domaren eller feldomslut eller egna spelares misstag. Här har nye trän Jensen en viktig uppgift och skall bli intressant hur han fomerar laget och vilket spelsystem han har.

     Uppfyller man det mesta av detta så kan LFC fortsatt vara ett topplag och klara CL spel.

  • @Rolf Persson 5 maj kl 18.09

   Det du skriver om att det är ”märkligt” i första stycket svarar du delvis själv på i tredje stycket. 2016 var LFC ett under flera år uppbyggt lag och hade ”full tank” i alla avseenden, både bland spelare och tränare. 2017 återstod ”halv tank”, vilket räckte till SM-guld, tack vare, eller möjligen trots Björkegren som tränare. 2018 hade i princip alla från guldlagen försvunnit och dessutom en ny tränare igen. Märkligt – nej, inte alls.

   Björkegren sa när han slutade att han ”gärna fortsatt”. Det låter inte alls som han slutade av egen vilja. Spelarna hade säkert del i detta. Det finns faktisk inget som säger att spelarna inte kan ha rätt i sin kritik och önska en ny tränare. Vad ska en klubbledning göra? Sparka tränaren eller rekrytera ett till stora delar nytt lag eller fortsätta med ett lag som inte har förtroende för sin tränare? You tell me. Med Walfridson var det nog faktiskt enklare, trots kort tid som huvudtränare – han insåg nog att han tagit sig vatten över huvudet och i kombination med lagets svaga inledning, blev beslutet det nu kända. Att LFC nu väljer en tillfällig tränarlösning är nog det enda rimliga. Risken är annars att de satsar på ”fel” tränare en tredje gång. Om inte tidigare börjar nog spelarflykten på riktigt då. Klubbens rykte som utvecklingsmiljö har nog redan naggats rejält i kanten, vilket säkert glädjer en del….

   • The Observer – Märkligt är kanske inte rätt ord. Men oavsett det så är det en avsevärd skillnad mellan spelet, attityden, inställningen från hösten 2017 ”guldåret” och starten på vårsäsongen 2018. ”Alla från Guldlaget 2017” har inte försvunnit som du skriver – den kvarvarande truppen borde kunna prestera bättre än vad som man har gjort hittills, så stark är truppen. Förlusten av Neto, Eriksson, Andersson och Minde och skadan på Hurtig är naturligtvis allvarliga avbräck som gör att det nog blir en mellansäsong – men man kan kräva bättre attityd och att man gör sitt bästa i varje match och inte visar irritation på domare, domslut och övriga spelare.

    Tror inte alla spelarna ville ha bort Björkegren, men det är ju historia nu. Däremot är vi överens om att Walfridsson var ett stort misstag som LFC:s ledning få ta på sig. Däremot förstod nog spelarna och ledningen att det inte fanns någon framtid i Walfridsson och då fick han gå.

   • Ska man citera så….jag skrev ”i princip alla från guldlagen” dvs både från 2016 och 2017, särskilt startelvan. Detta var såklart också kopplat till full och halv tank – och nu är man kanske nere på reservtanken. Jag håller dock med dig om att en bättre attityd kan krävas av laget oavsett förhållandena.

    Nej, ALLA spelare ville kanske varken det ena eller det andra, men det räcker ju med en kritisk massa och att övriga håller tyst. Inget bygger ett lag som att vinna och inget bygger mer förtroende mellan laget och tränaren än att vinna. Om spelarna, på goda grunder, hade tvivel om tränaren och laget inte presterar efter varken sina egna, omgivningens eller tränarens förväntningar är man snart på det sluttande planet. Lägg sedan till att de allra flesta spelarna under sin tid i LFC bara varit med om framgångar och har liten erfarenhet av motgångar, så tror jag vi närmar oss en av huvudförklaringarna till läget just nu. Uniteds ”ångestmatch”, som Johan uttryckte det, är en kvart gammal, LFC:s kommer imorgon. Då får vi se om det redan blivit någon ”tränareffekt”.

    • Jo, håller med om det mesta. Även om man nu spelarna hade invändningar och ville ha förändringar när det gäller Björkegren så tror jag nog att ”kritiken” och invändningarna mot honom var betydligt mindre än mot Walfridsson, naturligtvis med tanke på framgångarna under Björkegrens era. När det gäller Walfridsson var nog de flesta i spelatruppen, inklusive ledning och styrelse ense om att ”man hade kommit till vägs ände”?

     Förhoppningsvis får H Jensen lite mer tid på sig än bara matchen i morgon – lite tidigt att tro på en ”tränareffekt” efter en match – även om det skall bli väldigt intressant att följa både H Jensen och laget i morgonens viktiga match mot Göteborg/Kopparberg. Förhoppningsvis blir det en nystart och att tjejerna visar attityd och ”lite jäklar anamma” även om nu inte spelet fungerar till 100%. Får man hoppas.

 3. Håller med till fullo vad gäller din analys av den senaste matchen där mittbackarna och målvakten var riktigt på tårna och inte ens en tidig skada på Kildemoes ställde till det märkbart. Däremot har man problem på mittfältet med spelare som inte jobbar tillsammans och generellt har för dålig rörelse vilket gör det lätt för motståndarna att spela igenom de stora hålen som uppstår där.

  Klart är att man nog lär ha en låg utgångsposition mot Göteborg men samtidigt hoppas jag att man vågar sätta kliva upp i försvarsspelet när tillfälle ges då Göteborgs spelare är passningsskickliga och annars kommer hitta andra vägar fram mot målet. Jag skulle gärna se att man vågar testa lite nya vägar och varför inte spela med Almqvist och Selerud från start vilka båda har bättre speed/arbetskapacitet än de annars rätt långsamma alternativen de konkurrerar med.

  Vad gäller att spelarna ska prestera de närmaste matcherna så är det viktigaste för mig att det negativa kroppsspråket ändras till det bättre och att man börjar spela tillsammans, då man trots allt möter storfavoriten Rosengård i cupen och på förhand topptippade Göteborg i serien så kan det ju faktiskt bli två förluster även om man skulle göra två ‘bra’ insatser.

  • Eftersom Henrik Jensen lär ha följt laget noga har han säkert en bild av hur man vill att man skall spela. Det blir verkligen intressant att se vilka spelare och vilken taktik han väljer.

   • I och för sig ett utmärkt arrangemang om lagets huvudtränare och lagkaptenen bor ihop. Här finns ju så mycket tid som helst att sitta hemma vid köksbordet och lägga upp taktiken!

    Henrik Jensen har tydligt markerat att han bara stannar fram till sommaruppehållet. Flyttar hem till Danmark kanske – och sambon följer efter?

   • Johan Rydén – H Jensen säger bl a så här om hur han vill spela:
    – ”Vi ska spela ett aggressivt försvarsspel, och vi ska ha bollen mer än motståndaren. Mer delaktighet är nyckeln. Vi ska försvara som ett lag och anfalla som ett lag, säger Henrik Jensen”

    Låter bra – kunde inte skrivit det bättre själv :))

    Få se om spelarna ställer upp på detta – vore en bra början? Saknas i laget gör ju Oscarsson och Kildemoes.

 4. Två intressanta resultat idag. Eskilstuna reste sig och vann över Hammarby. Starkt gjort efter förlusten mot Rosengård och tränaren är kvar 😉
  Piteå vinner den svåra matchen mot Växjö. Är Piteå ett guldlag ? Kanske några spelare för landslaget?

 5. Och laget reste sig som en man(?) och presterade! Ville nog ge nya tränarduon Henrik&Lotta en fin välkomstpresent!

  • Har inte hunnit se matchen, men har både läst och hört rapporter om stor kampvilja under matchen, och om TV-puckslycka hos spelarna efter slutsignalen. Just kampvilja och glädje är två saker som jag har saknat i LFC tidigare på säsongen. Så det låter ju som att LFC-supportrar har anledning att vara glada över mer än bara själva resultatet.

   • Glädjen och kramkalaset efter matchen gick inte att ta miste på. Man visade upp en attityd och spelglädje som saknats under säsongen och man försökte hålla i bollen och spela genom laget – lyckades inte alltid men tendensen var tydlig. Snyggt mål av Sörensen efter ett fint upplopp och snett-innåt-bakåt-pass av Emma Lennartsson, för dagen högerback. Banusic kom 20 min kvar och höll i bollen bra och skapade ett visst lugn när Kopparberg tryckte på i andra halvlek. LFC spelade lågt försvarsspel och man höll koll på Press större delen av matchen även om hon kom igenom vid nått tillfälle och hade en farlig skarv utanför och nick i ribban – tur där för LFC.
    Tränare Jensen var ödmjuk efter matchen och var stolt och imponerad av hur tjejerna hade tacklat situationen och genomfört matchen.

 6. Viktigt med en seger för Linköping efter all turbelens sebaste veckan och med nya tränare och 2 träningar innan matchen mot Göteborg/Kopparberg. Viktigast var nog dom 3 poängen och att man höll nollan men man märkte en annan attityd och inställning i laget. Om det beror på tränaren eller att man har fått en nystart eller att man har pratat sig samman, tja kan vara en kombination men onekligen ett steg framåt?

 7. Helt stiltje på fotbollsfronten. Har da somnat in. Inga matcher inga pengar. Bättre väder än nu finns inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.