Piteå håller undan – och Öhrström cupmästare

Det har varit en söndag där jag inte har kunnat se någon av de fyra matcher som spelats i damallsvenskan. Det jag har sett är höjdpunkter från tre av dem.

I toppen fortsätter Piteå att rada upp trepoängare. I dag vann man i Göteborg, trots att klippet med höjdpunkter på damallsvenskan.tv antyder att hemmalaget skapade fler klara målchanser.

Segermålet kom som så många gånger tidigare på en fast situation. June Pedersen satte en frispark från mittlinjen. Här tycker man ju att Jennifer Falk borde ha agerat på ett bättre sätt. Å andra sidan är Madelen Janogy inne i bollbanan, vilket försvårade rätt rejält för den nyuttagna landslagsmålvakten.

Klassiskt hemmastarka Piteå tog nästan lika många poäng på bortaplan i fjol (19 mot 17) och kom högre i bortatabellen än i hemmatabellen. Dagens seger innebär att Piteå kommer att vara serieledare när de spelar midnattssolsmatch mot Rosengård i Kiruna den 16 juni.

Noterbart kring Piteå är att man har sex raka segrar, men bara +7 i målskillnad. Man följer hårt devisen att det räcker att göra ett mål mer än motståndarna…

För Göteborg innebär dagens förlust att laget halkar efter topplagen. Jag tippade ju Göteborg som tvåa. Men det byggde mycket på en stark insats mot Linköping i våras. Med facit på hand vet vi ju att Linköping inte varit så starkt, vilket i sin tur sannolikt innebär att jag har övervärderat Göteborg en aning.

Rosengård klev upp på andraplatsen via 2–0 hemma mot Vittsjö. Och Djurgården skapade sig andrum genom 1–0-seger i Stockholmsderbyt mot Hammarby. Både Vittsjö och Hammarby fick stark starter på säsongen, men nu börjar båda kännas som bottenlag.

Slutligen vann Växjö Smålandsderbyt mot Kalmar med klara 4–1. Där fascinerades jag mest över hur en usel gräsplan hjälpte Anna Anvegård att göra 1–0.

I elitettan lyckades varken Sundsvall eller AIK ta sig upp på allsvensk plats.

Så en liten kort internationell utblick. I Frankrike tog som väntat PSG den andraplats som innebär spel i Champions League i höst. Dagens 3–0-seger mot Soyaux gjorde att det inte spelade någon roll att Montpellier också vann sin match. Montpellier slutade trea i tabellen.

I botten blev det Albi som åkte ur. I övrigt gjorde Stina Blackstenius mål i dag, hennes 13:e i serien. Det gjorde att hon slutade fyra i den skytteliga som vanns av Ada Hegerberg på 31 mål.

I Tyskland blev det som jag anade. Ett sargat Wolfsburg ställde över många spelare, och föll således mot Bayern München med 2–1. Fridolina Rolfö satte Bayerns andra mål.

Därmed har Bayern inför slutomgången i praktiken säkrat andraplatsen i ligan, och spel i höstens Champions League. Personligen känner jag dock lite sympati med trean Freiburg, som ställdes mot det ”riktiga” Wolfsburg i båda sina möten med seriesegrarna.

Till Italien där en svensk i går kväll blev cupmästare. Fiorentina med Stephanie Öhrström i målet vann nämligen finalen mot Brescia med 3–1. Tungt för Brescia som förlorat titelmatcher två helger i rad.

I Spanien blir det en drömfinal i Copa de la Reina på lördag. Gårdagens semifinaler slutade nämligen med segrar för ligamästarinnorna Atletico Madrid och ligatvåan Barcelona. Barca behövde både förlängning och straffar för att vinna mot Bilbao.

Hos Barca visade Lieke Martens att hon fortfarande vet hur man sätter bollen i bortre hörnet.

Slutligen har det varit ett slags jippoomgång i den norska toppserien. En omgång där alla lag samlades på samma plats och spelade. Det är ett grepp som provats av svensk dambasket någon gång, men som då inte upplevdes som någon succé.

Toppserien har ju extremt dåliga publiksiffror, så det här var sannolikt ett försök att dra till sig uppmärksamhet. Från omgången noteras att Mimmi Löfwenius, som i veckan togs ut i det svenska U23-landslaget, blev målskytt när Lyn vann mot Grand Bodö.

På klippen ser man att det nästan inte var någon publik, trots den här ”storsatsningen”. Inte ens prestigemötet LSK–Avaldsnes 4–0 lockade några större åskådarmassor. Tvärtom ser det bara ut att sitta drygt 100 personer på läktarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.