Blixtar och dunder – Lyon föll i cupfinalen

Strax efter midnatt svensk tid blev Lyon detroniserat i den franska cupen. Finalen mot PSG drog ut på tiden eftersom den fick avbrytas en stund till följd av kraftigt regn och åska.

När matchen väl var över hade Lyon blivit av med en lång svit. Laget hade vunnit både ligan och cupen sex år i rad. Det blev alltså ingen sjunde dubbel, utan PSG vann finalen med 1–0 efter ett kämpamål av den högintressanta powerforwarden Marie-Antoinette Katoto.

Jag har inte sett matchen, men har noterat att Lyon och Ada Hegerberg fick ett kvitteringsmål bortdömt på vaga grunder på övertid. Jag kan nämligen inte se någon ojusthet från någon Lyonspelare på det här klippet.

Lyon startade för övrigt med nio spelare från den elva som vann Champions Leaguefinalen mot Wolfsburg förra torsdagen. Självklart var målvakten Sarah Bouhaddi utbytt till följd av sin handledsfraktur. I hennes ställe vaktades målet av Pauline Peyraud-Magnin. Man hade även bytt Griedge Mbock Bathy mot Kadeisha Buchanan i mittförsvaret.

PSG startade så här: Tiane EndlerEve Perisset, Erika, Irene Pardes, Ashley LawrenceAminata Diallo, Grace Geyoro, FormigaKadidiatou Diani, Marie-Laure Delie och Katoto.

Kadidiatou Diani

I Malmö kom ”bara” 3122 till Stadion för att se torsdagskvällens derby. Även om det är årets näst bästa publiksiffra i damallsvenskan var det betydligt färre än jag hade trott och hoppats på.

Rosengård vann med 2–0 mot LB07 och såg därmed till att det verkligen blir ettan och tvåan i damallsvenskan som möts i midnattssolsmatchen i Kiruna den 16 juni.

Eller, Kristianstad kan slå sig in topp två tidigare på den aktuella matchdagen, men det är ju ställningen inför omgången som gäller.

Under fredagskvällen är det ödesmatch för Linköpings FC. Man tar emot fullpoängaren Piteå, och alla andra resultat än seger är dåliga för de svenska mästarinnorna.

3 tankar på “Blixtar och dunder – Lyon föll i cupfinalen

 1. Jag gissar att de båda publikmatcherna (Stockholms- och Malmöderbyt) drabbades av de höga temperaturerna. Var själv på Tele2, och där var det färre än vad som sagts var sålt dagarna före.
  Hade det varit 5-10 grader svalare hade vi nog kunnat se lite högre siffror.
  Generellt tycker jag att det är bra att klubbarna gör de här punktsatsningarna. Kan man få dit några extra och då bjuda på bra underhållning (tyvärr inte fallet i Stockholm), så bör det vara ganska lätt att få tillbaka dem då inträdet är billigt och ofta kan lösas på plats, vilket bör vara ett incitament för impulsköp/de som vill se sport live och plötsligt fick en ledig kväll.
  Tycker just den spontana detaljen gått förlorad i herrfotbollen.

 2. Nej, det blev ingen trippel för varken Wolfsburg eller Lyon. De förra missade WCL-titeln och de senare inhemska cuptiteln. Lite hopp åt PSG (och Montpellier?) att Lyon ändå går att rubba i framtida seriespel?

  Drygt 3000 på Stadion i Malmö. Att ”pumpa upp” derbystämning funkar väl sådär. Det krävs möjligen mer jämna lag och kanske mättades det en del förra säsongen i samarrangemanget LB – FCR. Annars är nog publiksiffran snarare positivt överraskande, eftersom varken LB eller FCR är några stora publiklag. 3000 på en stor betongarena är ändå alltid lite deprimerande, precis som 4000 på Tele 2 i Stockholmsderbyt. Efter det snygga 0-2-målet (LB lyckades inte räkna hem i markeringen) var den eventuella spänningen över. Det hade behövt vara omvända siffror för att få liv i matchen.

  Att det är en ”ödesmatch” för LFC vet jag inte. Däremot är varken de eller Piteå nöjda med en poäng. PIF har inte varit tidigare i läget att leda serien och känna flåset bakifrån. Kanske är mer ödesmatch för dem än för LFC? Regerande mästarna mot blivande mästarna? Hur som helst har LFC ofta haft svårt för Piteå, men nu är de ”underdogs”. Får se om det förändrar något. Målsnål match är knappast någon högoddsare och ett ledningsmål kan bli helt avgörande.

  Apropå publik – 16 juni testas hur hungrig publiken i Kiruna är på Sveriges bästa damfotboll. Är den tillräckligt svältfödd för att nå årsbästa i DA på 5000? PIF spelar hemmamatch 39 mil från Piteå (ungefär som om Rosengård skulle spela hemma i Mjölby) En buss från Piteå och noll från Malmö?

 3. Tråkigt att usla domslut än en gång drabbar Lyon på så kort tid. I CL-finalen fick det ingen avgörande betydelse men det fick det i cupfinalen. Det var en PSG-spelare som gjorde ner den egna målvakten. Hur i hela friden kan domaren blåsa frispark åt PSG för det. Man tar sej för pannan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.