Uddamålsseger för Piteå igen

Piteå IF

Piteå vann mot Linköping på övertid, och såg därmed till att de två senaste årens svenska mästarinnor i praktiken kan sluta att tänka guldtankar i år.

För nu kan bara ett mirakel ta LFC till förstaplatsen. Med en seger i dag hade man haft fem poäng upp till förstaplatsen, vilket inte är omöjligt att ta in. Men nu är avståndet istället elva poäng, vilket sätter sakerna i en helt annan situation.

Efter nästan en tredjedel av årets serie står LFC på tio poäng. Jag roade mig med att gå igenom hur många poäng de svenska mästarlagen har tagit de senaste 20 åren. Då upptäckte jag att poängskörden har varit klart lägre de senaste tio åren, jämfört med de tio åren dessförinnan.

Perioden 2008–17 har guldpoäng legat på: 51–62–51–54–55–55–49–59–49–57. Under den perioden hamnar snittet på 54,2 poäng och medianen på 55.

Tittar vi på de tio åren dessförinnan, alltså 1998–2007, såg guldpoängen ut så här: 60–64–64–59–58–61–60–53–59–56. Här låg snittet på hela 59,4 och medianen på 59,5.

Den lägsta poäng en guldvinnare har haft de senaste 20 åren är alltså 49. För att nå dit måste LFC ta 39 poäng på de 15 matcher som återstår. Man behöver alltså vinna 13 av 15, eller vinna tolv och kryssa i resten. Det känns ju knappast sannolikt. Eller?

Frågan är hur många matcher Piteå kan vinna. Laget har nu sju raka segrar, varav sex med uddamålet. Nästa omgångs seriefinal mot Rosengård blir verkligen något alldeles extra.

Det jag såg av fredagens match var det en rättvis bortaseger. LFC:s bästa spelare var målvakten Matilda Haglund, som räddade sitt lag flera gånger. Piteås bästa vapen är förstås de fasta situationerna, framför allt de som June Pedersen slår. Men jag tyckte allt att norrbottningarna även imponerade i själva spelet, som kändes mer genomtänkt än hemmalagets. Linköping levde nämligen nästan uteslutande på fasta situationer i den här matchen.

Julia Karlernäs

Det räcker ju inte med att ha bra inläggsfötter, man måste ju även ha någon som förvaltar inläggen. Jag gillade Julia Karlernäs första gången jag såg henne spela, och gör det fortfarande. Hon har god speluppfattning, och ett bra passningsspel. Men i Piteå är det hennes huvudspel som är huvudsaken.

Under fredagskvällen nickade hon in kvitteringen, och tog sedan även den duell som öppnade för Cecilia Edlund:s segermål i 93:e minuten. Karlernäs och Ellen Löfqvist är ett väldigt intressant innermittfält. Det blir kul att se dem mot landslagsduon Caroline Seger och Hanna Folkesson den 16 juni – om nu Seger är frisk.

Ellen Löfqvist

Det om fredagens match. Lördagen innebär damallsvenskt ångestmöte mellan Kalmar och Eskilstuna samt spansk cupfinal mellan Barcelona och Atletico Madrid. Jag skulle inte bli förvånad om bottenmötet slutade med kryss, och även cupfinalen känns vidöppen – vilket skulle kunna innebära både förlängning och straffar.

På söndag är det säsongsavslutning i Frauen-Bundesliga. På DFB-tv kan man se Wolfsburg–Köln klockan 14.00. Och så spelas det förstås två damallsvenska matcher också, i form av Vittsjö–Växjö och Göteborg–Kristianstad. Det är två matcher där hemmalagen är i stort behov av poäng, men där bortalagen får räknas som favoriter.

10 tankar på “Uddamålsseger för Piteå igen

  • Ja, och nej. Eftersom det skrivs Karlenäs på SvFF:s sida, och de hämtar namnen från namnregistret har du rätt.

   Å andra sidan skrev Julia till mig häromåret, och undertecknade Karlernäs. Då kollade jag med henne, och hon sa att det egentligen ska vara Karlernäs. Sedan dess har jag lagt på ett r.

    • Ja, där ser man – men med den nya liberala namnlagen kan väl vem som helst heta vad som helst, så en bokstav är kanske inte så mycket att bråka om?

     Ja, och mor och far stavas tydligen också Karlernäs när man söker på namnet på nätet. Det enda vi vet är att The Skatteverket rules! Så Karlernäs är nog rätt. Att r tagits bort då och då kanske beror på att denna bokstav inte ligger så bra i munnen vid uttal…..

    • Men viktigare är naturligtvis att hon nu idag blivit uttagen av FK till A-landslagssamlingen! Kul för henne och hett efterlängtat från PIF-supportrar.

 1. Eller hur Johan, finns ingen innermittfältare jag skulle byta ut Julia mot i hela DA. Men Peter G ser något jag inte ser, nä tillbaka med Pia då hade vi iaf två med i A-landslaget från Pif.😀

 2. Man märker helt klart en tröghet hos Landslaget för som Piteås spelare agerar nu borde man haft åtminstone någon spelare i Landslaget. För mig känns Karlernäs som den som borde vara närmast då hon känns så där lagom elak i närkampsspelet och vi behöver den sortens mittfältare i ett i övrigt rätt mjukt landslag bortsett från backlinjen.

  Rättvist sett till skapade chanser kan segern absolut vara men man ska komma ihåg att LFC var en tåspets ifrån att kopiera 2-1 målet mot Hammarby under 2:a halvlek och att man hade ett par hörnor som skapade rejäl oreda i Piteåförsvaret strax innan 2-1 målet kom på över-övertid.

  Några saker man kan konstatera är att LFC definitivt inte förlorat på att Carlén försvunnit ur laget för i den här matchen hade vi tveklöst släppt in fler mål med hennes mer statiska linjespel i målet. Haglund agerade riktigt bra med flera utrusningar där framförallt den vid friläget sticker ut och kändes överhuvudtaget väldigt alert. En liten miss vid 1-1 målet men i övrigt inget att kritisera i en match där hon fick väldigt mycket att göra.

  Man kan också se att den havererade försäsongen fortsätter kosta poäng då man inte orkar hålla uppe spelet i andra halvlek och blir nedtryckta av Piteås lagmaskin, jag tycker ändå man stod upp bra i 1:a halvlek så länge orken fanns men någonstans kring 55-60 minuten så började man tappa markeringar och det håller inte mot det här motståndet.

  Den enda enskilda faktor jag kan vara kritisk mot är att man inte sätter en spelare på att punktmarkera Pedersen då nästan alla inlägg kommer från hennes giftiga vänsterfot. Det skulle vara intressant att se hur Piteå skulle hantera ett motstånd som sätter en spelare på att konsekvent följa henne som en skugga över planen för då hon inte är den snabbaste spelaren borde hon få svårt att skaka av sig sådan bevakning.

 3. LFC har börjat få ordning både på spel och attityd på planen. Mer grovjobb och mindre plottrande. Effektiviteten är fortfarande ett minus. Ja, Haglund var bäst i LFC. LFC liksom andra lag måste till varje pris undvika att ge PIF bra frisparkslägen och hörnor. Med mer resolut spel från LFC hade PIF inte fått hörnan som resulterade. Båda första målen kom i lite trassliga situationer och det var inte så mycket att göra för någon av målvakterna. Vid Piteås segermål fick den nyss inbytta stå helt omarkerad och måtta, ändå nära att Haglund hann ner på den.

  PIF lever högt på sin stabilitet och kontinuitet. De har blivit lite bättre för varje år och det är klart att framgång föder framgång. De knegar på och vet att de kan vinna. Det är ett balanserat och blandat lag med fina spelare som Ikidi (med sina spektakulära brytningar), Pedersen (med sin inläggsprecision) och Karlenäs med sitt starka huvudspel (kvitteringsmålet var för övrigt typiskt mål från henne).

  Den här gången var poängförlusten nära. Det ska bli intressant att se PIF möta Sveriges spelskickligaste lag FCR om fjorton dagar. Tar PIF poäng där kan de gå hela vägen. Jag tror många i damfotbollsverige gärna ser PIF som vinnare i DA, om inte annat så för att öka bredden på toppen. PIF är också ett annat lag än LFC och FCR. Det lag som ligger närmast dem är nog Kristianstad, särskilt när det gäller kontinuitet och farlighet på fasta situationer.

  • Martin och Observer. Jag blir glad och stolt av att läsa era inlägg, tycker Pif hade riktigt flyt att få hem alla tre pinnar mot Lfc.. Kanske är det Pifs år?
   Är bara spelat sju matcher, men vi har absolut tur med både våra egna och andras resultat.
   Men ser man tillbaka höstomgången 2017 och spelade matcher i år, är jag så sjukt imponerad av lagmaskin Pif. Sedan hur långt det räcker får framtiden utvisa, men det är 45 poäng kvar att spela om innan SM-guldet delas ut./P-o

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.