Rankning av damallsvenskans silly season

Sent i går kväll meddelade FC Rosengård att man hade två värvningsbomber, som skulle brisera klockan 12.00 i dag.

Det var väl två bomber som det inte small speciellt högt om, men den första handlade om spanska landslagsspelaren Celia Jimenez Delgado och den andra handlade om en comeback för Malin Levenstad.

Celia Jimenez och Olga Garcia

Malin Levenstad

Jimenez var med i Spaniens EM-trupp förra året och känns som ett väldigt intressant nyförvärv. Hon är en högerfotad kantspelare, yttermittfältare eller offensiv ytterback. 23-åringen var exempelvis just högerback i alla Spaniens tre VM-matcher i Kanada 2015. I det pågående VM-kvalet har hon gjort två inhopp.

Spanjorskan har tillbringat sina senaste år i USA, där hon har pluggat på college. Efter exampen draftades hon av Seattle Reign, och under våren spelade hon för Seattle Sounders i underligan WPSL. Där ledde Jimenez laget till totalseger i ligan, hon gjorde bland annat det matchavgörande 2–1-målet i ligafinalen. Den finalen spelades så sent som den 22 juli, så hon bör vara i god matchform.

Spanjorskan känns inte som en rak ersättare till Ali Riley, men Rosengård räknar kanske med att spela Nathalie Björn till vänster framöver.

Levenstads comeback var kanske en liten bomb. Men den snart 30-åriga mittbacken tillhör de spelare som man tycker slutade för tidigt. Hon spelade ju med Rosengård till och med 2013. Våren 2014 var hon utlånad till AIK, men sedan avslutades karriären i och med att hon flyttade till Paris för Caroline Seger:s skull.

Under slutet av 2016 var Levenstad tillbaka i Rosengård, fast som fystränare. I fjol inledde hon säsongen som assisterande tränare, men tog över huvudansvaret efter Jack Majgaard Jensen på hösten. Som huvudtränare gjorde hon ingen succé, men känslan är att hon kan vara en tillgång som spelande, assisterande tränare.

Levenstad är vältränad, känns som en pådrivare, och hon har ju i alla fall tidigare varit snabb – och Rosengård behöver ju snabbhet i backlinjen efter att Riley lämnat.

Kanske att vi i och med Rosengårds båda värvningar kan summera silly season, sommaren 2018.

Piteå och Kristianstad är de båda klubbar som hållit sina spelartrupper intakta, vilket på många sätt är att föredra. I övrigt kan man konstatera att det återigen är större profiler som har lämnat vår högstaserie än vad som har tillkommit.

På minuskontot finns ju spelare som Christen Press, Linda Sällström, Ali Riley, Natasha Dowie och Marija Banusic. Bland de som anslutit är det på målvaktssidan som de stora profilerna finns, nämligen Stephanie Labbé och Wang Fei.

Många av de nya spelarna är svårbedömda på förhand, och det är ju egentligen först om någon månad man kan bedöma hur bra de olika klubbarna värvat i sommar. Om jag ändå skall försöka mig på en ranking av silly season för de tio lag som varit aktiva ser den ut så här:

1) Göteborg FC
In: Karin Lundin (fw, Kungsbacka), Julia Zigiotti Olme (fw, Hammarby) och Emma Pennsäter (b, Bröndby).
Ut: Christen Press (fw, Utah Royals), Adelina Engman (mf/fw, Chelsea), Irvina Bajramovic (fw, Rössö) och Victoria Bergkvist (b, Rössö).

Har gjort förändringar som fått både laget och truppen att kännas mer välbalanserad.

2) Djurgårdens IF
In: Julia Spetsmark (fw/ymf, Manchester City), Sherifatu Sumaila (fw, LA Galaxy) och Maddie Bauer (b, Seattle Reign)
Ut: Petronella Ekroth (b, Juventus). Under våren lämnade även Jenna Hellstrom.

Bör ha värvat in bättre anfallskraft än den laget hade i våras.

3) Växjö DFF
In: Signe Holt Andersen (mf, Århus), Osinachi Ohale (b/mf, Vittsjö) och Simona Koren (fw, Sunderland). Sannolikt tillkommer även Jenna Hellstrom (fw/ymf, Djurgården).
Ut: Malin Fors (mf, slutar) och Elin Åkerman (fw, IFK Kalmar)

Även om Holt Andersen och Koren är oskrivna kort borde Växjö ha fått ett större offensivt djup.

4) LB07
In: Hanna Persson (fw, Bröndby) och Wang Fei (mv, Bayern München).
Ut: Saga Fredriksson (b, Sassuolo).

Wang Fei har gjort 80 landskamper för ett av lagen på världsrankingens topp 20. Kinesiskan bör kunna bidraga med större defensiv stabilitet.

5) Eskilstuna United
In: Tia Hälinen (mf, Sparta Prag) och Shannon Woeller (b, Jena).
Ut: Cornelia Ellefors (fw, BK30 Västerås) och Brianne Reed (b, Västerås BK30). Dessutom lämnade Molly Menchel under våren till följd av en korsbandsskada.

Eskilstuna är ytterligare ett lag som bör vara bättre i höst än i våras. Man har tappat bänkspelare och fyllt på med spelare som bör vara namn för startelvan.

6) Hammarby IF
In: Lotta Ökvist (b/ymf, Orlando Pride), Milica Mijatović (fw, Albi) och Lauren Kaskie (mf, Chicago Red Stars).
Ut: Julia Zigiotti Olme (fw, Göteborg) och Klara Folkesson (lån, Kungsbacka)

Förlusten av Zigiotti är tung, men nytillskotten är intressanta –  kanske att Bajen trots allt har en bättre trupp i höst än i våras.

7) FC Rosengård
In: Celia Jimenez Delgado (yb/ymf, Seattle Sounders) och Malin Levenstad (mb, comeback).
Ut: Ali Riley (b, Chelsea)

Jimenez Delgado är ett av de allra mest intressanta nyförvärven den här sommaren, men Riley är å andra sidan ett av de tyngre tappen.

8) Vittsjö GIK
In: Sofie Junge Pedersen (mf, Levante), Catherine ”CJ” Bott (b, Jena) och Tiffany Cameron (fw, USV Jena).
Ut: Linda Sällström (fw, Paris FC), Osinachi Ohale (b/mf, Växjö), Genessee Daughetee (b/mf, ?) och Lorena White (b/mf, ?).

Förlusten av Sällström är blytung, och huvudorsaken till den låga placeringen. Men samtliga tre nyförvärv är spelare för startelvan, så kanske att jag undervärderat Skåneklubbens arbete i sommar.

9) Linköpings FC
In: Emma Jones (fw, Oregon State University), Marie-Yasmine Alidou d’Anjou (fw, Olympique Marseille), Stephanie Labbé (mv) och Olof Unogård (tränare, klubblös). Sannolikt kommer även Dajan Hashemi (fw, BSF) att ansluta.
Ut: Marija Banusic (fw, Beijing BG Phoenix), Nicoline Sörensen (mf/fw, Bröndby) och Natasha Dowie (fw, ?) och Henrik Jensen (tränare, Midtjylland U-lag).

Har tappat etablerade offensiva krafter och ersatt med oskrivna kort. Jones, Alidou d’Anjou och Hashemi kan vara succévärvningar, men på förhand känns det högst oklart. Den riktigt tunga värvningen är Labbé, men det är ju en breddrekrytering – på målvaktssidan hade man redan ett starkt kort i Matilda Haglund.

10) IFK Kalmar
In: Elin Åkerman (fw, Växjö)
Ut: Aivi Luik (mf, Levante) och Ifeoma Dieke (b, ?)

Kalmar är det enda laget där det känns helt givet att man tappat i kraft i sommar. Övriga lag har värvat in oskrivna kort, som skulle kunna bidraga med lyft.

Skulle jag sätta betyg i nuläget blir det treor till Göteborg och Djurgården och en etta till Kalmar. Övriga sju lag skulle få en tvåa – vilket ju motsvarar godkänt.

Det hade varit intressant att få veta hur bra koll de olika klubbarna har på sina nyförvärv. De som värvats internt i damallsvenskan är förstås välscoutade, men när LB07 inte har koll på Wang Fei funderar man lite på mycket exempelvis Linköping vet om sina båda sista minuten-tillskott.

Tillagt i efterhand: Helt gick det visst inte att summera sommarens transferfönster. Enligt SMP har Växjö även värvat Jenna Hellstrom, senast i Djurgården. Den värvningen var inte inräknad när rankningen ovan gjordes, men spontant så stärker den bara Växjös bronsplats. Kanske att de även kommer upp i en trea i betyg. 

 

12 tankar på “Rankning av damallsvenskans silly season

 1. Egentligen bör man väl räkna Johanna Rytting Kaneryd som ett nyförvärv i FCR. Hon har ju inte spelat någonting pga skadan hon fick just efter att hon skrivit på för FCR.

 2. Visst går det att göra bedömningar av nyförvärv baserat på deras tidigare meriter och därmed ranka de bästa nyförvärven. Samtidigt finns det mycket att fundera över. Vad är det egentligen de nya spelarna förväntas åstadkomma i respektive lag? Är det en kvalitativ standardhöjning jämfört med tidigare? Eller är det mest att täppa till en lucka och därmed ett nollsummespel? Är det främst (bara) att klara innevarande säsong eller är det en värvning för framtiden? En indikation kan vara hur långa kontrakt som skrivits. Ett kort kontrakt kan innebära att både klubben och spelaren är osäkra på hur det kommer att gå. Längre kontrakt med yngre spelare är väl i alla fall en indikation på långsiktiga ambitioner. Naturligtvis kan det också vara bara ekonomi som styr kontraktslängden om längre kontrakt är dyrare. Rubenssons femårskontrakt är en ytterlighet och de som nu ansluter på tre-fyra månader den andra ytterligheten.

  Andra frågor är om klubben har nationella (medalj eller titel i DA, Sv. Cupen) eller också internationella ambitioner genom WCL. Det finns ingen rimlig anledning att tro att något svenskt lag kommer längre än till allra högst kvartsfinal i WCL, varken 18/19 eller 19/20 eller kanske alls inom överskådlig framtid. Jag kan förstå att det finns en viss lockelse i att spela i WCL en första gång, men hur kul är det att gå på pumpen i en kvart eller åttondel andra, tredje eller fjärde gången? Hur kul är det att inte ens ha realistiska möjligheter (tillräckligt stark trupp) att nå minst semifinal? Hur kul är det att ha en svagare trupp än när man kvalificerade sig? Hur kul är det att inte ha ekonomiska garantier om minst kostnadstäckning från UEFA?

  Jag skulle gissa att FCR har bedömt att de kan utmana om SM-guld med nuvarande (lätt förstärkta) trupp och att de släppt högre ambitioner med WCL. KGFC har en trupp för SM-guld, att klara kval i WCL och överleva någon omgång i huvudturneringen. Piteå samma sak. Det blir dock intressant om de vinner SM-guld att se hur utsatta de blir för värvningsförsök. De har klarat sig länge på att bygga långsiktigt både i spel och trupp och att inte ha några tydligt attraktiva spelare för främst utländska klubbar. Det kan ändra sig med ett SM-guld. Varken KDFF eller LFC har en trupp (eller spel) för SM-guld, inte heller efter värvningar.

  Kort sagt – om man ska värdera värvningar och trupper måste klubbarnas ambitioner, framtidsplaner och mål komma med i analysen. Att det är svårt i och med att de flesta klubbar inte vill uttala sig om sådant gör det inte mindre intressant och nödvändigt.

 3. Lite märkligt att Piteå som leder DA inte värvat någon spelare. Nästan så man unnar Piteå att vinna. Stellan C måste vara en duktig tränare med bra spelare. Som konstigt nog ingen är aktuell för landslaget . Ja det hårdna till i botten så vem åker ut förutom då Kalmar ? I toppen står det mellan Piteå FCR och KGFC. Det blir en intressant avslutning på serien helt klart.

 4. Lite fascinerad över LB:s höga placering. Även om Wang Fei var väldigt bra 2015 så säger det ju rätt lite om dagens form, att du ändå värderar henne så högt tyder på att du ser LB:s nuvarande målvakt som riktigt dålig vilket känns rätt hårt kan jag tycka.

  En anledning till att jag är tveksam till att Fei kommer innebära en så stor förbättring är att mitt eget lag LFC inte blivit bättre defensivt med den mer meriterade Labbé utan tvärtom ser mer osäkert ut än när man spelade med Haglund. Egentligen är det inget konstigt då en ny målvakt, även om denne individuellt kanske är bättre, agerar annorlunda mot den man vant sig vid i matchsituationerna vilket skapar svårigheter.

  Slutligen hade jag placerat Rosengård på samma plats som LFC då båda lagen blivit rejält försvagade genom att tappa varsin klasspelare och har fyllt på med ‘potential som kan bli bra’.

  • Säkert ligger det en hel del substans i det du Martin skriver om ideliga målvaktsbyten, i detta fall i Linköpings FC. Varje målvakt har sitt sätt att kommunicera med utespelarna och efter en viss tid torde det uppstå ett underförstått mönster i samspelet, vilket också skapar trygghet hos alla inblandade. (Oj, det blev väldans djupsinnigt här…) Ständiga byten på målvaktsposten rycker sönder detta. Synd när kortsiktighet och tilltron till kända spelarnamn får styra klubbars planering.

  • LB07:s höga placering kan absolut ifrågasättas. Den bygger på att Wang Fei håller lika hög klass som för några år sedan. Då höll hon världsklass. Det gör inte Emma Lind. Men det innebär inte att hon är en dålig målvakt. Hon håller en god damallsvensk klass, och hon kom ju med i U23-landslaget i dag.

 5. Kul för Emma Lind! Emma (som jag följt i sedan ett antal år tillbaka) har varit landslagsuttagen tidigare i år, utan att få speltid. Trots sina unga år (23) har hon skaffat sig bra erfarenheter under sin fotbollsodyssé. Sju olika klubbar har hon spelat för: Vadstena GIF (moderklubb, också för Stina Blackstenius), Borens IK (två perioder), Linköpings FC (provtränade dock bara en vecka!), Linköping Kenty DFF, Smedby AIS (Norrköping), Jitex Mölndal BK och Limhamn Bunkeflo 07. Kan väl hålla med om att Emma Lind inte har några ”superexceptionella” egenskaper som målvakt, men hon är säker, jämn och trygg mellan stolparna. Synd och skam om hon degraderades till reservmålvakt. Det är samma sorgliga villkor som gäller för Matilda Haglund. Men det råder ju, allmänt sett, en viss målvaktstorka, så det är kanske dags för både Emma och Matilda att se sig om i den lite större fotbollsvärlden?

 6. Pingback: Tajt toppstrid, damallsvenskan.tv och rött för Asllani | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.