Jakobsson nytt ansikte i väntad landslagstrupp

Nina Jakobsson

Alldeles nyss har Peter Gerhardsson presenterat sin trupp till de avgörande VM-kvalkamperna mot Ukraina och Danmark.

Det blev väl som jag gissade häromdagen, alltså att Gerhardsson väljer att satsa på i princip samma trupp som han gjorde senast, samt att han ger Nina Jakobsson chansen. Piteåforwarden är den enda helt nya spelaren i truppen.

Inte heller duon Jennifer Falk och Julia Karlernäs har spelat några A-landskamper, men båda har varit med på samlingar tidigare – bland annat den senaste.

Tittar vi igenom truppen är det samma tre målvakter som senast, alltså:

Hedvig Lindahl, Zecira Musovic och Falk.

Det är även samma åtta backar:

Hanna Glas, Anna Oskarsson, Nilla Fischer, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Mia Carlsson.

På mittfältet finns det en förändring i form av att Julia Roddar får ge plats åt Karlernäs. Senast kom ju Piteåspelaren in i ett sent skede som reserv för skadade Caroline Seger.

Apropå Seger poängterade Gerhardsson på presskonferensen att det var viktigt att få tillbaka henne i spel, inte minst i rollen som ledare på planen.

När Gerhardsson gick igenom spelarna stannade han upp vid några, och motiverade uttagningen. Karlernäs var en sådan. Han sade sig vara imponerad av hennes spel, inte minst att hon gör mål från mittfältet. Men han konstaterade även att hon är bra i defensiven, både på huvudet och i presspelet.

Här är mittfältet i sin helhet:

Caroline Seger, Kosovare Asllani, Hanna Folkesson, Karlernäs, Elin Rubensson och Olivia Schough.

Bland forwards stannade Gerhardsson förstås till på Nina Jakobsson, som han beskrev som en formstark och fysiskt väldigt stark spelare. Han poängterade också att hon gjorde en väldigt bra U23-landskamp mot England, vilket är en väg in i A.truppen. Han sa att Jakobsson har funnits med i förbundskaptenernas tankar tidigare, men han hoppas att de prickat rätt tillfälle att ta ut henne.

I övrigt bland forwards tog man ut en 24:e spelare i Lina Hurtig. Det motiverades med att hon har gjort två intressanta inhopp i LFC, och att hon är en spelare med lite speciella egenskaper i sin snabbhet och speluppfattning.

Det innebär att truppen innehåller följande forwards:

Stina Blackstenius, Sofia JakobssonFridolina Rolfö, Anna Anvegård, Mimmi Larsson, Nina Jakobsson och Hurtig.

Noterbart bland forwards är att den som fått ge plats åt Nina Jakobsson i truppen är Loreta Kullashi. Eskilstunaspelaren har ju varit skadad ett tag, så det var rimligt att hon inte skulle komma med den här gången.

Lite förvånande dock att hon inte heller fanns med i U23-landslagets trupp till en fyrnationsturnering i Norge. Kullashi har ju trots allt suttit ombytt på bänken i Uniteds båda två senaste matcher.

Loreta Kullashi

För övrigt noterades från presskonferensen att Gerhardsson inte fick en enda fråga på podiet. Det är lite ovanligt.

Innan han presenterade sin trupp gjorde han en liten tillbakablick, där han totalt sett tycker att landslaget gjorde väldigt bra, prestationsmässigt sett i de tio landskamper han har lett.

Han konstaterade att han har en 100-procentigt proffsig omgivning när det gäller analytiker, och att han inte har något mer att önska på den fronten. Han sa:

”Det finns inget vi kan skylla på.”

Han gick även igenom de båda matcherna på den förra samlingen lite mer noga. Där konstaterade han att Kroatien inte hade ett enda bollinnehav i den så kallade ”sista tredjedelen”, något som är väldigt ovanligt. Eftersom långt över 99 procent av alla mål görs från just den sista tredjedelen är det svårt att vinna matcher om man aldrig kommer dit…

Förlusten mot Ukraina kallade han:

”Vår sämsta prestation under de tio landskamperna vi spelat.”

Där menade han att den stora orsaken till förlusten var att de svenska spelarna var för obeslutsamma i sista tredjedelen. Sverige hade bollen under kontroll där 67 gånger under matchen, medan Ukraina hade bollen i sin sista tredjedel vid 16 tillfällen.

Gerhardsson sa att Sverige hade åtta avslut i goalzone, vilket är det området där flest mål kommer till, medan Ukraina hade två. Han sa att:

”De lärdomar vi dragit av det här behöver vi visa nu på Gamla Ullevi.”

När jag gjorde min stora analys av förlusten i Ukraina fick jag det till 4–4 i farliga målchanser, och jag ansåg att alla Ukrainas fyra chanser var bättre än Sveriges bästa.

Jag skulle nog kalla det att Sverige hade både för dålig kvalitet och för dålig skärpa kring Ukrainas straffområde. Men visst, om jag hade pratat om mina egna spelare hade jag nog också kallat det för obeslutsamhet.

Men varken den 30 augusti på Ullevi eller den 4 september i Viborg finns det utrymme för liknande obeslutsamhet.

Det handlar ju nämligen om två otroligt viktiga matcher för svensk del. Som jag ser det är det här den viktigaste landslagssamlingen sedan OS för två år sedan. Alltså viktigare än fjolårets EM-slutspel.

Det är ju inte bara en VM-plats som står på spel, utan även chansen att kvala in till OS i Japan. Men två förluster är vi med största sannolikhet borta från både VM och OS.

* Det om landslaget. Nu blir det lite U20-VM. I går kikade jag från och till på Spanien–USA i sista gruppomgången. I den första halvleken rullade spanjorskorna ut amerikanskorna totalt. Även om USA hade bättre koll på spelet efter paus skapade de inget – och de var ju tvungna att vinna för att gå till kvartsfinal.

Fortfarande med mindre än tio minuter kvar ledde Spanien med säkra 2–0. Men de sista tio minuterna hände något, USA gjorde två mål och hade plötsligt chansen att trots allt ta sig vidare till kvartsfinalen.

Nu red Spanien ut stormen, men det kändes ändå lite som kvartsfinalen i U20-VM för två år sedan, då amerikanskorna var utspelade av Mexiko i 80 minuter. Men från inget vände USA 1–0-underläget till en spelmässigt sett totalt omotiverad 2–1-seger.

Jag har ju flera gånger påtalat att USA tappar mark på ungdomssidan, vilket på sikt också borde märkas bland seniorerna. Men just den där mentaliteten, att aldrig ge upp, gör att USA lär bli att räkna med långt framöver, även när de har lag med mindre talang än motståndarna. Amerikansk damfotboll gynnas också stort av landets collegeupplägg, som gör att få spelare slutar innan de är 23–24 år.

I stora delar av övriga världen minskar många talangfulla spelare redan innan de fyller 20, mycket eftersom det inte har gått att leva på fotbollen. Det här håller ju på att förändras i flera europeiska länder, något som ligger bakom de lyft som länder som Frankrike, Spanien och England har haft de senaste åren.

Apropå det så ser kvartsfinalerna i U20-VM ut så här:

Torsdag:
Spanien–Nigeria och Frankrike–Nordkorea

Fredag:
England–Nederländerna och Tyskland–Japan

Nigeria tog alltså den sista kvartsfinalplatsen. Man gjorde det på ett kinesiskt självmål på övertid.

Ett lättat Nigeria dansade sig fram i går kväll.

I förra inlägget skrev jag om Lauren Hemp:s udda mål mot Mexiko. Har ni inte sett det tycker jag att ni skall göra det. Och skall man tro målskytten var det ju tydligen meningen…

Allra sist noteras att det är lottning av sextondelsfinalerna i Champions League på fredag. Här är seedningen:

 

9 tankar på “Jakobsson nytt ansikte i väntad landslagstrupp

 1. Det skulle vara kul om Jakobsson fick några minuter (helst minst 20) i någon av matcherna, men det hänger nog på hur ställningen är om FK vågar ta in en debutant.

  Inget att skylla på? Nej, det finns och fanns det inte. Sverige måste sluta bolla gris, göra mål och visa desperation från start – INTE hemfalla till det uttjatade och livsfarliga TÅLAMOD.

  Ja, WCL-lottning på fredag. Frågan är om det inte varit lika bra att LFC varit oseedade. Då hade de sluppit riskera att åka till Kazakstan, Ukraina, Ryssland eller Island. De hade dessutom sannolikt haft mycket svårt att klara något av de andra seedade lagen (med nuvarande spel och trupp) och därmed kunnat koncentrera sig på att skapa ett bättre spel och en vassare trupp för framtiden. För FCR ser det ljusare ut, även om rankingen som femma inte motsvaras av deras nuvarande spelstyrka och trupp. Hur går det om de får möta exempelvis oseedade Atletico Madrid i sextondelen i september?

 2. Hade personligen valt den formstarka Zigiotti framför Hurtig om jag varit Gerhardsson. I full form ska Hurtig vara given men i dagsläget saknar hon tajming i spelet vilket märktes tydligt senast mot Växjö där hon missade rätt enkla lägen i offensivt straffområde och behöver mer tid för att komma tillbaka fullt ut.

  Kul att Piteå äntligen får några spelare med i Landslagstruppen för även om laget främst är en väloljad maskin så har ju faktiskt de spelare som nu får chansen stuckit ut kollektivet på ett positivt sätt.

 3. Verkar lite tillbaka till forntiden med Sundhage & Persson….som plockade in halvskadade spelare eller spelare som var på väg tillbaka efter skada – modell längre. Som inte litade på klubblagen att de kunde sköta om sina spelare.
  Hurtig skulle förstås ha behövt varit hemma i Linköping och tränat i lugn och ro – på hennes nivå. Sluppit stressen som det alltid innebär med landslaget. Det är väl stressfraktur som hon dragits med i flera år nu!
  Funderar också över uttagningarna av Ebba Hed och Vilma Öhman i U23. Bara 18 år. Varför nöta på dessa två lovande spelare som har ett synnerligen viktigt EM-kval i om sex veckor. Onödig stress och påfrestning.
  Trodde att U23 var för 20-23-åringar som hamnat mitt mellan landslagen så att säga.

  • Gerhardsson sa att Hurtig var uttagen efter samtal med Unogård i LFC. Det är ju trots allt tre veckor till Danmarksmatchen, så det kan ju hända en del fram tills dess. Det hade ju varit surt om Hurtig visade kanonform i LFC:s sista match innan landslagsuppehållet.

   När det gäller Hed och Öhman får de inte vara med i F19-kvalet. Det är spelare födda 2000 eller senare som skall kvala i höst.

   • Tror inte Unogård går i klinch med förbundet och förbundskaptenerna så här i början av sitt nya jobb….
    Särskilt inte med hans CV.
    Min åsikt kvarstår, att Hurtig skulle ha stannat hemma och tränat i lugn och ro och inte utsatt sig för landslagets stress.
    OK att Öhman och Hed inte får spela F19. Men det ändrar inget, tycker inte att 18-åringar ska spela i U23-landslag. Hed borde stanna hemma och träna i stället för att försöka ta en startplats i Vittsjö.
    Helt fel att Öhman, som bara spelat i Elitettan, blev uttagen! Alltför grön. Dessutom lång och gänglig och har ännu inte byggt upp sin fysik.
    Sådetså

    • Intressant. Antar att du är stor motståndare till att matcha in unga talanger i A-landslaget som man gör i Australien och Kanada. Där har de fått väldigt goda resultat av att plocka in de största talangerna redan som 16-åringar.

     Hur ser du på att Loreta Kullashi kom med i A-landslaget i vintras?

     Och du tror inte att Heds spel kan få en större kick av att åka i väg med landslaget i några dagar än att köra träning i liten grupp på hemmaplan i Vittsjö?

 4. Peter G bör ha frågar LFC och Hurtig hur hennes status är. Men skadade spelare skall ju inte tas ut. Hurtig har väl inte spelat en hel match så lite konstigt är det.Senast matchen mot Ukraina såg ju inte så bra ut. Sverige måste höja sig ett bra snäpp för att matcha Ukraina. Men Sverige måste väl ses som favorit.

 5. Finns egentligen inte mycket att tillägga om landslagstruppen. Det hade varit spännande att se Ronja Aronsson, men hon blir förhoppningsvis uttagen snart ändå.
  Som vanligt finns tokigheter i CL-seedningen. Det finns flera blindskär som dom seedade topplagen, däribland dom svenska, riskerar att stöta på redan i första omgången. Trots återkommande kritik väljer Uefa att inte ge nationskoefficienten större tyngd i seedningen. Organisationens ointresse för damfotboll lyser igenom med detta icke-agerande.

 6. Ja, jag har svårt för att tonåringar ska ”slussas” in i A-landslaget.
  Visst, en superstjärna som Jessie Fleming, klarar det mesta men någon sådan har vi inte haft på väldigt länge i svensk fotboll.
  Låt spelarna vandra i lugn takt genom landslagen.
  Loreta Kullashi tar du som exempel. Hon blev Sveriges stjärna efter två mål mot Sydafrika i vintras. Sedan kom svackan – som blev djup.
  Hon har sett ut att vara både sliten och uttråkad under vårsäsongen. Formsvackan kom tidigt och hon borde inte ha varit med i junimatcherna (på läktaren).
  Nu dessutom skadad i mer än en månad och vad jag förstår är hon rätt så långt ifrån spel över huvud taget.
  Om inte 18-åriga Ebba Hed får tillräckligt med kickar genom att ha den stora förmånen att träna med ett allsvenskt lag varje dag, så vet jag inte. Då måste hon nog byta sport.
  Även om Vittsjös trupp är en smula tunn så är det väl bara Alanen och Pedersen som är iväg med landslaget.
  Ps. Sundhage ville däremot få egna kickar genom att plocka ut del väldigt konstiga namn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.