Historisk Zamanian och bilder av Kungsbacka–Örebro

I kväll tog sig Frankrike och Göteborgsspelaren Annahita Zamanian till semifinal i U20-VM. Men besegrade Nordkorea med 1–0 i reprisen på 2016 års U20-VM-final.

Zamanian spelade hela matchen och hade en gyllene chans att punktera matchen i den andra halvleken. Men hennes skott täcktes.

Så vitt jag förstår är Zamanian den första svenskfostrade spelaren någonsin att nå semifinal i U20-VM. Hon har Qviding som moderklubb och har via Jitex och Göteborgs DFF hamnat i Kopparbergs Göteborg FC.

Den franska kvartsfinalsegern var rättvis, då laget totalt ägde den första halvleken i en ganska chansfattig match. Segermålet kom på en rätt billig straff, och min uppfattning är nog att värdnationen i alla fall inte missgynnades av domarinsatsen.

Men som sagt, totalt sett var ändå den franska segern i sin ordning, sett till matchbild. I dagens andra kvartsfinal vann Spanien med 2–1 mot Nigeria.

Därmed blir den första semifinalen en repris på fjolårets final i U19-EM, alltså Frankrike–Spanien. Då vann spanjorskorna, nu känns det rätt öppet. Båda lagen har imponerat så här långt i turneringen.

Det är ju för övrigt verkligen Europas turnering. Bland de sex lag som är kvar finns alla Europas fem representanter. I morgon spelar England–Nederländerna (16.00 på Eurosport 2) och Tyskland–Japan (19.30 på Eurosport 1).

I övrigt har det varit några dagar där det varit lugnt på nyhetsfronten. En sen damallsvensk övergång har vi fått ta del av. Det är Djurgården som säkrar upp på målvaktssidan genom att värva Jen Pelley från Älta.

Flera länder har ju sina sommarfönster öppna, så det sker fortfarande en del internationella övergångar. De senaste dagarna är nog Stabaeks värvning av Ingvild Isaksen från Juventus den mest intressanta.

I morgon (sänds 14.00 på Uefas hemsida) lottas sextondelsfinalerna i Champions League. Vi får alltså veta vilka som Rosengård och Linköping stöter på senare i höst. Den största sportsliga nitlotten är spanska mästarinnorna Atletico Madrid, medan litauiska Gintra känns som bästa möjliga lottning ur såväl sportslig som ekonomisk synvinkel.

I övrigt hade jag med mig kameran till Kungsbacka i lördags. Här är mina bilder därifrån. Först som bildspel:

Detta bildspel kräver JavaScript.

Ni som prenumererar på bloggen har sannolikt redan sett de här bilderna. Jag råkade publicera dem redan i går kväll. Så för er är det här en repris. Men här kommer även bilderna som mosaik:

7 tankar på “Historisk Zamanian och bilder av Kungsbacka–Örebro

 1. Där ser man. DIF värvar målvakt från Älta. Ja, varför inte – en tidigare Ältamålvakt blev ju svensk mästare efter sin flytt och kan bli det igen. Vem? Den gissningen var väl inte så svår….

   • Japp, jag skrev ju bara att hon blivit svensk mästare – inte hur många gånger 😀
    Det är väl inte så många (målvakter eller andra) som i så fall lyckats med tre guld i rad i två olika klubbar i DA? Men mer än halvproffs räcker det inte till i fattig-Sverige….fast just den här målvakten är nog bland de smartare och ser till framtiden efter elitfotbollen.

 2. Kollade Spanien – Nigeria i U20, det som slog mig mest var hur många direkt felaktiga domslut som påverkade mål. Spanien hade en boll till inne, och skulle haft åtminstonde en klar straff (kanske två), men istället fick de sitt andra mål godkänt, fast domaren redan hade blåst av spelet innan de slog in bollen. Domaren verkade tycka, ”Oj nu blåste jag av för tidigt, och jag har redan missat straffar, lika bra att ändra mig och peka på mål”.

  Hoppas verkligen detta sköts bättre i VM nästa sommar, de måste väl åtminstonde ha mållinjeteknik.

  • Om din rapport stämmer, så är det en fortlöpande skandal detta med ”amatördomarnas julafton” även i viktiga internationella turneringar. Verkar som om FIFA (och UEFA) har något slags kvoteringssystem där alla domare från alla länder, oavsett kompetens, måste ha sin lilla stund i rampljuset.

   Nå, det är ju inte fläckfritt och högsta möjliga standard på domarsidan i svenska OBOD Damallsvenskan heller…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.