Persson: första svenskan i portugisiska ligan

Nathalie Persson

I går kom nyheten att Nathalie Persson lämnar Göteborg mitt i guldstriden. Hon går till den klubb vi i Sverige kallar Sporting Lissabon och blir således vår första spelare i den portugisiska ligan.

Persson, eller Hoff Persson som det står på svenskfotboll.se, var förstaalternativ som vänsterback i Göteborg när damallsvenskan startade. Men på senare tid har hon blivit utkonkurrerad av Catrine Johansson.

I de sex allsvenska matcherna sedan sommaruppehållet har Persson bara fått göra tre korta inhopp på fem, 19 respektive fyra minuter. Således kan man förstå att hon tar chansen när den Lissabonklubb som egentligen heter Sporting Clube de Portugal hörde av sig.

Portugisisk damfotboll är på stark frammarsch, och även om ligan ännu inte utmärker sig så är Sporting en hyfsat konkurrenskraftig klubb. Man åkte ur Champions League i gruppspelet mot norska Avaldsnes. Sporting ledde med 2–1, men föll med 3–2 efter norskt segermål i 89:e minuten. Sett till matchstatistiken var det jämnt, 5–4 till Sporting i avslut mot mål.

I laguppställningen noteras flera portugisiska landslagsspelare, som Patricia Morais, Ana Borges, Carole Costa och Sverigebekanta Carolina Mendes.

Carolina Mendes och Fransisco Neto

Det verkar av pressreleasen som att Göteborg har fått betalt för Persson, och ur den aspekten är det lätt att förstå att man släpper kantspelaren trots att man är mitt inne i en guldstrid.

Samtidigt känns Göteborgs backbesättning något tunn. Utöver de fyra startbackarna Emma Koivisto, Taylor Leach, Beata Kollmats och Catrine Johansson har man bara Emma Pennsäter och oprövade 17-åringen Felicia de Feo. Savannah Levin ingår även i truppen, men är långtidsskadad.

Med Persson i Portugal finns det anledning att uppdatera min lista över svenska spelare i utländska toppligor. Den ser ut så här:

England (5)
Arsenal: Jessica Samuelsson
Brighton: Amanda Nildén
Chelsea: Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson

Italien (5)
Verona: Julia Molin
Fiorentina: Stephanie Öhrström
Florentia: Jenny Hjohlmann
Juventus: Petronella Ekroth
Sassuolo: Saga Fredriksson

Frankrike (4,5)
Montpellier: Linda Sembrant, Sofia Jakobsson och Stina Blackstenius
PSG: Emma Berglund
I PSG har vi även Annahita Zamanian, som ju är uppvuxen och fotbollsfostrad i Sverige, men inte är svensk medborgare, och som hittills har spelat sin landslagsfotboll för Frankrike.

Tyskland (3)
Bayern München: Fridolina Rolfö
Turbine Potsdam: Amanda Ilestedt
Wolfsburg: Nilla Fischer

Norge (2)
Lyn: Mimmi Löfwenius
Röa: Kristin Carlsson

Finland (2)
Åland United: Sara Nordin och Emelie Johansson

Island (2)
Grindavik: Malin Reuterwall
Thor/KA: Johanna Henriksson

Kina (1)
Beijing: Marija Banusic

Danmark (1)
Bröndby: Sofie Sundqvist

Grekland (1)
Elpides Karditsas: Hanna Spets 

Portugal (1)
Sporting: Nathalie Persson

Om jag har missat någon välkomnar jag att ni fyller på listan.

Apropå Portugal tog förbundskapten Peter Gerhardsson upp landet som ett exempel på en nation med explosionsartad utveckling inom damfotbollen. Han såg en jätteförändring bara på ett års tid.

Just Gerhardsson håller presskonferens 14.00. Då får vi se hur han formerar sin trupp till kommande träningsmatcher. Gissningen är att några etablerade spelare vilas och att det blir plats för några nya ansikten. Exempelvis är det här den typen av matcher som Nilla Fischer numera brukar stå över.

5 tankar på “Persson: första svenskan i portugisiska ligan

  1. Persson är en av Rosengårds före detta unga spelare som lämnat. Hon etablerade sig inte där och inte heller tillräckligt i KGFC. Kanske är nya klubben rätt nivå för henne? Alltid intressant när en spelare väljer ett mindre etablerat land att spela i. När Portugals Neto intervjuades i samband med EM och pekade hon på att damfotbollen utvecklas i landet och även sin egen roll att inspirera yngre spelare.

  2. Felicia de Feo i KGFC tyvärr korsbandsskadad men har även Evelyn Ijeh på tillväxt, uttagen till EM-kvalet för F18-truppen. Har gjort några kortare inhopp har jag för mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.