Svensk förlust, 00:or och skräll av Jamaica

Sverige föll alltså med 1–0 mot Italien i kväll. Jag har sett hela den första halvleken koncentrerat och de första 25 minuterna av den andra halvleken okoncentrerat.

Det jag såg av den andra halvleken var att Sverige startade mycket bra och radade upp kanonlägen. När man bara satt och väntade på målet kom det också – fast för Italien.

Det var ett mål av den billigare modellen, ett mål som tillkom efter ett mindre lyckat ingripande från Zecira Musovic. Efter målet tappade Sverige greppet om matchen, samtidigt som Italien fick en del energi. Av det hörde på Radiosporten från slutminuterna fick Sverige aldrig riktigt tillbaka den energi man hade i början av den andra halvleken.

Jag har spelat in matchen och återkommer med fler synpunkter när jag har sett den andra halvleken koncentrerat.

I övrigt i kväll blev det som väntat Nederländerna och Schweiz som tog sig vidare till final i Europas VM-playoff. Nederländerna vann med 2–1 mot Danmark i Viborg, och avancerar därmed med totalt 4–1. Schweiz spelade 1–1 hemma mot Belgien och tog finalplatsen med totalt 3–3 och fler bortamål.

Samtidigt som jag tycker att det är synd att spelare som Pernille Harder och Nadia Nadim missar VM kan jag inte undvika att tycka att det trots allt är korrekt att danskorna missar mästerskapet. Ni som följer den här bloggen vet ju att jag tycker att laget borde ha missat chansen att nå VM redan när de lämnade walkover mot Sverige förra hösten. Jag tycker nämligen att danskorna fick ett för lindrigt straff, och att lag som lämnar walkover inte har i mästerskap att göra.

I playoffinalen är Nederländerna klara favoriter, delvis eftersom Schweiz inte har imponerat på sistone. Jag ger Lieke Martens och hennes lagkompisar 80–20 i odds att ta en VM-plats. Noterbart är ju för övrigt att Nederländerna tog sig till VM 2015 just genom playoff. Då besegrade man Italien med totalt 3–2 i finalen.

I övrigt i kväll har Frankrike vunnit med klara 6–0 mot Kamerun och så har England och Australien spelat 1–1. England är ju för övrigt Sveriges sista motståndare för året. I mötet med England startade Australien med tre spelare födda på 2000-talet; Ellie Carpenter, Princess Ibini och Amy Sayer.

Undra vem som blir den första spelaren född på 2000-talet att starta i det svenska A-landslaget?

När Kanada i natt i praktiken säkrade sin semifinalplats i de nordamerikanska mästerskapen använde man också tre spelare födda på 2000-talet, fast bara två av den ingick i startelvan – Julia Grosso och Jordyn Huitema. Den senare gjorde för övrigt fyra av målen när svaga Kuba krossades med 12–0. Den fjärde 00:an i det kanadensiska laget var Emma Regan.

I natt fick vi också en riktig skräll i det nordamerikanska kvalet när Jamaica vann med 1–0 mot ett Costa Rica med stjärnor som Shirley Cruz och Raquel Rodriguez. På klippet nedan ser det ju ut som att costaricanskorna blev blåsta på en korrekt kvittering av domaren.

Det är inte omöjligt Costa Rica där även blev blåst på chansen att kvala in till VM. För nu måste laget sannolikt vinna mot Kanada för att ha kvar chansen att sluta före Jamaica i gruppen.

8 tankar på “Svensk förlust, 00:or och skräll av Jamaica

 1. Danmark är långt från det spel som laget visade i förra sommarens EM-slutspel. Jag kommer sakna danskorna i VM, men samtidigt så är det rättvist att Danmark inte är med. Förutom att man uteblev från matchen mot Sverige ifjor så har formen varit svag den senaste månaden. I dom avgörande kvalmatcherna har det danska spelet brustit på för många nivåer, både i försvaret och anfallet. Danmark förvaltade inte EM-framgången. Nu talar mycket för att flera av dom äldre spelarna slutar i landslaget i en nära framtid.

 2. Det var en höstutflykt till Italien med något bitter eftersmak. Gerhardssons nyihopsnickrade lagbygge (apropå byggen så var det i Cremona som mästaren Stradivari[us] stod för fiolerna) höll visserligen ihop bra, men var oturliga i målskyttet. De unga, oprövade visade fina framfötter, som Björn och Oscarsson. Moraliskt sett slutade matchen 1-1, eftersom Blackstenius fick sitt mål mycket tveksamt bortdömt. Svårt att se den offsiden.

  Håller med om att det var både rättvist och logiskt att de danska damerna missade VM-chansen. Om de hade ställt upp mot Sverige förra hösten, då laget var starkare, hade de kunnat ställa till det för blågult. Några rödvita spelare närmar sig sakta ”bäst-före-datum”, fast det är väl fler av den sorten i svenska landslaget, tänker på Seger, Fischer, Sembrant o.s.v.

 3. Till ämnet ”Måltavlor” får då läggas Zecira Musovics olyckliga ingripande i Italienmatchen, en tråkig debutantmiss, fast hon (hur lyder smeknamnet: ”Zesse” el. ”Musse”?) har visst en en tidigare A-landslagsmatch på sitt konto. Hon slipper dock bära hundhuvudet ensam för förlusten, något som i stället Linköpings 17-åring Julia Nyström fick göra efter mötet PIF-LFC. Hon fick närmast löpa gatlopp mellan tidningsrubrikerna. Sådant hör förstås till fotbollens s.k. vardag och det som inte tar kål på en gör en starkare, påstås det…

   • Angående målet,så sover några försvarare i samband med inkastet också,avsaknad av internationell rutin,vilket märktes på några övriga i bägge matcherna. Fast Musovic ingripande lämnade en del i övrigt att önska också,tycker mej ha sett detta några gånger i årets allsvenska också.

   • Ja, Johan, du har rätt vad gäller TT. I en del tidningar och i matchkommentarer på nätet har ändå Nyströms ”tavla” lyfts fram som huvudorsaken till Linköpings förlust – vilket det ju inte var. Fotbollsmålvakter, ja, alla målvakter, är en utsatt grupp. Fråga exempelvis Hedvig Lindahl om det hon fick utstå och svälja under de första landslagsåren.

    Ska vi härmed avsluta diskussionen om storleken på ”hundhuvuden”, bäste redaktör’n? Vi får säkert uppleva fler kapitel i sammanhanget. 🙂

 4. Är alltid lätt hitta en syndabock i denna lagsport, kan vara allt från dommare målvakt utespelare…Är ändå lagets egna prestation som gör att man förlorar eller tappar poäng.I detta fall hade utespelarna många lägen att fixa en vinst till Sverige..Blev imponerad av tekniken och spelet på små ytor av Italien, även spelavståndet kändes som dom ofta hade bra hjälp av varandra.Lycka till nästa match Sverige./P-o

 5. Tycker också att både Norge och Italien var bättre än Sverige. Bägge länderna överraskade med fint spel. Lite oroande för Sverige med tanke på VM. Inga mål görs och tycker inte mittfältspelet fungerar till hundra procent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.