Göteborg har fortfarande guldvittring

Under lördagen gjorde Göteborg sitt för att hålla gulddrömmen vid liv. För att ta guld behöver man dock hjälp både av Rosengård och av Växjö – det klarar man alltså inte av att vinna på egen hand.

Däremot har göteborgskorna Champions Leagueplatsen i egna händer. Seger mot Rosengård nästa lördag och saken är klar.

Jag jobbade hela lördagen och hann inte kolla någonting på någon av matcherna. Utan jag har bara sett höjdpunkter och läst lite vad som skrivits om matcherna. Noterbart från Kristianstad–Göteborg 1–5 är att Svenska Fotbollförbundet på sin pinsamt usla hemsida meddelar att hemmalaget vann avsluten mot mål med 3–0.

Bra gjort av gästerna att göra fem mål utan att ha fått till ett enda avslut inom ramen…

LB07 tog ett rejält steg mot nytt kontrakt genom att till synes tryggt vinna måstematchen borta mot IFK Kalmar.

I och med dagens resultat har LB nu saken helt i egna händer. Vid seger mot Djurgården i sista omgången spelar Malmöklubben i damallsvenskan även nästa år, det oavsett hur det går i de andra matcherna.

Och faktum är ju att LB nu är ovanför strecket och således kan klara sig kvar på de 23 poäng man redan har. Det är ju inte självklart att Vittsjö kommer att vinna någon av sina återstående matcher.

Vittsjö spelar under söndagen hemma mot Eskilstuna. I den matchen kommer LB07 givetvis hålla på gästerna. Det kommer även Hammarbys spelare att göra.

För om Vittsjö tar poäng under söndagen är plötsligt Hammarby i högsta grad indraget i nedflyttningsstriden. Bajens tunga 5–1-förlust i Växjö gör ju att både Vittsjö och LB har möjlighet att passera Stockholmslaget.

För Vittsjö är det otroligt viktigt att ta minst en poäng mot Eskilstuna. Gör man det har Vittsjö avgörandet i egna händer. Då passerar man ju nämligen Hammarby vid seger i sista omgången.

Det damallsvenska dramat rullar vidare…

Elitettan har inte varit lika dramatisk i höst. Men nu verkar Kif Örebro göra allt för spänningen. För inte heller under lördagen lyckades närkingarna säkra damallsvensk uppflyttning.

1–3 hemma mot Asarum var ett resultat som säkert framkallade lite hopp i Lidköping. Men framför allt ledde nog resultatet till besvikelse i Ljusdal. För Asarums tredje raka trepoängare gör att Blekingelaget har god chans att hålla sig kvar, samtidigt som Ljusdals läge hastigt har försämrats.

Asarums seger innebär också att Västerås BK 30 i praktiken är klart att följa Böljan ner i division I. De ersätts av BP och Borgeby som under lördagen säkrade avancemanget till elitettan. Grattis till båda.

Det om den nationella fotbollen. Internationellt fanns det en del svenska glädjeämnen i franska ligan under lördagen. Emma Berglund var tillbaka i PSG:s startelva när laget vann med 2–0 hemma mot Dijon. Berglund byttes ut i 69:e minuten i matcher där Hanna Glas och Annahita Zamanian vilade helt.

Ett annat glädjeämne var att det lossnade rejält för såväl Montpellier som deras svenska anfallsspelare. På de första sex omgångarna hade Montpellier gjort tre mål. Men mot Metz slog man plötsligt till med hela 11–0.

Stina Blackstenius startade och gjorde hela fem mål. Sofia Jakobsson hoppade in i 65:e och gjorde ett. Blackstenius målexplosion innebär att hon hastigt och lustigt avancerade till tredje plats i skytteligan.

Hon ligger närmast före Linda Sällström som också gjorde mål under lördagen. Hon gjorde 1–0-målet när Paris FC vann med 2–0 borta mot Soyaux. Totalt har finländskan gjort fyra ligamål i höst. Tre av de där målen har varit poänggivande.

Tillbaka till Montpellier. För andra ligaomgången i rad vilade lagkapten Linda Sembrant. Orsaken är att hon drog på sig en hjärnskakning i senaste landskampen. Förhoppningsvis skall hon dock vara spelklar till nästa match.

Slutligen stod F16/92-landslaget för dagens svenska damfotbollsfiasko. Man lyckades nämligen spela 1–1 mot Georgien, samma georgiska lag som häromdagen föll med 16–0 mot Nederländerna.

Utan att ha sett något av den där matchen kan man ju slå fast att F16-tjejerna bör skämmas över sin insats, även om de med största sannolikhet kommer att ta sig vidare i EM-kvalet trots debaclet.

Resultaten i den svenska gruppen säger väl det mesta om vilket nivå F16 presterade på mot Georgien:

Sverige–Lettland 11–0
Nederländerna–Georgien 16–0
Sverige–Georgien 1–1
Nederländerna–Lettland 9–0

 

6 tankar på “Göteborg har fortfarande guldvittring

 1. ”Bra gjort av gästerna att göra fem mål utan att ha fått till ett enda avslut inom ramen”———–det var tankegången i rätt riktning Rydén, en kritik på media-bevakning inte minst också kritik av en uppfattning om saker och ting -som uppenbarligen stämmer inte med verklighet
  Därför nämnde jag Asch, ”fadern” av likformighet, hans experiment utförda under 1950-talet och lära som kunde förklara människans beteende även i dagens samhället
  Det som han var intresserad av att se bl a varför människor bredvid sina fula sinnesbruk ändå verkar mer benägna att följa majoriteten, attityder och beteende, även om de hade fel. Så, vilken är källa till konformism, hur man bevisar det för de flesta människor att de styrs av andra?
  Då gjorde Asch ett experiment. Protokollet var följande: han tog åtta personer, varav sju hans medarbetare, och endast en var experimentets verkliga ämne och inte kände till ”tricket” vars syfte var banalt, som en bokstavlig matematisk uppgift barn gör som går i åk1; nämligen att göra en visuell åtskillnad av linjen.
  På ett diagram ritades sålunda tre linjer med olika längder, å andra sidan, endast en linje som endast motsvarade den första linjen från den första kortlängden. Respondenterna bör visuellt notera och berätta vilken linje från det andra kortet motsvarar längden på en av de tre linjerna på det första kort
  Aschs assistenter medvetet talade fel, medan ”måltavlan” för forskningen, som talade näst sist, upprepade sitt felaktiga svar trots att det var tydligt att svaret var felaktigt men gynnade majoritetens åsikt, även trots måltavlans ”fula sinnesbruk”. Under ytterligare experiment fann Asch att så många som 80 procent av de testade var benägna att komma överens med majoriteten, trots att de syn på verkligheten en helt annan, något de gjort dessutom utan tvång..
  Därmed sportjournalistik precis som- annan media bevakning borde handlat om kritik av rådande läget inte uttryck för konformismens regelverk, om du förstår vad jag menar R….

 2. Om KGFC får hjälp från PIF då? Oavgjort i dagens match gynnar väl både PIF och KGFC? Givet hur du bedömt jämnheten mellan PIF och FCR är det väl inte omöjligt med kryss. Är det någon match PIF skulle kunna vara nöjda med oavgjort är det väl ikväll, eller? Kommer också till Malmö IP!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.