Damallsvensk slutspurt, fina siffror och tråkiga skador

Det har hunnit bli lördag, och på seneftermiddagen i dag går damallsvenskan in på sin allra sista vecka för året.

Vi börjar alltså närma oss avgörandets stund. På måndag, strax innan 20.30 kan Piteå vara klara svenska mästarinnor. Eller så får vi vänta till strax innan 17.30 nästa lördag innan vi vet vilka som får höja kronprinsessan Victorias pokal.

Vänder vi oss till bottenstriden kan den vara avgjord vid 17-tiden i morgon. Fast det mest troliga är ju ändå att spänningen i botten lever i ytterligare en vecka.

Alla dagens tre matcher har betydelse antingen för topp- eller bottenstrid. 13.45 skall först Hammarby försöka säkra sitt kontrakt via vinst i Växjö. Klockan 15.00 väntar sedan Kristianstad–Göteborg och Kalmar–LB07.

I Kristianstad får vi se om hemmalagets hopp om en Champions Leagueplats skall kunna finnas kvar in i slutomgången eller om det istället blir Göteborgs gulddröm som överlever helgen.

I Kalmar är det en måstematch för LB07. Det rimliga är förstås att Malmöklubben tar hem segern mot den småländska superjumbon, men det här med måstematcher är inte helt enkelt. Det är ju bara att fråga Piteå om hur enkelt det är att bara att åka och hämta tre poäng. Serieledarna gjorde ju nämligen långt ifrån någon imponerande insats i Kalmar förra helgen.

I morgon är det sedan Vittsjös tur att uppleva en ångestmatch. Det är inte omöjligt att laget måste ta tre poäng hemma mot ett rätt formstarkt Eskilstuna för att ha kvar en rimlig chans att hålla sig kvar.

På tisdag avslutas omgången med betydelselösa mittenmötet mellan Djurgården och Linköping. Men innan dess är det ju dags för årets match, den tidiga seriefinalen på Malmö IP på måndag 18.30.

Där och då kan ju alltså damallsvenskan avgöras. Om Piteå skulle vinna är det ju nämligen klart att årets SM-guld går till Norrbotten. Vid kryss har Piteå kvar guldgreppet, medan Rosengård tar över kommandot vid hemmaseger.

Vid kryss eller hemmaseger i seriefinalen kommer för övrigt även Göteborg ha kvar en konkret guldchans – förutsatt att göteborgskorna vinner i Kristianstad i dag.

I mitt förra inlägg, det om Rosengårds oväntade förlust mot Slavia Prag i torsdags, ställde jag frågan om det var bra eller dåligt för Malmöklubben att åka på den där käftsmällen på hemmaplan.

Självklart är det aldrig bra att förlora. Och Piteå kan säkert ha fått både tips och inspiration av tjeckiskornas sätt att avväpna Malmöklubben. Men senast Rosengård förlorade – borta mot Linköping – följde man upp med en imponerande 3–0-seger mot Kristianstad. Om det blir samma effekt av den här förlusten kanske vi snart kommer att ha glömt torsdagens debacle.

Det som talar för Rosengård är att Anja Mittag har visat toppform på sistone. Tyskan har gjort fem mål på lagets tre senaste matcher och har med sina 16 damallsvenska mål kopplat ett järngrepp om skytteligatiteln. En annan skytteliga med Mittag i topp är den över flest mål genom tiderna i Champions League. Där är Rosengårdsforwarden nu uppe i 51 mål. Fast frågan är hur länge Mittag är kvar på den tronen – Lyons Ada Hegerberg har ju redan nått 40.

Det var en liten utvikning från ämnet, nu tillbaka till guldstriden. Även om Rosengård har större vinnarvana än Piteå noterar jag att det bara är på ledarsidan som den skillnaden är påtaglig. Kollar vi trupperna hittar jag fyra svenska mästarinnor i Rosengård; Zecira Musovic, Caroline Seger, Ebba Wieder och Mittag och tre i Piteå; Cajsa Andersson, Faith Ikidi och June Pedersen. På den fronten är alltså inte skillnaden i rutin speciellt stor.

Även om alla Piteås fem förluster i år har kommit mot skånskt motstånd borde den här seriefinalen vara en rätt trevlig upplevelse för serieledarna. Trots att de har toppat serien större delen av säsongen har de ju hela tiden slagit ur underläge – med undantag för förra helgen, då de fick knivar riktade mot sina strupar.

Och på något sätt slår man fortfarande ur underläge. Det är ju liksom hela tiden varit klart att det är Rosengård som skall vinna årets SM-guld. Det är således Malmöklubben som spelar med den största tyngden på sina axlar på måndag.

Det om den stundande damallsvenska omgången. I eftermiddag får Kif Örebro en andra chans att säkra uppflyttningen till vår högsta serie. Den här gången via hemmamatch mot Asarum – som ju kämpar för sitt kontrakt i elitettan. Gissningsvis kan närkingarna fira i kväll.

I dag är det även troligt att det blir jubel i BP och Borgeby. De båda lagen har ju nämligen fina utgångslägen i kvalet mot elitettan. BP vann borta mot Rössö Uddevalla med 2–0 och är således storfavoriter inför hemmareturen.

Och Borgeby besegrade Jitex med 3–0 på hemmaplan förra helgen, vilket ger skånskorna ett kanonläge inför kvällens retur på Åbyvallen.

I morgon spelas den tredje kvalmatchen klart. Där är det fördel för Skellefteklubben Morön, efter 3–2-seger borta mot Bollstanäs.

Gör vi en koll på vad som händer utanför vårt lands gränser i helgen kan vi börja i Nederländerna där vårt F16/92-landslag bör säkra vidare EM-kval i dag via seger mot ett svagt Georgien. Georgiskorna föll med 16–0 mot Nederländerna härom dagen, samtidigt som svenskorna vann med 11–0 mot Lettland.

I det svenska laget ingår för övrigt Kristianstads Evelina Duljan, som således inte kommer att medverka mot Göteborg i eftermiddag.

Apropå Nederländerna är det ett otroligt intresse för damfotboll i landet. Hemmamatchen mot Danmark i första playoffomgången sågs av 17 000 åskådare i Breda.

När biljetterna till hemmamatchen i finalen av Europas playoff släpptes under fredagen tog det bara 25 minuter innan alla 23 750 var sålda. Fantastiskt.

För motståndarna Schweiz var fredagen långt ifrån lika rolig. Det visade ju sig nämligen att Wolfsburgstjärnan Lara Dickenmann drog av korsbandet i veckans hemmamatch mot Atletico Madrid. Något som innebär att Dickenmann sannolikt missar VM – även om schweiziskorna skulle vinna playoffmatcherna.

Wolfsburg var det. I morgon tar de tyska mästarinnorna emot fjolårets uppstickare Freiburg i Frauen-Bundesliga i en rätt intressant drabbning. En annan intressant match visas på DFB-tv i morgon 15.00, nämligen det potentiella svenskmötet Turbine Potsdam–Bayern München. Amanda Ilestedt var ju tillbaka på bänken i Potsdam förra helgen, och Fridolina Rolfö fick göra ett inhopp i Champions League i onsdags.

I franska D1 feminine möts två obesegrade lag på söndag. Då tar fullpoängaren Lyon emot årets skrällag, Bordeaux. De senare har inlett serien med tre segrar, två kryss och bara två insläppta mål. Risken är väl dock uppenbar att den statistiken försämras i helgen.

I England skall svensklaget Chelsea till Birmingham för en viktig match. Chelsea har redan tappat nio poäng på de fem första omgångarna och måste börja vinna matcher om de skall haka på i toppen. Uppstickaren Birmingham däremot har fått en kanonstart på ligan med tolv av 15 möjliga poäng.

En tråkig nyhet från England är att serieledande Arsenals skotska stjärna Kim Little har drabbats av en fraktur i foten, och är borta från spel under resten av året. Skadan uppstod i samband med en ful tackling från Chelseas Drew Spence förra helgen:

Spence kom för övrigt undan med gult kort, vilket hon nog skall vara nöjd med…

19 tankar på “Damallsvensk slutspurt, fina siffror och tråkiga skador

 1. ”Spence kom för övrigt undan med gult kort, vilket hon nog ska vara nöjd med…”—————hur ”nöjd” är du Ryden med denna, för min del, skrattretande påföljden? Du är bl a opinionsbildare för damfotbollen, är den här typ av ingripande som du vill se i damfotbollen?
  Spence borde fått direkt rött samt ytterligare straff, t ex 3-6 matcher
  Hennes klubb under tiden borde dragit av hennes lön, tycker jag, för att hon med sitt agerande möjligen riskerade avsluta en annans spelare hela fotbollskarriär.

  • Ursäkta om jag var otydlig. Men tanken med min formulering var att det skulle vara underförstått att Spence skall vara nöjd med gult kort eftersom hon borde ha fått ett hårdare straff. Vi är överens här.

   • Du var inte det minst otydlig för den normalbegåvade läsaren. Däremot var det ett misstag att be signaturen ”axel” om ursäkt – nu och som alltid.

   • Jag kan förstå dig Ryden, du kommer inte höja rösten mot fulspel i damfotbollen, du nöjer dig att blygsam konstatera faktum att Spence ”borde vara nöjd”…
    Däremot kommer du skriva spalter om tröjdragningar, filmningar och annat som kan inte skada någon.Likaså spelarens ”humör” eller saknad av ilska i spelet som står dig varmt om hjärta… om du har en..lol
    Ser också att bloggens Kling&Klang är i farten.
    Kan rekommendera er alla 3 läsa Solomon Asch, studera Aschs paradigm
    Hoppas de 2 klarar det med tanke på de begåvning de själva tror besitta, de fina -signaturerer ”The observer” och ”U”
    För dig bloggaren R är jag säker på att du klarar det, du faktiskt ”lever” det du hoppas jag kommer läsa.-

    • Kul att just du ”axel” tar upp Asch och konformitet. Troligen var jag bekant med detta långt innan du som nyfrälst student ens var född. Det är ju trots allt bland det första en psykologistuderande kommer i kontakt med. När det gäller Aschs övriga gestaltpsykologiska bidrag tycks de ha undgått dig fullständigt ”axel”. Eftersom en väsentligt grund i gestaltpsykologin stipulerar att vi ser helheten och gestalten innan vi ser delarna, kan du vara glad varje gång någon tar sig tid att stava sig igenom dina alster. Själv kan du ju med fördel studera innebörden i paradigmbegreppet. Om du visste något mer än ett slarvigt användande hade du förstått att Asch inte formulerade eller skapade något som utgör ett paradigm. Jobba du på det ”axel” så kanske du får några poäng och CSN får tillbaka sina pengar. Och just det…..glömde nästan….lol

    • Kan inte du, ”The Observer” skriva lite mer om gestaltpsykologi. Det är så oändligt intressant och precis vad jag som surfar i den här bloggens kommentarsfält längtar efter att läsa mer om.

    • Nu har du förklarat ”The observer”det du har lärt dig i poliskursen grundpsykologi med temat ”i flocken luktar illa men det är varmt”
     Återstår att du kollar på Bibel ”The Observer” ; profeten Jeremiah (5:21) som säger: ”Hör på det här ni galna oförståeliga folket; de har ögon men de ser ju inte, de har öron men de hör ju inte…

    • @ CG 1. Jag svarade bara på ”anrop”, 2. Jag hoppas ingen tvingar dig att läsa?, 3. Jag skriver hellre om damfotboll, vilket jag också gör i 99 fall av 100. Det kanske har undgått dig?, 4. Varför ber du inte signaturen ”axel” att skriva mer om allt, inklusive gestaltpsykologi? samt 5. Ironi är kul – när det funkar…..

    • @ ”axel” Se där – du har kanske hittat ditt kall som förment progressiv frikyrkoprelat? Du har ju definitivt hittat rätt forum för den världen! Med det avslutar jag ordväxlingen för min del och återgår till att skriva om damfotboll.

 2. Hade det varit Damallsvenskan hade Spence inte ens fått gult kort, trist ändå att se att det tydligen inte bara är här domarna med ett fåtal undantag verkar ha glömt korten hemma.

 3. Till ”The Observer”

  1 – Tro mig, jag var inte ute efter att inskränka din replikrätt. Mitt inlägg var mer en reflektion kring hur du svarade än att du gjorde det.

  2 & 3 – Jo, jag både läser och följer med. Dina ”99 av 100″-inlägg är både läsvärda och håller debatten levande. Just här tyckte jag dock att du gav dig in på ett stickspår med enbart intern polemik, en inpetad pinne i brasan i en meningsmotsättning som där och då inte tangerade damfotboll på något sätt.

  4 – Sign. ”axel” byggde åtminstone hälften av sitt inlägg på beröringspunkter och ämnen som får mig att följa den här bloggen – innan Asch, paradigm os.v. tog överhanden. Varför jag sedan inte bad honom att ”skriva mer om allt” får du själv räkna ut.

  • Mmmm…. ”GC”…. Du kanske ska vara försiktig med vad du önskar dig. ”axel”, inte jag, levererade, på sedvanligt sätt, en osammanhängande text om Asch. Du läste den väl och njöt? Själv skriver jag helst om damfotboll.

 4. Du har just nu förklarat till ”The Observer”varför är det svenskar man söker ute i världen för att medla i konflikter; Först tar de hög ersättning i den korrupta världen, mest för att kunna leva på sina höga hästar, sedan löser de, tja, ingenting.
  Med denna ekvationen är väl alla nöjda, de stridande parter kan fortsätta med sin egen agenda medan svennebanan lever i medvetande om sin egen förträfflighet….

  • Tycker det va kul att du hade koll på kling och klang , två giganter inom den svenska litteraturen, Skriven av allas vår Selma Lagerlöf !

   • Och det var inte ett ”stickspår”? Och din kommentar var svar på….? Och det tangerade damfotboll på vilket sätt? Ära den som äras bör: nog var det väl Astrid Lindgren som skrev om Kling och Klang, så varken du eller ”axel” hade koll.

 5. Om du läser hela tråden från början då kommer du kanske fatta -om Aschs ”regler” i våra trakter men även hela västerländska samhällen
  Bloggarens ställningstagande på ”förövarens” sida, som i det här fallet heter Spence, med påstående att ”hon borde vara nöjd….” istället på offrets, speglar visst samhälle i övrigt
  Speglar också denna sjuka konformismen där sakerna vändes upp och ner.Trots sina friska ögon!
  Rydens lilla mening om en brutal tackling säger mycket om synen på fotbollen som från en humanistisk omvandlades till en teknisk gren av människans aktivitet. Men,som bekant, människor är inte maskiner trots oändliga försök att framställa en..
  Detta var angående ”stickspåret”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.