Nedflyttat lag tar plats i Champions League

Finländska mästarinnorna PK-35 Vantaa får inte elitlicens och flyttas ner i andradivisionen. Fast konstigt nog får de behålla sin plats i Champions League.

PK-35 ersätts i högsta ligan av Kuopion Palloseura, känt som KuPS. KuPS kom sist i ligan förra året, och skulle alltså egentligen ha flyttats ner.

Har jag fattat saken rätt stod egentligen ett annat PK-35 före KuPS i kön, nämligen PK-35 från Helsingfors. Men de valde att inte ansöka om ligaplatsen. Därmed blir det vad jag kan förstå två lag med namnet PK-35 i näst högsta finska ligan i år.

När vi ändå är inne på nordiska nyheter läste jag i går att Danmark verkar sikta på att få arrangera EM-slutspelet 2025.

På hemmaplan hade Corren under onsdagen tre uppföljningsartiklar kring LFC:s nedläggning av sitt F19-lag. I en av artiklarna får klubbens ordförande Paul Lindvall utrymme att förklara åtgärden lite djupare. Men jag måste säga att jag inte blir klokare av det, jag kan fortfarande hitta någon rimlig anledning till nedläggningen. Lindvall hävdar ju med bestämdhet att det inte finns några ekonomiska skäl. Han säger:

”Det finns som sagt ingen besparing i det här utan det finns snarare en risk för att det blir en kostnad. Vi har varit i kontakt med vissa sponsorer som uttryckt en besvikelse. Vi hoppas såklart att de sponsorer som är med nu förstår varför vi tagit det här beslutet och vill fortsätta vara med och sponsra.”

Onsdagens internationella toppmatch spelades i England, där Chelsea och Manchester City möttes i semifinal i WSL cup. Det blir City som får spela final på Wembley efter en 2–0-seger mot svensklaget från London.

Nikita Parris gjorde båda målen, varav det första på straff. Chelseas mål vaktades av Hedvig Lindahl, som alltså släppte in två mål i samma match. Har jag rätt info hade vår landslagsmålvakt tidigare bara släppt in två mål totalt på hela säsongen 2018/19 – inklusive landskamper. I övrigt startade svenskduon Magdalena Eriksson och Ali Riley för Chelsea. Riley byttes ut mitt i den andra halvleken, några minuter senare byttes Jonna Andersson in.

I morgon avgörs vilket lag som blir Citys finalmotståndare. Då möts Arsenal och Manchester United i den andra semifinalen. En intressant drabbning mellan topplag från Englands båda högsta divisioner.

Apropå Arsenal släppte laget i helgen fram 16-åriga debutanten Ruby Grant i lagets bortamatch mot Crawley Wasps i FA-cupen. Arsenal vann med 4–0 och Grant tackade för förtroendet genom att göra tre av målen.

Slutligen lite transfernytt. Först till Frankrike, där Paris FC värvar kanadensiska landslagsspelaren Rebecca Quinn.

Sedan till USA där Portland Thorns återigen kontrakterat Dagny Brynjarsdottir. Den duktiga isländskan är tillbaka efter en säsongs mammaledighet.

I USA har Seattle Reign brutit kontraktet med den före detta Kvarnsvedenmittfältaren Elizabeth Addo. Jag gillade Addo när hon spelade i damallsvenskan, vågar man hoppas på att hon är på gång tillbaka?

 

7 tankar på “Nedflyttat lag tar plats i Champions League

 1. Jag blev nu ännu mer övertygad i min misstanke åt det är ekonomiska skäl till nedläggningen av Linköpings F19.

  ”Vi har varit i kontakt med vissa sponsorer”
  (F19 sponsorerna som tidigare nämnts?)
  ”som uttryckt en besvikelse. Vi hoppas såklart att de sponsorer som är med nu förstår varför vi tagit det här beslutet och vill fortsätta vara med och sponsra.”
  (Men inte F19 utan elitlaget?)

  • Nu hänger jag inte med alls. Faktumet att sponsorer som väntat blir irriterade tyder på att det inte handlar om ekonomiska orsaker. När man säger att man hoppas de vill vara med och fortsätta sponsra så syftar man rimligtvis på att man vill bygga upp en fungerande ungdomsverksamhet till kommande år och att de sponsorerna då vill vara med på den resan.

   Ditt resonemang haltar betänkligt då det säkraste sättet att få de intäkter man desperat behöver hade varit att driva vidare F19-laget med någon form av nödlösning för att därigenom få det överskott som verksamheten ska ha gått med enligt Lindvall.

   • Enl Lindvall så hade F19 laget egna sponsorer ( kan också ha varit sponsorer till elitlaget som öronmärkt pengar till F19 satsningen ) dessa sponsorer gav det eventuella överskottet som ”klubben så desperat behöver” ( borde inte F19 lagets överskott gått till vidare satsning på ungdomsverksamhet? ). Dessa sponsorer som är intresserade av ungdomsverksamhet i form av ett F19 lag är ju förmodligen väldigt besvikna och vill kanske INTE låta pengar avsedda för framtida Lfc spelares utveckling gå till nuvarande spelares löner samt underskottet som man ju har.
    Därför hoppas man att de sponsorer som har uttryckt sin besvikelse vill fortsätta att sponsra (en som sponsrar elitlaget blir inte besviken om mer pengar går till elitsatsning medans den som sponsrar utvecklingen och framtiden blir besviken när klubben inte vill ha det.) Ganska enkelt att förstå om man tittar lite kritiskt på vad som egentligen sägs och görs. Har jag rätt? Vet inte. Men jag finner det osannolikt att en klubb som har som enl sin egen hemsida säger
    ”Det ska inte finns någon bättre plats för att utvecklas som fotbollsspelare än hos LFC.”
    Att man då inte kan hitta en tränare för detta är obegripligt.
    Om jag nu inte minns fel så har både Växjö dff och LB07 utan några som helst problem lyckats hitta tränare till sina akademi/F19 lag i år, men det är ju klart bägge de klubbarna har ju stor ungdomsverksamhet och ledning som jobbar för utveckling.

    • Malte har onekligen en poäng när han pekar på tränarfrågan. F ö är det inte bara Växjö och LB07 som lyckats hitta nya ungdomstränare. Vittsjö har hittat tränare till såväl sitt utvecklingslag (farmarlag) som till akademin. Men det är kanske lättare i Skåne/Småland än i Östergötland. Låter onekligen lite som en konstruktion att skylla på att man inte hittar någon tränare.

 2. På något sätt kan de kostsamma misslyckandena i tränarfrågan för A-laget i tiden ”e.Sj” (efter Martin Sjögren) ha påverkat beslutet att hellre lägga ner F19 än chansa på första bästa orutinerade tränare till denna trupp. Förstår att många tycker det är märkligt att en så etablerad klubb som Linköpings FC inte lyckades spåra upp e n e n d a någorlunda kapabel tränarkraft till utvecklingslaget. ”Stormen” kring nerläggningen har kanske bedarrat, men diskussionen lär fortsätta – och under tiden ser vi hur spelare efter spelare från laguppställningen sugs upp av andra klubbar i regionen. Så deras karriärer är knappast spolierade. Lycka till, unga fotbollsdamer!

  • Ytterligare en följd av LFC:s upplägg med en ren elitklubb utan ungdomssektion är ju att klubben inte heller fostrar några egna ledare. Klubbar med stor ungdomssektion har nästan alltid möjlighet till interna lösningar.

 3. Pingback: Morgan har 55 miljoner skäl att le – Benfica har 452 | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.