I dag börjar tävlingssäsongen

Det är lördag, och i dag drar den svenska tävlingssäsongen igång med sju cupmatcher. För egen del jobbar jag och har ingen möjlighet att ta mig till någon av arenorna. Framför allt svider det lite att man inte kan ta sig till Valhalla för intressanta mötet Göteborg–Växjö.

Kanske att jag kan se en stund av derbyt Rosengård–LB07, som sänds på Sportkanalen från 13.00. Den matchen är också intressant, även om Rosengård känns som klar favorit. I nuläget tillhör ju de båda Malmöklubbarna de mycket få lag i damallsvenskan som känns svagare nu än för ett år sedan.

I Rosengård påtalade ju nyligen tränare Jonas Eidevall att man försvagats. Nu gör Caroline Seger samma sak på förbundets hemsida. Jag kan ha missat något, men väntar man inte på besked från klubbledningen kring hur de ser på situationen?

Det är även ett tredje damallsvenskt möte under lördagen, ”halvderbyt” mellan Eskilstuna och Örebro. Där blir det intressant att se hur nykomlingen står sig. Det är ju väldigt mycket nytt i Kif i år.

I övrigt i helgen är det ju semifinaler i Australiens W-league. Under söndagen spelas matcherna Melbourne Victory–Perth Glory och Brisbane Roar–Sydney FC.

Helgens riktiga höjdarmatch spelas dock i franska cupen. Där har nämligen topplagen Lyon och PSG lottats mot varandra redan i kvartsfinal. Den godbiten avgörs med start 15.45 i dag.

Även i England är det toppmatch. Där möts i morgon (avspark 14.00) Manchester City och Chelsea för andra gången den här veckan. I onsdags var det cupsemifinal, en match City som bekant vann med 2–0. Bland annat efter det här straffmålet av Nikita Parris:

Nu är det ligamöte, och en absolut måstematch för Chelsea. Allt annat än seger innebär sannolikt att de regerande mästarinnorna är borta från chansen att sluta som etta eller tvåa.

Apropå England blir det Arsenal som ställs mot Manchester City i cupfinalen. Arsenal vann med 2–1 mot Manchester United i sin semifinal. Båda målen gjordes av en viss Vivianne Miedema.

Under söndagen tjuvstartar för övrigt även Frauen-Bundesliga igen. Det är två tidigare uppskjutna matcher som spelas, Hoffenheim–Frankfurt och SC Sand–Potsdam. Den egentliga återstarten sker annars nästa helg.

I veckan har jag för övrigt noterat att vi får F17/02-landslagets EM-kval till min hemstad, Borås. I slutet av mars ställs Sverige mot Polen, Spanien och Slovakien i den andra kvalomgången. Det låter som en väldigt svår lottning. Spanien vann ju som bekant F17-VM i december, och har minst sju–åtta spelare från guldtruppen som fortfarande håller åldern. Och Polen förlorade vårt F17-landslag mot så sent som häromdagen.

Nyligen var det en liten debatt om hårdträning i den här bloggens kommentatorsfält. Ämnet fotboll och hård träning är intressant, inte minst när man hör om hur tufft Malmö FF:s herrlag drivs den här våren. En läsvärd artikel på temat finns här. En aptitretare är det här citatet:

”Fotbollen har bestämt sig för att hårt arbetet betyder skador. Det är lite frustrerande för skador är en så komplicerad process. Bara för att någon blir skadad och du har jobbat hårt, så betyder inte det nödvändigtvis att det var det hårda arbetet orsakade skadan.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.