Uppgifter: Växjöstjärna vill till Rosengård

Växjö DFF har inlett försäsongen med tre mållösa matcher. Nu kommer lokaltidningen i Växjö, Smålandsposten, med uppgifter om att lagets serbiska mittfältsstjärna Jelena Cankovic vill bryta sitt kontrakt och gå till FC Rosengård.

Cankovic själv känner inte för att ge några kommentarer i artikeln i SMP, men tidningen har två olika källor som uppger att serbiskan anser att hon har ett muntligt löfte om att kunna bryta kontraktet om hon får ett erbjudande från en damallsvensk klubb. Cankovic anslöt ju till Växjö när klubben spelade i elitettan.

Enligt SMP:s källor är det FC Rosengård som nu erbjudit den spelskickliga mittfältaren ett kontrakt. Cankovic har kontrakt med Växjö i ytterligare två år, men har ännu inte spelat under den här försäsongen på grund av skador i ljumske och baksida lår.

Växjös sportchef Frida Andersson säger i SMP-artikeln att hon inte känner till att Cankovic skulle ha fått något muntligt löfte. Andersson säger:

”I hennes kontrakt finns ingen klausul som gör att hon får byta förening.”

Och

”Vi ser det som att hon skall spela för oss när hon blir frisk och kan börja spela.”

Man förstår ju att Rosengård är intresserat av Cankovic, som var nominerade i kategorien årets mittfältare vid fotbollsgalan i höstas. Serbiskan är precis den kreativa innermittfältare som Malmöklubben behöver.

Man förstås också att Växjö gör allt för att behålla henne. Hon är otroligt viktig för klubbens anfallsspel. Det kan man ju se på att laget ännu så länge inte har gjort något mål den här försäsongen. Låt vara att man har spelat mot Rosengård (0–1), Kristianstad (0–2) och Göteborg (0–1), alltså tre medaljlag från fjolårets damallsvenska.

Samtidigt är det förstås inte bra att ha missnöjda stjärnor i sin trupp. Det kan dra ner stämningen i hela laget. Så känslan är allt att det här kan ställa till det för Växjö.

När jag ändå är i gång och skriver tänkte jag göra en liten genomgång av söndagens aktiviteter runt om i världen. Först till Australien där finalen i W-league spelas på lördag morgon svensk tid mellan Sydney FC och Perth Glory – alltså trean och fyran i grundserien.

Sydney vann med 2–1 borta mot Brisbane efter mål av Caitlin Foord och Sofia Huerta.

Brisbanes reducering kom på övertid, och gjordes av Yuki Nagasato:

Det klipp från matchen som jag tittat mest på är det här. Kolla hur Brisbanes mur jobbar för att få skickliga frisparksskytten Alanna Kennedy helt ur balans. Kennedy fick dock skratta sist – hon spelar ju final på lördag.

Här är en intervju med 2–0-målskytten Huerta:

Perth tog sig till finalen genom 4–2-seger efter förlängning borta mot seriesegrande Melbourne Victory. En viss Sam Kerr (intervju nedan) blev historisk (igen) genom att bli första spelare någonsin att göra tre mål i en slutspelsmatch i W-league. Hennes sinnesnärvaro och kroppskontroll vid 1–1-målet är för övrigt grymt imponerande.

Melbourne spelade för övrigt de sista 22 minuterna av förlängningen med en spelare kort efter att ha drabbats av ett rött kort.

Slutligen publiksiffrorna, som båda var mycket bra. 8599 var på plats i Melbourne och 4271 i Brisbane. W-league har för övrigt väldigt bra publiksiffror. Det är bara USA:s NWSL som ligger högre i hela världen.

I den nyss avslutade grundserien låg snittet på 1528, och ingen match sågs av färre än 500 åskådare.

Apropå publiksiffror finns det nu inga sittplatser kvar till Champions Leaguereturen mellan Wolfsburg och Lyon den 27 mars. Redan 1,5 månader innan avspark är sittplatsbiljetterna slut.

I England är det numera bara Arsenal som har ligaguldet i egna händer. Efter att Manchester City tappat 2–0 till 2–2 mot Chelsea är det inte säkert att det räcker om City vinner alla återstående matcher, laget måste ha hjälp för att kunna vinna titeln.

City leder dock tabellen med två poäng före Arsenal. Men Londonklubben har spelat två matcher färre. I söndagens toppmöte började det alltså bra för City. Man gjorde två mål på Hedvig Lindahl redan i den första halvleken.

Chelsea reste sig efter paus, och räddade en poäng genom två mål från Ji So-Jun. Chelseas chanser att ta ligaguldet är dock numera närmast obefintliga, och laget får troligen även svårt att ta en Champions Leagueplats.

Det känns faktiskt som större chans att Chelsea kvalar in till höstens Champions League genom att vinna den pågående turneringen än genom att ta en plats via ligaspelet.

Utöver Lindahl spelade Magdalena Eriksson och Jonna Andersson från start för Chelsea. Trots två insläppta mål verkar Lindahl vara i god form. Vid den ena räddningen nedan fick hon dessutom bra hjälp av Eriksson med att få bort returen.

Apropå Chelsea har det gått rykten på sistone om att Lindahls konkurrent om målvaktsposten, Carly Telford, skulle lämna för Manchester United. Det visade sig dock inte stämma, för alldeles nyss kom nyheten att Telford förlänger med Chelsea fram till 2021.

I Frankrike spelas cupsemifinalerna mellan Paris FC och Lille samt mellan division II-laget Grenoble och Lyon. Det känns som att Linda Sällström bör ha stor chans att få avsluta säsongen med att spela cupfinal.

I Tyskland vann Frankfurt mot Hoffenheim med 1–0 och Potsdam mot Sand med 3–2 när Frauen-Bundesliga tjuvstartade med två matcher som var uppskjutna från i höstas. Amanda Ilestedt ingick inte i Potsdams trupp, men eftersom hon togs ut i landslaget i går antar jag att det inte är någon fara med mittbacken.

Vi avslutar väl på hemmaplan, där svenska mästarinnorna från Piteå gjorde processen kort med AIK i första cupomgången. Landslagsuttagna Madelen Janogy satte tre mål och Cecilia Edlund två när Piteå vann med 5–1. Piteå hade 2–0 efter en kvart och visar att man vill vara med från start i år.

Dessutom noterar jag att när Kosovare Asllani gjorde hattrick i lördags var två av målen hörnor som gick rakt i mål. Kanske kan det vara läge att ge Asllani jobbet som hörnläggare från vänster även i landslaget, eller så bör Jitex jobba på sitt försvarsspel vid fasta situationer.

13 tankar på “Uppgifter: Växjöstjärna vill till Rosengård

 1. Då rör det i alla fall lite på sig med värvningar i Rosengård. Det tyder kanske på att de inte tänkt vänta till sommaren med förstärkningar.

  Cankovic är naturligtvis en spelare som många skulle kunna vara intresserade av. Om hon fick det muntliga löftet att gå till en klubb i DA, var det kanske under tiden i Elitettan. Men nu så är hon ju i en DA-klubb och då gäller inte det löftet längre? Naturligtvis pekar Växjö på kontraktet. Det är ju också ett sätt att om möjligt få till en för svenska förhållanden skaplig övergångssumma – ”playing hard to get”. Frågan är om de pengarna finns i Rosengård numera.

  Vill minnas att Chawinga också hade något i sitt kontrakt med Kvarnsveden angående kopplingen DA och EE. Var det att hon skulle fortsätta om de gick upp eller stanna minst ett år till om de hängde kvar i DA? Hur som helst intressant med dessa olika klausuler som skriver in villkor eller handlingsfrihet för spelare. Det blir mest tydligt och mest problematiskt med de som lyckas bäst och får ögonen på sig från andra klubbar, som nu med Cankovic.

  • @The Observer du kan väl starta en egen blogg så kan du samla alla dina inlägg och åsikter där. Skulle ju underlätta för oss som tycker du har så mycket intressanta och värdefulla åsikter

   observant/damfotboll/blogg tex

   • Åhhh, vilken kul idé! Då får jag både skriva på den och den här. Härligt! Fast….nja…då skulle jag nog bli tvungen att hantera kommentatorer som The Observer – och det vill man ju helst slippa. Men tack för tipset i alla fall! Kul signatur hade du ju också – har du kommit på den själv?

 2. Märkligt att Rosengård jagar en spelare i allsvenskan med två år kvar på kontrakt.
  Har man inte gjort bättre research på spelarmarknaden än så?
  Eller börjar det bli panik i kontoret på ”IP”?
  Spelaren hävdar ett ”muntligt ja” till övergång till annan allsvenska klubb, men finns det inte med i kontraktet så gäller det förstås inte.
  Att lösa Cankovic torde väl kosta FCR 150.000-200.000 kr.
  Plus en bra lön (samt troligen en bra slant till en girig agent).
  Som sagt, varför gör inte FCR bättre research? Såååååå bra är hon väl inte?
  Att den stora klubben (nåja) tar för sig av den lilla klubben är ju inte heller särskilt populärt….
  Ps. Kanske varit bättre att behålla landslagsspelare Folkesson..? Som vid en plats i VM-truppen drar in cirka 180.000 kr till klubben.

 3. Varje gång en spelare vill byta klubbadress då påminns vi om hur fotbollen i Sverige styrs.
  Man har talat och skrivit om maffiametodik fast inte på dessa meridianer.
  Det var förstås avancerad propaganda som skulle övertyga oss att sådana saker inte händer här.
  Låt oss påminna om vissa principer som gäller i samhälle, främst denna om ”fri rörlighet” för kapitalet och människor.
  Gäller dessa principer i svensk damfotboll? Eller i fotbollen överhuvudtaget?
  Ställer sig skrivet i kontrakt ovanför de principerna?
  Generella principer gentemot partikulära?
  Finns det klausulen i kontrakten som specifik nämner siffran vid eventuell förtidsbyte av klubb?
  Eller ordnas allt ”-på måfå” , lite ”kompispris” här det andra priset där.
  Vad hände om spelaren ”inte trivs” i klubben , som man ibland bruka förklara som anledning till byte? Ska man stanna bara för att i kontrakten finns det inskrivet?
  Att spelaren blir då ”varan” man handlar med är oundvikligt…utöver för de med begränsade uppfattning om verklighet..
  Rent sportslig Rosengård vinner inte så mycket med serbiskan. Laget har nämligen redan bättre alternativ i form av kroatiskan Landeka.

 4. FCR har just meddelat att dom signat Hailie Mace. En amerikansk landslagsforward. Där har FCR fått just den spelare dom behöver och ville ha.

  • LFC – FCR 1-1. Just de två spelare Rainer på Hattrick flaggade för när de var draftade för Skye Blue, men inte ville spela där – Ashley och Mace. Att båda har samma kontraktslängd (sommaren 2019) indikerar väl att de vill fylla ut gapet spelmässigt tills något bättre yttrar sig.

 5. Håller med – bra och insatta bloggar, de enda som finns. Men nog borde väl Rosengård, med heltidsanställd sportchef plus en ständigt avgående men alltid närvarande sportchef, klara den biten själva?

 6. Känns som en planterad artikel av spelarens agent. Fulspel är vanligt i herrfotbollen och detta tycker jag just är något sånt. Cankovic ska vara tacksam över att Växjö trodde på henne, gav henne ett långt kontrakt som gjorde att hon kunde få en säkerhet och långsiktighet i sin utveckling och träning.

  Hon ska naturligtvis fullfölja sitt avtal med Växjö om inte FCR vill betala övergångsumma, vilket jag tar för givet att de inte har råd med. Som spelare kan man inte både ha kvar kakan och äta upp den. Jag hoppas inte detta påverkar Växjös prestation och att de kan gå vidare från detta. För Cankovic del är det bara att fortsätta prestera som hon gjort så bli hon tillslut köpt av en större klubb utanför Sverige eller så får hon spela ut sitt kontrakt och sedan gå gratis till någon annan klubb.

 7. Om Cankovic är en kreativ innermittfältare så är det en spelare som alla lag vill ha. Det är gott att se en sådan spelare som kan bygga upp spelet. Växjö släpper nog inte henne i första taget. Men FCR behöver också en sådan spelare. Det ger spelet en mening (oj lite djupsinnig.)

 8. Pingback: Nostalgitripp i Umeå – och soppa kring Cankovic | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.