Fördel Göteborg och Kristianstad

Efter lördagens fem cupmatcher står det klart att det blir avgörande gruppfinaler i de båda södergrupperna. I den ena gruppen är det fördel Göteborg gentemot Linköping, och i den andra är det fördel Kristianstad mot Rosengård.

Gruppspelet avgörs om tre veckor. Då blir det något man kan kalla kvartsfinaler med förutsättningar i form av Göteborg–Linköping och Rosengård–Kristianstad. Förutsättningarna är att vinnarna går till semifinal, men att Göteborg och Kristianstad avancerar på kryss.

Jag har tillbringat eftermiddagen på Åbyvallen i Mölndal. Det var varmare än man är van vid i februari, men någon nerv blev det inte.

Göteborg avgjorde derbyt mot Jitex redan under de fem första minuterna genom två mål av Pauline Hammarlund. Trots att jag tyckte att Göteborg spelade rätt dåligt under de första 45 minuterna kunde fjolårets damallsvenska tvåa till slut vinna med förkrossande 13–0.

I den första halvleken spelade Göteborg kort och plottrigt, och kom inte till så många målchanser som man tycker att de borde mot division I-motstånd. Efter paus började Göteborgslaget ta till lite fler spelvändningar, och plötsligt radade man upp målchanserna.

Amanda Johnsson Haahr blev fyramålsskytt, precis som hon blev mot Rössö i veckan. Totalt har hon alltså gjort åtta mål under den här veckan mot två lag som kvalade mot elitettan i höstas.

Den Göteborgsspelare som hade det största leendet efter slutsignalen var dock högerbacken Emma Koivisto. Finländskan gjorde nämligen tre mål, och hade faktiskt på slutet ett öppet läge för att även göra ett fjärde – i så fall hade hon gjort ett äkta hattrick som ytterback.

I övrigt i dag vann Kristianstad med klara 3–0 mot LB07 och Rosengård gjorde 4–0 på IFK Kalmar. Båda var rätt väntade resultat. I Rosengårds match satt Caroline Seger kvar på bänken under hela matchen. I hennes ställe fick F17-landslagets lagkapten Hanna Bennison chansen från start. 16-åringen gjorde två av målen och tog till synes chansen. Kul.

I Göteborgs grupp blev det 1–1 mellan Linköping och Växjö. Kosovare Asllani fortsätter att visa målform. Hon gjorde sitt fjärde i cupen när hon gav LFC ledningen. På övertid gjorde Elin Karlsson Växjös första mål för året. Säkert skönt för småländskorna att få spräcka nollan, och ta poäng. Men kvitteringsmålet innebar inget för kampen om gruppsegern. Växjö är utslaget och LFC hade varit tvingat att vinna i Göteborg även vid en 1–0-seger.

I den enda norrgruppen gav sig Eskilstuna chansen att avancera efter att ha vänt 2–0-underläge till 4–2-seger i Uppsala. Sannolikt kommer det att räcka med kryss i avslutningsmatchen för United. Men förutsättningarna i de båda norrgrupperna blir inte klara förrän under söndagseftermiddagen.

I morgon tv-sänds för övrigt Stockholmsderbyt Hammarby–AIK klockan 13.00 av Sportkanalen. Och i slutomgången är det högintressanta Göteborg–Linköping som tv-sänds.

 

6 tankar på “Fördel Göteborg och Kristianstad

 1. Rätt dålig match i Linköping under första halvlek. I andra ryckte båda lagen upp sig även om det var hemmalaget som skapade mest chanser och nog borde punkterat matchen innan Växjö fick chansen att kvittera på slutet. Mest intressant var att se att nya Ashley gjorde det helt okej som högerback med tanke på att hon bara haft en veckas träning med laget, henne kommer LFC ha nytta av fram tills sommaren eller förhoppningsvis längre.

  Överhuvudtaget har samtliga värvningar LFC gjort imponerat under de första matcherna och framförallt Anna Rakel har sett väldigt stabil och säker ut som mittback. I bortalaget imponerade som vanligt Kivumbi som alltid skapar massa oreda för motståndarförsvaren samt McLeod i målet som stod för några fina parader och även fick hjälp av stolpens insida i slutet av matchen.

 2. Största utropstecknet (ett negativt sådant) från denna cupomgång är publiksiffrorna: 130 betalande på Uppsala-Eskilstuna och 130 på Linköping-Växjö, fast till Åbyvallen i Mölndal kom dock hela 214 fotbollsentusiaster. Från matcherna i Kalmar och Kristianstad föreligger ännu ingen statistik.(Siffrorna motsvarar ungefär publiksnittet på matcherna i damhockeyligan, SDHL, undantaget Luleå, förstås.) Trots skönt vårväder, 11-12 plusgrader, svek åskådarna. Är Svenska Cupen på väg att bli en pseudohändelse, något som tynar bort och får en stillsam död, precis som supercupen – om någon minns denna…

  Det är tydligen redan klart att Göteborg tar hem gruppsegern. Laget är minst klassen bättre än Eskilstuna, Kristianstad och LFC, och minst ett mirakel krävs för att hjälpa det sistnämnda laget att ta tre poäng på Valhalla i mars. Kan alltså bli första gången på många säsonger som inte Linköping avancerar till semifinal och/eller final. För övrigt noteras att Blackstenius saknades i hemmalaget och att omskrivna serbiskan Cankovic saknades i Växjö. Har hon satts i skamvrån och fått spelförbud, månne, och hur är det med dyrt förvärvade Blackstenius – ska hon hållas på sparlåga tills Damallsvenskan drar igång?

  • Det blev lite rörigt här ovan. Jag menar givetvis att Göteborg är bästa laget i SIN grupp, som det verkar vassare och i bättre form än Rosengård på sitt håll. Kristianstad kan bli en svår nöt att knäcka för vilket lag som helst om man går vidare i finalspelet.

  • Ja du U var ska jag börja:

   Blackstenius och Cankovic är båda borta med skador/skadekänningar och vad gäller LFC:s chanser i Göteborg så ska matchen spelas innan det är avgjort och varje match lever sitt eget liv. Värvningen av Stina är också 100 % externt finansierad, du vet som med brasilianskorna 2008, vilket gör att jag undrar vad du syftar på när du kallar henne ”dyrt förvärvad”.

   Visst är Göteborg favoriter framförallt i kraft av att de haft få förändringar i truppen medan LFC i har mycket nytt både offensivt och defensivt och att det därför kommer ta tid att få alla pusselbitar på plats. Jag är dock övertygad om att det kommer bli en tät och jämn match där det mycket väl kan bli tillfälligheter som avgör.

   Svenska Cupens gruppspel på damsidan har alltid varit en pseudohändelse och när man ser hur t ex Rosengård ställer ut ett rent B-lag mot Kalmar trots att bättre målskillnad gjort att det hade kunnat räckt med kryss mot Kristianstad i gruppfinalen så är ju frågan om många lag inte ser Cupen som ett sätt att förbereda för Damallsvenskan snarare än något där man måste gå 100 % för vinst varje match. Vinstsumman är mikroskopisk och täcker sannolikt inte kostnaderna och pokalen är anskrämlig så jag förstår de lag som resonerar på det sättet.

   • Ja, dyrt bör det bli för de generösa sponsorerna som fixade Stina Blackstenius till LFC. Och som bekant kan ”dyrt” ha flera betydelser: heligt och dyrt, kärt och dyrt.

    Det visste jag inte om de frånvarande spelarna B. och C. Redan skadekänningar när de knappt varit i spel med sina respektive lag? Då håller vi tummarna och önskar god och snar bättring! Om Linköping ska göra en bättre säsong än 2018 krävs också att a l l a forwards är på benen och hundraprocentigt ”målinriktade”!

 3. Tror att LFC får en passande matchbild med omställningsspel till skillnad från i årets första matcher och med spelare som Hurtig, Larsson och Blackstenius med Kosse bakom på banan så ska vi väl inte vara helt säkra på att Göteborg är överlägsna i gruppen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.