Nytt från Tyskland, England, Spanien – och Borås

Under onsdagen blev Wolfsburg och Freiburg klara för semifinal i tyska cupen. Både Nilla Fischer och Amanda Ilestedt spelade hela matchen när Wolfsburg vann med 4–0 hemma mot Turbine Potsdam i den ena kvartsfinalen.

I England hette onsdagens två stora spelare Fran Kirby och Nikita Parris. Kirby stod för tre av målen när Chelsea bortavann med klara 4–0 i ligan mot Liverpool. Och Parris gjorde ett äkta hattrick i den första halvleken när Manchester City vann med 4–3 borta mot Reading.

City leder nu den rejält haltande tabellen med fem poäng före Arsenal och sex före Chelsea. Dock har den rödvita Londonklubben tre matcher färre spelade än de båda toppkonkurrenterna. Arsenal spelar två av de matcherna mot Bristol City under torsdagskvällen och på söndag mot Liverpool.

För Chelsea spelade för övrigt Magdalena Eriksson hela matchen, medan Jonna Andersson blev utbytt i minut 73.

I Spanien vann Atletico Madrid derbyt mot Rayo med 3–0. Därmed har Atletico sex poängs serieledning inför helgens upphaussade seriefinal mot Barcelona. Det återstår sju omgångar av den spanska ligan.

Så till svenska nyheter. Dagens tråkigaste nyhet var förstås att Eskilstunas Tia Hälinen missar hela vårsäsongen till följd av en fraktur eller spricka på yttre skenbenet. Hon drog på sig skadan i helgens cupmatch mot Djurgården.

En nyhet med svensk koppling är att fjolårets LFC-forward Natasha Dowie i år kommer att spela i norska toppserien och Vålerenga.

Under onsdagen snubblade jag över ett resultat från en träningsmatch som spelades den 2 mars, alltså under Algarve cup. Då vann Kungsbacka mot LB07 med 4–0. Även om det är gamla nyheter är det ändå ett högst intressant resultat inför den damallsvenska där de aktuella lagen förväntas slåss i botten.

Onsdagens största svenska damfotbollsnyheter kommer nog ändå från min hemstad, Borås. Där hände det nämligen grejer under kvällen. Först klubbade IF Elfsborgs årsmöte att den herrallsvenska klubben startar damlag, man gör det nästa år från botten – från division IV. Klubben säger dock att målet är att snabbt avancera i seriesystemet.

Det finns en gruppering som under en tid verkat för en elitsatsning i Borås, Föreningen Damfotboll Elit Borås. De hade föreslagit att Elfsborg skulle starta från division I, men blev nedröstade på årsmötet. Bara någon timme efteråt gick den grupperingen ut med ett pressmeddelande där man skrev att man inte anser att Elfsborg gör en seriös elitsatsning.

Föreningen Damfotboll Elit Borås meddelade samtidigt att de jobbar med målsättningen att själva dra igång en elitsatsning i division I 2020.

Det ser ut att kunna bli en spännande framtid för damfotbollen i Borås.

4 tankar på “Nytt från Tyskland, England, Spanien – och Borås

 1. Klubbens majoritet var tillfreds med att ha tagit det historiska steget att göra Elfsborgs IF ”tvåkönat” och det ska skyndas långsamt mot toppen genom ”kick off” i division 4. Ett alternativt förslag förespråkas då av Damfotboll Elit Borås, som således inte applåderade beslutet, utan menar att det tar minst tio år (till omkring 2030) innan staden kan ha ett elitlag, och med det avses väl åtminstone Elitettan. Därför vill man starta ett lag i division 1. Det finns tydligen också en idé om med att överta ett fixt och färdigt lag i 1:an för att att bygga ett slags Borås United. Detta skulle då inte behöva ha ”Elfsborg” med i namnet. Var finns denna klubb som kunde tänka sig att avyttra hela truppen, med spelare, tränare och allt, för en osäker satsning i nya klubbfärger? Inom kommunen finns redan ett lag i 1:an, Bergdalens IK, som knappast skulle se några omedelbara fördelar med att ombilda sig – såvida det inte är förknippat med en jättesatsning för att nå Elitettan och högre.

  Jag vet inte om jag har riktigt har förstått det oppositionella förslaget, hur djärvt och välment det än är. Däremot ifrågasätter jag att det måste ta ett helt decennium för att klättra från div. 4 till Elitettan. Det finns exempel på lag som gått som flerstegsraketer från botten till toppen på idealtid, alltså med ett steg per säsong.

  • Föreningen Damfotboll Elit Borås gör bedömningen att ett lag som startar i fyran 2020 kan vara i damallsvenskan först på 2030-talet. Det gäller alltså damallsvenskan, inte elitettan. Och det är förstås en bedömning man kan ha åsikter om. Personligen tror jag absolut att det kan gå snabbare än så. Men då krävs rejäl satsning.

   Vad gäller klubbar som kan tänka sig att lämna plats för en Boråssatsning i division I finns det sådana. Som framgår av det länkade pressmeddelandet står både Bergdalens IK och Sjömarkens IF bakom de tankar som finns i Föreningen Damfotboll Elit Borås. Ordförandena från de båda division I-klubbarna har skrivit under den skrivelse till Svenska Fotbollförbundet som föreningen skickat in. Och det är Bergdalens plats i seriesystemet som diskuteras.

   • Tack, Johan! Som vanligt klarlägger du väsentliga saker och fyller luckorna i vårt vetande. Först nu såg jag att Föreningen Damfotboll Elit Borås har en riktig hemsida och efter lite skrollning neråt där hittas texten om skrivelsen man gjort ihop med Bergdalens IK. Ett utmärkt initiativ! Det bör finnas en del lovande spelarmaterial i regionen runt Borås – Sjömarkens IF nämnde du – och en bit bort ligger Nittorp med ett duktigt damlag och sedan finns Ulricehamn, Kinna m.fl. orter med visst rekryteringsunderlag. Om satsningen i Borås bär frukt så lär det uppkomma en konkurrenssituation med lagen i Göteborg och Kungsbacka. Ja, konkurrens är ju bra! 🙂

    • Om man skriver otydliga inlägg får man ju rädda sig med förtydliganden…

     Det finns sex division I-lag och tre division II-lag inom fem mils avstånd från Borås. Så spelarunderlag finns.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.