Rolfö tillbaka som målskytt

Det svenska landslaget lämnade Algarve cup med diverse frågetecken för anfallarna. En som inte var med i Algarve är Fridolina Rolfö.

Hon gjorde i dag sin första match från start i år – och hon blev målskytt. Rolfö satte 2–0-målet i 37:e minuten när hennes Bayern München vann med 3–1 borta mot Frankfurt i tyska cupens kvartsfinal. Rolfö spelade 83 minuter.

Tidigare i år har hon gjort två inhopp i ligan, och på dem stått för ett mål. Utan att ha sett henne spela känns det i alla fall hennes målsnitt som lovande för landslaget in mot VM.

Utöver Bayern München har även Hoffenheim säkrat en semifinalplats i dag.

I Spanien har Barcelona vunnit med 4–1 mot Real Sociedad. En bra uppladdning inför helgens seriefinal i Madrid, till vilken Atletico nu har sålt över 50 000 biljetter.

För Atletico gäller det nu att inte glömma att man även har match i morgon. Då är det nämligen Madridderby borta mot Rayo Vallecano. Inför morgondagens match leder Ateltico serien med tre poäng. Seger i morgon innebär alltså att man har sex poängs ledning med sig till seriefinalen.

Utöver det rent sportsliga har det hänt en hel del den senaste tiden. Några av sakerna har ni redan skrivit om i bloggens kommentatorsfält. Kul att det tas upp nya ämnen där, så jag slipper att sätta agendan för alla diskussioner. Jag tänkte ändå göra ett litet nyhetssvep.

Internationellt sett är väl det amerikanska landslagets stämning av förbundet den största nyheten. När Alex Morgan slog igenom i landslaget kändes hon inte som någon som stod på barrikaderna och kämpade. Men ju större stjärna hon blivit, desto större plats har hon tagit. Nu är det Morgan och Megan Rapinoe som sköter landslagsspelarnas talan (se länkat SVT-klipp). Kul.

Apropå USA har jag njutit av det här målet från Tobin Heath rätt många gånger de senaste dagarna. Det är ett mål som har så mycket. Löpningen, hur hon skär in framför motståndaren, frispelningen – och framför att avslutet. Vänta gärna in reprisen från bakom mål för att se hur läckert bollen sitter i krysset.

Så till Sverige. Här på västkusten har det varit fokus på IFK Göteborg och Elfsborg den senaste veckan. Blåvitt klubbade igenom att de skall starta damlag på sitt årsmöte i går. Och allt talar för att Elfsborg tar ett likadant beslut på sitt årsmöte i morgon. Kul med storklubbar på herrsidan som startar damlag. Dock återstår det att se hur hård satsning det blir.

Apropå årsmöten har både Växjö DFF och Linköpings FC haft sådana i veckan. Båda klubbarna redovisar stora förluster för 2018. Det är värst i Linköping, där LFC gick back med 1,4 miljoner kronor förra året. Därmed ligger klubben totalt på minus 1,3 miljoner kronor.

Även Växjö ligger på ett rejält minus – totalt 563 000 kronor. Det efter att ha gjort en förlust på drygt 700 000 kronor under 2018. Växjö står dessutom utan ordförande, och behöver ha ett extra årsmöte om några veckor.

Tråkigt att de här nyheterna om klubbar med svag ekonomi återkommer varje år. Det är självklart inte lätt att driva damelitverksamhet. Men det borde ändå vara lättare i damallsvenskan än i elitettan.

Jag tror faktiskt att elitettan i år kan vara den svenska serie som har längst resor – och då inkluderar jag alla sporter. Bara avståndet mellan Borgeby och Kalix (Assi) är ju väldigt långt. Men även i övrigt är ju lagen väldigt väl utspridda över landet. Klart är att lagen i elitettan behöver starka sponsorer i år.

Apropå sponsorer meddelade klädföretaget Adidas nyligen att man tänker betala lika höga segerbonusar för de Adidasspelare som tar VM-guld i sommar som man gjorde till deras manliga motsvarigheter i fjol. Det är ett stort steg.

Adidas ligger också bakom den svenska landslagströjan.

En annan klädsponsor, Nike, samlade en mycket stor mängd världsstjärnor i går för att göra reklam för sina dräkter inför sommarens VM-slutspel. Det här är ju en rätt hyfsad selfie som Sam Kerr fick till.

Så till Norge där man väljer att göra om serieupplägget från och med säsongen 2020. Med röstsiffrorna 186–40 valde den norska förbundsstämman i lördags att klubba igenom ett seriesystem med bara tio lag i toppserien. Och där de fyra främsta lagen möts i en mästerskapsserie i dubbelmöten på hösten. Samt att lag 5–10 plus två lag från andradivisionen spelar i en nedflyttningsserie i enkelmöten.

Jag kan inte den norska situationen. Men jag är glad att vi inte diskuterar något sådant här i Sverige. Jag är ju som bekant tvärtom en förespråkare av en utökad damallsvenska.

Visst finns det fördelar med en mästerskapsserie. Spänningen i guldstriden kommer ju att leva in i senhösten, vilket är bra. Samtidigt gillar jag att det lag som varit bäst över hela säsongen också vinner guldet. Så behöver det inte bli i Norge framöver.

Det har också framkommit en del kritik mot förändringen. Inte minst mot upplägget med att segraren i nedflyttningsserien får spela Champions League-playoff mot tvåan i mästerskapsserien. I teorin innebär det att ett lag som tar noll poäng i grundserien faktiskt kan gå till Champions League. Den möjligheten borde inte finnas.

Vi slutar väl där vi började, med en svensk målskytt i utlandet. I det här fallet handlar det om en träningsmatch. Men kul ändå att Julia Spetsmark har hittat målet för sin nya klubb, North Carolina Courage.

3 tankar på “Rolfö tillbaka som målskytt

 1. Det är ingen tvekan att landslaget behöver en spelare som Rolfö som kan täcka och hålla boll högre upp i planen och bidra till det alla efterlyser, nämligen längre anfall.

  Det är möjligt att DA skulle kunna utökas med två lag, om inte annat så för att minska det ekonomiska trycket på kostnadskrävande Elitettan. Dessutom har ju de allra flesta lag (Kalmar är väl undantaget) klarat sig rätt bra i DA när de gått upp.

  Ett av problemen i DA är svaga publiksiffror generellt, med några undantag som Piteå. Samtidigt är Piteå också ett bra exempel på hur publiken ökar när den vädrar framgångar och kanske till och med SM-guld. De flesta på läktarna är (möjligen naturligt nog) ”medgångssupportrar”. Den ”hårda kärnan” som kommer oavsett resultat är betydligt mindre och det vill jag påstå gäller för alla lag. Ändå är det både den ”hårda kärnan” och ”medgångssupportrarna” som måste öka i antal och därmed i alla fall något mer bidra till klubbarnas intäkter (även om publikintäkterna oftast är en rätt liten post om kanske 5-10 procent). Ett sätt att (kanske) öka publiktillströmningen är att de bästa lagen möter varandra mer än som nu två gånger per säsong. Då är slutspel en möjlighet. Med ett sådant upplägg kombineras både uthållighet och prestation i en ”grundserie” med kvaliteter i ett mer cupliknande slutspel. Exempelvis: ettan i grundserien möter sexan, tvåan möter femman osv. På det sättet får ändå de bästa lagen i grundserien en fördel, samtidigt som det finns utrymme för ”skrällar”. På sikt kanske dessutom ett sådant upplägg kan ersätta Svenska cupen, som ofta framstår som mindre intressant och verkligen ingen publikmagnet.

  Ja, det finns väl snart ingen klubb i DA som mer eller mindre och förr eller senare inte haft ekonomiska problem och underskott. Om jag förstått och läst rätt i lokalpressen har LFC:s underskott främst uppstått genom löner/vederlag till två avpolleterade tränare. Dessutom har klubben tydligen valt att lägga vissa intäkter i 2019 års budget, trots att de egentligen genererats 2018. Naturligtvis har både Växjö och Linköping ett år på sig att återställa till positivt eget kapital för fortsatt elitlicens. Sedan kan man ju mer allmänt fundera över om det är kostnadsdrivande sportsliga ambitioner, dålig budgetuppföljning, glädjekalkyler eller något annat som ligger bakom de återkommande underskotten hos elitlagen.

 2. När nu den damallsvenska premiären närmar sig så sakteliga är det tyvärr andra saker än de rent fotbollsmässiga som skymtar i rubrikerna. En sak handlar om det eviga skadeeländet. Nu kommer exempelvis Eskilstuna United att ha sin duktiga och viktiga mittfältare Tia Hälinen borta från spel under hela vårsäsongen, enligt klubben. Det lär säkert komma fler skaderapporter från andra lag med tanke på återstående träningsmatcher och landskamper.

  Den andra, kanske svårare huvudvärken handlar om klubbekonomin. Vi läser om riktigt ”röda siffror” i bokföringen hos Växjö DFF och Linköpings FC. I Växjö funderas det på en s.k. bolagisering för att få ordning i ekonomin och för att rädda elitlicensen. Allvarligare – siffermässigt sett – är det hos LFC, med sitt miljonunderskott. Om det ska skyllas på inkompetens, dålig planering, spelarflykt eller ren otur, det är en bisak, viktigast är förstås att rädda verksamheten, kanske t.o.m. fortlevnaden. Vad kan göras i ett dylikt läge? Krympa organisationen och laget till ett smärtsamt yttersta minimum? Bolagisering – om någon vågar teckna aktier i ett ”Linköpings FC AB”. Eller en ren konkurs med åtföljande rekonstruktion? Fast för en ideell förening(?) gäller väl inte detta sistnämnda förfarande? Många frågetecken att räta ut och ett riktigt, riktigt jobbigt verksamhetsår för den sittande styrelsen. Inga huvuden kommer dock att rulla efter prövningarnas år 2018, eftersom både förre ordföranden och förra klubbdirektören hann avgå i god tid före årsmötet…

 3. ”En annan klädsponsor, Nike, samlade en mycket stor mängd världsstjärnor…bla, bla..”——————-fattar inte Rydén att du blivit impad av ett multinationellt företag dess enda syfte är att hänsynslöst exploatera, framförallt unga tjejer i många delar av världen..
  De ”världsstjärnor” som används som något slags nyttiga idioter, fast välbetalda sådana, för att förmedla budskap som då baseras på helt vridna människosyn, där är det helt i sin ordning ha 2$ per dygn som lön och som kvinna medan på andra sidan finns det S.Kerr med sitt ”fake” budskap till de unga tjejer, som om allt ordnar sig om du bara köper Nike..lol
  Har du blivit språkrör för denna typ av verksamhet Rydén?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.