Samuelsson tillbaka, VAR och folkfester

I onsdags startade Fridolina Rolfö sin första match för året. Under torsdagen fick förbundskapten Peter Gerhardsson återigen goda nyheter. Då byttes nämligen Jessica Samuelsson in de sista fem minuterna när Arsenal vann med 4–0 mot Bristol i WSL.

Jessica Samuelsson

Frågan är hur mycket Samuelsson måste spela framöver för att vara VM-aktuell. Tittar man på hennes speltid i WSL stannade hon på 172 minuter förra säsongen. Och hon är bara uppe i 170 den här. Det har inte heller blivit speciellt många cupmatcher.

Sedan EM 2017 har Samuelsson alltså inte spelat speciellt många matcher. Och Gerhardsson måste bedöma huruvida en matchotränad Samuelsson är tillräckligt bra för en mästerskapstrupp.

I Arsenals segermatch gjorde Vivianne Miedema tre mål. Hon blev den tredje tremålsskytten i ligan under veckans omgång. Och hennes mål gjorde att Nikita Parris (18 mål) bara fick vara rekordhållare i WSL i en dag. Nu är det Miedema som med sina 19 mål den här säsongen har ligans målrekord. WSL är ju en ung liga, vilket gör att det är förhållandevis lätt att slå rekord.

Från Tyskland får vi på söndag 14.00 se Bayern München möta Turbine Potsdam på DFB-tv. Frågan är om vi får se Fridolina Rolfö. Det är ju Champions League på onsdag, och Bayernledningen kanske inte vågar spela den skadebenägna svenska i tre matcher på sju dagar så här tätt efter hennes comeback.

Apropå Bayern har en veteran förlängt sitt kontrakt i veckan, nämligen Simone Laudehr.

En annan Bayernveteran och tidigare VM-, EM- och OS-hjälte, Melanie Behringer, meddelade för några veckor sedan att hon är inne på sin sista vår som fotbollsspelare.

Varken Laudehr eller Behringer känns speciellt aktuella för att få vara med på VM till sommaren. Något som däremot kommer att vara med i Frankrike är videobedömningssystemet VAR. Det meddelade Fifa i dag.

Spelarna har efterfrågat VAR, och borde vara nöjda i dag. Jag är i alla fall nöjd med Fifas beslut, för det borde minska antalet ojämna och dåliga domslut.

Men VAR är inte helt okontroversiellt. Ganska många är kritiska till upplägget. En som inte jublade i dag är Aftonbladets Robert Laul.

När jag ändå är inne på VM så meddelades i går att det numera inte finns några fler biljetter till gruppspelsmatchen Sverige–USA. Kul med fullsatt i Le Havre.

Vågar vi även hoppas på utsålt i det svenska genrepet? Det spelas mot Sydkorea på Gamla Ullevi den 31 maj.

Utsålt är det nästan i söndagens spanska toppmöte mellan Atletico Madrid och Barcelona. Eller. Tyvärr är utsålt fel ordval. För alla medlemmar i Atletico går in gratis. Och om jag uppfattat saken rätt kostar övriga biljetter 50 kronor.

Närmare 70 000 biljetter är nu utdelade/sålda. Det är förstås väldigt bra. Steg ett är att få folket till arenorna. Det jobbiga steget kommer sedan, och det är att även få folket att betala för att se på damfotboll.

Det är ju först när publiken är beredd att betala för sig som damfotbollen verkligen kan närma sig herrfotbollen även när det gäller ekonomi.

Lördagens och helgens svenska höjdare är förstås semifinalerna i svenska cupen. Göteborg tar emot Djurgården 12.00 och Piteå tar emot Kristianstad 14.45. Båda matcherna tv-sänds av Sportkanalen och streamas av Cmore.

Utgångsläget är att Göteborg är klar favorit i sin match, medan det är näst intill 50/50 i den andra. Fast trots att KDFF vann båda mötena med Piteå i fjol, och trots att mästarlaget inte har fått en enda värdemätare hittills i cupen, tippar jag hemmaseger. Men det känns ovisst, och det skulle kunna gå både till förlängning och straffar.

I övrigt under lördagen spelas det ett par rätt intressanta träningsmatcher. Då tänker jag i första hand på Linköping–Rosengård och Växjö–LB07.

6 tankar på “Samuelsson tillbaka, VAR och folkfester

 1. Var nog inte fel för LFC att få både vinst och hållen nolla mot ärkerivalen Rosengård i dagens 1-0 vinst efter mål i andra halvlek från Mimmi Larsson. Tydligen experimenterade man en del och Emma Lennartsson spelade b l a mittback vilket hon i o f s gjort tidigare med helt ok resultat.

  Mest kul var att Anna Oscarsson äntligen fick spela sina första minuter på ett bra tag efter sent inhopp. Viktigt också att underskattade Frida Maanum nu fick mer speltid efter att ha matchats försiktigt p g a skadekänning under försäsongen.

  • I min värld är inte Maanum underskattad, tvärtom är hon en riktigt toppspelare. Jag har stora förväntningar på henne. Tror att hon blir väldigt viktig för Norge i sommarens VM-slutspel.

   • Syftade mer på att hon sällan nämns bland profilerna i laget trots att hon både tidigare och framförallt nu när andra har lämnat kommer vara en av de absolut viktigaste spelarna. Jag tror också förstås att hon blir extremt viktig för Norge i VM och faktum är att hon känns lika given i deras trupp som Kosse är i Sveriges.

 2. Medan det spelades cupsemifinaler på andra håll så möttes alltså LFC och Rosengård i en hastigt bestämd träningsmatch, som en ”tröst” för de egna cupmotgångarna. Det blev en match med minst två ansikten, som det brukar heta. I första halvlekens första del hade FCR närmast lekstuga med hemmaförsvaret och tilläts alltsomoftast att komma i skottposition framför mål. Men – vilken målvakt Linköping har i Emma Holmgren! Hon gjorde 4-5 kvalificerade räddningar på löpande band och förhindrade att man gick till halvtidsvila med en klar (och kanske rättvis) FCR-ledning.

  Ja, nog passade Unogård på att experimentera, dagen till ära – och det märktes tydligt i första halvlek att det var något ”osynkat” i backlinjen. Efter följande 46 minuter blev matchbilden en annan. Vet inte vad som hade försiggått i LFC:s omklädningsrum, men det var ett helt annat lag som sprang ut på arenan. Nu hände det mesta och bästa på FCR:s planhalva och deras inbytta andramålvakt fick en hel del att göra. Hon räddade allt utom Mimmi Larssons distinkta, markgående ”missil” från en ganska knepig skottposition. Vi noterade också att LFC:s isländska och amerikanska nyförvärv (Petursdottir och Ashley) är mycket pigga och arbetsvilliga, vilket känns bra inför vårpremiären. Behöver vi ens nämna ”Kosse” Asllani, den Duracelldrivna motor utan vilken lagmaskineriet skulle hacka och gnissla?

 3. Bra och nödvändigt att Sverige spelar en match till nu mot Sydkorea innan VM. Hur Gerhardsson skall formera laget är väl ganska oklart. Trenden är nog att andra länder kommit ifatt och även gått förbi Sverige. Men bra matcher blir det säkert mot Tyskland och SK.
  Lite oväntat att KDFF vann över Piteå. Men en bra match blir cupfinalen helt säkert 50 – 50 %

 4. I Göteborg spelades i helgen en träningsmatch mellan Kungsbacka och norska Vålerenga, som sistnämnda laget vann ganska komfortabelt med 4-0. I Vålerenga finns från och med i vår Linköpingsbekantingen, målglada Natasha Dowie, som också gjorde ett premiärmål för nya klubben.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.