Otroligt spännande damfotbollskväll

I dag händer något ovanligt. Vi har nämligen en damallsvensk omgång där alla sex matcherna spelas samtidigt. Det brukar numera i princip bara inträffa i den allra sista omgången, då det ju är obligatoriskt med parallell avsparkstid.

Det är dessutom en otroligt spännande omgång. Om jag på förhand tyckte att den förra var rätt tråkig, är det tvärtom nu. Alla sex matcherna känns hyperintressanta.

Tyvärr skall jag jobba på herrfotboll i kväll, och kommer således inte att kunna se någon av godbitarna. Skulle jag valt en match hade jag börjat kolla Kristianstad–Linköping. Där får inte KDFF förlora, om laget skall ha hyfsat tätkontakt under VM-uppehållet. Helst bör man vinna.

För serieledande Linköping är det lite upp till bevis. Laget har vunnit fyra matcher utan att ha uppvisat något speciellt imponerande lagspel. Det är förstås en stor styrka att vinna även när inte allt klaffar. Men nu i de två sista matcherna innan uppehållet får LFC två riktigt bra värdemätare. För efter kvällens match i Kristianstad skall LFC också möta Rosengård på måndag.

Även Rosengård står inför två riktiga värdemätare. I kväll tar man emot mästarinnorna från Piteå, och på måndag skall man alltså till Linköping Arena. Efter en väldigt stark start har Malmöklubben nu bara en poäng på de två senaste matcherna.

Piteå är inne i en period med Skånefokus. I kväll spelar man på Malmö IP och på söndag på Vittsjö IP. Dessutom möter man LB07 hemma nästa torsdag. Och senast vann man mot Kristianstad.

Minns ni att Piteå förlorade båda matcherna mot tre lag förra året. Det var KDFF, Rosengård och Vittsjö. Alltså de tre lag man har på rad nu. Senast bröt man trenden mot Kristianstad. Förmår man bryta trenderna även mot FCR och Vittsjö?

Vittsjö spelar på Stockholms stadion i kväll. De har fått en bra start på serien med tio poäng på fem omgångar, och har chansen att haka på rejält i toppen. Motståndarna Djurgården däremot har startat svagt, och är bara ett mål över nedflyttningsstrecket. Jag tyckte att DIF såg spännande ut under försäsongen, där man vann sin grupp i cupen och pressade Göteborg till förlängning i semifinalen. Men sedan serien startade har stockholmarna haft det tungt. Bland annat är man poänglöst på hemmaplan, trots att Stadion är något extra för en djurgårdare.

Ett lag som var extremt hemmastarkt i fjol är Växjö. Då tog man 21 av sina 29 poäng på Myresjöhus Arena. I år har man inlett med två hemmakryss. I dag kommer obesegrade Göteborg på besök. Lagen möttes i cupen i vintras. Då vann Göteborg hemma med 1–0 efter segermål av Julia Zigiotti Olme. Förmår Växjö att ta revansch?

På Tunavallen tar United emot skrällaget Kif Örebro. Med hjälp av sitt snabba omställningsspel har Kif samlat ihop nio poäng, och nykomlingarna har faktiskt häng på topplagen. Eskilstuna har däremot öppnat svagt. Bara två gjorda mål på fem matcher är faktiskt färre än man hade gjort efter fyra omgångar i fjol – då man sparkade tränaren Jonas Björkgren. United står nu på fyra poäng, vilket är precis lika många – eller få – som under fjolårets katastrofstart. Känslan är att en seger i kvällens match är otroligt viktigt för Eskilstuna. Annars är risken stor att man ligger på nedflyttningsplats när man åker till Kristianstad på söndag.

För i omgångens sista match möts de båda lagen som ligger under nedflyttningsstrecket. LB07 kommer till matchen stärkt av den fina segern i derbyt mot Rosengård. Och Kungsbacka kommer med färska nigerianska nyförvärvet Josephine Chukwunonye. Lagen möttes på försäsongen. Då vann Kungsbacka med klara 4–0. Gissa om man drömmer om en repris nu… Med tanke på helgens omgång får LB07 räknas som favorit. Samtidigt är det stor skillnad på att ligga på kontring mot ett topplag och på att möta en bottenkonkurrent.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.