Anja Mittag bestulen – haveriet har inget slut

Ni som följt den här bloggen under flera år vet att det är länge sedan jag slutade hänvisa till förbundets officiella assiststatistik för damallsvenskan. Orsaken till det är att den alltid är totalt fel.

Den officiella assistligan är ett skämt. Det trots att alla mål finns på tv, och att man enkelt i efterhand kan kolla både om det skall vara assist, och vem som stod för det. Men bristen på konsekvens kring vad som ger assist på olika arenor och för olika lag är enorm.

Och ja, jag vet att jag skrev så här efter damallsvenskans första omgång i år:

”Nu när vi redan i första omgången vet att förbundets officiella statistik är ett skämt behöver vi inte bry oss om den någon gång mer i år.”

Men som ni förstår kunde jag inte hålla mig. Det här är helt enkelt för dåligt.

Inför fjolåret bytte förbundet hemsidesleverantör, och gjorde om statistiken för de högsta svenska fotbollsserierna. Effekten blev att man gick från dålig statistik till fullkomligt katastrofal statistik.

Sedan förra året räknas det exempelvis inte som ett avslut i damallsvenskan om någon skjuter en centimeter utanför målburen. Den biten har rättats till i herrallsvenskan. Där är ”avslut utanför” tillbaka i år. Men i damallsvenskan fortsätter haveriet.

Om jag fattat saken rätt har Sef satt ner foten vad gäller den herrallsvenska statistiken. Jag väntar på att EFD skall göra samma sak i damallsvenskan. Eller att spelbolagen skall göra det.

Som bekant är Svenska spel huvudsponsor för damallsvenskan. Hade jag suttit på Svenska spel hade jag inte accepterat den pinsamma officiella statistiken för damallsvenskan som underlag för olika spelformer.

I damallsvenskan kan man ju exempelvis satsa pengar på vem som vinner skytteligan. Ni minns att det var den kategorin där Svenska spel hade Sara Blackstenius som huvudfavorit på upptaktsträffen. Alltså Stina Blackstenius okända syster… Det där antyder ju att Svenska spel inte heller har någon koll på damfotbollen.

Hur illa är det då?

Ta exempelvis högaktuella Anja Mittag. Hon har två assist på förbundets hemsida. Båda kommer från hemmamatchen mot Kristianstad, och båda är korrekta. Problemet är att hon har blivit bestulen på ytterligare tre eller fyra assist – beroende på hur man räknar.

Tyskan spelade fram till Rosengårds 1–0-mål i Örebro. Den assisten var rätt omedveten, men även om hennes blockering inte är tänkt som en passning borde hon självklart ha fått assist för den.

Mittag stod även för en fin frispelning vid Rosengårds 3–0-mål i samma match – en fullständigt solklar assist. Inte heller den har hon fått tillgodoräkna sig. Faktum är att det inte utdelades en enda assist i matchen Kif Örebro–Rosengård. Hanna Bennison har således gått miste om sitt fina frispelning vid Hailie Mace:s 4–0-mål. Och inte heller Glodis Perla Viggosdottir:s inspel till Ultands 2–0-mål räknas som ett assist.

Mot Göteborg stod Mittag för det inlägg/skott som Lisa-Marie Utland gjorde 1–0 på. Här var ju Loes Geurts på bollen mellan, och returer räknas inte som assist i vissa sammanhang. Personligen tycker jag dock att det är en assist. Men man tycks räkna på minst tolv olika sätt (minst ett per arena) i damallsvenskan, och enligt räkningen på Malmö IP räknades inte den assisten.

Slutligen har Mittag också bestulits på sin assist för det fina inlägget till Fiona Brown i lördagens derby mot LB07. Och det är verkligen en fullständigt solklar målpassning – vilken räkning du än använder.

Enligt mitt sätt att räkna borde Anja Mittag leda årets assistliga på sex målpassningar. De som inte tycker att det är assist vid returer har henne på fem – vilket också räcker till ledning. Men Svenska Fotbollförbundets statistik förs ju av tyvärr är folk som antingen är ointresserade, eller inte tillräckligt kompetenta. Därför ser toppen av assistligan ut så här:

Damallsvenskans officiella assistliga

Tyvärr har problemet nu även nått skytteligan. I helgen har två mål fått felaktig målskytt. Dels har Örebros Heather Williams gått miste om sitt segermål mot Växjö. Det är istället bokfört som självmål.

Men när en försvarare misslyckas med att rädda på mållinjen är det inte att räkna som självmål. Ett självmål är ett mål som inte hade blivit av utan att försvarande spelare rört bollen. Alltså om en back styr in ett skott som annars hade gått utanför. Williams nick skulle ha gått i mål även utan Växjöförsvararens insats – alltså inget självmål.

I Piteå fick Madelen Janogy tillgodoräkna sig 2–0-målet mot Kristianstad, vilket känns fullständigt galet. Jag har tittat på det målet flera gånger, och känner mig rätt säker på att Janogy inte ens rör bollen. Och även om hon skulle ha haft en liten touch skall det räknas som självmål. Den bollen hade nämligen aldrig gått i mål utan Sif Atladottir:s olyckliga styrning.

Både Heather Williams och Madelen Janogy ligger med högt upp i skytteligan. Att en av dem blivit av med ett mål, och en annan fått ett hon inte borde ha, kan bli avgörande i höst. I varje fall för de som satsat pengar på damallsvenskans skytteligavinnare.

Men vet ni vad? Det finns faktiskt korrekta skytte- och assistligor. De förs av Jared Burzynski. Han klarar av det som inte SvFF och EFD förmått lösa, trots att de känt till problemen i minst sex år.

Jared Burzynski har för övrigt en ambitiös blogg på polska om svensk damfotboll. Där sätter han bland annat betyg på alla spelare i varje damallsvensk omgång. Imponerande.

6 tankar på “Anja Mittag bestulen – haveriet har inget slut

 1. Varför presenterar du dig inte istället som pressansvarig (eller liknande) för Kopparbergs Göteborg FC? Det kanske vore mer verkningsfullt för att få till stånd en förändring? Eller är du nu bara ”privatperson” och KGFC delar officiellt inte din uppfattning? Ju fler representanter från ledande klubbar som gör gemensam sak i frågan, desto större chans att få rätsida på eländet.

 2. Du har ju vid något tillfälle Johan skrivit att du vet att ”förbundsfolk” läser bloggen. Det verkar i så fall inte haft någon effekt. Att du nu för andra gången i år ”ryter till” är en händelse i sig (första gången var ju när du tyckte LFC ”borde skämmas”). Samtidigt är du rätt rolig – att EFD skulle sätta ner foten gentemot SvFF får man nog se från den skämtsamma sidan. De sitter i knät på varandra och inte bråkar man väl med sina kompisar. Det skulle ju bli pinsamt vid fikat. Spelbolag är väl så intresserade av statistik som tjänar deras kommersiella syften, inte mer. Hur är det med SFS – Sveriges fotbollsstatistiker? Har de koll eller inte? Eller bara i efterhand och inte nära realtid.

  Att lämna över saker till hemsidesknackare är alltid riskabelt. De är säkert kompetenta på att fixa en glassig yta, men innehåll är knappast deras grej, varför de inte kan lämnas ensamma med en sådan uppgift, utan måste övervakas av någon, som i det här fallet, kan innehållsfrågor. Frågan är vilken beställning de fått från SvFF när det gäller fakta, statistik och innehåll. Frågan är också vem på förbundet som har att hantera frågor om statistik. Slutligen är frågan vilka krav förbundet ställer på klubbarnas inrapportering och statistikföring.

  • Jo, det är förbundsfolk som läser. Men när det gäller statistiken verkar de ha skygglappar på.

   Tyvärr tror jag inte att någon på SFS sitter och för korrekt statistik för damallsvenskan. Jag tror att de använder förbundets.

   På stenåldern, när jag var matchrapportör i herrallsvenskan, hade vi en utbildningshelg i Stockholm på våren där förbundet gick igenom hur vi skulle rapportera. Det verkar inte som att man har det längre. Eller så bör utbildarna avgå.

 3. SvFF tycks behandla damfotbollen som något som katten släpat in. När U23-truppen till La Manga togs ut bokfördes Tove Almqvist på Linköping, vilket (bort?)-förklarades med att registreringen på Fogis inte var klar…
  Undrar vad man ska skylla på när Filippa Angeldahl, i listan över landslagsspelare 2019, är bokförd på – Hammarby…
  Så lång tid tar väl ändå inte registreringen på Fogis?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.