Mycket svenskt i Nigeria

Den VM-nation som har mest svenskkoppling utöver Sverige är Nigeria. Inte nog med att nigerianskorna har en svensk förbundskapten i Thomas Dennerby, man har även en hel hög spelare med svenska klubbadresser. Bland dem är dessutom mittbacken Faith Ikidi Michael och mittfältaren Rita Chikwelu svenska medborgare. Så Nigeria har alltså även två svenska spelare.

Faith Ikidi

Dennerby håller lite till på den definitiva 23-manntruppen, men har nu minskat urvalet till 27 spelare. De 27 spelarna tar han med sig till ett uppladdningsläger i Österrike. Bland dem finns utöver Ikidi Michael och Chikwelu ytterligare sex Sverigebaserade spelare.

Bland dem noteras att Josephine Chukwunonye står skriven i Kungsbacka DFF. Övriga spelare med svenska klubbar är Osinachi Ohale, Ngozi Okobi, Ogonna Chukwudi, Halimatu Ayinde och Anam Imo.

Tidigare har även Onome Ebi och Francisca Ordega spelat i damallsvenskan, båda spelade för Piteå. Utöver de åtta Sverigebaserade spelarna innehåller 27-mannatruppen även åtta hemmabaserade spelare. Övriga elva är spridda över världen.

Lagets stora affischnamn är forwarden/yttermittfältaren Asisat Oshoala, som skall spela Champions Leaguefinal med Barcelona på lördag 17.30. Den matchen tv-sänds för övrigt i Sverige av TV6.

Här är hela Dennerbys 27-mannatrupp:

Målvakter: Tochukwu Oluehi och Chiamaka Nnadozie (Rivers Angels), Alaba Jonathan (Bayelsa Queens) samt Christy Ohiaeriaku (Confluence Queens).

Backar: Osinachi Ohale (Växjo DFF), Ngozi Ebere (Arna Björnar, Norge), Onome Ebi (Henan Huisanhang, Kina), Josephine Chukwunonye (Kungsbacka DFF), Faith Ikidi Michael (Piteå IF) och Chidinma Okeke (FC Robo).

Mittfältare: Cecilia Nku (Ferencvaros Torna, Ungern), Rita Chikwelu (Kristianstads DFF), Ngozi Sonia Okobi-Okeoghene och Halimatu Ayinde (Eskilstuna United), Evelyn Nwabuoku (Rivers Angels), Ogonna Chukwudi (Djurgårdens IF) och Amarachi Grace Okoronkwo (Nasarawa Amazons).

Rita Chikwelu

Forwards: Desire Oparanozie (En Avant Guingamp, Frankrike), Anam Imo (FC Rosengård), Asisat Oshoala (FC Barcelona, Spanien), Chinaza Uchendu (SC Braga, Portugal), Uchenna Kanu (Southeastern University, USA), Rasheedat Ajibade (Alvadsnes, Norge), Francisca Ordega (Shanghai W. FC, Kina), Ini-Abasi Umotong (Brighton, England) samt Alice Ogebe (Rivers Angels).

Nigeria har lottats in i den på förhand allra tuffaste gruppen – grupp A. Där ställs man i tur och ordning mot Norge, Sydkorea och Frankrike. Nigeria slår ur underläge, men bör inte vara chanslöst på avancemang till åttondelsfinal.

 

5 tankar på “Mycket svenskt i Nigeria

  • Das stimmt gut.
   Nigeria är alltid nederlagstippat! De gavs inte mycket till chans i VM 2015.
   Ett fullständigt slutkört Sverige lyckades till slut klara 3-3 i gruppspelet.
   Sedan uddamålet 0-1 mot USA.
   2011: Frankrike 0-1, Kanada 1-0, Tyskland 0-1.
   De har några ”bubblare” även i årets lag.

   • 2015 hade de USA, Australien och Sverige i gruppen – klart de var nederlagstippade då. Fast jag minns att förbundskapten Edwin Okon var övertygad om att hans lag skulle bli världsmästare.

    Okon hävdade dessutom att han absolut inte visste något om motståndarna. Gissar att Thomas Dennerby kommer att ha scoutat motståndarna något bättre…

    • Varför måsste du kommentera mitt svar till Rainer om Nigeria med sarkasm?
     Vad vet du egentligen om Okons kunskap om övriga lag i VM 2015? Han kanske bara spelade ett litet spel med media. Många kända coacher har gjort så.
     Han hade i alla fall scoutat Sverige rätt bra och även USA.
     Okon trodde på sitt lag, liksom Gunnarsdottir trodde på sitt Kristianstad för några år sedan. Har inte läst någon hånfull kommentar från dig om det.
     Dennerbys meritlista imponerar inte särskilt….
     Det är klart, han är ju svensk och Okon är nigerian.

     • Det var inte meningen att vara hånfull. Jag gillade verkligen Edwin Okon. Han var en ovanlig förbundskapten, vilket är kul. Hans presskonferenser var inte så förutsägbara som andra coachers.

      Däremot tror jag tyvärr inte att han var någon bra förbundskapten. Och det har inte med hans födelseland att göra, utan med lagets uppladdning.

      Okon bedyrade flera gånger att han inte lagt någon som helst tid på att studera motståndare. Och att han inte visste något mer om lagen man skulle möta än att de var bra. Det är möjligt att han ljög, vilket i så fall var onödigt. Vill man inte prata om motståndarna kan man ju säga just det. Men känslan var verkligen att han trodde att hans lag hade allt i egna händer, och att de inte behövde ha koll på motståndarna.

      Säg att han hade full koll på motståndet. Då gjorde han ändå flera tveksamma val inför turneringen. Det är möjligt att han var tvingad till dem, minns att det rasade en ganska het etikdiskussion i Nigeria då – en diskussion där spelarnas sexuella läggning stod i centrum.

      Men inför VM 2015 valde Nigeria bort rutinerade utlandsproffs för hemmabaserade spelare. Okons orutinerade landslag fick inte heller testa att möta utomafrikanskt motstånd inför turneringen, vilket känns närmast oseriöst.

      Inför årets VM har Dennerby dels satsat mer på rutinerade spelare, dels ordnat så att laget fått testa motstånd från olika världsdelar. Årets lag borde därmed vara bättre förberett, det trots att Nigeria inte spelade en enda match under hela 2017. Sammanfattningsvis: Jag tror mer på Dennerbys upplägg än på Okons.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.