Första omgången i sammanfattning

Tio av tolv lag har visat upp sig i damallsvenskan. Och ännu så länge känner jag mig hyfsat nöjd med det tips jag presenterade i fredags.

Jag tänkte gå igenom lagen match för match. Jag var på plats i Varberg i går på matchen Kungsbacka–Göteborg. Utöver att jag känner mig nöjd med att ha Göteborg i toppen och Kungsbacka i botten var det så stor klasskillnad att det var svårt att dra några slutsatser kring något av lagen.

I Göteborg noterades återigen att norska Vilde Böe Risa är ett kanonförvärv. När jag satt på Påskbergsvallen funderade jag lite över om hon är damallsvenskans bästa defensiva mittfältare. Och jag kom fram till att hon sannolikt är det. I varje fall vad gäller passningsspelet, där hon slår ovanligt många bollar framåt för den positionen. Hennes defensiva egenskaper ser också ut att vara bra, men där har hon inte testats speciellt mycket ännu i de matcher som jag sett. Så där vill jag vänta lite med omdömet.

Kungsbacka inledde piggt i fem–sex minuter. Men det var också det laget hade. Man tappade ofta bollen centralt, och åkte på farliga omställningar. Och riktigt oroande för Kungsbacka vara att det blev kaos i lagets straffområde på nästan alla Göteborgs fasta situationer. Och Göteborg är långt ifrån det bästa laget i damallsvenskan på fasta.

Jag räknade till 0–14 i målchanser. Officiellt blev det 1–10 i avslut. Och här är det tyvärr läge för en avstickare från själva matchen.

En avstickare om just den officiella statistiken. I fjol slutade man att räkna skott eller nickar som gick utanför som avslut. Jag har tidigare i vår till min glädje noterat att avslut utanför har återinförts i herrallsvenskan och i herrarnas superetta.

Men i damallsvenskan är det tydligen inte att räkna som avslut när Rebecka Blomqvist är fri och placerar bollen några centimeter utanför ena stolpen. Jag noterade i dag att det inte heller är att räkna som avslut när Eskilstuna har ett skott som räddas vid mållinjen av en Rosengårdsback. Regeln verkar vara att det bara räknas som avslut mot mål om målvakten räddar. Absurt.

Saken var den att jag kände mig övertygad om att Kungsbackas utmärkta målvakt Moa Öhman hade räddat betydligt fler än fyra skott i matchen. Göteborgs tio avslut är nämligen fördelade på tre mål, tre ramträffar och just fyra räddningar.

När jag jämförde med mina anteckningar saknades en handfull räddningar från Öhman. Bland annat hade två frilägesräddningar mot nämnda Rebecka Blomqvist bara bokförts som hörna. Tydligen får inte målvakten räddning om den styr ut bollen till hörna… Synd om Moa Öhman som borde fått betydligt bättre statistik.

I grunden är ju inte den här statistiken så viktig. Det är ju egentligen bara antalet mål som är relevant. Men när det ändå sitter folk på alla matcher och bokför de här sakerna hade det ju varit kul om det hade gjorts korrekt.

Nu blir ju tyvärr den damallsvenska statistiken totalt irrelevant. Jag har ju som bekant många gånger påtalat att damallsvenskans officiella assistliga är ett skämt. I fjol vanns det officiella skämtet av Olivia Schough på tio målpassningar. Fast det var som sagt ett skämt.

Nu när vi redan i första omgången vet att förbundets officiella statistik är ett skämt behöver vi inte bry oss om den någon gång mer i år.

Tråkigt.

Vidare till dagens matcher. Först ut var Eskilstuna–Rosengård. Där har jag ju tippat Eskilstuna på nionde plats och Rosengård på andra. Om jag var nöjd med mitt tips i lördagens match fanns det större skäl till fundering efter den här.

Där startade Rosengård med troliga VM-spelare som Fiona Brown och Lisa Marie Utland på bänken, men med 16-åriga Hanna Bennison från start. Kul.

Hanna Bennison

Av klippet ovan kan man tro att det var en enahanda match, där allt handlade om Rosengård. Så upplevde jag det inte. I en chansfattig första halvlek skapade Rosengård lite oreda i Eskilstunas straffområde några gånger, men gästerna kom inte till något riktigt farligt avslut.

Eskilstuna var stabilt och absolut inte ofarligt i sina omställningar. I minut 61 prickade nyförvärvet Halimatu Ayinde ribbans underkant, och i minut 68:e hade Loreta Kullashi ett skott som nickades bort på mållinjen.

Däremellan fick vi se omgångens näst största domartavla. För i den 66:e minuten skulle Rosengård förstås ha haft straff när Iva Landeka slog ett inlägg in i Eskilstunas straffområde. Där sträckte Matilda Plan snyggt ut armen och tog emot bollen med den. Svagt att ingen av domarna såg det. Av reaktionerna att döma såg däremot alla Rosengårdsspelare Plans handpåläggning.

I 85 minuter kändes ändå oavgjort som ett helt rimligt resultat. Rosengård fick till ett avgörande. Segermålet gjordes i 90:e minuten av Nathalie Björn, som distinkt utnyttjade en målvaktstavla från Emelie Lundberg.

På ett högerinlägg missade hemmamålvakten sin utboxning, och bollen damp ner vid straffpunkten, precis framför Björn.

I det läget tyckte man synd om Eskilstuna, som hade visade kvalitet, och som sagt inte var oförtjänt av en poäng. Man spelade 5–4–1 med Loreta Kullashi högst upp. Ayinde och Felicia Karlsson kom med fart bakifrån, och gjorde att hemmalaget kändes vasst. Det såg helt klart ut att finnas potential i United för en bättre slutplacering än den nionde.

För Rosengårds del var själva segern det största styrkebeskedet. Det kännetecknar ju ett topplag att man kan vinna även när man inte har en hundraprocentig dag. För spelmässigt kändes det inte som något guldspel.

I Kristianstad var LB07 på besök. Och båda lagen visade ungefär den kvalitet jag hade förväntat mig.

Jag har kikat lite på alla matcher utom den här. Det var ju 2–0 redan efter några minuter, så det kändes inte meningsfullt.

Men klippet med höjdpunkter visar att KDFF är ett topplag, och att LB07 måste upp flera klasser om man skall kunna hålla sig kvar i högsta serien.

Till Piteå, där Djurgården var på besök. Där var hemmalaget det klart bättre laget, även om det som vanligt i Piteås matcher bara blev en uddamålsseger.

Segermålet tyckte Nina Jakobsson in från nära håll, fint framnickad av comebackande Josefin Johansson.

De sista 25 minuterna hade jag problem med sändningen på damallsvenskan.tv, men av klippet ovan ser det ju ändå ut som att Djurgården klarade av att flytta upp spelet och få till en slutforcering.

Bland det sista jag hann se innan bilden började hacka var omgångens domarmiss – kanske till och med en kandidat till en av årets grövsta missar.

För hur kan man undvika att blåsa straff efter 59.30, när Djurgårdens målvakt Jennifer Pelley fullständigt kör över Julia Karlernäs. Pelley rammar Karlernäs med hög fart, och slår henne samtidigt i huvudet. Personligen tycker jag att det dessutom nog borde ha varit rött kort. Det är farligt att boxa motståndare i huvudet.

Den här situationen är extra intressant eftersom målvakter faktiskt väldigt ofta tillåts boxa motståndare i huvudet utan åtgärd. Är målvakter sena längs marken, och träffar en motståndares fot blir det nästan alltid straff.

Men de betydligt mycket farligare situationer när målvakterna är för sena i luftrummet och slår motståndarna i huvudet blir det faktiskt väldigt sällan straff. Så sällan att inte ens tv-kommentatorn reagerade över den solklara straffen. Han sa bara:

”Det är en ganska misstajmad situation från Pelley.”

Sammanfattingsvis så imponerade Piteå, och visade att man inte tänker ge ifrån sig Kronprinsessan Victorias pokal utan kamp. Även Djurgården visade kvalitet. Kul förresten att se Malin Diaz tillbaka i damallsvenskan igen. Det var ett tag sedan.

Dagens sista match var den mellan de två lag som jag tippat skall bli seriens positiva överraskningar, Kif Örebro och Vittsjö GIK.

På Behrn Arena visade Kif Örebro direkt att man inte kommer att bli något stryklag i den här serien. Precis som när jag såg dem mot Göteborg var laget stabilt i defensiven, och så har de sina fyra snabba nordamerikanskor framåt.

Kvartetten Kayla Braffet, Heather Williams, Addison Steiner och Jenna Hellstrom satte rejäl skräck i Vittsjös försvar. Det var också Williams som gjorde segermålet efter att Sandra Adolfsson misslyckats med att rensa bort ett inspel från Hellstrom.

Kif Örebro kommer att vara ett otäckt lag att möta för alla motståndare. Så där är jag nöjd med min ”skrällvarning”. Jag tippade ju Kif på åttonde plats.

Däremot är jag mer orolig över min skrällvarning på Vittsjö. För det jag såg i den andra halvleken var blekt och fantasilöst.

I fjol hade Vittsjö väldigt svårt att föra matcher. Det är ju ingen slump att de var bättre mot topp- än mot bottenlagen. Problematiken att föra matcher har man inte jobbat bort. Utan Vittsjö var en besvikelse i dag. På annandag påsk väntar hemmapremiär mot Kungsbacka. Det är ett lag Vittsjö måste slå om man inte skall riskera att dras in i bottenträsket även i år.

En match återstår av öppningsomgången, den spelas på onsdag mellan Linköping och Växjö, två lag som redan mötts två gånger i år. Det blev kryss i cupen och Växjöseger i en träningsmatch.

Dagens internationella utblick börjar i Tyskland, där Bayern Münchens chanser att vinna ligaguldet minskade dramatiskt i dag. Fridolina Rolfö sköt i och för sig in 2–2-målet via en försvarare i den 90:e minuten. Men Bayern tappade ändå två poäng hemma mot Essen, ett resultat som innebär att Wolfsburg nu leder tabellen med två poäng och 20 mål. Fyra omgångar återstår.

I England blir det West Ham och Manchester City som möts i FA-cupfinalen. West Ham slog ut Reading efter straffläggning och City vann med 1–0 mot svensklaget Chelsea.

Citys segermål var ett självmål från Magdalena Eriksson i 91:a minuten. Grymt tungt för Eriksson förstås.

Jag har inte sett något klipp på målet. Däremot finns klipp på hur nära Chelsea hade varit ytterst en stund tidigare. Först genom Fran Kirby

och sedan genom Erin Cuthbert:

I USA var det premiär för NWSL den här helgen. Fjolårsmästarna North Carolina Courage är laget att slå. I premiären spelade Julia Spetsmark:s lag 1–1 mot Chicago Red Stars. Den första målskytten i årets ligaspel är också den som gjort flest mål i ligan genom tiderna, Australiens superstjärna Sam Kerr.

Slutligen så har det ju spelats full premiäromgång i elitettan i helgen. Noterbart där att två av tre nykomlingar vann. Både Morön och Borgeby verkar vara lag att räkna med. Kul.

Kul också att det går att läsa om tre av premiärmatcherna i min nya flik, Forum Elitettan. Där finns även en liten presentation av just nämnda Morön. Hoppas att fler tar chansen att rapportera om matcher och nyheter kring elitettan.

28 tankar på “Första omgången i sammanfattning

 1. Ja nog blev FCR rånade på en straff, den var så klar att inte ens jag kan säga nej till det. Annars är känslan att oavgjort hade varit mer rättvist då Eskilstuna skapade fler farliga lägen men inte riktigt fick dit bollen.

  Vad gäller Piteås så borde det såklart blivit straff där också. Vill minnas att även LFC blev rånade på en liknande straff i hemmamötet mot PSG ifjol när en våra spelare blev attackerad av deras målvakt på ett liknande sätt tidigt i matchen vid ställningen 0-0. Straff och mål där och man vet aldrig vad som kunnat hända …

  Trist att se att det redan är minst två straffar som domarna fegat ur på, det är inget gott tecken då det var ett av de största problemen ifjol och då det tyder på att domarstandarden inte blivit bättre till i år.

 2. Det blir rätt tvetydigt när du både beklagar att statistiken är usel och samtidigt säger att den egentligen inte har någon betydelse. Självfallet har statistik betydelse. Den ger ytterligare ett perspektiv på matcher och det som kanske inte fångas av de (ofta första) eller mest bestående intrycken. Dessutom ger det underlag för att se på spelares prestationer på ett mer nyanserat sätt. Fotbollen har mycket att lära av ishockeyn när det gäller statistik, även om den senare ibland går till överdrift. Frågan är vilka krav SvFF ställer på rapportering av statistik. Kanske nästan ingen alls, verkar det efter att deras egen hemsida numera (likt så mycket annat) hänger sig åt fåntrattsytlighet och glassighet istället för substans. Det är ett hån och förakt för de som gillar damfotboll.

  Igår såg jag två matcher på plats – en i Elitettan och en i Damallsvenskan. KIF Örebro verkar ”göra en Lidköping”, dvs förlita sig på kraftfull nordamerikansk förstärkning. Addison Steiner var en av få spelare som stack ut. Hon var hyperfarlig från första minuten. Vittsjö såg verkligen inte ut som ett lag för övre halvan av tabellen. Det var trubbigt värre framåt och en klasspelare som de Jong var tämligen osynlig långa stunder. Någon som vet varför Emma Lundh inte är i startelvan (30 minuter igår)? På väg tillbaka från skada eller handlar det om allmäntillståndet? KIF däremot kan mycket väl fixa förnyat kontrakt, något jag inte trodde efter förra säsongen.

  • ”Fotbollen har mycket att lära av ishockeyn när det gäller statistik, även om den senare ibland går till överdrift. ”———————–i ett teknokratiskt värld, du verkar luta dina tankar efter, så skulle statistiken framstå som sportens bibeln.
   Problemet i resonemanget är väl att människor likställs med maskiner.
   Som konsekvens av detta då försvinner sportens ”kultur” eller själen medan mätbara egenskaper definierar både spel och spelarna
   Sedan att du jämför förhållandevis ett enkelt spel som ishockey med fotbollens komplexitet är annan problem i din jämförelse

   • Ojdå, ”axel” har varit på en ny föreläsning och vill delge lite gammalt sociologiskt idisslande. Men men, nu har du i alla fall förstått att man kan utgå ifrån något som någon annan skrivit, även om resten faller platt som argument och förklaringsgrund. Så det finns nog hopp om dig också ”axel” – om några år och om du jobbar med språket. Och du ”axel” ……..lol

    • ”Gammalt sociologiskt”, hm, ”föreläsning”,dessutom i Sverige, hm….mot de argumenten så faller jag, som en ishockeymålvakt….tur att dina tankar är ”moderna”,- skrivna av dig själv då ska vi alla utgå i deras aktualitet samt handlingskraft, som du .med samma blinda övertygelse om sakernas tillvaron och med samma dos av sedvanlig arrogans förklarar tja inget.
     Varken om statistikens påstådda ”finess”eller om spelarens reducering till en robot, om vi ska följa din statistikförtjusning
     Då förmodar -jag att ditt alldeles eget lag skulle blivit ett samling av halvidioter som kommer tränas upp de par grejer som sedan kommer upprepas i oändlig antal gånger för att i sin tur du som coach kommer få nöje över ”statistikens” odiskutabla betydelse .. …som i vanligt fall kan ses från en flygplan och tolkas därefter.

     .

   • ”Och du ”axel” ……..lol”……………..nej ”The Observer”, jag tvivlar att du kan skratta….särskilt när du tänker på det svenska F17 landslaget, som blivit ”slagpåse” i dessa tider…vad är det som är fel med de rigida, stela och humörbefriade människor, ”The Observer”? tror att du är rätt man/kvinna/ att svara på det..lol

    • Japp ”axel” – visst kan jag det. Framför allt det där med ”humörbefriade”! ”axel” skriver som ”axel” brukar. Men jobba på du ”axel” med språket. Det kanske tar sig om några år. Och just det – höll på att glömma – lol ”axel”

 3. Johan Rydén – När det gäller matchen Piteå – Djurgården håller jag inte med om att ”Piteå var det klart bättre laget” – möjligtvis det något bättre laget och man vann knappt och ganska rättvist till slut, skulle ju också haft en straff. Djurgården stod emot bra och långa stunder, speciellt i första halvlek flyttade man upp spelet och förde det stundtals med ganska bra kombinationsspel och passningspel, även bitvis i andra halvlek där både Diaz och Folkesson var högt uppe i banan. Sen skapade DIF några chanser som mycket väl kunde blivit mål bl a hade Folkesson ett skott från nära håll, där hon inte riktigt fick träff på bollen som mycket väl kunnat bli mål samt en jättechans på ett inspel där bollen damp ner framför fötterna på en DIF spelare men en jättbrytning/blockering i sista sekunden utav en Piteå försvarare förhindrade troligtvis ett mål och kvittering. Man fick ju också till en liten slutfocering från DIF:s sida – som du märkte ser jag – men sett till hela matchen vann dock Piteå rättvist utan att imponera – alla jobbar dock stenhård i Piteå och man håller ihop lagdelarna, jobbar för varandra och har en klar spelidé och har också spetskompetens på fler håll. Djurgården kan nog bli bättre och kommer nog att ställa till problem för flera lag.

  Såg hela matchen, sammandrag samt höjdpunkter medan du Johan kanske hade bildstörningar och hack i sändningen – vad vet jag :))

  • Kanske kan nämna att Olvia Schoug saknades i DIF p g a skada. Om det har hade någon betydelse för matchen vet jag ej, man får nog avvakta och se Olivia i flera matcher för att kunna bedöma om hon tillför laget något och är ett lyft?

   • Hon gjorde inget större intryck i träningsmatchen mot AIK men det kanske är svårt att vara på tå i en träningsmatch? Tycker att hon är lite överskattad, kanske har hon redan peakat?

 4. Visa har gått in som Uefa:s första huvudsponsor till damfotbollen och nu lanserar de den största VM-kampanjen någonsin där Kosovare Asllani blir ansiktet utåt.
  – ”Det är ett otroligt viktigt steg. Jag har efterlyst investeringar i damfotbollen i hundra år och därför är det otroligt viktigt att man får en sådan här investering och ett företag som vill gå i bräschen och visa att de tror på oss. Vi har levererat produkten länge, nu behöver man folk som investerar och marknadsför”
  Linköpingsstjärnan tycker dock att det fortfarande finns en hel del att jobba på i Sverige och i damallsvenskan.
  – ”Jag hoppas att företag i Sverige vaknar till för att vi ska kunna hänga med de andra länderna. Där har man inte bara fått stöd av sina herrlag utan också av stora företag som visar att man tror på produkten”, säger hon och fortsätter:
  – ”Vi måste framför allt förändra attityden till damfotbollen. Utomlands är man väldigt stolta och vill att den ska utvecklas och nyckeln till allt är att investera och marknadsföra”
  Asllani önskar ett större stöd från herrfotbollen i Sverige och vill se dam- och herrklubbar under samma tak. Men hon upplever ett motstånd från klubbarna liksom från herrlandslaget efter vinterns infekterade ekonomiska debatt.
  – ”Jag tycker att det är väldigt konstigt, framför allt om man tänker på Sverige som land som går i bräschen som ett av de mer jämställda länderna. Det känns lite som att man inte vågar ta steget att slå ihop dam- och herrlag för att man är mer mån om att se om sitt eget hus. Det är väldigt tråkigt att man inte tänker långsiktigt”

  Hade inte kunnat skriva det bättre själv. Men inställningen i Sverige till damfotbollen och förändringar är väl ungefär som när man på jobbet försöker förändra något eller tänka i andra banor som ”det går aldrig”, ”det går aldrig här”, ”det har vi försökt tidigare”, ”det har vi försökt men det fungerar inte här” o s v. Däremot blåser förändringens vindar runt om i fotbollsvärlden – även i flertalet länder som har betydling sämre ekonomiska lägen än i Sverige och dessutom betydlig sämre jämställdhetssistuation.

  https://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/a/e8GEXy/asllani-jag-tycker-att-det-ar-valdigt-konstigt

  • Kosovare Asllani säger i en färsk tv-intervju att hon känner slutet på karriären nalkas. Med detta menar hon karriären som fotbollsspelare på toppnivå. Herrejösses – ”flickebarnet” är knappt trettio, fast hon fyller just det i sommar. Troligen blir det ingen brist på sysselsättningar för ”Kosse” den dagen hon lägger skorna på hyllan på fullt allvar. Redan nu är hon upp till öronen – kanske snart över desamma – engagerad i saker som för det mesta, men inte helt och hållet, har med idrott och fotboll att göra: representant för stora firmamärken, för Coca Cola, för VISA, som hon blir galjonsfigur för under kommande VM (och här axlar hon Zlatans roll i tidigare sammanhang), samtidigt som hon ”fotomodellar” i reklamkampanjer, far jorden runt för att delta i konferenser, mässor och gud vet vad. Därtill ställer ”Kosse” upp i allt fler stort uppslagna intervjuer, där hon gärna och mycket utförligt lägger fram sin syn på jämlikhetsfrågor med mera. Ett mycket jagat, men välvilligt inställt intervjuoffer, med andra ord…

   Nu får vi som gillar fotboll hoppas att världsartisten från Vimmerby, trots allt ståhej runtomkring, går in i sitt fjärde decennium – och de sista högaktiva åren – med föresatsen att bara bli bättre och bättre. För klubblagets, landslagets och hela damfotbollens skull!

   • U – Fast att hon blir VISA:s ansikte utåt när det gäller dess sponsring av UEFA har väl i allra högsta grad att göra med fotboll och göra och ett flertal av hennes engagemang i olika evenemang och sammanhang har väl också i hög grad med fotboll att göra och vad hon försöker göra är att diskutera damfotbollens ställning både i Sverige och utomlands – även om hon oftast talar för döva öron inte minst i detta forum som knappt begriper att hon diskuterar just damfotbollens framtid och vad man kan göra åt bristen på förnyelse och förändring, både internationellt och i Sverige.

    Sen hinner hon nog med att spela lite fotboll också.

    • Du får väl föregå med gott exempel Rolf. Gå in i LHC:s styrelse, se till att LHC och LFC slås ihop igen och fixa så att halva budgeten går till damfotboll. Kan väl inte vara så svårt?

     Eller. I rättvisans namn skall det väl en tredjedel till damfotboll, samt en tredjedel vardera till herrhockey och damhockey.

    • Jo, Rolf, visst har det mesta med sport att göra, i olika grad. VISA-kort är nyttiga att ha för fotbollsdamer och Coca Cola släcker törsten för varma och svettiga spelare. (Den reklamsnutten bjuder jag på, namngivna företag!) Och visst har ”Kosse” ett brinnande engagemang för sin sport och hon räds inte att utmana – med följden att hon då också får inkassera obehagliga och hatiska kommentarer från ”nättrollens värld”, i likhet med Nilla Fischer och andra rättframma taleskvinnor för jämlikhet.

    • Ibland slinter du mer på tangenterna än annars Johan. Du kanske hamnat i ett stim just nu? LHC och LFC har aldrig varit ihopslagna och kan alltså inte bli det ”igen”, så vitt jag kan se. Men för all del, den okunskapen är du inte ensam om…..

     • Ursäkta missen. Jag har fått för mig att LFC var en sektion i LHC, men inser efter din tillrättavisning att det bara var ett tätt samarbete. Min okunskap i frågan ändrar dock inte grunden i min kommentar till Rolf.

      Han får gå in i LHC:s styrelse, se till att LHC och LFC slås ihop och fixa så att halva budgeten går till damfotboll. En annan lösning är att ta sig in i Saabs styrelse och ordna så att företaget sponsrar LFC med 50–100 miljoner kronor per år.

    • Njae….sportsligt och ekonomiskt har det aldrig varit något tätt samarbete vad jag kunnat få fram. Däremot under ett antal år så kallade ”personunioner” där folk satt på stolar både i LHC och LFC och visst samutnyttjande av stödfunktioner, exempelvis inom ekonomiredovisning. Trenden verkar snarare vara att LFC minskar samröret med LHC – personunioner är borta och snart är nog bara loggan densamma. LHC verkar ha nog av sitt eget elände….

   • Världsartist är väl att ta i ”U” . Sen att hon är så självskriven i Svenska landslaget nu i VM kan man diskutera. Sen är Sverige ett av världens mest jämlika länder.

 5. Lieke Martens: ”Rosengård borde bli MFF”

  De stora herrklubbarna i Europa har med tiden också kopplat greppet om damfotbollen.
  Behöver samma sak hända i Sverige för att damallsvenskan ska hänga med i utvecklingen?

  – ”Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF”, säger Barcelonastjärnan.

  I Sverige domineras damallsvenskan av klubbar där damverksamheten är den primära som Rosengård och klubbar som bara har damer som Linköping, Kopparbergs/Göteborg och Piteå (fristående från Piteå IF sedan 2017). Samtidigt halkar de allt längre efter internationellt.

  Lieke Martens tror att hon vet vad som krävs för att de svenska klubbarna, specifikt hennes förra klubb Rosengård, inte ska tappa mark ytterligare.
  – ”Jag tycker att Rosengård ska bli Malmö FF. Det skulle vara så mycket enklare. För tjejerna, för klubbarna, för alla. Jag hoppas verkligen att det ändras i framtiden. Men det kommer inte att vara lätt”, säger nederländskan.
  – ”Det finns inga hinder för kvinnornas del. Men för männen som måste acceptera att kvinnor kan spela fotboll också. Att det finns ett marknadsmässigt och underhållningsmässigt intresse. Vi har visat hela världen att damfotbollen är intressant och att fotbollen inte är något som bara är för män. Det är bara att acceptera”.

  Notering: Lieke Martens, numera Barcelona FC har tidigare spelat i Göteborg/Kopparberg och i just Rosengård.

  https://www.svd.se/barcelonastjarnan-rosengard-borde-bli-mff

 6. Johan Rydén – Otroligt fånig, barnslig kommentar och en mycket förväntat förutsägbar respons på flera inlägg som inte kommer direkt från mig utan två debattinlägg som jag vidarebefodrat. Nu var det ju inte jag som har kommenterat framtiden om damfotboll utan Asllani och sedan Lieke Martens som delger sina synpunkter. Kan vara intressant att få inlägg från två personer som är direkt berörda, involverade i damfotbollen, som båda har spelat både i Sverige och som utlandsproffs (Martens i GBG/Kopparberg och Rosengård, sen Barcelona och Asllani i LFC och PSG sen LFC igen) och kanske vet vad dom talat om, är kanske lika intressant än att att få läsa stereotypa, förutsägbara inlägg från en hög manliga ”experter” som redan har bestämt sig att inget går att förändra i Sverige och vi ”får bara gilla läget” och att acceptera att vi just i Sverige halkar efter den internationella fotbollen. I stället för att komma med barnsliga inlägg om vad jag skall göra och inte göra kanske man kan hyfsa debatten och kommentera vad två fotbollsprofiler säger och tycker.

  IFK Göteborg har aviserat att dom har för avsikt att starta en damsektion och kanske ”köpa” in sig i ett annat elitlag och där styrelsen deklarerat att detta är en ofrånkomlig utveckling. Även Sjögran i Rosengård är inne på att ett samarbete mellan MFF och Rosengård är en väg att gå – det handlar inte alltid om en direkt sammanslagning mellan herr- och damsektion utan ett samarbete på många olika fronter.

  Men detta forum är obenägen att tänka i nya banor, tyvärr.

  • Det är bra med åsikter och drömmar. Men du vet mycket väl att det varken är du, jag, Kosovare Asllani, Lieke Martens eller Therese Sjögran som bestämmer om hur herrfotbollsklubbar eller storföretag agerar i framtiden.

   Och hur barnsligt och fånigt mitt inlägg än var, så är enda chansen för svensk klubbdamfotboll att det kommer in folk i herrfotbolls- och storföretagsstyrelserna som tänker som Asllani och Martens. Det kommer inte att gå av sig självt.

   Eller hur har du tänkt att det skall gå till?

 7. U – Nu var det ju inte så att Asllani och Lieke Martens skulle få VISA kort, har dom antagligen redan, utan att VISA skulle bli huvudsponsor till fotbollsorganisationen UEFA. Handlar antagligen om fotboll?
  Tramsinlägg – U.

 8. Vill inte bemöta trams med trams, Rolf P. Jag har aldrig påstått att vare sig Asllani eller Martens skulle välsignas med några ”guldkort” eller speciella förmåner, som miljoners miljoner euro. Att utses till ”ansiktet utåt” eller symbol för damfotbollen i samband med ett VM räcker bra och är inte fy skam. Viktigast i sammanhanget är att UEFA får lite extrapengar till damfotbollen, öronmärkta så vitt jag förstår. Vet du mer om detta än någon annan är du välkommen med klargörande inlägg! 😉

 9. Pingback: Anja Mittag bestulen – haveriet har inget slut | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.