Linköping inledde med en styrkedemonstration

Den damallsvenska premiäromgången avslutades med en styrkedemonstration från Linköpings FC. Laget vann som premiär med hela 5–0 hemma mot Växjö. Som ni säkert noterat tippade jag i fredags att både LFC och Växjö skulle bli negativa överraskningar i årets serie.

Tipset av LFC som sexa har väckt starka känslor, vilket jag faktiskt tycker är kul. Jag trodde faktiskt inte att tips engagerade er läsare så mycket.

Klart är att om Linköping fortsätter som de startade kan mitt tips av laget snart avskrivas som helt galet. Jag kanske får avgå som tippare. I fjol tippade jag Piteå på sjätte plats – och de vann guld. I år tippade jag LFC på sjätte plats…

Men även om dagens resultat imponerar vill jag nog se ytterligare någon LFC-match innan jag hyllar laget fullt ut. Jag såg i och för sig dagens match rätt okoncentrerat. Det jag såg var ett LFC som var väldigt vasst och farligt i offensiven, men inledningsvis även ganska darrigt i försvarsspelet.

Vid 1–0-ledning tvingades målvakt Emma Holmgren visa hög klass vid minst två tillfällen, när hon räddade vassa avslut från Anna Anvegård. Anmärkningsvärt i LFC var annars att uppskrivna nyförvärvet Julia Ashley började på bänken, och att lagkaptenen och tidigare innermittfältaren Emma Lennartsson var mittback medan Anna Rakel Petrusdottir spelade på defensivt innermittfält. Isländskan värvades ju i första hand som vänsterback, även om det vid värvningen nämndes att hon även hade spelat innermittfältare.

Offensivt har jag varit lite fundersam till hur LFC skall hitta bra uppgifter till både Stina Blackstenius och Mimmi Larsson, två spelare som i grunden vill ha samma roll. I premiären kändes det som att den saken går att lösa. Larsson blev tvåmålsskytt och Blackstenius hade två assist.

Växjö vill nog helst glömma premiären fortast möjligt. Laget hade redan innan avspark kvintetten Katie Fraine, Nellie Ohlsson, Stina Lennartsson, Simona Koren och Adelisa Grabus på skadelistan. Utöver 5–0-smällen fick målvakten och stjärnförvärvet Erin McLeod kliva av redan i 16:e minuten. Tungt.

Positivt dock att Jelena Cankovic kunde göra sin första halvlek för året. För mindre än en vecka sedan hade tränare Henrik Larsson ingen aning om hur länge det kunde dröja innan serbiskan var tillbaka i spel. I dag spelade hon en halvlek. Saker händer snabbt ibland.

Utöver sista matchen i den damallsvenska premiäromgången spelades i dag den första matchen i elitettans andra omgång. Där vann Asarum med 1–0 mot Morön, ett resultat som innebär att blekingarna toppar tabellen på fyra poäng.

Den första omgångens snackis var ett domslut i Stockholmsderbyt mellan Hammarby och BP. Eller snarare ett uteblivet domslut.

Efter att BP-backen Alice Carlsson nickat undan ett inlägg blev hon rammad av Hammarbys Emilia Larsson. Larsson vände sig sedan om, och sköt bollen i mål. På klippet nedan är det lite svårt att se exakt hur Larsson träffar Carlsson, men känslan är att det nog även borde ha blivit ett kort av någon sort.

Det anmärkningsvärda är att domaren var nära och såg kollissionen klart, men ändå valde att döma mål. Ett domslut jag har väldigt svårt att förstå.

Innan vi lämnar svensk mark blev det klart i måndags att cupfinalen spelas på hybridgräs på Gamla Ullevi. Förutsatt att planen där är spelklar till den 1 maj.

Den spontana känslan från det är att valet av underlag är en fördel för gästande Kristianstad. De spelar ju normalt på just hybridgräs, och borde vara mer inspelta på det.

Det har spelats lite matcher utanför Sveriges gränser i dag också. Troligen avgjordes tyska Frauen-Bundesliga i dag, då Bayern München noterade sitt andra raka kryss. Nina Burger och Gina Lewandowski gjorde målen när SC Sand och Bayern spelade 1–1. Den kanonform som Bayern inledde 2019 med tycks vara som bortblåst.

I och med dagens resultat leder Wolfsburg serien med en poängs marginal, trots att man har en match mindre spelad. Det läget missar inte Nilla Fischer med vänner.

I Italien har Juventus och Fiorentina i dag säkrat sina platser i cupfinalen. Det är verkligen en avgörande vecka i Italien. På påskafton spelas nämligen sista ligaomgången. Juventus har guldläge med 53 poäng, Fiorentina är tvåa på 52 och trean Milan har 51.

För Juventus väntar bortamatch mot ett Verona som säkrade kontraktet i förra omgången. För Fiorentina väntar hemmamatch mot Roma medan Milan tar emot Chievo.

I kväll var det alltså returer i cupens semifinaler. Juventus och Milan spelade 1–1, vilket innebar att Petronella Ekroth:s lag gick till final med totalt 3–2, och Stephanie Öhrström:s Fiorentina nådde finalen via 2–0 i dag och totalt 3–1 mot Roma.

I England firade Manchester United i kväll uppflyttning till WSL, man gjorde det efter 5–0-seger mot Aston Villa. Det blir spännande att följa Uniteds framtida framfart. Det känns ju troligt att laget redan under sin debutsäsong i högsta ligan kan utmana i toppen.

Slutligen noteras att Alex Morgan kommit med på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika människorna i världen i år.

Det beror förstås på mer än bara sport. Hennes och det amerikanska landslagets kamp för bättre förhållanden lär ha bidragit till att hon kom med i det här fina sammanhanget.

Slutligen ett mindre roligt besked. Efter mycket funderande har jag beslutat att jag framöver inte kommer att tillåta direkta diskussioner mellan signaturerna ”axel” och ”The Observer”. Jag gillar inte censur, men känner att det bara leder till smutskastning när aktuella signaturer interagerar med varandra.

12 tankar på “Linköping inledde med en styrkedemonstration

 1. Lämnar härmed detta forum – igen – men denna gången definitivt. Saknar en förmåga att debattera damfotboll på ett öppet och förutsättningslöst sätt och med förmåga att tänka i nya banor utan forumet är totalt fastlåst i sin förutfattade, förlegade stelbenta syn. Synd att så få flickor och damer deltar i detta forum och är med och debatterar och ger sin syn på damfotbollen, men jag förstår dom, forumet är en grabbig institution där alla har sin egen syn på hur det skall vara utan någon som helst förmåga att ta sig till olika åsikter eller andra perspektiv – med ett undantag The Observer. Resten ägnar sig mest åt fåniga tramsinlägg och pratar förbi diskussionsämnet eller medvetet eller omedvetet missförstår frågan eller kommentaren.

  Fortsätter på Instagram.

  Over & out.

  Rolf Persson

  • Tråkigt att höra Rolf. Men kallar man oss andra för stelbenta, förlegade och obenägna att tänka i nya banor får man räkna med ett och annat hothugg. Med det sagt kommer jag att sakna dig.

   Hoppas du ångrar dig och kommer tillbaka igen. Debatten blir bättre ju fler som gör sig hörda.

  • Även om vi aldrig egentligen vet om det är kvinnor eller män som döljer sig bakom olika signaturer är ditt antagande rimligt. Det väcker i så fall också frågan om varför denna bloggs befolkas mest av män och få kvinnor. Kanske är det du skriver en orsak. Eller så har kvinnor bättre saker för sig. Eller så räcker inte tiden till med dubbelarbete – ”a womans work is never done”? Eller….?

   Precis som det vore värdefullt med fler kvinnor inklusive aktiva utövare, så vore det värdefullt med kommentarer från både klubbfolk och förbundsfolk, men de nöjer sig nog med att kommentera där de har större möjlighet att styra kommunikationen. Jag kan bara påminna mig en handfull kommentarer från klubbfolk eller spelare på någon av bloggarna de senaste åren.

   Till sist Rolf Persson – någon sa skämtsamt att det aldrig är för sent att ge upp. Det är heller aldrig för sent att komma tillbaka! Välkommen!

 2. Du tippar kanske lite väl ”vilt” ibland, i likhet med många av oss andra, bäste Johan. Som tur är tillhör du inte den självsäkra sorten som – mer eller mindre överilat – lovar både ett och annat om prognoserna skulle slå fel. Således slipper du äta upp din hatt (om du äger ett dylikt attribut) när höstens slutresultat står där… 🙂

  Själv vill jag inte tippa utgången av säsongen förrän några fler matchomgångar passerat. Trots onsdagens imponerande uppvisning av Linköping, främst offensivt, ser jag inte LFC som främste utmanare till K/Göteborg. Krossegern mot Växjö bör ändå ha stärkt självförtroendet med några magnituder hos Asllani & Co. Spelet som visades upp inför de knappt 600 åskådarna (en skandalöst dålig publiksiffra, men det är ju Linköping…) var rakt motsatt de svaga prestationerna i försäsongens möten med just Göteborg och Växjö. Nu vågar jag dock tro att LFC inte kommer att hamna under fjolårets femteplacering i OBOS DA. I sommar tillkommer dessutom ”Fischer-effekten” som en extra moralisk boost. Självklart också försvarsstärkande, vill vi gärna hoppas.

  • Vad vore livet utan ett och annat vilt tips?

   Håller med om att vi får vänta några omgångar innan vi kan värdera de olika lagen. Och när vi är där väntar uppehåll, och ny värdering…

   Frågan kring gårdagens match är om det var LFC som var väldigt bra eller Växjö som var uselt. Eller om det var både och?

   • Det var nog ”både och” i denna avslutningsmatch i Omgång 1. Linköping var effektivare än väntat medan Växjö var mycket svagare än väntat, om det nu berodde på många spelare på skadelistan. Dock var de allra bästa med på planen – som Anvegård, som bara fick någon enstaka chans att briljera med sin högerfot. Hon försvann allteftersom resten av VDFF försvann. ”I andra halvlek tappar vi allt”, suckade chefstränaren Henrik Larsson.

 3. ”Positivt dock att Jelena Cankovic kunde göra sin första halvlek för året. För mindre än en vecka sedan hade tränare Henrik Larsson ingen aning om hur länge det kunde dröja innan serbiskan var tillbaka i spel. I dag spelade hon en halvlek. Saker händer snabbt ibland.”————————————————– frågan jag ställer mig är varför Cankovic började matchen på bänken? Om vi antar då att hennes synergi med Anvegård, i form av mest pålitliga boll dealer som i det stora hela definierar Växjöspelet samt chanser att bemöta ett lag som LFC, verkade starkt reducerade.
  Däremot är jag inte värst förvånad över denna mediokra tränartaktiken.-Här handlade det om en ren ”disciplinering” av Cankovic efter ”felsteg” hon gjort, tycker jag.
  Att tränaren gjorde på det sättet kräver en mer ingående förklaring, inte minst för att agerande på inget sätt är ovanligt..
  Förklaringen ligger då i grund och botten i något sort ”elitistisk” pedagogik dess huvudtes utgår ifrån ”uppfostran” inte utbildning…som i sig är ganska förenklad genom att bottna i det agerande som spelare ska göra efter kommendering
  De idéer togs från Thomas Arnold, mest inflytelserika reformatorn av den brittiska skolsystemet .
  Principer; ””allas krig mot alla” och ”en människa är ett varg till en annan” /homo homini lupus est/ lade grunden i Arnolds pedagogiska principer…därmed blev ”social darwinism” grund likaså för fysiskt kultur liksom sporten i sin helhet. Främsta målet för- denna teorin har inget med kroppens disciplin att göra utan den vill göra upp med framförallt människans sinnen, spontanitet, fantasi,kreativitet
  På det sättet får man en människan med starkt reducerad personlighet för att passa in i mal för ”användbarhet”, kort sagt en lydig människa/idrottare/-
  Hur många gånger har vi hört på uttrycket ”hon har humöret”eller tränaren borde ta snacket med henne angående hennes humör…som om det handlade om en robot deras sinnen avlägsnades i ”vinnande” syfte..och nyligen med Cankovic och hennes öppna missnöje..hur bara vågade hon
  Annan problem i den lära, som i det stora hela existerar i Skandinavien och den protestantiska världen är förstås elitismen, som per definition producerar ojämlikhet, denna i samhället med även mellan kön..
  Därför ser det rätt patetiskt ut när man med dekret liknande metoder vill göra något insats i jämlikhetens syfte medan själva problematiken återstår..problem som dagens feminister samt feminism som de knappast kan hantera när en förtryckarkultur, som de allt mer framstår för, ersätter den förra
  Angående själva matchen då riktig underläge för Växjö, utöver då Cankovic frånvaro, känndes skada på målvakten
  Sedan att LFC andra mål borde underkänts, efter tröjdragning, talar om en vänlig domarinsats för värdlaget.
  ”Slutligen noteras att Alex Morgan kommit med på Time Magazines lista över de 100 mest inflytelserika människorna i världen i år.
  Det beror förstås på mer än bara sport. Hennes och det amerikanska landslagets kamp för bättre förhållanden lär ha bidragit till att hon kom med i det här fina sammanhanget.”——————————————–att du nämner sådana listor talar om synen på sporten du kommenterar på ditt blogg. Vad konkret har Morgan och det amerikanska laget gjort, för vilken som helst tjej eller kvinna i Sverige, som vill spela fotboll?
  Hur tolkar du när spelaren i det amerikanska laget plockas bort på grund av sin kristna tro? Detta trots faktum att hon är bland de bästa spelarna i landet på den position Hörde Morgan av sig i det fallet, Rydén?

  ”Jag gillar inte censur, men känner att det bara leder till smutskastning när aktuella signaturer interagerar med varandra.”————————————-tror att du har dina tvivel angående yttrandefrihet. Ska det vara bara -deklarativt eller levande? Ska det tjäna syfte eller ska väcka frågor?
  ”Censur skulle vara acceptabel om det inte fanns några censorer. För censorer skulle tidningar vara mycket mer uthärdliga om det inte fanns några journalister”—–Charles- Benoist

  • Tyckte väl snarare att Växjös anfallspel blev sämre i andra halvlek. Om LFC va bra eller Växjö dåliga är nog en kombination fakta är dock att LFC tagit fler steg än Växjö sen mötena tidigare i vår.

  • Antar axel, att du aldrig har varit ledare för något lag. För du har aldrig förståelse för ledares val, däremot verkar du tycka att spelare skall få agera precis hur de vill. I varje fall om de har utländska namn.

   Förut på säsongen ville Växjö att Jelena Cankovic skulle spela, det ville inte hon, utan hon förstörde träningar. Du tyckte att spelaren hade rätt, och klubben fel.

   Inför premiären hade Cankovic inte spelat en enda minut på säsongen, då valde tränaren att sätta henne på bänken från start – vilket jag tycker känns fullt rimligt. Fast du tyckte att tränaren gjorde fel.

   Tycker du inte att det är rimligt att man har vissa regler inom ett lag? Och att de reglerna skall gälla alla? Tycker du inte att det är rimligt att tränaren bestämmer? Och menar du att lag i andra länder jobbar på annat sätt?

   Tror du att spelare i exempelvis Italien eller Spanien kan vägra att spela under flera månader, för att sedan gå rakt in i startelvan samma dag som de plötsligt ändrar sig och vill spela? Det tror inte jag.

   Om du inte tycker att tränaren skall bestämma så undrar jag vilka spelare som skall ha sista ordet. Antar att det inte är någon bra merit för de spelarna att ha ett son-namn.

   Du frågar: ”Vad konkret har Alex Morgan och det amerikanska laget gjort, för vilken som helst tjej eller kvinna i Sverige, som vill spela fotboll?”

   Amerikanskorna har tagit kampen för lika ersättning för herrar och damer i landslagsspel. De har stämt USA:s fotbollsförbund för bristande jämlikhet. De tar kampen för jämställdhet ett steg längre än andra landslag tidigare har gjort. Det kanske inte har en direkt påverkan här i Sverige. Men räkna med att det svenska förbundet och de svenska spelarna följer processen med spänning.

   Vad gäller Jaelene Hinkle har hon aldrig platsat i USA:s landslag. Hon har totalt spelat 44 minuter i landslaget. Och det var faktiskt hon själv som lämnade truppen 2017 av religiösa skäl, det var inte förbundet som plockade bort henne.

   Jag har studerat Hinkle när jag sett henne spela, och hon är väldigt bra offensivt. Men hennes defensiv håller inte internationell nivå. Och som vänsterback vill man ju oftast ha en spelare som klarar av att försvara.

   Med det sagt tycker jag ändå att det är olyckligt att landslag och förbund gör ställningstaganden som vissa spelare inte ställer sig bakom. Man skall inte behöva känna att man inte kan vara med i sitt landslag av religiösa eller politiska skäl.

   Din fråga om Morgans ställningstagande i fallet Hinkle får du ställa till Morgan eller Time Magazine. Det är inte jag som tagit ut de 100 personerna på Times lista. Jag bara konstaterade att Morgon kom med på en prestigeladdad lista som innehåller makthavare, stora företagsledare och idoler som påven, Michelle Obama, Donald Trump, Mark Zuckerberg, Nancy Pelosi och Greta Thunberg.

   • ”……………………..däremot verkar du tycka att spelare skall få agera precis hur de vill. I varje fall om de har utländska namn.”———————–det där meningsstycke om att ”agera som man vill om man är utlänning” är förstås din egen konstruktion…
    Här handlar det om något förenklad slutsats nämligen, genom att ”straffa” Cankovic då straffade tränaren laget, detta mycket mer än henne..en disciplinåtgärd som skulle visas till resten av laget i just denna disciplinära syften..då betraktar/behandlar man sina spelare som redskap, som verktyg. Inte som människor som utöver muskler har också hjärta och hjärna
    ”Tycker du inte att det är rimligt att man har vissa regler inom ett lag?”———————istället för regler för allt och alla+ den politisk korrekta bibeln som villar ovanför, då borde man satsa på kommunikation, denna i båda riktningar,..tycker tankar och återkoppling är en bristvara i damfotbollen
    ”De har stämt USA:s fotbollsförbund för bristande jämlikhet.”—————-tycker att USA inte kan föregå som exempel på det ..för att fight om jämställdhet låter som kommunistiskt propaganda i omgivning där enda referensen är -förhållande mellan kostnader och vinsten.
    Här handlar det inte om något jämställdhetskampen då, saken handlar om att på den feministiska vågen ”kräva” pengar för sig själv och sin verksamhet..detta i fullt strid med samhällets ekonomiska ordningen, som fotbollen är visst en del av
    Därmed rimliga frågan man ställer sig är varför man inte fajtas för bättre ekonomiska villkor, inte lägga problematiken på frågan om kön?
    ”Men hennes defensiv håller inte internationell nivå. ”——————det där är bara din åsikt…några andra tycker tvärtom…grundfrågan är ej om Hinkle håller landslagsnivå eller inte utan om hon har ”rätt eller fel” värdegrund Rydén, för spelet i amerikanska landslaget
    Som bekant i USA råder nu extremt feministiskt/neoliberal propaganda medan kamp mellan de ”eliter” som styr samhället pågår för fullt-..därmed Time magasin som språkrör för de ”globalister” och deras agenda samt påpassliga listor säger mig inte mycket om varken jämställdhet eller bättre villkor för någon, inte bara damfotbollsspelare…för att klyftor mellan människor var aldrig så stora Rydén-
    Avslutningsvis, du som en journalist på en ”moderat” tidning vad säger du då om att ge bidrag till damlag som princip för verksamhet? Att fördela likadant mellan herr och dam med andra ord?

 4. Ursäkta ytterligare ”tjôt” om LFC-VDFF. Om det kan ha påverkat matchen är vanskligt att avgöra, men det fanns två mer oväntade inslag i arrangemanget på Linköping Arena. För det första gick speljätten Svenska Spel ut med en annons där man bad Stina Blackstenius om ursäkt för fadäsen att kalla henne ”Sara Blackstenius” under den damallsvenska kickoffen. Svenska Spel lade skämskudden åt sidan och lovade betala inträdet till onsdagsmatchen för alla som hette SARA eller STINA. (Annonsen finns att se på LFC:s hemsida.) Hur många som utnyttjade erbjudandet är okänt, men det fanns ju möjlighet för att använda både tilltalsnamn och andranamn för att få gratisplats på arenan.

  Påpassligt var det också av Cluben att låta den som vågade få utmana tv-aktuella (”Mästarnas Mästare”) KIM MARTIN i en ”nattduell” före matchstarten. Hur det gick i den turneringen finns ingen resultatlista över. Ändå ett bevis för att det fortfarande finns ett visst samarbete mellan syskonklubbarna LHC och LFC.

 5. På senare tid har jag tagit ”axels” kommentarer riktade till mig mer åt det skämtsamma hållet. Det hade jag tänkt fortsätta med. Nu blir det inte så.

  Jag har flera gånger tidigare försvarat ”axels” rätt att skriva. Samtidigt har jag påtalat att yttrandefrihet inte är fullständig, utan villkorad. Jag har också upprepade gånger tillbakavisat ”axels” påståenden om mig, föga framgångsrikt. Utan att veta hur många gånger eller när ”axel” blivit censurerad eller inte alls publicerad, så tror jag ändå att hotet om censur minskat de grövsta skriverierna.

  Att du nu tar det här steget att inte tillåta ”direkta diskussioner” mellan oss är begripligt. Bloggen kostar dig antagligen nog mycket tid och ansträngning utan att behöva överväga censur dessutom. Ditt beslut är också enklare och mer rimligt än det du tillämpade en kort period tidigare – att ”axel” och jag skulle få ”sista ordet” varannan gång. Det var olycklig mekanisk lösning. Bättre nu. Det är din blogg och du som modererar både tonläge och innehåll som du önskar.

  OBS. Delar av det ursprungliga inlägget är borttagna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.