Det här är värdelös statistik

Som bekant ifrågasatte jag nyligen statistiken i damallsvenskan. Det visade sig att flera andra hade gjort liknande upptäckter.

Då hade jag insett att det fanns ganska rejäla brister i rapporteringen. Men jag känner att det är befogat med ett kritiskt inlägg till. Här är orsaken:

När jag satt och tittade på seriefinalen skulle jag i samband med 1–0-målet dubbelkolla på SvFF:s livescore om avslutet också var Tyresös första skott mot mål.

Jag tittade på händelseförloppet fram till målet, och kände direkt att det inte alls stämde överens med den match jag hade sett.
Jag spolade tillbaka matchen en bit och började dubbelkolla från minut sex, där Tyresö skulle haft sitt första skott mot mål.

Det visade sig vara värre än jag någonsin kunnat ana. Rapportörerna hade knappt ett rätt i de relevanta posterna. Se bara här:

6: Lisa Dahlkvist skjuter ett skott som är på väg att gå utanför när Thora Helgadottir räddar. Bokförs som skott på mål – av Veronica Boquete. Fel.

8: Ramona Bachmann är fri i straffområdet, och skjuter ett studsande skott som Carola Söberg räddar. Bokförs som skott på mål av Manon Melis. Fel.

8: Söberg räddar bollen till hörna. Den bokförs inte. Fel.

Dock dyker det upp en Malmöhörna i minut 43 som inte skedde i matchen. Kanske rättade personalen sin miss i efterskott där. Det gör juatt hörnstatistiken blir korrekt, men att det blir två fel i händelserapporteringen.

12: Marta gör mål framspelad av Christen Press. Målet skrivs på Marta – korrekt, men assisten går till Veronica Boquete – som inte ens är inblandad i anfallet. Fel.

14: Malmö har frispark, och blir sedan avblåsta för offside. Ingen av dem bokförs. Fel och fel.

15: Marta gör mål. Hon får en passning från Veronica Boquete, driver fram bollen och skjuter. Det bokförs som mål av Marta – korrekt. Det bedöms vara utan assist. Möjligen korrekt. Fast personligen tycker jag att Boquete bör få en passningspoäng här.

Nu fick ju Boquete en felaktig assist till 1–0-målet, så det jämnar ju ut sig. Det är således bara Christen Press som drabbas i poängligan av alla fel.

17–26: Tre händelser i form av offside, frispark och hörna. Alla bokfördes korrekt.

27: Efter en Malmöhörna skjuter först Amanda Ilestedt ett skott som Meghan Klingenberg räddar på mållinjen, sedan rensar en Tyresöback bollen på Anja Mittags knä, så den studsar mot mål. Den slås dock bort av Annica Svensson på mållinjen. Bokförs som skott på mål av Ilestedt och Katrine Veje. Rätt och fel.

Här kan man även ha synpunkter på att det inte finns en fjärde typ av skott i rapporteringen – täckta skott. För trots att det är backar som räddar båda avsluten kommer de att tillgodoräknas Carola Söberg som räddningar i målvaktsligan.

32–36: Två frisparkar och en hörna. Korrekt bokförda.

Det fanns betydligt fler saker att anmärka på – nästan vartenda Tyresöavslut bokfördes på fel spelare, och Malmö fick tillgodoräkna sig ett par avslut som inte borde räknats medan Tyresö blev av med något. Men mer än en halvtimmes noggrann koll orkade jag inte med.

Under de 30 minuter som jag skärskådade blev utfallet:
* 9 korrekta rapporteringar
* 7 felaktiga
* 1 bedömning där jag inte är säker på vad som är rätt – eventuell assist till andra målet.

Noterbart är att i de punkter där man behöver bokföra namn på spelare var utfallet så här:
* 3 korrekta rapporteringar – varav två är Martas båda mål
* 4 felaktiga

Slutsats nummer ett är att statistiken från damallsvenskan är värdelös. För statistik som innehåller så mycket felaktigheter kan man lika gärna vara utan.

Gissningsvis är träffsäkerheten i statistiken ännu sämre i andra matcher. För Tyresö har ändå många välkända, profilerade spelare, som borde vara hyfsat igenkända. Men om rapportörerna inte klarar av att se skillnad på Christen Press och Marta eller Lisa Dahlkvist och Veronica Boquete, hur skall de då kunna skilja Mallbackens, Piteås eller Vittsjös mindre kända spelare?

Slutsats nummer två är förstås att om man vill ha korrekta siffror från matcher man bevakar så får man räkna själv.

Med det sagt vill jag inte att förbundet tar ett steg tillbaka och tar bort delar av matchstatistiken. Jag vill att de ser över hur statistiken sköts, och utbildar sina rapportörer så att vi som är intresserade får relevant fakta. Och inte värdelös.

1 thought on “Det här är värdelös statistik

  1. Ping: Anja Mittag bestulen – haveriet har inget slut | En blogg om internationell damfotboll

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.