Gerhardsson bäst i världen?

Peter Gerhardsson

I dag har Fifa meddelat nomineringarna till deras pris The Best, som årligen går till världens bästa spelare och världens bästa tränare.

I år har man nominerat tolv spelare. Bland dem finns ingen svensk, inte ens fjolårets vinnare Marta Vieira da Silva platsar.

Faktum är att ingen av de tre tidigare vinnarna är med. Alltså platsar inte heller Carli Lloyd (vann 2016) eller Lieke Martens (2017). Bland det dussin spelare som har chansen att bli bäst i världen säsongen 2018/19 finns fyra amerikanskor, två vardera från Norge, Frankrike och England samt en spelare vardera från Australien och Holland.

Megan Rapinoe lär ligga väl till för att vinna. Den spelare som har prisats som bäst i årets stora mästerskap brukar ju nämligen också oftast vinna Fifas pris.

Övriga kandidater är:

Från USA: Rose Lavelle, Alex Morgan och Julie Ertz.
England: Lucy Bronze och Ellen White
Frankrike: Wendie Renard och Amandine Henry
Norge: Caroline Graham Hansen och Ada Stolsmo Hegerberg
Australien: Sam Kerr
Holland: Vivianne Miedema

Bland tränarna har vi däremot svensk representation bland de nominerade i form av Peter Gerhardsson. Det är förstås kul.

Här lär ju Jill Ellis vinna. Den förbundskapten som tagit guld i VM, EM eller OS aktuellt år brukar alltid vinna det här priset.

Noterbart här är att Phil Neville är nominerad. Han har ju knappast hyllats för sin skicklighet.

I övrigt i dag noterar jag att Kungsbacka DFF har fått hjälp med att få ordning på ekonomin. Det var verkligen välbehövligt för klubben, som ju balanserar på ruinens brant.

13 tankar på “Gerhardsson bäst i världen?

 1. ”Noterbart här är att Phil Neville är nominerad. Han har ju kna past hyllats för sin skicklighet.”———————bitter kommentar Rydén. Den talar mer om dig och synen på VM som råder i Sverige, än om Neville.
  Vanligtvis så brukar man stå givakt när ögonbrynen höjs där nere på ”öarna”, då antar jag att du vill läxa upp Neville

   • Låt oss ta till fakta Rydén, inte självutnämnda ”tränarguru” eller besvikna fotbollsspelare. England lekte sig med alla sina motståndare, framförallt med ett effektivt spel. I kvarten då mosades det andra nordiska laget led av ännu ett tränargurun, något överskattad sådan, nämligen Sjögren. Bara ett dålig domare satte stop i matchen mot USA. Vid den förlusten så var VM över för Englands del, kändes det som-.. Något motiv att ge allt ifrån sig i bronsmatchen saknades trots Bronze i laget. Neville tonade ner betydelsen av matchen utan att såga Sveriges insats. Du valde att utropa honom som dålig förlorare trots att han gratulerade Sverige till vinsten..Efteråt så undrade jag, vad är det som är fel på folket som inte kan njuta i ”sitt” lags framgång, istället väljer man att såga en tränare-? –

    • 1) Verheijen är ingen självutnämnd tränarguru. Du får nog googla honom.

     2) Sjögren är ingen tränarguru.

     3) England var aldrig nära att vinna matchen mot USA. Däremot var de nära att få förlängning. Skillnad. Och huvudorsaken till att det inte blev förlängning var en missad straff – inte en dålig domarinsats.

     4) Varför saknades motiv att göra allt i bronsmatchen? Och om det var så, varför sa han inte det redan innan? För inför matchstart sa ju Neville att han vill vinna bronsmatchen.

     5) Man kan göra både och. Alltså både njuta av egen framgång och tycka att en tränare/spelare uppträder konstigt. Det finns ingen motsättning. Och för övrigt lade jag inte någon större vikt vid Nevilles uttalanden efter bronsmatchen. De är exempelvis inte nämnda i några blogginlägg. Mina kommentarer kring Neville gjordes i svar på läsarkommentarer som handlade just om Neville. Jag står för att jag tycker att han agerade som en dålig förlorare, men jag tycker knappast att jag har gjort någon stor sak av det.

    • 1) Verheijen är ingen självutnämnd tränarguru. Du får nog googla honom.————————helt -ointressant att få höra sk gurus, experter mm ,
     Eftersom ni ”experter” har en tendens att hålla med varandra in i det minsta saken då det räcker för mig att recensera bara ett sådan, nämligen dig Rydén.
     Att du söker till sig åsikt bekräftelse hos de andra experter, bara att smutskasta en tränare, för att i nästa veva tvinga fram ett gemensamt åsikt till oss ”okunniga”, hm, detta brukar man kalla för indoktrinering
     2) Sjögren är ingen tränarguru.————————visst är han det, både för dig och hängiven LFC klack på ditt blogg.. en sak är patriotism, nämligen berömma någon av enkla faktum som tillhörighet till samma flock, en helt annan skicklighet i det man gör
     3) England var aldrig nära att vinna matchen mot USA. Däremot var de nära att få förlängning. Skillnad. Och huvudorsaken till att det inte blev förlängning var en missad straff – inte en dålig domarinsats. ———————————-om man läste dina analys om USA matcher utan att man sett de matcherna då skulle man uppfattat saken som att USA var helt -överlägsen. Resultaten dock talade något annat; Spanien 1-0, England 2-1. I första fallet, klar domarhjälp i andra fallet var det England som klarade inte pressen-
     4) Varför saknades motiv att göra allt i bronsmatchen? Och om det var så, varför sa han inte det redan innan?——————————för att England har vunnit bronset en gång…din andra mening är ju nonsens. Tror du på största allvar att allt som sägs till er journalister måste vara sanningsenligt?
     5.Man kan göra både och. Alltså både njuta av egen framgång och tycka att en tränare/spelare uppträder konstigt————————————precis som du tycker att du ska tycka om hans beteende efter matchen- som du förresten har fullständigt rätt i att göra, då även han har rätt att tycka om denna match när han oviktig förklarade nederlaget.
     Annars får vi en fejk bild av tillvaron..även i sporten..

 2. Varför inte rubriken: ”Sverige i fokus – Gerhardsson nominerad och nya turer kring lika lön”

  Efter DO-granskningen får vi kanske till slut veta vad SvFF mörkat och hemlighållit. Att binda parter med tystnadsplikt är ett känt och effektivt knep. Om det varit så att ersättningar (av olika slag) varit desamma mellan damlandslag och herrlandslag hade SvFF knappast missat att göra en propagandapoäng av det. Alltså……?

 3. Roligt att den fantastiska Julie Ertz fick komma med. Lika tråkigt är det att se tönten Neville på listan.

 4. Ja jag tycker att han kan bli nominerad som bäste tränaren. Visst Jill Ellis vann ju iofs. Men Peter G är ett bra förslag.

 5. Världens 5 bästa centrala anfallare (”nior”) kom med, men ingen målvakt. Var Renard verkligen VM:s bästa mittback? (Sauerbrunn?) VM:s kanske bästa centrala mittfältare, Spitse, kom inte med. Graham Hansen blixtrade till mot Australien, men är i mitt tycke alldeles för ojämn för att vara med här (se kvarten mot England). Är hon verkligen världens bästa ytter (efter Rapinoe)? Fin tröja Hegerberg har på bilden. Världens förmodligen bästa spelare kom inte med, för hon var inte med i VM.

  • Priset skall ju gälla från slutet av maj 2018 till och med VM. Men utöver Hegerberg känns ju alla de andra elva kandidaterna nominerade utifrån prestationer i VM.

   Insatser i inhemska ligor verkar helt ointressant. Exempelvis kom ju ingen spelare från NC Courage med, och de var ju NWSL:s överlägset bästa lag förra säsongen. Inte heller kom Dzsenifer Marozsan med, trots att hon både prisats som Tysklands bästa och den franska ligans bästa spelare den gångna säsongen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.