Oavgjorda toppmatcher – då jämnas toppstriden till igen

Den tionde omgångens segrarlag heter Kif Örebro, Linköping och Eskilstuna. Med bara en omgång till halvtid har fortfarande fler än hälften av lagen chansen i den damallsvenska guldstriden.

Det tajtades ju nämligen till igen i toppen. Det i och med att toppmötet mellan trean Vittsjö och ettan Rosengård slutade mållöst inför 1418 åskådare på Vittsjö IP, samtidigt som även tvåan Göteborg kryssade.

Av att döma från det här klippet med höjdpunkter var Vittsjö närmast segern i Skånederbyt. Om de rödblå hade vunnit skulle vi ha haft fyra lag i delad tabelltopp på 20 poäng.

Nu leder Rosengård på 21 poäng, en före Göteborg och Örebro. Avståndet är bara tre poäng ner till femman Vittsjö. Och i praktiken har fortfarande åtta lag chans på guldet. Eskilstuna är ju nämligen ikapp de andra lagen i och med att de har full poäng och målskillnaden 8–0 efter VM-uppehållet. I dag vann man med klara 3–0 hemma mot Kungsbacka.

Jag var på Valhalla och såg en tuff och tät drabbning mellan Sveriges båda Champions League-representanter Göteborg och Piteå. Det slutade 1–1, vilket väl på något sätt var rättvist. Även om jag tyckte att gästerna var närmast segern.

Båda lagen hade bytt ganska mycket i elvorna jämfört med helgens omgång. I Göteborg var Elin Rubensson sjuk, medan både Emma Berglund och Natalia Kuikka har problem med lårskador. Det innebar att laget bara hade tre utespelare på bänken. Där satt även Jennifer Falk eftersom tränare Marcus Lantz hade bytt målvakt. Loes Geurts fick chansen, och skötte sig utmärkt.

Hos Piteå vilades trion Lena Blomqvist, Selina Henriksson och Nina Jakobsson. Det innebär att Stellan Carlsson gav samtliga de spelare han hade med sig söderut under den här veckan speltid i de båda matcherna.

Rebecka Blomqvist gjorde Göteborgs mål, vilket innebär att hon är kvar i toppen av skytteligan med åtta mål. Ny tvåa med sju är lite oväntat den nickstarka Kristianstadsbacken Therese Ivarsson. Hon gjorde båda sitt lags mål i Växjö i dag, dock kom inget på nick. Istället gjorde hon först 1–1 på en straff som hon själv fixade, fast självklart inte borde ha fått. Domare Laura Rapp gick på årets sämsta filmning.

Sedan blev Ivarsson stor poängräddare när hon sköt 2–2-målet på övertid.

Kristianstad står därmed på 15 poäng, vilket är sex bakom Rosengård. I sista omgången innan serien vänder ställs KDFF mot det stora skrällgänget Kif Örebro. Nykomlingen vann i dag hemma mot Djurgården med 3–1. Olivia Schough:s tröstmål i 88:e minuten innebar att Örebros nolla sprack efter 561 minuter.

Fast det gråter säkert inte örebroarna speciellt mycket över. Dagens tre poäng innebär ju att man har 20 poäng efter tio omgångar, och bara är en poäng bakom Rosengård. Bloggkollega Jared Burzynski hade igår uppgifter om att det bästa resultat en damallsvensk nykomling någonsin gjort var 1992 då Älvsjö AIK kom fyra med 42 poäng. Det innebar ett snutt på 1,91 poäng per match.

Efter tio omgångar ligger Örebro trea, och poängsnittet 2,0 är över rekordnoteringen. Man måste verkligen imponeras av den prestation som Örebros nederlagstippade och på pappret ganska profillösa lag har stått för.

På pappret har Djurgården ett mycket starkare lag än Örebro. Men i verkligheten har stockholmarna varit vårens stora besvikelse. Dagens resultat ändrar inte den saken.

I dagens sista match vann Linköping säkert med 4–0 borta mot LB07. Det innebär att LFC är uppe på fjärde plats, och därmed smyger med i guldstriden. Från matchen noteras en riktig drömräddning av Emma Holmgren på ett vasst skott från Sophie Sundqvist i matchinledningen.

Det noteras också att Filippa Angeldahl blev tvåmålsskytt, medan Stina Blackstenius stod för en av årets grövsta missar i damallsvenskan, när hon sköt över ett helt tomt mål.

På söndag och måndag avslutas vårsäsongen, bland annat med spännande mötet Linköping–Göteborg. Det känns som ett ganska bra läge för LFC att möta göteborgarna, för de har inte spelat sin bästa fotboll i de två senaste omgångarna.

 

2 tankar på “Oavgjorda toppmatcher – då jämnas toppstriden till igen

  1. Ja, hmmm….det där med i teorin och praktiken kan diskuteras. I teorin är faktiskt ännu inget lag borta från guldchansen – alltså är det 12 lag som har chansen. I praktiken (eller realiteten) är det såklart betydligt färre lag. Jag tror faktiskt att United, men också KDFF och PIF kan vara avhakade från guldstriden. De behöver i snitt mellan 0,5 – 1 poäng mer i varje omgång än topplagen på 20-21 poäng. United skulle i realiteten behöva full pott (36 poäng) för att fixa ett guld (det brukar ju behövas ca 50 poäng för det). De kan nog fånga in något av laget på 18-21 poäng, men knappast alla. Även om det är 12 omgångar kvar så går det att hitta nyckelmatcher som ökar eller minskar sannolikheten för vilka lag som är med i slutstriden om guldet. Jag tror att FCR kommer att göra allt de kan för att inte hamna i en avgörande match om guldet i sista omgången. Jag tror att guldfajten kommer att stå mellan tre lag – FCR, KGFC och LFC (outsider) – av erfarenhet och vana om inget annat. Men visst vore det otroligt kul om VGIK eller nykomlingarna KIF höll hela vägen och knäppte ”de stora” på näsan. ”Vill ni se en by spela i Champions League, satsa på Vittsjö” som tränare Mårtensson sa med ett snett leende på en av upptaktsträffarna……

  2. Tydligen ska Rubensson drabbats av kristallsjuka, va en kollega som hade det för några år sen och det är tyvärr något som brukar ta några veckor att komma tillbaka från. Maximal otur för Göteborg att tappa sin klart viktigaste spelare i ett intensivt skede av säsongen med många matcher på schemat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.